Οι διπλωματικοί δίαυλοι είναι απόλυτα ανοιχτοί και υπάρχει ενημέρωση σε πραγματικό χρόνο για τις εξελίξεις
Οι ραγδαίες εξελίξεις στη Μέση Ανατολή μετά τις επιθέσεις του Ιράν κατά του Ισραήλ και ο αντίκτυπος που μπορεί να υπάρχει στην περιφερειακή σταθερότητα αλλά και σε κρίσιμους τομείς όπως η οικονομία και το μεταναστευτικό απασχολούν την κυβέρνηση. Χθες πραγματοποιήθηκε έκτακτη συνεδρίαση του ΚΥΣΕΑ, υπό τον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη, όπου μεταξύ άλλων έγινε ανασκόπηση της κατάστασης ασφαλείας και εξετάστηκε το τοπίο που έχει διαμορφωθεί. Αυτό που επισημαίνεται από την κυβερνητική πλευρά είναι πως «η Ελλάδα, πυλώνας σταθερότητας και ασφάλειας στην περιοχή, υπογραμμίζει την ανάγκη αυτοσυγκράτησης από όλες τις πλευρές προκειμένου να αποφευχθεί μια ευρύτερη περιφερειακή σύγκρουση».
Σε ανάρτηση του ο πρωθυπουργός ανέφερε πως «καταδικάζω έντονα τις επιθέσεις που εξαπέλυσε το Ιράν εναντίον του Ισραήλ. Οποιαδήποτε κλιμάκωση αποτελεί απειλή για την περιφερειακή σταθερότητα και ασφάλεια. Στεκόμαστε στο πλευρό του Ισραήλ και προτρέπουμε όλες τις πλευρές να δείξουν αυτοσυγκράτηση».
Σύμφωνα με πληροφορίες οι διπλωματικοί δίαυλοι είναι απόλυτα ανοιχτοί και υπάρχει ενημέρωση σε πραγματικό χρόνο για τις εξελίξεις. H εκτίμηση χθες ήταν πως υπήρχαν περιθώρια για να αποφευχθεί μία κλιμάκωση, ωστόσο πρόκειται για ένα ρευστό σκηνικό που αλλάζει διαρκώς.
Όλα τα βλέμματα είναι στραμμένα στο Ισραήλ, όπου συνεδρίασε το Πολεμικό Συμβούλιο της χώρας για να αποφασίσει τις επόμενες κινήσεις. Και σύμφωνα με τα όσα έγιναν γνωστά το πολεμικό συμβούλιο συμφωνεί ότι πρέπει να υπάρξει απάντηση κατά του Ιράν για την επίθεση με πυραύλους και drones, αλλά δεν έχει καταλήξει για τον χρόνο και την κλίμακα των αντιποίνων.
Στην Αθήνα περιμένουν να δουν πως θα εξελιχθεί η κατάσταση στην ευρύτερη περιοχή αλλά και πως θα κινηθούν χώρες, όπως η Τουρκία μέσα σε αυτό το ρευστό σκηνικό. Η Άγκυρα επιδιώκει να διαδραματίσει ένα ρόλο στη διπλωματική σκακιέρα και ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών Χακάν Φιντάν, ο οποίος μίλησε με τον Ιρανό ομόλογό του, είχε τηλεφωνική επικοινωνία με τον υπουργό Εξωτερικών των ΗΠΑ Άντονι Μπλίνκεν.
Στο μεταξύ στην κυβέρνηση υπάρχει έντονος προβληματισμός για τον αντίκτυπο που μπορεί να υπάρξει στην οικονομία και ήδη εξετάζονται οι επόμενες κινήσεις. Την ίδια στιγμή μία παράταση της κρίσης στην ευρύτερη περιοχή μπορεί να επηρεάσει και άλλους τομείς, όπως για παράδειγμα το μεταναστευτικό.
Ο οικονομικός αντίκτυπος
Το άνοιγμα των διεθνών αγορών σήμερα θα είναι ένα πρώτο δείγμα για την πορεία των τιμών του πετρελαίου. Οικονομικοί αναλυτές βλέπουν τον κίνδυνο εκτίναξης της τιμής του πετρελαίου πάνω από τα 100 δολάρια το βαρέλι αν κλιμακωθεί περαιτέρω η ένταση. Ένα θέμα που προκαλεί προβληματισμό είναι πως μπορεί να κινηθεί η Τεχεράνη από δω και πέρα και αν για παράδειγμα θα κλείσει τα Στενά του Ορμούζ, ένα θαλάσσιο πέρασμα με μεγάλη στρατηγική σημασία (από εκεί περνά ένα πολύ μεγάλο ποσοστό του πετρελαίου που μεταφέρεται μέσω θαλάσσης).
Ο κίνδυνος μιας νέας αναζωπύρωσης του πληθωρισμού από την αύξηση των τιμών του πετρελαίου (μέσω και της εφοδιαστικής αλυσίδας) είναι αυτή τη στιγμή ιδιαίτερα σοβαρός. Μάλιστα μια τέτοια εξέλιξη μπορεί να οδηγήσει τους κεντρικούς τραπεζίτες σε αναβολή των μειώσεων στα επιτόκια, κάτι που θα έχει αντίκτυπο στην ευρωπαϊκή οικονομία και όχι μόνο.
Την Κυριακή ο υφυπουργός Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών Χάρης Θεοχάρης σημείωσε πως «βραχυπρόθεσμα , δεν υπάρχει καμία αμφιβολία ότι οι αγορές θα αντιδράσουν σπασμωδικά. Τώρα τις πρώτες ημέρες θα δούμε αυξήσεις, όσο τουλάχιστον υπάρχει ανησυχία και αμφιβολία για την εξέλιξη της κατάστασης». Προσέθεσε «ωστόσο, οι αναλύσεις είναι καθησυχαστικές και είναι πάρα πολύ σημαντικό για τον τρόπο εξέλιξης των πραγμάτων, αυτό να επιβεβαιωθεί και να εξελιχθεί προς την κατεύθυνση της μη κλιμάκωσης ή ακόμα καλύτερα και της αποκλιμάκωσης». Έστειλε παράλληλα μήνυμα πως δεν θα γίνουν δεκτές αναιτιολόγητες αυξήσεις, σε αποθέματα καυσίμων που έχουν ήδη τιμολογηθεί και φορολογηθεί, σημειώνοντας πως η πολιτεία, έχει τους μηχανισμούς για να κάνει τους ελέγχους.
Στο Μαξίμου σε καμία περίπτωση δεν θέλουν να βρεθούν αντιμέτωποι με έναν νέο κύμα ανατιμήσεων, με δεδομένο άλλωστε πως τα οικονομικά περιθώρια για νέα μέτρα είναι εξαιρετικά στενά. Σε αυτή την συγκυρία αυτό που μπορεί να γίνει είναι να εντατικοποιηθούν οι έλεγχοι για να αντιμετωπιστούν φαινόμενα αισχροκέρδειας. Εκεί θα ριχθεί το βάρος σε πρώτη φάση, καθώς έρχεται το Πάσχα και στην κυβέρνηση δεν θέλουν να δουν τις τιμές να ξεφεύγουν.
ΠΗΓΗ: Κατερίνα Κοκκαλιάρη/ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ