Ούτε «Κομματάκι», ούτε «Κόμμα», αλλά «Κίνημα» Ι
Το ΠΑΣΟΚ δεν ήταν κόμμα, ήταν κίνημα. Ανάμεσα στους τρεις πρωθυπουργούς που άφησαν ολοκληρωμένο στίγμα στη χώρα, α) Κωνσταντίνος Καραμανλής, β) Ανδρέας Παπανδρέου και γ) Κώστας Σημίτης, οι δύο σχετίζονται με το ΠΑΣΟΚ.
Και οι δύο ηγέτες του ΠΑΣΟΚ άφησαν όντως ολοκληρωμένο στίγμα με α)εργαλείο και β) συστατικό υπερηφάνειας (Αλλαγή, Ευκαιρίες για όλους και για τους πάνω και για τους κάτω, εκσυγχρονισμός, ΟΝΕ).
Σήμερα το ΠΑΣΟΚ ψαρεύει σε ρηχά νερά, έχοντας μπερδέψει την πυξίδα του εκλογικού σώματος, το οποίο δεν αναγνωρίζει πού θέλει να το πάει το κόμμα (και όχι πλέον κίνημα).
Δημήτρης Μαύρος
Ούτε «Κομματάκι», ούτε «Κόμμα», αλλά «Κίνημα» ΙΙ
Το ΠΑΣΟΚ κοιτάζει με αποσβολωμένο βλέμμα τα δημοσκοπικά ποσοστά να φθείρονται και κυρίως να έχει απώλειες προς τον ΣΥΡΙΖΑ και την Αδιευκρίνιστη ψήφο. Βλέπει ταυτόχρονα, να υπάρχουν ασυμφωνίες εσωκομματικά, π.χ. για τα ομόφυλα ζευγάρια και τα μη κρατικά Πανεπιστήμια.
Βλέπει επίσης ότι οι ανταγωνιστές και ο κόσμος έχουν αντιληφθεί το στιλ παιχνιδιού «πασούλες 1-2» για να σιγουρευτούν αυξήσεις ποσοστών 0,5%, 1%, 0,8% κλπ δια της μεθόδου της «σιγουριάς». Ωστόσο, οι πολίτες τώρα πια θέλουν «μεγάλες μπαλιές» και αποφασιστικούς ηγέτες που έχουν διάθεση να εκτεθούν και αυτό φαίνεται στις αξιολογήσεις αρχηγών ανταγωνιστικών κομμάτων.
Το ΠΑΣΟ(Κ), λοιπόν δεν δικαιούνται να είναι «Κομματάκι», ούτε καν «Κόμμα». Απαιτείται να είναι «Κίνημα» και κίνημα σημαίνει το αντίθετο του «εκ του ασφαλούς». Και υπάρχει παράδειγμα στο πολιτικό σκηνικό.
Δημήτρης Μαύρος
Σοβαρότητα εναντίον φαιδρότητας
Το ακούω εδώ και καιρό στις διάφορες συζητήσεις και οφείλω να πω ότι με εντυπωσίασε το γεγονός. Διαπιστώνω, ίσως κι εσείς να το ακούσατε, πως οι πολίτες ασκούν κριτική στα κόμματα. Και το κάνουν αυτό γιατί δεν τους αρέσουν πλέον οι φωνές, οι ύβρεις, οι κραυγές και οι φαιδρότητες.
Αρκετά, πιστεύουν πλέον, ταλαιπωρήθηκε η δημόσια ζωή, η πολιτική εν γένει από έλλειψη σοβαρής προσέγγισης, κατανόησης και συναίνεσης για το γενικό καλό.
Κάποτε θα πρέπει η πολιτική και οι πολιτικοί ν’ αποτελούν παραδείγματα για τους πολίτες, σημείο αναφοράς για θετική στάση και προσέγγιση των θεμάτων της χώρας.
Γ.Δ.
Υπάρχει πολιτιστική δράση
Θα το έλεγα με πλήρη γνώση ότι διακρίνω μια ευγενική άμιλλα μεταξύ των νομών της περιφέρειάς μας στον τομέα του Πολιτισμού.
Δηλαδή, υπάρχει μια άτυπη προσπάθεια , στους πέντε νομούς να παραχθεί πολιτιστικό προϊόν. Ένα ποικίλο βέβαια «προϊόν» που ξεχωρίζει σε κάθε νομό κατά ένα ποσοστό, αν και υπάρχουν και αντιγραφές.
Τέλος πάντων, το ζητούμενο δεν είναι αυτό. Είναι η συμμετοχή δεκάδων ανθρώπων που δραστηριοποιούνται, που δημιουργούν, που συμμετέχουν, που προσφέρουν.
Πρόκειται για μια ανανέωση και παράλληλη αναγέννηση του παραδοσιακού γίγνεσθαι, μια γνωριμία με τις ρίζες και το παρελθόν, πάντα μέσα από τον Πολιτισμό.
-Το θέμα μεγάλο, θα τα ξαναπούμε.
Γ.Δ.
Απεβίωσε ο εκδότης Σταύρος Κονδύλης
Το απόγευμα της Τρίτης, όπως πληροφορηθήκαμε, απεβίωσε ο Σταύρος Κονδύλης, εκδότης της εφημερίδας του Έβρου «Ελεύθερη Θράκη» και ιδιοκτήτης του τηλεοπτικού σταθμού «Θράκη ΝΕΤ».
Γνώριζα τον Σταύρο Κονδύλη και τη δυναμική σύζυγό του Γιώτα από πολλά χρόνια πριν. Στην οικογένειά του εκφράζω τα θερμά μου συλλυπητήρια.
Γ.Δ.
Κυκλικοί κόμβοι
Η υπόθεση των κυκλικών κόμβων κυκλοφορίας, πανευρωπαϊκά, αποτελούν την απόλυτη εφαρμογή στο πρόβλημα της διασταύρωσης οδών.
Στην πόλη μας εφαρμόζεται ήδη το σύστημα αυτό το οποίο καταργεί τα φανάρια και μάλιστα με ιδιαίτερη επιτυχία. Την εφαρμογή του συστήματος των κυκλικών κόμβων είχε αποφασίσει η διοίκηση Τσέπελη και σε συγκεκριμένα σημεία της πόλης.
Επειδή η διοίκηση έχει συνέχεια, συμπολίτες ρωτούν για να ενημερωθούν, τι μέλλει γενέσθαι;
Θα υπάρξει μέριμνα για να ξεκινήσει η εφαρμογή και υλοποίηση της σχετικής απόφασης του δημοτικού συμβουλίου; Για μια απόφαση μάλιστα η οποία κατά γενική παραδοχή, είναι πρακτική, χαμηλού κόστους οικονομικά και κυρίως αποδοτική κυκλοφοριακά.
Γ.Δ.
Σιδηροδρομικά νέα
Έχω νέα να σας πω για τον αμαρτωλό, υποβαθμισμένο και άρρωστο ΟΣΕ ή όπως θα τον πουν στο μέλλον.
Λοιπόν, αρχίζω από το άσχημο νέο. Την δήλωση μάλιστα έκανε ο υπουργός Χρήστος Σταϊκούρας. Ο οποίος ξεκάθαρα δήλωσε σε συνέντευξή του ότι η περίφημη ιδέα-πρόταση για την σιδηροδρομική Εγνατία δεν θα μπει…στις ράγες. Το έργο αυτό θα πρέπει να το ξεχάσουμε για αρκετά χρόνια.
Τώρα το σχετικά καλό νέο. Πρόκειται για τη σιδηροδρομική σύνδεση του λιμανιού «Φίλιππος Β΄» με τους Τοξότες Ξάνθης. Για το έργο αυτό ο ίδιος υπουργός δήλωσε ότι είναι διασφαλισμένη η πίστωση 2,2 εκ. ευρώ για τα 31 χιλιόμετρα της σύνδεσης.
-Αυτά και τα συμπεράσματα δικά σας.
Γ.Δ.
Κι όμως κανένα πρωτόκολλο δεν την προστάτευσε!
Σοκαρισμένο είναι το πανελλήνιο με την νέα γυναικοκτονία της 28χρονης Κυριακής. Πέρα από το τραγικό γεγονός ότι δολοφονήθηκε τόσο άδικα μια νέα κοπέλα, χάθηκε τόσο αναίτια μια ανθρώπινη ζωή στην νιότη της από τον πρώην σύντροφό της, αυτό που επίσης προβληματίζει είναι ότι αυτή η δολοφονία έγινε λίγα μέτρα έξω από το Αστυνομικό Τμήμα όπου προσέφυγε για να ζητήσει προστασία! Όχι μόνο δεν την προστάτευσαν γιατί έπρεπε να τηρηθούν τα πρωτόκολλα αλλά την άφησαν να βγει έξω για να τηλεφωνήσει στην Άμεσο δράση ζητώντας περιπολικό να την μεταφέρει στο σπίτι της , γιατί λέει έτσι προβλέπει το πρωτόκολλο και ενώ μιλούσε εκεί μπροστά πισώπλατα την μαχαίρωσε ο δράστης μπροστά στα μάτια του φίλου της και του αστυνομικού που δεν μπόρεσαν να αντιδράσουν! Δεν γίνονται αυτά τα πράγματα! Είναι δυνατόν! Τον τελευταίο καιρό συνεχώς η Αστυνομία ζητά από τις γυναίκες να μιλήσουν, να καταγγέλλουν αν δέχονται απειλές, ή ενδοοικογενειακή βία και κακοποίηση και να ζητούν προστασία. Η γυναίκα αυτή το έκανε και τι έγινε; Δολοφονήθηκε λίγα μέτρα από το Αστυνομική τμήμα. Είναι φανερό ότι κάτι δεν γίνεται σωστά και πρέπει η Αστυνομία να τα ξαναδεί τα πρωτόκολλα. Τι νόημα έχει να λέμε τις γυναίκες να μιλήσουν και να μην μπορεί η Αστυνομία να τις προστατεύσει; Έως πότε θα συμβαίνει αυτό; Πόσες γυναίκες ακόμη θα πέσουν θύματα της κτητικότητας, των στρεβλών στερεότυπων των ανδρών;
Μ.Ξ.
Όλα θέλουν τον χρόνο τους!
Σε ρυθμούς εξαιρετικά ράθυμους κυλούν όλα στον νομό μας…Όπως λέει ο λαός μας «τα ζώα μας αργά…»! Για του λόγου το αληθές ένα έργο για να γίνει στην καλύτερη των περιπτώσεων χρειάζεται μια 20ετία! Το βλέπουμε με τον κάθετο άξονα της Ξάνθης που ξεπέρασε τα 20 χρόνια, το βλέπουμε με το αρδευτικό που επίσης τα ξεπέρασε, το βλέπουμε στα δημοτικά έργα, όπως την ανάπλαση στην Ανατολικής και Δυτικής εισόδου που πλησιάζουν τα 20 χρόνια και ακόμη παραμένουν σε κάποιο συρτάρι οι μελέτες (στην καλύτερη περίπτωση). Το βλέπουμε με την μεταφορά νερού από τις Πηγές Παραδείσου που ξεπέρασε τα 30 χρόνια. Και το ίδιο συμβαίνει και στις ιδιωτικές πρωτοβουλίες όπως το ΔΕΡΑΣ για παράδειγμα που το παλεύουν πάνω από 20 χρόνια. Σε μια εποχή που όλα κινούνται σε γρήγορους ρυθμούς, η Ξάνθη έχει τους δικούς της χρόνους, γι’ αυτό και ήταν και παραμένει ουραγός σε ανάπτυξη. Δεν ξέρω αν φταίνε οι πολιτικοί της που δεν είναι αρκούντως διεκδικητικοί , δεν ξέρω αν φταίει ο …κακός μας ο καιρός ωστόσο αυτό είναι μια αλήθεια!
Μ.Ξ.
Λίγα λόγια για το ΔΕΡΑΣ
Είκοσι ένα χρόνια για να τελειώσει μια προσπάθεια που ξεκίνησε με καλές προοπτικές και που στη συνέχεια κόλλησε στην ελληνική γραφειοκρατία.
Για την υπόθεση οικόπεδα «ΔΕΡΑΣ» και τη δημιουργία μιας νέας βιοτεχνικής περιοχής ο λόγος.
Που έφθασε στο τέλος της με την υπογραφή των συμβολαίων μεν, αλλά την από δω και πέρα άλλη μια προσπάθεια σημαντική για την κατασκευή των κτηρίων για την εγκατάσταση των δικαιούχων επιχειρηματιών.
Έτσι, υπάρχει ακόμη δρόμος αρκετός να διανυθεί έως ότου γίνουν τα έργα υποδομής όπως δρόμων, υπονόμων, μεταφορά ηλεκτρικού δικτύου, δικτύου ύδρευσης κλπ. γι’ αυτό εξάλλου η τοπογράφος κυρία Μαυρίδου Μαρία δήλωσε «έχουμε ακόμη δρόμο…»
Και λίγα απαραίτητα λόγια για την αποχώριση αρκετών συμμετεχόντων που από την αρχή είχαν εκδηλώσει ενδιαφέρον και είχαν συμμετάσχει στο αρχικό ξεκίνημα. Όμως, επιχειρηματικά κρίνοντας, η πολύχρονη καθυστέρηση αποτέλεσε αιτία αποχώρησης των αρχικά συμμετεχόντων.
Ποιος επιχειρηματίας, βιοτέχνης μπορεί να περιμένει 20 χρόνια για να υλοποιήσει μια επένδυση;
Γ.Δ.