Αρχική ΠΟΛΙΤΙΚΗ 9η Μαΐου: Το ΚΚΕ Ξάνθης τίμησε τους δολοφονηθέντες Πετεινιώτες Βασίλη Κωστελίδη και Τάσου Λαζαρίδη

9η Μαΐου: Το ΚΚΕ Ξάνθης τίμησε τους δολοφονηθέντες Πετεινιώτες Βασίλη Κωστελίδη και Τάσου Λαζαρίδη

0

Το παρών έδωσαν ο Μπάμπης Φωτιάδης, η Γιώτα Ρόιδου και η Χριστίνα Στεργίου


Με την εκδήλωση στον Πετεινό, στο μνημείο των δολοφονηθέντων Πετεινιωτών Βασίλη Κωστελίδη και Τάσου Λαζαρίδη, και κατάθεση λουλουδιών στο κτήριο που στεγάζονταν η Οχράνα, η βουλγαρική φασιστική ασφάλεια την περίοδο της Κατοχής, στην παλιά πόλη της Ξάνθης, τιμήσανε οι Τ.Ο. Ξάνθης του ΚΚΕ και της ΚΝΕ και το παράρτημα Ξάνθης της ΠΕΑΕΑ ΔΣΕ την 9η Μάη, ημέρα της Αντιφασιστικής Νίκης των Λαών.

Στον Πετεινό, ο Μπάμπης Φωτιάδης, μέλος της Διοικούσας Επιτροπής της ΠΕΑΕΑ ΔΣΕ ανέλυσε το ιστορικό της δολοφονίας των 2 αγωνιστών από τους βούλγαρους φασίστες τον Σεπτέμβρη του 1944 καθώς επίσης παρουσίασε και στοιχεία από την αντιστασιακή δράση της Κομματικής Οργάνωσης  στον Πετεινό.

Στην κεντρική ομιλία η Γιώτα Ρόιδου, μέλος της ΤΕ Ξάνθης του ΚΚΕ, τόνισε: « Έναν χρόνο πριν την 80ή επέτειο της Αντιφασιστικής Νίκης των Λαών, τα σύννεφα ενός νέου γενικευμένου ιμπεριαλιστικού πολέμου πυκνώνουν. Ο παλαιστινιακός λαός είναι αντιμέτωπος με μία ακόμα επιχείρηση μαζικής εξόντωσης του κράτους – δολοφόνου του Ισραήλ. Παράλληλα κλιμακώνεται ο πόλεμος στην Ουκρανία, έχει ανοίξει νέα πολεμική εστία στην Ερυθρά, οξύνονται οι αντιθέσεις στα Βαλκάνια, συνεχίζονται οι διεκδικήσεις της Τουρκίας στο Αιγαίο. Η ηρωική πάλη του Κόκκινου Στρατού, του σοβιετικού λαού, των αντιστασιακών κινημάτων με μπροστάρηδες τους κομμουνιστές στα καπιταλιστικά κράτη που βρέθηκαν υπό την κατοχή, φανερώνουν διαχρονικά τις ανυπέρβλητες δυνάμεις του οργανωμένου λαού, συνεχίζουν να εμπνέουν τις εργατικές – λαϊκές δυνάμεις όπου Γης, στην πάλη τους ενάντια στον ιμπεριαλιστικό πόλεμο και το καθεστώς της ταξικής εκμετάλλευσης. », μεταξύ άλλων.

Στο κτήριο που στεγάζονταν η Οχράνα, η Χριστίνα Στεργίου, γραμματέας του ΤΣ Ξάνθης της ΚΝΕ παρουσίασε στοιχεία από τη δράση της Κομματικής Οργάνωσης στην Ξάνθη κατά τη διάρκεια της βουλγαρικής φασιστικής κατοχής και κατάθεσε λουλούδια τιμώντας όλους τους Ξανθιώτες και τις Ξανθιώτισσες, αλλά και τους βούλγαρους κομμουνιστές, αντιφασίστες που διώχτηκαν, βασανίστηκαν, σκοτώθηκαν στον αγώνα για να νικηθεί το τέρας του φασισμού – ναζισμού.

Περισσότερα Σχετικά Άρθρα
Περισσότερα άρθρα από ΕΜΠΡΟΣ
Περισσότερα άρθρα από ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει

Σύσκεψη για την πυροπροστασία με συμμετοχή όλων των πολιτικών φορέων ΑΜΘ

Η σύσκεψη συγκαλείται από τον υφυπουργό Εσωτερικών, αρμόδιο για θέματα Μακεδονίας – Θράκης…