Αρχική ΚΟΙΝΩΝΙΑ Επίκαιρα «Φύσηξε» και γεμίσαμε σκόνη στην Ξάνθη

«Φύσηξε» και γεμίσαμε σκόνη στην Ξάνθη

0

Καλυμμένα τα αυτοκίνητα, οι δρόμοι και τα μπαλκόνια – Μιλά ο καθηγητής ΔΠΘ και Διευθυντής Εργαστηρίου Ατμοσφαιρικής Ρύπανσης, Κώστας Κουρτίδης


 10,20 μικρογράμματα σκόνη ανά κυβικό μέτρο δείχνουν οι μετρήσεις– Προσοχή σ’ όσους έχουν ευαισθησία  – Αναμένεται νέο κύμα σκόνης σήμερα


Η Ξάνθη ξύπνησε το πρωί της Τετάρτης μέσα σ’ ένα σύννεφο υποκρίτρινης σκόνης. Το φαινόμενο της μεταφοράς της σκόνης της Σαχάρας έκανε την εμφάνισή του και στην πόλη μας καλύπτοντας όλες τις εκτεθειμένες επιφάνειες. Τα αυτοκίνητα έντονα σκονισμένα ενώ όπως και τα μπαλκόνια τα κάγκελα…Σκόνη παντού…Μάλιστα πολλοί συμπολίτες έπιασαν από τον πρωί δουλειά καταβρέχοντας με το λάστιχο…όπως ο κύριος της φωτογραφίας μας.


«Είχαμε ένα επεισόδιο με αυξημένη σκόνη από την Σαχάρα στην ατμόσφαιρα. Δεν είναι ασυνήθιστο φαινόμενο. Οι ενδεικτικές τιμές κατά μέσο όρο είναι 10,20 μικρογραμμάρια σκόνη ανά κυβικό μέτρο αέρα στην Ξάνθη»
K. Κουρτίδης
Καθηγητής ΔΠΘ

Σκεπασμένη από σκόνη η Ξάνθη

Το θολό τοπίο της σκόνης επιχειρεί να ξεκαθαρίσει ο καθηγητής του ΔΠΘ και Διευθυντής Εργαστηρίου Ατμοσφαιρικής Ρύπανσης, Κώστας Κουρτίδης: «Είχαμε ένα επεισόδιο με αυξημένη σκόνη από την Σαχάρα στην ατμόσφαιρα. Δεν είναι ασυνήθιστο φαινόμενο. Συμβαίνει όταν πνέουν δυνατοί άνεμοι που σηκώνουν σκόνη από την Σαχάρα και την μεταφέρουν ανάλογα με την φορά τους σε διάφορες χώρες και περιοχές. Πριν 3 χρόνια έφτασε μέχρι και την Γερμανία! Συνήθως όμως μεταφέρεται σε πιο κοντινές περιοχές όπως στην Κρήτη και στην Αττική».

10,20 μικρογράμματα σκόνη ανά κυβικό μέτρο στην Ξάνθη – Τετραπλάσια στην Αθήνα

Στην περίπτωσή μας όπως σημείωσε ο κ. Κουρτίδης επειδή έβρεξε έχει καθαρίσει ένα κομμάτι της ατμόσφαιρας ωστόσο ακόμη είναι επιβαρυμένη με σωματίδια και συγκεκριμένα οι μετρήσεις του εργαστηρίου δείχνουν ενδεικτικές τιμές κατά μέσο όρο σε 10,20 μικρογραμμάρια σκόνη ανά κυβικό μέτρο αέρα στην Ξάνθη ενώ στην Αθήνα είχαν 40 μικρογραμμάρια. Για να γίνει πιο σαφής η επιβάρυνση ο κ. Κουρτίδης ανέφερε ότι στις Γιορτές παλιάς Πόλης η Ξάνθη έχει 300 μικρογραμμάρια!


 

Προσοχή σ’ όσους έχουν ευαισθησία

Ο κ. Κουρτίδη συνέστησε την προσοχή των ατόμων που έχουν κάποια ευαισθησία στο αναπνευστικό ή υποφέρουν από άσθμα και άλλα νοσήματα. Αυτό που μπορούν να κάνουν είναι να περιορίσουν τις μετακινήσεις τους και ως εκ τούτου την εισπνοή της σκόνης.

Αναμένεται νέο κύμα σκόνης σήμερα

Όπως ανάφερε ο κ. Κουρτίδης που παρακολουθεί τις προβλέψεις το φαινόμενο θα «ησυχάσει» το απόγευμα της Τετάρτης αλλά αναμένεται ένα νέο κύμα σκόνης σήμερα Πέμπτη.

Περισσότερα Σχετικά Άρθρα
Περισσότερα άρθρα από Μαριάννα Ξανθοπούλου
Περισσότερα άρθρα από Επίκαιρα
Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει

Η χρυσή εποχή και τα «πέτρινα» χρόνια της αγοράς της Ξάνθης

50 χρόνια Εμπορικός Σύλλογος Ξάνθης   Μιλούν ο νυν πρόεδρος Νίκος Γρηγοριάδης και ο πρώην …