Η εκδήλωση πραγματοποιήθηκε το απόγευμα της Παρασκευής 19 Απριλίου στον Πολυχώρο Τέχνης και Σκέψης Οικία Μάνου Χατζιδάκι με εισηγητές τους: Μ. Γεωργαρίου, Δ. Κ. Αναγνωστόπουλο, Ιρφάν Μαμούτ
Η πρόεδρος της ΕΛΜΕ Ξάνθης, Μ. Λουκοπούλου:«Τα “παραβατικά’’ παιδιά για εμάς τους εκπαιδευτικούς είναι αυτά που χρειάζονται βοήθεια»
Η ΕΛΜΕ Ξάνθης και ο Διδασκαλικός Σύλλογος Ξάνθης πραγματοποίησαν εκδήλωση/συζήτηση με θέμα: «Βία στα Σχολεία – Εικόνα σου είμαι κοινωνία και σου μοιάζω;» την Παρασκευή 19 Απριλίου 2024, στις 19.30, στον Πολυχώρο Τέχνης και Σκέψης Οικία Μάνου Χατζιδάκι.
Η πρόεδρος ΕΛΜΕ Ξάνθης, Μαρία Λουκοπούλου, τονίζει στο «Ε»: «Μετά από κάποια περιστατικά βίας που αφορούν μαθητές, η κυβέρνηση αποφάσισε να βγάλει καινούργιο σχολικό κανονισμό, ο οποίος κατά την γνώμη μας είναι αυστηρός, με άσχημο τρόπο. Η υποψία μας ήταν πως το κοινωνικό πλαίσιο προκαλεί αυτά τα φαινόμενα βίας, δηλαδή η στοχοποίηση, η ανεργία. Επίσης, πολύ σημαντικό ρόλο στην επιδείνωση της κατάστασης διαδραμάτισε και η καραντίνα».
«Μελέτες για την αντιμετώπιση του φαινομένου»
Επίσης, επισημαίνει ότι ως σωματείο έχουν ζητήσει από την πολιτεία εδώ και πολύ καιρό να πάρει μέτρα και να προχωρήσει σε μελέτες με στόχο την αντιμετώπιση του φαινομένου.
«Απότοκο αυτής της κατάστασης είναι ότι τα παιδιά εξαιτίας τη καραντίνας, όπως ακόμη και πολλών άλλων παραγόντων, έχουν μία όχι παραβατική συμπεριφορά, αλλά έχουν ξεχάσει πώς είναι το σχολείο», υπογραμμίζει εμφαντικά.
«Τα περιστατικά βία δεν πρέπει να συγκριθούν με την περίοδο της καραντίνας, μιας και τα σχολεία ήταν κλειστά και δεν είχαν καταγραφεί τέτοιου είδους περιστατικά. Απεναντίας, η σύγκριση πρέπει να γίνει με το σχολείο προ καραντίνας. Αν το δούμε έτσι, μπορούμε να διαπιστώσουμε και μείωση. Αυτό δεν σημαίνει ότι δεν υπάρχει πρόβλημα, μιας και έχει αλλάξει το είδος της βίαιης συμπεριφοράς», όπως δηλώνει.
Μ. Λουκοπούλου: «Ο καινούργιος σχολικός κανονισμός είναι προς την εντελώς λανθασμένη κατεύθυνση»
«Αυτό στο οποίο καταλήξαμε είναι ότι ο καινούργιος σχολικός κανονισμός είναι προς την εντελώς λανθασμένη κατεύθυνση. Απλά τα “παραβατικά” παιδιά για εμάς τους εκπαιδευτικούς είναι αυτά που χρειάζονται βοήθεια, κάτι που σημαίνει πως δεν πρέπει να τους επιβάλλονται πενθήμερες τιμωρίες και αλλαγές σχολικού περιβάλλοντος».
Στην εκδήλωση μίλησαν οι:
- Μαρία Γεωργαρίου Εκπαιδευτικός, Μέλος ΚΕΜΕΤΕ
- Δημήτρης Κ. Αναγνωστόπουλος, Παιδοψυχίατρος, Ομότιμος Καθηγητής ΕΚΠΑ
- Ιρφάν Μαμούτ, Σχολικός Ψυχολόγος, Εκπρόσωπος του Κέντρου Πρόληψης Έκφραση
- Θοδωρής Σαραφίδης Εκπαιδευτικός, Κοινωνιολόγος