Αρχική ΚΟΙΝΩΝΙΑ Μ. Ευθυμίου: «Ο μηδενισμός είναι η μεγαλύτερη πληγή που άφησε ο εμφύλιος»

Μ. Ευθυμίου: «Ο μηδενισμός είναι η μεγαλύτερη πληγή που άφησε ο εμφύλιος»

0

Συγκλονιστική διάλεξη της διακεκριμένης ιστορικού του ΕΚΠΑ στην Ξάνθη


Επί 4,5 ώρες το κοινό σε ένα κατάμεστο αμφιθέατρο παρακολουθούσε με αμείωτο ενδιαφέρον και ενθουσιασμό


Ένα ταξίδι στο χρόνο με σταθμούς τα πιο καίρια και καθοριστικά γεγονότα που «έγραψαν» την ιστορία του ελληνισμού σ’ όλες ιστορικές περιόδους και καθόρισαν την μετέπειτα πορεία του, αποτέλεσε η εμπνευσμένη διάλεξη της διακεκριμένης καθηγήτριας Ιστορίας του ΕΚΠΑ Μαρίας Ευθυμίου στην εκδήλωση που διοργάνωσε το Τοπικό Συμβούλιο Δημοτικής Κοινότητας Ξάνθης, με συνδιοργανωτές τον Δήμο Ξάνθης και το Ελληνικό Ίδρυμα Πολιτισμού.

Επί 4,5 ώρες το απόγευμα της Κυριακής 28 Απριλίου σ’ ένα κατάμεστο δημοτικό αμφιθέατρο, οι Ξανθιώτες κρεμόταν απ’ τα χείλη της «ρουφώντας» άπληστα την γνώση της και απολαμβάνοντας το γλαφυρό και παραστατικό τρόπο διδασκαλίας της κ. Ευθυμίου, που διακρίνεται για την αμεσότητα, την μεταδοτικότητα της ιστορικής γνώσης μέσα από μια διαδικασία ανεπιτήδευτης απλότητας, έξυπνου χιούμορ και εύστοχου σχολιασμού, δημιουργώντας έτσι συμμετοχή και αλληλεπίδραση με το κοινό.



Το εμπόριο, η ναυτοσύνη, οι… καβγάδες και ο ρόλος της γλώσσας

Η κ. Ευθυμίου αναφέρθηκε στα θετικά και αρνητικά του ελληνισμού που μας χαρακτηρίζουν έως σήμερα επισημαίνοντας ότι ανέκαθεν οι Έλληνες διακρίνονταν στο εμπόριο και στους… καβγάδες αλλά και την ναυτοσύνη τους και πως αυτά τα χαρακτηριστικά κατάφεραν να ιδρύσουν 170 ελληνικές αποικίες στον αρχαίο κόσμο και να κυριαρχήσουν στην Μεσόγειο και την Ανατολή. Έφερε δε ως χαρακτηριστικό παράδειγμα τον Βύζαντα από τα Μέγαρα που μετά από ένα καβγά έφυγε με την ομάδα του από τα Μέγαρα αναζητώντας τον τόπο των… Τυφλών κατά τον χρησμό του Απόλλωνα για να ιδρύσει το «Βυζάντιο» που έμελλε να γίνει μετά 1.000 χρόνια η Βασιλεύουσα η πόλις των Πόλεων, η Κωνσταντινούπολη. Επεσήμανε πως το κυρίαρχο στοιχείο ενός πολιτισμού είναι η γλώσσα και η διατήρησή της μέσα στον χρόνο και πως η ελληνική γλώσσα στον αρχαίο κόσμο ήταν διεθνής γλώσσα, γλώσσα κύρους που ομιλούταν από τους πιο μορφωμένους ενώ η εξέλιξή της η Αλεξανδρινή είναι η γλώσσα των Ευαγγελίων. Σημείωσε δε ότι τόσο η Ορθοδοξία όσο και ο Καθολικισμός μετά το σχίσμα του 1054 χρησιμοποίησαν ελληνικές λέξεις για να προσδιοριστούν. Ήτοι: «Ορθόδοξο δόγμα και Καθ’ όλον» (Καθολικό).

Πρόσθεσε δε ότι παρότι τα τελευταία 60 χρόνια έχει κυριαρχήσει η αγγλική γλώσσα οι νέες τεχνολογίες χρησιμοποιούν ελληνικές λέξεις όπως microphone, micro byte, mega byte, giga byte και tera byte.

Η πληγή του εμφύλιου: Ο μηδενισμός που δηλητηριάζει την πολιτική ζωή της χώρας

Διατρέχοντας τον χρόνο με το Βυζάντιο , την Ρωμαϊκή εποχή, την Οθωμανική περίοδο, την ελληνική επανάσταση η κα Ευθυμίου έφτασε ως τον Β’ Παγκόσμιο πόλεμο και τον εμφύλιο πόλεμο που ακολούθησε στην χώρα μας. Η κ. Ευθυμίου αναφέρθηκε στις πληγές που άφησε αυτή η σκοτεινή εποχή στην ψυχή του Έλληνα και προσδιόρισε τον μηδενισμό ως τη μεγαλύτερη πληγή της σύγχρονης Ελλάδας τον οποίο όπως είπε θεωρεί ως απόρροια του εμφυλίου πολέμου που ακολούθησε τον Β΄ Παγκόσμιο Πόλεμο και την εχθροπάθεια που αυτός συνεχίζει να ποτίζει την πολιτική ζωή της χώρας. Ο μηδενισμός που διαποτίζει διαρκώς με δηλητήριο την κοινωνία και δημιουργεί αρνητικά συναισθήματα στους Έλληνες για την ίδια τους τη χώρα και τη διαρκή γκρίνια και αυτοαπαξίωση.

Κάτι που όπως είπε, φαίνεται και στα πρωτοσέλιδα των εφημερίδων που όταν τα διαβάζει κανείς νομίζει ότι ο εμφύλιος συνεχίζεται μέχρι σήμερα.

«Τα πολιτικά κόμματα μηδενίζουν το έργο της εκάστοτε κυβέρνησης και τα παρουσιάζουν όλα μαύρα κι άραχνα. Δεν αναγνωρίζεται ποτέ τίποτε θετικό στον πολιτικό αντίπαλο, ενώ η χώρα παρουσιάζεται ότι είναι η χειρότερη στον κόσμο. Ότι ο κόσμος πεινάει, ενώ όλοι ψάχνουμε τι δίαιτα θα κάνουμε για να αδυνατίσουμε.

Κι ενώ πέρασαν από τη χώρα μεγάλες πολιτικές προσωπικότητες με σπουδαίο έργο, αυτές δεν αναγνωρίστηκαν στην εποχή τους, όπως ο Ιωάννης Καποδίστριας, ο Χαρίλαος Τρικούπης και ο Ελευθέριος Βενιζέλος, οι οποίοι λοιδορήθηκαν με ακραίο τρόπο όταν κυβέρνησαν κι έπρεπε να περάσουν 100 χρόνια για να αναγνωριστεί το έργο τους και η πολιτική τους δεινότητα και οξυδέρκεια. Το ίδιο συνεχίζεται και σήμερα.

Η αλήθεια είναι ότι η χώρα έχει πραγματοποιήσει άλματα στη σύγχρονη εποχή, με μεγάλα έργα, με δεκάδες λιμάνια και αεροδρόμια και έργα υποδομής που έχουν δημιουργηθεί κι έχουν μεταμορφώσει τη χώρα και την έχουν φέρει στις προηγμένες χώρες του κόσμου», τόνισε η κ. Ευθυμίου.

Το τελικό μήνυμα που εξέπεμψε ήταν θετικό, ότι η χώρα μας παραμένει πιστή στο πρώτο Σύνταγμα της Επιδαύρου, το οποίο προσδιόρισε τη θέση της Ελλάδας στον κόσμο, ως μέρος του Δυτικού Κόσμου, μεταξύ των πολιτισμένων χωρών του κόσμου, κι ότι έχει γίνει μεγάλη πρόοδος, ενώ θα μπορούσαμε βέβαια να είμαστε σε πολύ καλύτερη θέση αν δεν είχε γίνει ο εμφύλιος πόλεμος κι αν τα επακόλουθά του δεν τα βιώναμε ακόμη και σήμερα.

Περισσότερα Σχετικά Άρθρα
Περισσότερα άρθρα από Μαριάννα Ξανθοπούλου
Περισσότερα άρθρα από ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει

Ξεκινά σήμερα η χορήγηση του επιδόματος τριτέκνων από τη Μητρόπολη

Οι δικαιούχοι θα πρέπει να προσέρχονται με την ταυτότητά τους   Ξεκινά σήμερα, Δευτέρ…