Αρχική ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ Εκδηλώσεις Μηδενική ανοχή στην ενδοοικογενειακή βία

Μηδενική ανοχή στην ενδοοικογενειακή βία

0

Το μήνυμα της εκδήλωσης του Δικηγορικού Συλλόγου Ξάνθης με ομιλητή τον δικαστή του ΕΔΑΔ Ιωάννη Κτιστάκι

 

Διαχρονικό και διαταξικό το φαινόμενο – Νομική υποστήριξη υπάρχει, δομές φιλοξενίας δεν υπάρχουν στην Ξάνθη

 

Μηδενική ανοχή στην ενδοοικογενειακή βία, προστασία και στήριξη των θυμάτων, τιμωρία και απονομή δικαιοσύνης στους θύτες, ήταν το τριπλό μήνυμα, της εξόχως ενδιαφέρουσας και επίκαιρης εκδήλωσης που διοργάνωσε ο Δικηγορικός σύλλογος Ξάνθης, την Πέμπτη 18 Απριλίου στις 19:00 στον Πολυχώρο Τέχνης και Σκέψης «Μάνος Χατζιδάκις». Στόχος της εκδήλωσης η ανάδειξη της ενδοοικογενειακής βίας και την αναγκαιότητα εξάλειψη της.

80 γυναικοκτονίες σε 4 χρόνια στην χώρα μας

Καλεσμένος και κεντρικός ομιλητής της εκδήλωσης ήταν ο Δικαστής του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου των Δικαιωμάτων του Ανθρώπου, διακεκριμένος καθηγητής της Νομικής Σχολής του Δημοκριτείου Πανεπιστημίου Θράκης και δικηγόρος, Ιωάννης Κτιστάκις. Θέμα της ομιλίας του «Η ενδοοικογενειακή βία ενώπιον του Δικαστηρίου του Στρασβούργου». Να σημειώσουμε ότι συντονιστές της εκδήλωσης ήταν η δικηγόρος Αικατερίνη Κυζάκη και ο δικηγόρος Ιωάννης Μπάρκας, ενώ προλόγισε η πρόεδρος του Δικηγορικού Συλλόγου Ξάνθης Δεσποινα Χατζηφωτιάδου. Σύντομους χαιρετισμούς απηύθυναν η αντιπεριφερειάρχης Ξάνθης Πολυξένη Μπρίκα και ο αντιδήμαρχος Κοινωνικής Πρόνοιας Κωνσταντίνος Γκαγκαλίδης. Η εκδήλωση είχε πολύ επιτυχία με το κοινό να παρακολουθεί με ενδιαφέρον ένα θέμα που απασχολεί την επικαιρότητα σαν κοινωνικό φαινόμενο με τις αλλεπάλληλες γυναικοκτονίες. Σύμφωνα με τα δεδομένα της ελληνικής ομάδας του Ευρωπαϊκού Παρατηρητηρίου για τη Γυναικοκτονία στην χώρα μας από το 2020 έως το 2024 καταγράφηκαν 80 γυναικοκτονίες μέσα σε 4 χρόνια.

Διαχρονικό και διαταξικό φαινόμενο η ενδοοικογενειακή βία – Μήνυμα προς τα θύματα

Ο κ. Κτιστάκις αναφέρθηκε στο ισχύον νομικό πλαίσιο σε Ελλάδα και Ευρώπη για την ενδοοικογενειακή βία, επιχειρώντας μία σύνδεση με την ελληνική πραγματικότητα σε συσχέτιση με ό,τι ισχύει στην Ευρώπη. Ανέδειξε την νομολογία που υπάρχει αναλύοντας όλες τις περιπτώσεις που μπορεί να προσφύγει ένας πολίτης ή ένα κράτος μέλος στο ΕΔΑΔ καθώς και ποιος είναι ο θεσμικός ρόλος του ΕΔΑΔ. Ο κ. Κτιστάκις διευκρίνισε ότι για να προσφύγει κάποιος στο ΕΔΑΔ πρέπει να εξαντλήσει όλα τα ένδικα μέσα στην χώρα του. Ειδικότερα για το φαινόμενο της ενδοοικογενειακής βίας αυτό που αναδείχθηκε είναι ότι είναι διαχρονικό και διαταξικό και ότι πάντα υπήρχε απλά δεν καταγράφονταν καθώς οι κοινωνικές συνθήκες ήταν τέτοιες που τα θύματα κυρίως γυναίκες, δεν τολμούσαν να καταγγείλουν την ενδοοικογενειακή βία γιατί θεωρούνταν ταμπού και φοβούνταν τον κοινωνικό στιγματισμό.

Όπως ειπώθηκε πλέον η κοινωνία είναι πιο ανοιχτή και είναι υπέρ των θυμάτων και γι’ αυτό ανοίγουν τα στόματα και ζητούν δικαιοσύνη και τιμωρία των θυμάτων.

Υπάρχει νομικό οπλοστάσιο για να προστατεύσει τα θύματα

Συνοψίζοντας αυτό που είναι πολύ σημαντικό να πατάσσεται από την αρχή η βία και το θύμα να θέτει από την αρχή ενα όριο στην κακοποιητική συμπεριφορά. Να μην την ανέχεται γιατί η ανοχή με μαθηματική ακρίβεια οδηγεί στην κλιμάκωση με οδυνηρά αποτελέσματα για την ζωή του θύματος. Όπως αναφέρει και η κ. Χατζηφωτιάδου: «Είναι σημαντικό οι γυναίκες που είναι κυρίως τα θύματα ενδοοικογενειακής βίας να μην φοβούνται να καταγγείλουν από την αρχή τη βία που δέχτηκαν. Θέλουμε να αφυπνίσουμε τις γυναίκες να μην δέχονται αυτή την παθογένεια αλλά να αντιδράσουν. Το νομικό οπλοστάσιο είναι τέτοιο που μπορεί να τις προστατεύσει».

Νομική υποστήριξη υπάρχει, δομές φιλοξενίας δεν υπάρχουν στην Ξάνθη

Να σημειώσουμε ότι στο σημείο αυτό αναφέρθηκε ότι η πολιτεία διαθέτει δωρεάν νομική στήριξη στις κακοποιημένες γυναίκες αλλά παράλληλα αυτό που τονίστηκε ως διαπίστωση είναι ότι υπάρχει ένα έλλειμμα στις υποστηρικτικές δομές που θα φιλοξενήσουν τα θύματα ενδοοικογενειακής βίας και θα βοηθήσουν στην κοινωνική επανένταξη. Να σημειώσουμε ότι τέτοια δομή δεν έχουμε στην Ξάνθη και είναι ένα σημείο προβληματισμού αλλά και μια αναγκαιότητα να ιδρυθεί τέτοια δομή και να υπάρχει μέριμνα και για ψυχολογική υποστήριξη των θυμάτων.

Περισσότερα Σχετικά Άρθρα
Περισσότερα άρθρα από Μαριάννα Ξανθοπούλου
Περισσότερα άρθρα από Εκδηλώσεις
Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει

Μανώλης Λιδάκης: Ακυρώνει τις συναυλίες του για λόγους υγείας

Ματαιώνεται και η συναυλία του στις 13 Ιουλίου στο «Νέστος – Ροδόπη, Περιβάλλον και Πολιτι…