Αρχική ΚΟΙΝΩΝΙΑ Επίκαιρα Η «μάχη» για τα ψάρια στο Θρακικό Πέλαγος

Η «μάχη» για τα ψάρια στο Θρακικό Πέλαγος

0

Ολοκληρώθηκε η…απόβαση των τουρκικών γρι – γρι που σάρωναν όλο τον χειμώνα τα αφρόψαρα


Ο μεγάλος…ψαράς τρώει τον μικρό – Άφαντες οι σουπιές και τα χταπόδια από την ζημιά του γόνου από το φυτοπλαγκτόν


Ολοκληρώθηκε η…απόβαση των τουρκικών γρι – γρι στο Θρακικό Πέλαγος που διήρκησε όλο τον χειμώνα και δεν άφησε αφρόψαρο στον…αφρό. Χθες Δευτέρα 15 Απριλίου ήταν η μέρα λήξης της αλιείας – κατά τον τουρκικό νόμο – στα διεθνή ύδατα. Έτσι…κούνησαν μαντήλι στους Έλληνες συναδέλφους τους που μάλλον χάρηκαν που τους αφήνουν ελεύθερο το πεδίο και οι οποίοι έναν ολόκληρο χειμώνα τους παρατηρούσαν από μακριά να σαρώνουν με τον επαγγελματικό στόλο τους όλα τα ψάρια κι αυτοί με τα μικροκαϊκια τους να παίρνουν το πενιχρό περίσσεμα.

Ο μεγάλος …ψαράς τρώει τον μικρό

Είναι γνωστό ότι είναι νόμιμη η αλιεία στα διεθνή ύδατα δηλαδή στα έξι μίλια από την ακτή οπότε δεν κάνουν κάτι παράνομο και ο νόμος του ελεύθερου εμπορίου είναι επίσης μαζί τους. Στην περίπτωση αυτή ταιριάζει απόλυτα η παροιμία το μεγάλο ψάρι τρώει το μικρό όπου ψάρι όμως βάλτε «ψαράς». Ο πρόεδρος του Σωματείου Επαγγελματιών Αλιέων Αβδήρων Κώστας Τσολάκης μάς εξηγεί ποιες είναι οι σχέσεις τους με τους τούρκους ψαράδες αλλά και τι παιχνίδι παίζεται με την ψαριά τους.

«Ψαρεύουν όλο το χειμώνα στα διεθνή. Είναι νόμιμο. Έρχονται 39 – 40 γρι – γρι μαζί και τους ακολουθούν ταχύπλοα. Τους βλέπουμε από μακριά. Ανταλλάσσουμε χαιρετισμούς…Είναι φιλικοί καθόλου εριστικοί όπως παλαιότερα ενα διάστημα. Αυτοί ψαρεύουν κυρίως αφρόψαρα, γαύρο και σαρδέλα. Τα σαρώνουν κυριολεκτικά. Τα μεταφέρουν στο Μπόντρουμ (Αλικαρνασσό) και από εκεί τα εξάγουν στις δικές μας ιχθυόσκαλες, της Καβάλας, της Θεσσαλονίκης. Έτσι οι καταναλωτές τρώνε γαύρο εισαγωγής αλλά από τα δικά μας νερά αλιευμένο από τούρκους ψαράδες που έχουν συμφωνίες με Έλληνες εμπόρους. Είναι ο νόμος του ελεύθερου εμπορίου».

Στο ερώτημα γιατί οι έμποροι επιλέγουν να μην παίρνουν γαύρο από τους Έλληνες ψαράδες αλλά από τους Τούρκους η απάντηση είναι: «Γιατί αυτοί τον εισάγουν 1,50 ευρώ το κιλό και σε μας έχει κόστος 3 ευρώ, αφού το πετρέλαιο είναι 1,70 το λίτρο».

Αυτή είναι η κατάσταση που επικρατεί και του δικού μας ψαρά το πιάτο είναι συνήθως…αδειανό!

Άφαντες οι σουπιές και τα χταπόδια από την ζημιά του γόνου από το φυτοπλαγκτόν

Όμως οι αλιείς μας δεν έχουν μόνο να ανταγωνιστούν τους Τούρκους αλλά και άλλους παράγοντες που άλλοι είναι ανθρωπογενείς και άλλοι κλιματικοί. Και οι δύο έχουν άμεσα αρνητικές επιπτώσεις στα αλιεύματα. Για παράδειγμα το φυτοπλαγκτόν που είχε κατακλύσει όλο το Θρακικό πέλαγος πριν τρία χρόνια, που είναι μεν φυσικό αλλά η δημιουργία του επηρεάζεται από την μόλυνση των θαλασσίων υδάτων σε κάποιες περιοχές μεταφέρεται λόγω των ρευμάτων και των ανέμων και έχει καταστρέψει όλο το γόνο των θαλασσινών επιφέροντας μεγάλη μείωση στα αλιεύματα: «Έχουμε τεράστια μείωση στις σουπιές και στα χταπόδια. Πριν λίγα χρόνια ένα καΐκι που έβγαινε από τον Άη Γιάννη μέχρι το Μυρωδάτο έβγαζε 50 κιλά σουπιές τώρα βγάζει εννέα σουπιές μόνο. Το φυτοπλαγκτόν που βγήκε πριν τρία χρόνια έχει καταστρέψει όλο τον γόνο και τα αποτελέσματα τα βλέπουμε τώρα. Και να σκεφτεί κανείς ότι το Θρακικό πέλαγος θεωρείται από τα πιο ζωντανά πελάγη καθώς το 58% των αλιευμάτων αλιεύονται σ’ αυτό», σημειώνει ο κ. Τσολάκης.

Αύξηση της θερμοκρασία κατά 3 βαθμούς από πέρσι τέτοια εποχή

Επιπτώσεις στην αλιεία έχει και η κλιματική κρίση με την αύξηση της θερμοκρασίας. Όπως ανέφερε ο κ. Τσολάκης αυτή τη στιγμή έχουμε αύξηση περίπου 3 βαθμών στην θάλασσα από πέρσι την ίδια εποχή. Το νερό ήταν περίπου 15 βαθμοί και φέτος είναι 18. Αυτό επηρεάζει την παραγωγή πλαγκτόν με τις γνωστές συνέπειες στα αλιεύματα. Πάντως η αλίευση της σουπιάς δεν ήταν καλή και τώρα οι ψαράδες μας περιμένουν να αρχίσει η περίοδος της γαρίδας μετά από λίγες μέρες για να ισοφαρίσουν. Ως γνωστόν τα νερά μας έχουν ποιοτικές γαρίδες και οι τιμές τους έχουν πάει στα ύψη. Αυτό είναι μεν καλό για τους αλιείς αλλά όχι για τους καταναλωτές που θα πρέπει να διαθέσουν πάνω από 30 ευρώ για ένα κιλό που φτάνει μόνο για μεζέ σε μια οικογένεια.

Περισσότερα Σχετικά Άρθρα
Περισσότερα άρθρα από Μαριάννα Ξανθοπούλου
Περισσότερα άρθρα από Επίκαιρα
Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει

Μαθητικός Διαγωνισμός «Πυθαγόρας 2025»: Πρόκληση για τη μαθηματική σκέψη

Ανοιχτές οι συμμετοχές για μαθητές από τη Β’ Δημοτικού έως και τη Γ’ Γυμνασίου – Διαδικτυα…