Το πρόγραμμα της Τρίτης 21 Μαΐου 2024, ώρα 18:30 – 20:00
Το σημερινό πρόγραμμα στο 26ο Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ Θεσσαλονίκης-ΠΡΟΟΡΙΣΜΟΣ ΤΑΞΙΔΙ, που προβάλλεται στη ΦΕΞ ΑΠΌΨΕ, 21 Μαΐου 2024 έχει ως εξής:
ΑΡΜΑΝΟΙ ΟΙ ΒΛΑΧΟΙ, Μιχάλης Καμάκας, 52’
Ένα ντοκιμαντέρ του Μιχάλη Καμάκα, το οποίο αναδεικνύει την προσφορά των Βλαχόφωνων Ελλήνων σε κομβικά σημεία της ελληνικής ιστορίας και έρχεται να απαντήσει σε ένα καίριο ερώτημα: Πώς γίνεται η λέξη «Βλάχος» να χρησιμοποιείται ως «βλάχος» και να είναι συνυφασμένη με τον άξεστο, τον χωριάτη, τον απολίτιστο…
OMIDO, Νικόλας Παπαδημητρίου, 27’
Πλησιάζοντας την όγδοη δεκαετία της ζωής του, ο Δημήτρης Ομηρίδης συνεχίζει και γυμνάζεται καθημερινά διεκδικώντας ένα υγιές και δυνατό σώμα. Παράλληλα, διατηρεί μια σχολή γυμναστικής στο κέντρο της Αθήνας, όπου φίλοι και μαθητές έρχονται σε επαφή με την ιδιαίτερη φιλοσοφία του και πρακτική εκγύμνασης του σώματος που ο ίδιος αποκαλεί OMI-DO.
20:00 – 21:30
ΥΠΗΡΕΤΩΝΤΑΣ ΤΗΝ ΑΛΗΘΕΙΑ, Νίκος Ασλανίδης, 83’
Την περίοδο της Κατοχής 22 δημοσιογράφοι υπογράφουν το μυστικό «Πρωτόκολλο τιμής» και δεσμεύονται να μην προσφέρουν τις υπηρεσίες τους στα έντυπα που εξέδιδαν οι κατακτητές και να εργαστούν μόνο στις εφημερίδες που εξέφραζαν την Αντίσταση. Τρεις δημοσιογράφοι θα μεταφερθούν στα χιτλερικά στρατόπεδα συγκέντρωσης, όπου θα βρουν τραγικό θάνατο… Η ιστορική διαδρομή της Ένωσης Συντακτών Μακεδονίας-Θράκης, γυρισμένη με αφορμή τη συμπλήρωση 100 χρόνων από την ίδρυσή της.
ΤΟ ΚΙΝΗΤΟ ΣΧΟΛΕΙΟ ΤΑΞΙΔΕΥΕΙ, Λουκάς Παλαιοκρασάς, 12’
Η Ένωση Κυριών Δράμας – Σπίτι Ανοιχτής Φιλοξενίας υλοποιεί το εκπαιδευτικό έργο «Το Mobile School ταξιδεύει». Μέσω μιας τροχήλατης κατασκευής, προσεγγίζει παιδιά Ρομά που ζουν και εργάζονται στους δρόμους στους Νομούς Δράμας, Καβάλας και Ξάνθης, με στόχο την καταπολέμηση της σχολικής διαρροής και του αναλφαβητισμού. Τα παιδιά Ρομά που το προσεγγίζουν, μαθαίνουν γραφή και πολλές άλλες δραστηριότητες.
21:30 – 23:00
ΟΙ ΕΛΕΥΣΙΝΙΟΙ, Φίλιππος Κουτσάφτης, 108’
Η δυναμική προσωπογραφία της Ελευσίνας υπό τύπον μωσαϊκού, θησαυρίζοντας και τοποθετώντας στο πλαίσιο μιας μεγάλης αφήγησης τις μικροϊστορίες των κατοίκων για τη ζωή και τη σχέση τους με την πόλη.
Οι προβολές πραγματοποιούνται στο Λαογραφικό και Ιστορικό Μουσείο Ξάνθης