Αρχική ΣΧΟΛΙΑ ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑΣ Πρόσωπα & Γεγονότα, Τετάρτη 29 Μαΐου 2024

Πρόσωπα & Γεγονότα, Τετάρτη 29 Μαΐου 2024

0

Πολύτιμοι χώροι
Οι δημόσιοι και δημοτικοί χώροι έχουμε επισημάνει πολλές φορές κατά το παρελθόν, θα πρέπει ν’ αποτελούν προτεραιότητα για τους αντίστοιχους φορείς της Ξάνθης.
Οι έχοντες την ευθύνη, αντιπεριφέρεια και δήμοι, θα πρέπει να μεριμνούν για τη διατήρηση και όπου υπάρχει ανάγκη την απελευθέρωση ζωτικών κοινόχρηστων χώρων για τους πεζούς αλλά και τη λειτουργική και αισθητική αναβάθμιση του αστικού τοπίου.
Έτσι, σταδιακά, όπου υπάρχουν παρόμοια προβλήματα θα πρέπει ν’ αντιμετωπίζονται άμεσα. Χαρακτηριστικό παράδειγμα τα κλειστά πλέον περίπτερα. Η απομάκρυνσή τους αποτελεί άμεση ανάγκη απελευθέρωσης χώρων. Χώροι πολύτιμοι που οφείλουν να επιστραφούν στους πολίτες από τους οποίους είχαν αφαιρεθεί αυθαίρετα. Ένας τέτοιος χώρος είναι το περίπτερο στην 28ης Οκτωβρίου, έναντι του ξενοδοχείου «Ξανθίππειο».
Γ.Δ.


Οι Καβαλιώτες κάνουν έργα από το ΣΒΑΑ και εμείς ακόμη το σχεδιάζουμε:
Το μάθατε; Την Δευτέρα ο περιφερειάρχης κ. Τοψίδης μαζί με τον δήμαρχο Καβάλας παρουσίασαν τα έργα ανάπλασης που θα γίνουν στο Περιγιάλι Καβάλας από το πρόγραμμα Βιώσιμης Αστικής Ανάπτυξης, ύψους 15, 1 εκ. ευρώ. Όπως είπαν το ΣΒΑΑ δεν έχει μόνο χρηματοδότηση από την περιφέρεια αλλά και από το Ταμείο Πράσινης Ανάπτυξης και τον Φιλόδημο και η Καβάλα θα πάρει συνολικά 29 εκ. ευρώ για έργα τόσο στο Περιγιάλι αλλά και σ’ όλο το Δήμο.
Αυτά για την Καβάλα που υλοποιεί έργα από το ΒΑΑ ενώ ο δικός μας δήμος, σύμφωνα με την τελευταία ενημέρωση που είχαμε, θα ετοιμάσει τις προτάσεις του μέχρι τον Αύγουστο και θα τις καταθέσει, γιατί τον Σεπτέμβριο λήγει η προθεσμία. Μέχρι τώρα ο δήμος μας δεν στάθηκε …άξιος να πάρει ούτε ένα ευρώ από το ΣΒΑΑ! Τι τους ζητάνε πια; Να τετραγωνίσουν τον κύκλο; Έτοιμες μελέτες για να απορροφήσουν πόρους…Ούτε αυτό δεν είναι ικανοί να κάνουν;
Μ.Ξ.


Ανοίκιαστα κτήρια με σημασία
Ότι η αγορά λιανικού εμπορίου διέρχεται κρίση στην πόλη μας, αυτό δεν κρύβεται.
Υπάρχουν δεκάδες κλειστά καταστήματα σε κεντρικούς εμπορικούς δρόμους που προκαλούν μάλιστα απορίες στους διερχόμενους συμπολίτες, κυρίως τους μιας κάποιας ηλικίας που έχουν ζήσει τις προηγούμενες καλές εποχές.
Εκείνο δε που προβληματίζει περισσότερο είναι ότι πρόκειται για μεγάλα καταστήματα πολλών τετραγωνικών.
Λόγοι της κατάστασης αυτής υπάρχουν, όπως τα υψηλά ενοίκια, το ηλεκτρονικό εμπόριο, ο μεγάλος αριθμός των καταστημάτων και η εμφάνιση των πολυκαταστημάτων που δύσκολα μπορούν ν’ ανταγωνιστούν τα μικρά.
Έτσι, μία επένδυση αγοράς σε κατάστημα αποτελεί ρίσκο πλέον λόγω αμφίβολης απόδοσης.
Γ.Δ.


Μεγάλη επισκεψιμότητα
Είναι γεγονός και το συζητούν όλοι όσοι παρακολουθούν την πολιτική ζωή του τόπου.
Η διαπίστωση λοιπόν είναι ότι στις ευρωεκλογές του Ιουνίου 2024 διαπιστώσαμε ότι μας επισκέφθηκαν μέχρι στιγμής πάρα πολλοί υποψήφιοι.
Αριθμός μεγάλος, καμία σχέση με τις αντίστοιχες εκλογές του 2019. Μαζί βέβαια με τους υποψήφιους από κοντά και εν ενεργεία πολιτικοί. Όλοι στον αγώνα λοιπόν για το τελικό αποτέλεσμα που πλησιάζει και το οποίο όπως φαίνεται θ’ αποτελέσει αφετηρία νέων πολιτικών εξελίξεων κυρίως στον χώρο της κεντροαριστεράς.
Να κάνω μία πρόβλεψη; Αρκετοί πολιτικοί τη Δευτέρα θ’ αποφασίσουν να πάνε σπίτι τους και διάφοροι κομματικοί μηχανισμοί θα διαλυθούν.
Γ.Δ.


Συζητήσεις περί του καφέ και εκλογών
Πρόκειται για ένα ωραίο θέμα. To πρωί στον καφέ, όταν η παρέα συγκεντρώνεται και ο καθένας πίνει το καφεδάκι του. Κι ενώ η τελετουργία ξεκινά, αρχίζει η συζήτηση για την  νέα τιμή, για το ποσοστό αύξησης, για το εάν είναι λογικό, εάν έπρεπε να γίνει η αύξηση και μια σειρά άλλα γύρω από τον καφέ. Μιλώντας, συζητώντας και ρουφώντας τον δικό του ο καθένας.
Άλλος είναι εραστής της παράδοσης, του κλασικού ελληνικού που ψήνεται στο μπρίκι, άλλος του εσπρέσο, άλλος μίας από τις θερινές παραλλαγές με βάση τον εσπρέσο. Η παρέα μετά την εξάντληση του θέματος της τιμής του καφέ, βάζει εκεί τελεία και πιάνει, επιτέλους, το θέμα των εκλογών.
Που ναι μεν έχουμε εκλογές, όμως ζωντάνια και ενδιαφέρον δεν έχουμε κι αυτό δεν είναι καλό μήνυμα για τα κόμματα.
Γ.Δ.


Ένας άγνωστος επισκέπτης
Ένας βουλευτής της Νέας Δημοκρατίας πηγαινοέρχεται στη Θράκη κι ελάχιστοι το γνωρίζουν.
Πρόκειται για τον βουλευτή Επικρατείας Γιώργο Σταμάτη ο οποίος κινείται συστηματικά με διαύλους στην κοινωνία των πολιτών. Παράλληλα έχει καθοριστικό ρόλο ως γενικός γραμματέας Κοινωνικής Αλληλεγγύης στην προηγούμενη τετραετία στα σχέδια δράσης για τα ΑμεΑ, τη ΛΟΑΤΚΙ κοινότητα, τους Ρομά και τους άστεγους.
Σύμφωνα με πληροφορίες της στήλης, ο ίδιος τρέχει αποστολή στα δικά μας μέρη, της Θράκης, και έρχεται κάθε μήνα για επαφές με τη μειονότητα για θέματα εκπαίδευσης και υγείας.
Προσωπικά, ελάχιστοι γνωρίζουν τον Γ.Σταμάτη και ακόμη λιγότεροι τον συναντούν μάλλον κατά τις επισκέψεις του στην περιοχή μας.
Γ.Δ.


Ο ειδικός ρόλος του Σταϊκούρα
Για όσους ρωτούν να πληροφορηθούν εάν θα επισκεφθεί την περιοχή μας, το νομό μας ο πρωθυπουργός, προφανώς πριν την 9η Ιουνίου.
Λοιπόν, τίποτε ακόμη δεν έχει οριστικοποιηθεί. Ότι ακούγεται πρόκειται για ράδιο αρβύλα, λόγια του καφενείου. Εκείνο που είναι σίγουρο είναι η εκ νέου άφιξη του υπουργού Ανάπτυξης Χ.Σταϊκούρα στην περιφέρειά μας και σήμερα θα έρθει στην Ξάνθη.
Βεβαίως δεν είναι τυχαία η άφιξη Σταϊκούρα στα μέρη μας για τους γνωστούς μειονοτικούς λόγους της καθόδου στις Ευρωεκλογές του μειονοτικού κόμματος ΚΙΕΦ (Κόμμα Ισότητας, Ειρήνης, Φιλίας) που θα ενισχυθεί για ν’ αποδείξει την εκλογική του δύναμη μεν αλλά χωρίς ουσιαστικό αποτέλεσμα δε διότι δεν μπορεί να φτάσει το 3% που απαιτεί ο νόμος για την εκλογή βουλευτών, παρότι ΣΥΡΙΖΑ και ΠΑΣΟΚ δεν κατεβάζουν μειονοτικούς υποψήφιους, γεγονός που ενισχύει το ΚΙΕΦ.
Γ.Δ.


Ποιοι οι δράστες;
Συγχαρητήρια αξίζουν στους ερασιτέχνες αλιείς που προχθές πήγαν και καθάρισαν το λιμάνι Αβδήρων. Το σπίτι τους, διότι εκεί, όπως και στο Πόρτο Λάγος έχουν τις βάρκες τους.
Στην  εξόρμησή τους αυτήν, περισυνέλλεξαν 20 ελαστικά αυτοκινήτων και διάφορα σκουπίδια όπως πλαστικά μπουκάλια, πλαστικά δοχεία, λαμαρίνες και κάθε άλλο είδος πλαστικού.
Εδώ όμως γεννάται ένα ερώτημα ως προς το ποιοι είναι οι δράστες που πετούν τα σκουπίδια αυτά στην θάλασσα.
Σ’ αυτό το ερώτημα ποιος θ’ απαντήσει; Σίγουρα το μυαλό των περισσοτέρων πηγαίνει στους ανθρώπους επαγγελματίες ή ερασιτέχνες που βρίσκονται στο λιμάνι. Γιατί το να μεταφέρει κάποιος λαστιχένιες ρόδες ή καρέκλες από την πόλη για να τις πετάξει στο λιμάνι μου φαίνεται απίθανο. Άρα ντόπιοι οι δράστες μάλλον…
Γ.Δ.


Δύο σύντομες δηλώσεις
Παρακολουθώ ως εκ τού επαγγέλματος τις πολιτικές, αυτοδιοικητικές και άλλες δραστηριότητες και στους υπόλοιπους νομούς της περιφέρειάς μας.
Παρακολουθώ, όσο γίνεται και τις δραστηριότητες των εκπροσώπων αυτών, τη δράση τους και τις αποφάσεις τους. Στους πέντε αυτούς μήνες λοιπόν, έκανα δύο επισημάνσεις ιδιαίτερα θετικές για τον περιφερειάρχη Χριστόδουλο Τοψίδη.
Η πρώτη δήλωση- επισήμανση έγινε στην αρχή της ανάληψης της θητείας του. Αναφέρθηκε λοιπόν με τρεις λέξεις σ’ ένα σοβαρό θέμα. Είπε «Τουρισμός συν Πολιτισμός, ίσον Οικονομία».
Η δεύτερη επισήμανση το ίδιο σοβαρή έγινε προχθές από τον κ.Τοψίδη ο οποίος είπε ότι «οι έξυπνοι συνεργάζονται».
Τις κρατώ τις δύο επισημάνσεις για να τις δούμε να υλοποιούνται στο νομό μας ο οποίος περιμένει να βγει στο δρόμο της ανάπτυξης που δεν βρήκε την προηγούμενη περίοδο της θητείας Μέτιου.
Γ.Δ.


Μικρά tips για τις Πανελλαδικές
Αρχίζουν την Πέμπτη για τα ΕΠΑΛ και την Παρασκευή για τα ΓΕΛ οι Πανελλήνιες εξετάσεις. Στους 1.403 συνολικά ανέρχονται οι υποψήφιοι της Ξάνθης που θα δώσουν τον αγώνα τους για να περάσουν στην τριτοβάθμια εκπαίδευση.  Επειδή όλοι λίγο πολύ έχοντας την εμπειρία, είτε ως υποψήφιοι είτε ως γονείς υποψηφίων, μπορούμε να καταλάβουμε το ψυχολογικό βάρος αυτών των ημερών που προέρχεται  κυρίως επειδή αντιμετωπίζουμε τις πανελλήνιες ως την συντέλεια του κόσμου. Είναι βαθιά ριζωμένη η πεποίθηση ότι από τις πανελλήνιες κρίνεται όλη η ζωή του υποψηφίου, ότι αν δεν γράψει θα είναι αποτυχημένος στην ζωή του ενώ δεν είναι καθόλου έτσι. Και ευκαιρίες να ξαναπροσπαθήσει υπάρχουν αλλά και άλλες ευκαιρίες να στραφεί αλλού και να βρει το δρόμο του. Αυτό δεν σημαίνει ότι ο υποψήφιος πρέπει να το παίρνει χαλαρά και να μην δώσει το μάξιμουμ των δυνατοτήτων του αξιοποιώντας και την δουλειά που έχει κάνει για να φτάσει εδώ αλλά με μεθοδικότητα, σωστή διαχείριση του άγχους ψυχραιμία και με ρεαλισμό μπορεί να φέρει ένα καλό αποτέλεσμα. Ο ρόλος του γονιού και της οικογένειας είναι πολύ βασικός. Πρέπει να είναι υποστηρικτικοί χωρίς υπερβολές και χωρίς να τους δημιουργούν επιπρόσθετο άγχος και πίεση.
Ευχόμαστε Δύναμη και Καλή επιτυχία στα παιδιά μας!
Μ.Ξ.


Περισσότερα Σχετικά Άρθρα
Περισσότερα άρθρα από ΕΜΠΡΟΣ
Περισσότερα άρθρα από ΣΧΟΛΙΑ ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑΣ
Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει

Πρόσωπα & Γεγονότα, Παρασκευή 27 Σεπτεμβρίου 2024

Αλλάξτε τροπάριο… Έχει καταντήσει ρουτίνα πλέον. Σχεδόν ανά βδομάδα η Εταιρεία Προστασίας …