Αρχική ΣΧΟΛΙΑ ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑΣ Πρόσωπα & Γεγονότα, Τετάρτη 24 Απριλίου 2024

Πρόσωπα & Γεγονότα, Τετάρτη 24 Απριλίου 2024

0

Ερώτηση που ζητά απάντηση
Ερώτηση από τακτικό αναγνώστη της στήλης για ένα σοβαρό θέμα της πόλης.
Ρωτά λοιπόν ο συμπολίτης για να πληροφορηθεί μέσω της Εφημερίδας μας την νέα δημοτική αρχή, πού βρίσκεται η υπόθεση των κυκλικών κόμβων. Αυτών που είχε αποφασιστεί σχεδόν ομόφωνα να υλοποιηθούν από την προηγούμενη διοίκηση.
Το ερώτημα αφορά να πληροφορηθεί την πρόθεση της Τεχνικής Υπηρεσίας του Δήμου εάν στους σχεδιασμούς και προσεχή έργα, περιλαμβάνονται και οι κυκλικοί κόμβοι που ψηφίστηκαν.
Εν αναμονή λοιπόν της απαντήσεως, ελπίζοντας για θετική εξέλιξη, γνωστού όντως ότι στις σύγχρονες πόλεις εφαρμόζονται οι κυκλικοί κόμβοι.
-Ελπίζουμε και για μας εδώ η εφαρμογή.
Γ.Δ.


Θράσος «πιστής»
Στέλεχος κομματικό της παράταξης «Νίκη», γυναίκα μάλιστα, επιτέθηκε και χτύπησε μέσα στο ναό γυναίκα βουλευτή. Αιτία, το γεγονός πως η βουλευτής της Ν.Δ. υπερψήφισε το νόμο για τα ομόφυλα ζευγάρια.
Η χειροδικία της ζωηρής «πιστής χριστιανής» πρέπει να καταδικαστεί από την ίδια την ηγεσία της Εκκλησίας. Χώρος λατρείας που η «πιστή» δεν σεβάστηκε καθόλου και τον μαγάρισε με την πράξη της.
Γι’ αυτό απαιτείται η καταδίκη, για να μην επαναληφθεί και με άλλους «πιστούς» παρόμοιο περιστατικό. Το οποίο καταδίκασαν ήδη τα περισσότερα κόμματα.
Γ.Δ.


Πού είναι η αγάπη;
Η εκκλησία διδάσκει αγάπη και όποιοι δεν το αντιλαμβάνονται, προφανώς δεν έχουν σχέση μ’ αυτήν. Τόσο απλό και τόσο ολοκληρωμένο.
Τέτοιες ενέργειες και μάλιστα μέσα σε Ναό, παραπέμπουν σε σκοταδιστικές πρακτικές.
Πρακτικές θρησκευτικού φανατισμού, πόλωσης και τοξικότητας, χαρακτηριστικά που εκδηλώνονται αμέσως από άτομα που θεωρούν πως κατέχουν το αλάθητο και πως η αγάπη αποδίδεται αλά καρτ και όπου μας αρέσει.
Δεν θα μπω στον πειρασμό να χαρακτηρίσω τη δράστιδα ως ακροδεξιά. Πιστεύω ότι περισσότερο έδρασε χαστουκίζοντας τη βουλευτή ως ένα άτομο διακατεχόμενο από θρησκευτική μισαλλοδοξία. Κι αυτό είναι το ίδιο σοβαρό κι επικίνδυνο.
Γ.Δ.


Και η απαραίτητη γκρίνια
Ακούω κάποιες γκρίνιες για τις βροχές.
Εντάξει, χρειάζονται κι αυτές. Για ρωτήστε τους αγρότες τι θα σας πουν.
Εσείς πρωτευουσιάνοι, φοβάστε μη μουλιάσετε. Ξαφνιαστήκατε γιατί βγάλατε τα μαγιό σας και τα υπόλοιπα καλοκαιρινά σας. Για λίγο, μαζέψτε τα. Θα έχετε χρόνο αρκετό για να μαυρίσετε την κορμάρα σας στις παραλίες. Λίγη και μικρή υπομονή χρειάζεται. Και στο κάτω-κάτω της γραφής, άνοιξη έχουμε, το φυσιολογικό είναι οι βροχές που είναι και απαραίτητες για τα σπαρτά και τα δέντρα.
Τη μια μέρα κάνετε κριτική ότι η φύση έχασε τις ισορροπίες της και την άλλη γκρίνια γιατί βρέχει και σας χάλασε τα πρώιμα μπάνια…
Γ.Δ.


Προσφορά εργασίας αλλά όχι ζήτηση
Ένα παράδοξο συμβαίνει στο νομό μας που χρήζει πολλών ερμηνειών. Ενώ υπάρχει καταγεγραμμένη ανεργία στο 30%, οι μεγάλες εταιρείες του νομού μας έχουν πρόβλημα στο να βρουν εργατικά χέρια. Δεν θέλουν να πάνε να δουλέψουν οι άνεργοι του νομού μας. Προφανώς βολεύονται με το επίδομα ανεργίας ή άλλα επιδόματα κάποιοι μπορεί να έχουν και αποκούμπι τους γονείς και παραμένουν άνεργοι. Απ’ την άλλη ο ΟΑΕΔ – ΔΥΠΑ βγάζει συνεχώς προγράμματα για ανέργους χωρίς την προσδοκώμενη συμμετοχή των ανέργων. Κάτι δεν πάει καλά στην αγορά εργασίας. Έχει αλλάξει η νοοτροπία του εργαζόμενου, δεν υπάρχει συντονισμός με τα προγράμματα του ΟΑΕΔ; Κάτι συμβαίνει. Να υπάρχει προσφορά εργασίας και να μην υπάρχει ζήτηση ενώ υπάρχει ανεργία!.
Μ.Ξ.


Έρχεται ο Σταϊκούρας
Το νέο είναι σχετικά καινούργιο. Έγινε γνωστό κατά τη σύσκεψη που πραγματοποιήθηκε υπό τον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη και κατά τη διάρκειά της συζητήθηκαν ο προγραμματισμός και συντονισμός των δράσεων του κόμματος για τις ευρωεκλογές.
Στη σύσκεψη αυτή λοιπόν έγινε ο καταμερισμός τομέων ευθύνης σε κορυφαία στελέχη για την προεκλογική περίοδο. Έτσι, κατά την κατανομή η περιφέρειά μας «πέρασε» στην αρμοδιότητα και ευθύνη του υπουργού Υποδομών και Μεταφορών Χρήστου Σταϊκούρα.
Αυτό το νέο που σας είπα στην αρχή και πλέον αναμένουμε να δούμε, να συναντήσουμε και συζητήσουμε με τον υπουργό. Για να μάθουμε κάποια νέα που δεν γνωρίζουμε, ευχάριστα πιστεύω…
Γ.Δ.


Συγκοινωνούντα δοχεία
Εντάξει, η αστυνομία εξάρθρωσε μία από τις σπείρες που επί χρόνια κάνουν πλιάτσικο σε μετασχηματιστές της ΔΕΔΔΗΕ.
Λέμε ναι, λέμε συγχαρητήρια για το 50% της δράσης. Διότι στην ιστορία αυτή του «κλέφτες κι αστυνόμοι», υπάρχει και μια άλλη παράμετρος που δεν βλέπω να την ακουμπά η αστυνομία.
Ο λόγος για τις μάντρες που αγοράζουν κοψοχρονιά τον χαλκό και οτιδήποτε κλεμμένο τους  πάνε οι Ρομά κυρίως.
Άρα, εάν οι άνθρωποι αυτοί δεν αγοράσουν τον χαλκό, δηλαδή δεν βρουν ευκολία διάθεσης οι κλέφτες του προϊόντος της κλοπής, θα περιορίσουν τη δράση τους έως τελικής εγκατάλειψης των κλοπών.
Όμως, όπως φαίνεται δια γυμνού οφθαλμού, θα υπάρχει μια υπόγεια συνεργασία κλεπτών και κλεπταποδόχων.
-Τι έχει να πει για τα παραπάνω η αστυνομία;
Γ.Δ.


Γέφυρα φιλίας
«Οι γέφυρες ενώνουν», αυτό λένε όλοι και αυτό ισχύει όπου υπάρχει καλή πρόθεση, φιλικές απόψεις και ειρηνική διάθεση.
Μια τέτοια γέφυρα λοιπόν, διασυνοριακή, θα υλοποιηθεί και θα ενώσει τους Κήπους Έβρου με τα Ύψαλα της Τουρκίας.
Το θετικό της υπόθεσης είναι ότι το έργο υλοποίησης αυτού του έργου το αποδέχτηκε απόλυτα η τουρκική πλευρά, σε αντίθεση με το παρελθόν.
Τώρα πλέον η από κει πλευρά είναι η πλέον ένθερμη υποστηρίκτρια υλοποίησης του έργου, όπως ανέφερε ο διευθύνων σύμβουλος της Εγνατίας Οδού.
Είναι γεγονός λοιπόν ότι οι σχέσεις μεταξύ Ελλάδος και Τουρκίας πως βρίσκονται σε αρκετά θέματα σ’ ένα ιδιαίτερα θετικό στάδιο, κι αυτό είναι υπέρ των δύο χωρών.
Η νέα γέφυρα λοιπόν, αιτία και αφορμή να έρθουν πιο κοντά οι δύο χώρες.
Γείτονες γαρ, ας μην το ξεχνούμε.
Γ.Δ.


Ημέρα αποφάσεων η σημερινή
Σήμερα είναι η μέρα που λήγει η προθεσμία για την πληρωμή του παράβολου των 20.000 ευρώ που αποτελεί προαπαιτούμενο για την κάθοδο των κομμάτων  στις εκλογές. Διότι ναι μεν μπορεί να κατέθεσαν αίτηση συμμετοχής για τις επικείμενες ευρωεκλογές 46 κόμματα και συνδυασμοί, αλλά αυτό δεν σημαίνει πως θα φτάσουν όλοι έως την τελική μάχη της κάλπης. Σύμφωνα με πληροφορίες δεν θα καταθέσουν όλοι οι συνδυασμοί το απαιτούμενο ποσό και τελικά θα αποσυρθούν, κομματικοί σχηματισμοί όπως η «Βόρεια Λέγκα», οι «Οικολόγοι πράσινοι – πράσινη ενότητα», το «Κίνημα Φτωχών Ελλάδας», η «Κάθαρση – Νίκος Αντωνιάδης» κ.ά. διότι πολλοί απλά δεν αναμένουν να ξεπεράσουν το ποσοστό του 1,5% προκειμένου να τους επιστραφεί το παράβολο. Πολλοί δε από αυτούς τους συνδυασμούς είχαν απευθύνει διαδικτυακό κάλεσμα σε φίλους και οπαδούς να συνδράμουν οικονομικά και τώρα που οι συνδρομητές μαθαίνουν ότι το παράβολο δεν πληρώθηκε ζητούν τα λεφτά τους πίσω.
Σήμερα επίσης είναι η μέρα που αναμένεται η  απόφαση του Αρείου Πάγου για τους Σπαρτιάτες, για το αν έχει  στοιχειοθετηθεί επαρκώς ότι ο  προφυλακισμένος Ηλίας Κασιδιάρης παραμένει ο σκιώδης αρχηγός των Σπαρτιατών και κατά συνέπεια αν θα επιτραπεί η συμμετοχή τους στις ευρωκλογές.
Για την έκβαση αυτή αγωνιούν περισσότερο κόμματα στα δεξιά της Ν.Δ. όπως ο Βελόπουλος και η Λατινοπούλου, για το εάν και  πως θα διαμοιραστούν οι ψήφοι των Σπαρτιατών…
Κ.Λ.


Σαν σήμερα πριν 14 χρόνια
Ήταν 23 Απριλίου 2010 όταν είδαμε στους δέκτες μας τον τότε πρωθυπουργό της χώρας μας Γιώργο Παπανδρέου να μιλά από το Καστελόριζο μια ηλιόλουστη μέρα και να μας αναγγέλλει τις μαύρες μέρες που μας περιμένουν Να μας λέει ότι προ του κινδύνου άμεσης χρεοκοπίας της χώρας προσφεύγει στον μηχανισμό στήριξης που μόλις είχε συγκροτηθεί από την Ε.Ε. για να αντιμετωπίσει προβλήματα όπως το ελληνικό και σηματοδοτούσε και την πρώτη συμμετοχή του ΔΝΤ σε πρόγραμμα χρηματοδότησης χώρας της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Πέρασαν 14 ολόκληρα χρόνια από τότε. Περάσαμε δια πυρός και σιδήρου. Την νιώσαμε στο πετσί μας την κρίση, με τους μισθούς – επιδόματα ανεργία, επιχειρήσεις να κλείνουν, άνθρωποι να χάνουν τα σπίτια τους. Ματώσαμε αλλά ευτυχώς βγήκαμε στο ξέφωτο. Τώρα η χώρα μας μπήκε στο δρόμο της ανάπτυξης, αλλάζει, το βιοτικό επίπεδο παρά  την ακρίβεια έχει ανέλθει. Αυτό που πρέπει να δουν οι πολιτικοί μας είναι να μην φτάσει ξανά χώρα μας σε εκείνο το δημοσιονομικό επίπεδο.
Γι’ αυτό ας αφήσουν τους λαϊκισμούς και ας δουλέψουν με σοβαρότητα και ευθύνη.
Μ.Ξ.


 

Περισσότερα Σχετικά Άρθρα
Περισσότερα άρθρα από ΕΜΠΡΟΣ
Περισσότερα άρθρα από ΣΧΟΛΙΑ ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑΣ
Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει

Πρόσωπα & Γεγονότα, Σάββατο 22 Ιουνίου 2024

Η ειδοποιός διαφορά Μία σημαντική διαφορά που πλέον είναι εμφανής στην κοινή γνώμη του νομ…