Αρχική ΠΟΛΙΤΙΚΗ Στ. Κούλογλου: «Οφείλουμε να πούμε την αλήθεια στον ελληνικό λαό, κάτι που δυστυχώς δεν συνέβη επί ΣΥΡΙΖΑ»

Στ. Κούλογλου: «Οφείλουμε να πούμε την αλήθεια στον ελληνικό λαό, κάτι που δυστυχώς δεν συνέβη επί ΣΥΡΙΖΑ»

1

Ο δημοσιογράφος και εκ νέου υποψήφιος ευρωβουλευτής, αυτή τη φορά με τη Νέα Αριστερά, παρευρέθηκε στην Ξάνθη για την προβολή του νέου του ντοκιμαντέρ με τίτλο «142 χρόνια»


«Δεν νοείται ανάπτυξη χωρίς σιδηροδρομικό δίκτυο» δηλώνει ο ίδιος στο «Ε»


Ο γνωστός δημοσιογράφος και εκ νέου υποψήφιος ευρωβουλευτής με τη Νέα Αριστερά, Στέλιος Κούλογλου επισκέφθηκε την Ξάνθη και πιο συγκεκριμένα το Σπίτι Πολιτισμού της ΦΕΞ με αφορμή την προβολή του νέου του ντοκιμαντέρ με τίτλο «142 χρόνια».

Το ντοκιμαντέρ αναδεικνύει μια άγνωστη πτυχή του προσφυγικού, όπου χιλιάδες πρόσφυγες και μετανάστες καταδικάζονται σε βαριές ποινές φυλάκισης ως διακινητές. Σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία, πάνω από 2000 βρίσκονται στις ελληνικές φυλακές – κάτι που τους καθιστά τη δεύτερη πολυπληθέστερη ομάδα κρατουμένων.

Η κάμερα ακολουθεί τον διασώστη Ιάσονα Αποστολόπουλο, γνωστό και βραβευμένο διεθνώς για το ανθρωπιστικό του έργο, ο οποίος συμμετέχει σε μια διεθνή προσπάθεια να αθωωθούν τρεις πρόσφυγες και συγκεκριμένα, ο Μοχάμαντ Χανάντ Αμπντί (Σομαλία), ο Ακίφ Ραζούλι και ο Αμίρ Ζαχίρι (Αφγανιστάν).

Και οι τρεις βρέθηκαν καταδικασμένοι ως διακινητές, καθώς ενώ επέβαιναν σε πλοίο από την Τουρκία στην Ελλάδα, εξαναγκάστηκαν από τους αληθινούς διακινητές να πάρουν το πηδάλιο του πλοίου – μια πρακτική που είναι πάγια και γνωστή στην Ελληνική Ακτοφυλακή. Το δικαστικό θρίλερ εκτυλίσσεται για πάνω από ένα χρόνο, καταγράφοντας δίκες, που αναβάλλονται πολλές φορές, και τις συναισθηματικές αντιδράσεις των καταδικασμένων και των συγγενών τους.

Μετά από δύο χρόνια στη φυλακή, οι εφέσεις τελικά εκδικάζονται, δίνοντας για πρώτη φορά την ευκαιρία σε αυτούς και τους δικηγόρους τους να αντικρούσουν τις κατηγορίες και να αποδείξουν ότι δεν υπάρχει κανένα στοιχείο εναντίον τους.

Ο τίτλος του ντοκιμαντέρ αναφέρεται στην ποινή του πρωταγωνιστή του ντοκιμαντέρ

Ο κ. Κούλογλου εξηγεί ότι ο τίτλος «142 χρόνια» έχει άμεση σχέση με την οποία βρίσκεται αντιμέτωπος ο πρωταγωνιστής του ντοκιμαντέρ, ένας πολιτικός πρόσφυγας από την Σομαλία. «Ο Μοχάμαντ μπήκε σε μία βάρκα από τα παράλια της Τουρκίας και στο μέσο του ταξιδιού ο διακινητής εγκαταλείπει το πλοιάριο. Ο πρωταγωνιστής για να σώσει την ζωή του αλλά και την ζωή των άλλων πήρε στα χέρια του το τιμόνι χωρίς να ξέρει να οδηγάει βάρκα αλλά ούτε να ξέρει από θάλασσα καθώς πρώτη φορά την έβλεπε στη ζωή του. Κατάφερε να σώσει 31 άτομα, έφτασε στη στεριά και το Λιμενικό, ελλείψει μεταφραστή, κατέγραψε ότι αυτός ήταν ο διακινητής. Το αποτέλεσμα αυτού; Να καταδικαστεί σε 142 χρόνια φυλάκιση».

«Σύμφωνα με τον νόμο 4251/2014, όποιος συλληφθεί να κρατά το πηδάλιο του σκάφους καταδικάζεται ως διακινητής – πολύ συχνά όμως, όπως αποδεικνύεται, λανθασμένα, και ύστερα από συνοπτικές δίκες που κρατούν λίγα λεπτά και όπου οι κατηγορούμενοι δεν έχουν επαρκή διερμηνεία», συμπληρώνει ο ίδιος.

Όπως επισημαίνει ο κ. Κούλογλου, η αθώωση των τριών μεταναστών συνιστά μία δικαίωση καθώς αν δεν είχε γίνει η διεθνής εκστρατεία το 2021 η υπόθεση αυτή θα είχε χαθεί όπως άλλωστε έχουν χαθεί και εκατοντάδες άλλες. «Δεν ζητήσαμε ουσιαστικά την αθώωση των κατηγορούμενων αλλά θέλαμε να πραγματοποιηθεί μία δίκαιη δίκη».

«Η ευρωπαϊκή μεταναστευτική πολιτική είναι απαράδεκτη»

Σε ερώτηση του «Ε» σχετικά με την ευρωπαϊκή αλλά και την ελληνική μεταναστευτική πολιτική ο κ. Κούλογλου τόνισε ότι η ευρωπαϊκή μεταναστευτική πολιτική είναι απαράδεκτη καθώς δημιουργεί το πλαίσιο ώστε η ελληνική πολιτική να λειτουργεί με έναν κάκιστο τρόπο. Το παρόν πλαίσιο είναι ότι δεν λαμβάνουν όλες οι χώρες το μερίδιο που τους αναλογεί στα κύματα προσφύγων και μεταναστών αλλά «έχουν αφήσει την δουλειά μόνο στις χώρες πρώτης υποδοχής. Οπότε βλέπουμε μία λογική “έξω από την πόρτα μου να μην είναι και όπου αλλού ας είναι”».

«Η κυβέρνηση από το 2019 αποφάσισε να εφαρμόσει μία πολύ σκληρή πολιτική με την ελπίδα ότι θα απέτρεπε τα κύματα των προσφύγων. Αυτό έχει πετύχει εν μέρει αν σκεφτούμε ότι η τραγωδία στα ανοιχτά της Πύλου έγινε διότι οι επιβαίνοντες ήθελαν να αποφύγουν την Ελλάδα. Δυστυχώς το ελληνικό Λιμενικό ευθύνεται για την συγκεκριμένη τραγωδία καθώς αυτόπτες μάρτυρες διηγήθηκαν ότι λιμενικοί προσπάθησαν να ρυμουλκήσουν το πλοίο σε ύδατα εκτός ελληνικής δικαιοδοσίας και με αυτόν τον τρόπο βυθίστηκε στέλνοντας στον τάφο 500 και περισσότερες ψυχές», ανέφερε ο ευρωβουλευτής της Νέας Αριστεράς.

Η κυβέρνηση επενδύει μονάχα σε «άρτον και θεάματα»

Με δεδομένο ότι η Περιφέρεια της ΑΜΘ ανήκει στις φτωχότερες περιοχές της Ελλάδας αλλά και της Ευρώπης, ο κ. Κούλογλου υποστήριξε ότι «η κυβέρνηση της Ν.Δ. προκαλεί επικοινωνιακά γεγονότα τα οποία στην πραγματικότητα δεν λύνουν κανένα πρόβλημα και σε ότι αφορά το επενδυτικό κομμάτι δεν υπάρχει καμία πρόθεση τόνωσης της ελληνικής περιφέρειας. Οι επενδύσεις που διαφημίζονται είναι επενδύσεις που αφορούν κυρίως τα real estates στις μεγάλες πόλεις».

«Δεν μπορεί να υπάρξει ουσιαστική ανάπτυξη χωρίς την ύπαρξη σιδηροδρομικού δικτύου. Είναι δυνατόν προηγμένη χώρα να μην διαθέτει σιδηρόδρομο; Ποιος ευνοείται από αυτό; Μόνο αυτοί που κερδοσκοπούν από τους αυτοκινητόδρομους. Μεγάλος χαμένος για ακόμη μία φορά είναι οι τοπικές κοινωνίες», υπογράμμισε ο κ. Κούλογλου.

Το κράτος δικαίου στην Ελλάδα «κατρακυλά»

Σχολιάζοντας το ψήφισμα του Ευρωκοινοβουλίου κατά της κυβέρνησης Ν.Δ. για το κράτος δικαίου, ο ευρωβουλευτής της Νέας Αριστεράς τόνισε ότι το συγκεκριμένο ψήφισμα αποτελεί προϊόν ωρίμασης βλέποντας τις παραβιάσεις της κυβέρνησης σε όλους τους τομείς όπως η ελευθερία των ΜΜΕ, το κατασκοπευτικό λογισμικό όπως επίσης η έξαρση της αστυνομικής βίας και η κακομεταχείριση μεταναστών.

Ο ίδιος είπε ότι «στην Ευρώπη δεν μπορούν να καταλάβουν πώς μία κυβέρνηση μένει ακόμα στην θέση της ύστερα από εκτεταμένα σκάνδαλα με αποκορύφωμα αυτό των υποκλοπών. Πώς είναι δυνατόν ο βασικός κατηγορούμενος κ. Δημητριάδης να κάνει αγωγές κατά δημοσιογράφων που αποκαλύπτουν την αλήθεια;».

Ανοιχτή σε συνεργασίες η Νέα Αριστερά

«Οι εξελίξεις επιβεβαίωσαν τους λόγους της αποχώρησής μου. Εγώ διατύπωσα πολιτική κριτική προς τον κ Κασσελάκη καθώς θεωρώ ότι αυτά που έλεγε και λέει δεν έχουν καμία σχέση με την Αριστερά, τον κόσμο τη εργασίας και την κοινωνική δικαιοσύνη. Η Νέα Αριστερά ανταποκρίνεται στην ανάγκη να υπάρχει ένα κόμμα αριστερό το οποίο να πρεσβεύει τις ιδέες της κοινωνικής δικαιοσύνης ώστε οι πλούσιοι να μην γίνονται πλουσιότεροι και οι φτωχοί φτωχότεροι», απάντησε ο κ Κούλογλου στο ερώτημα του «Ε» γιατί κάποιος/α να ψηφίσει τη Νέα Αριστερά στις επικείμενες εκλογές.

Ο ίδιος συμπλήρωσε ότι «οφείλουμε να πούμε την αλήθεια στον ελληνικό λαό. Γνωρίζω ότι οι διαφορές μεταξύ των αριστερών κομμάτων είναι δυσδιάκριτες πολλές φορές για τον πολύ κόσμο».

Απαντώντας για πιθανές συνεργασίες, είπε ότι «το ζήτημα που τίθεται, και το οποίο συμβαίνει σε πολλές ευρωπαϊκές χώρες, είναι τα κόμματα μεταξύ τους να βρουν μία κοινή πλατφόρμα έτσι ώστε να διεκδικήσουν την εξουσία και να επιβάλλουν προοδευτικές και δημοκρατικές μεταρρυθμίσεις».

Περισσότερα Σχετικά Άρθρα
Περισσότερα άρθρα από Παύλος Μαραγκός
Περισσότερα άρθρα από ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει

Έπαινοι αλλά και …υπόνοιες για το ΣΒΑΑ

Ανακοινώσεις Φανουράκη με υπόνοιες για αναθέσεις μη σύννομες και εμπλοκή δημοτικού συμβούλ…