Αρχική ΚΟΙΝΩΝΙΑ Αγροτικά Σε τρία σημεία ο επιτόπιος έλεγχος ΟΠΕΚΕΠΕ για την πληρωμή ενίσχυσης

Σε τρία σημεία ο επιτόπιος έλεγχος ΟΠΕΚΕΠΕ για την πληρωμή ενίσχυσης

0

Τρία σημεία ελέγχου περιλαμβάνει το εγχειρίδιο ΟΠΕΚΕΠΕ για τους διοικητικούς και επιτόπιους ελέγχους στις αγροτικές εκμεταλλεύσεις ώστε να διαπιστωθεί αν ακολουθούνται οι υποχρεώσεις αιρεσιμότητας για τη λήψη της ενιαίας ενίσχυσης


Σε τρία σημεία ο επιτόπιος έλεγχος ΟΠΕΚΕΠΕ για την πληρωμή άμεσης ενίσχυσης

Όπως αναφέρεται στο σχετικό εγχειρίδιο τα τρία σημεία ελέγχου έχουν να κάνουν:

  1. «Κλίμα και περιβάλλον»: Ο αγρότης ελέγχεται μεταξύ άλλων για ακαλλιέργητα περιθώρια σε περιοχές υγροτόπων, τη διαχείριση των υπολειμμάτων της καλλιέργειας, αν ακολουθεί τους κανόνες προστασίας των νερών από τη νιτρορύπανση κ.α.

Το ελέγχεται η υποχρέωση «Φυτοκάλυψης» που σήκωσε αρκετή κουβέντα πέρσι, αλλά φέτος αναμένεται να αλλάξει. Συγκεκριμένα θα ελεγχθεί από το ημερολόγιο εργασιών και κατά την επιτόπια επίσκεψη, η ύπαρξη φυτικής κάλυψης κατ’ ελάχιστο την περίοδο από τις 15/11 εκάστου έτους έως και τις 05/03 του επόμενου έτους.

Εφόσον απαιτείται να γίνει προετοιμασία του εδάφους για την επόμενη εαρινή καλλιέργεια, ο παραγωγός δύναται να διακόψει την εδαφοκάλυψη πριν τις 05/03, λαμβανομένου υπόψη ότι το χρονικό διάστημα από τη διακοπή έως την εαρινή σπορά, δεν μπορεί να υπερβαίνει τις τέσσερις (4) εβδομάδες. 27 Α5. ΠΣ. Σε περίπτωση διαπίστωσης μη συμμόρφωσης σε αγροτεμάχια με αρόσιμες καλλιέργειες, και μόνο εφόσον ο γεωργός είναι δικαιούχος των δράσεων του Μ10 και του Μ11 με φυτικό κεφάλαιο, τότε ελέγχεται η ύπαρξη φυτικής κάλυψης κατά την περίοδο των βροχοπτώσεων, μέχρι την προετοιμασία του εδάφους για την επόμενη σπορά, ανάλογα με την καλλιέργεια σε περίπτωση έκτασης με κλίση άνω του 10%, και σημειώνεται ως «ελέγχθηκε». Σε περίπτωση που δεν είναι δικαιούχος των μέτρων 10 ή/και 11 τότε σημειώνεται μηχανογραφικά η ανωτέρω απαίτηση ως ανεφάρμοστο.

  1. «Δημόσια Υγεία και Υγεία των Φυτών»: Ελέγχεται μεταξύ άλλων η ύπαρξη συγκεκριμένου χώρου συγκέντρωσης όλων των απορριμμάτων της εκμετάλλευσης, ώστε να εξασφαλίζεται η συγκέντρωση όλων των ρυπογόνων στοιχείων και των συσκευασιών των αγροχηµικών (π.χ. συσκευασίες λιπασμάτων). Επιπλέον, ελέγχεται η καλή κατάσταση και ορθή συντήρηση των αγροτικών εγκαταστάσεων, ιδιαίτερα ώστε να αποτρέπεται η διαφυγή ρύπων προς το περιβάλλον.
  2. «Καλή διαβίωση των ζώων»: Ο έλεγχος των απαιτήσεων πραγματοποιείται σύμφωνα με τα κάτωθι ανά σημείο του υποδείγματος:
  • Ανεπάρκεια προσωπικού, επιθεωρήσεων ή τήρησης μητρώων
  • Ελλιπής ελευθερία κίνησης ενσταβλισμένων ή ελλιπής προστασία αγελαίων ζώων
  • Ακαταλληλότητα σταβλικών εγκαταστάσεων ή ακαταλληλότητα / ελλιπής επιθεώρηση – συντήρηση μηχανολογικού εξοπλισμού ή κακές συνθήκες φωτισμού, αερισμού, υγρασίας, θερμοκρασίας, υγιεινής
  • Μη ορθή παροχή τροφής & νερού ή άλλων ουσιών
  • Αντικανονικοί ακρωτηριασμοί ή βλαπτικές μέθοδοι εκτροφής

ΠΗΓΗ: Γιώργος Κοντονής/agronews.gr

Περισσότερα Σχετικά Άρθρα
Περισσότερα άρθρα από ΕΜΠΡΟΣ
Περισσότερα άρθρα από Αγροτικά
Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει

Καθησυχαστικός για τον σεισμό στη Χαλκιδική ο σεισμολόγος Γεράσιμος Παπαδόπουλος: «Κατά πάσα πιθανότητα ήταν ο κύριος σεισμός»

Ο κ. Παπαδόπουλος επισήμανε ότι η περιοχή δεν διαθέτει υψηλό σεισμικό δυναμικό, ενώ τόνισε…