Αρχική ΠΟΛΙΤΙΚΗ Επιστολή Χατζηγκενέ στον πρωθυπουργό για το φοιτητικό επίδομα στους φοιτητές από την ΑΜΘ

Επιστολή Χατζηγκενέ στον πρωθυπουργό για το φοιτητικό επίδομα στους φοιτητές από την ΑΜΘ

0

Ζητά τα κίνητρα που ισχύουν για τους φοιτητές που σπουδάζουν στο ΔΠΘ να υποστηρίζουν και τις οικογένειες φοιτητών από την Περιφέρεια


Επισημαίνει ότι: «οι κοινωνικές παροχές αποτελούν συνταγματικό δικαίωμα όλων των πολιτών και όχι αντικείμενο δημιουργίας κοινωνικών ανισοτήτων»


Επιστολή προς τον πρωθυπουργό με κοινοποίηση στους υπουργούς Παιδείας και Οικονομίας, καθώς και τον περιφερειάρχη απέστειλε ως αντιπεριφερειάρχης Μεταφορών και Επικοινωνιών, ο Ιρφάν Χατζηγκενέ αναδεικνύοντας το θέμα της υποστήριξης των φοιτητών από τις οικογένειές τους που ζουν στην ΑΜΘ, μια Περιφέρεια της χώρας με πολύ χαμηλό κατά κεφαλήν εισόδημα.

Όπως αναφέρει ο κ. Χατζηγκενέ, «κύριε Πρωθυπουργέ, με το άρθρο 10 του ν. 3220/2004 θεσπίστηκε η χορήγηση στεγαστικού επιδόματος στους φοιτητές και στην παρ. 2 ορίστηκε ως εισοδηματικό κριτήριο ετήσιο οικογενειακό εισόδημα το ποσό των 30.000 € προσαυξανόμενο κατά 3.000€ για κάθε τέκνο πέραν του ενός. Δηλαδή ως ετήσιο οικογενειακό εισόδημα θεωρείται το συνολικό ετήσιο φορολογούμενο πραγματικό ή τεκμαρτό εισόδημα. Ο νόμος θεσπίστηκε το 2004, πέρασαν 20 χρόνια και το εισοδηματικό κριτήριο παραμένει το ίδιο. Τον Σεπτέμβρη του 2022 αυξήσατε το φοιτητικό στεγαστικό επίδομα στα 1500€ και στα 2000€ για τους φοιτητές που συγκατοικούν. Επίσης, ανεβάσατε το εισοδηματικό κριτήριο στα 40.000€ αλλά μόνον για φοιτητές που φοιτούν στο ΔΠΘ, στο Πανεπιστήμιο Αιγαίου και στο Πανεπιστήμιο Δυτικής Μακεδονίας ( άρθρο 60 ν. 4940/2022), με το σκεπτικό να δοθεί κίνητρο στους υποψήφιους φοιτητές να επιλέγουν τα πανεπιστήμια των ακριτικών περιοχών. Αναρωτιέμαι λοιπόν, οι κάτοικοι αυτών των περιοχών που σπουδάζουν τα παιδιά τους σε πόλεις π.χ. Αθήνα, Θεσσαλονίκη, Λάρισα, Ιωάννινα κλπ με το ίδιο οικογενειακό εισόδημα, δεν έχουν ανάγκη αυτής της παροχής; Όταν μάλιστα το ύψος των ενοικίων σε αυτές τις πόλεις είναι τουλάχιστον διπλάσιο από αυτό των ακριτικών περιοχών;».



Ο αντιπεριφερειάρχης επισημαίνει μεταξύ άλλων ότι, με βάση τη σχετική διάταξη, «με μισθό 1000 ευρώ / μήνα δεν είναι δύσκολο για ζευγάρι γονέων να συγκεντρώσει ετήσιο εισόδημα 30.000€ και αν προσθέσουμε 6.000€ τεκμαρτό εισόδημα των δύο τέκνων τους που σπουδάζουν στην Αθήνα, προκύπτει συνολικό εισόδημα 36.000€. Με το ανωτέρω εισόδημα, οι Αθηναίοι γονείς που σπουδάζουν τα παιδιά τους στην Ξάνθη, λαμβάνουν το επίδομα. Οι γονείς της Περιφέρειας Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης που σπουδάζουν τα παιδιά τους στην Αθήνα, δεν το λαμβάνουν!!!».

Μάλιστα αναφέρει και άλλες επιμέρους περιπτώσεις για να καταδείξει ότι «η κακονομία και η ανισότητα απέναντι στους νόμους είναι αυτό που ζούμε χρόνια τώρα!».

Ο ίδιος στην επιστολή του καταλήγει: «στην ομιλία σας στην Εθνική Συνδιάσκεψη της ΔΑΠ-ΝΔΦΚ αναφερθήκατε σε επιπλέον αύξηση του εν λόγω επιδόματος στα 2500€. Στην ίδια κατηγορία πολιτών προφανώς απευθύνεστε! Με τα ίδια εισοδηματικά κριτήρια και για τις ίδιες περιοχές. Οι ίδιοι πολίτες θα το λάβουν! Σας παρακαλώ να λάβετε υπόψη σας τις παρατηρήσεις μου, καθώς οι κοινωνικές παροχές αποτελούν συνταγματικό δικαίωμα όλων των πολιτών και όχι αντικείμενο δημιουργίας κοινωνικών ανισοτήτων».

Περισσότερα Σχετικά Άρθρα
Περισσότερα άρθρα από ΕΜΠΡΟΣ
Περισσότερα άρθρα από ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει

Μητσοτάκης: Ελλάδα και Κύπρος, πυλώνες σταθερότητας σε μία ταραγμένη περιοχή

Στις εξελίξεις στη Μ. Ανατολή, αλλά και στις διαφαινόμενες εξελίξεις στο Κυπριακό αναφέρθη…