Αρχική ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ Αφιερώματα Διήμερο αφιέρωμα στον σκηνοθέτη Γιώργο Κεραμιδιώτη από την ΦΕΞ

Διήμερο αφιέρωμα στον σκηνοθέτη Γιώργο Κεραμιδιώτη από την ΦΕΞ

0

Την Πέμπτη 4 και Παρασκευή 5 Απριλίου στο Λαογραφικό και Ιστορικό Μουσείο


Η Κινηματογραφική Λέσχη της ΦΕΞ πραγματοποιεί ένα διήμερο αφιέρωμα στον σκηνοθέτη Γιώργο Κεραμιδιώτη στο Λαογραφικό και Ιστορικό Μουσείο με την προβολή της βραβευμένης ταινίας –ντοκιμαντέρ «Έβρος θολό τοπίο» την Πέμπτη 4 Απριλίου 2024 στις 21:00, και του ντοκιμαντέρ «Κινηματογράφος και πολιτική» την Παρασκευή 5 Απριλίου στις 21:00, ένα ντοκιμαντέρ που επιλέχθηκε και συμμετείχε στο Φεστιβάλ Χανίων στο Μεσογειακό Φεστιβάλ (διαγωνιστικό τμήμα) Annaba στην Αλγερία και στο Διεθνές Φεστιβάλ στη Ρώμη.

Μετά την προβολή των ταινιών και τις δυο ημέρες θα επακολουθήσει συζήτηση στον ίδιο χώρο με τον σκηνοθέτη Γιώργο Κεραμιδιώτη.

Προβολή Πέμπτη 4 Απριλίου, ώρα 21:00

Λαογραφικό και Ιστορικό Μουσείο

Έβρος – Θολό Τοπίο

Διάρκεια 70’

Σενάριο-σκηνοθεσία: Γιώργος Κεραμιδιώτης

ΣΥΝΟΨΗ

Η δολοφονία τριών Αφγανών γυναικών, η στρατικοποίηση του Έβρου λόγω του προσφυγικού και οι συνέπειες στους ανθρώπους, στο χώρο και στην οικονομία είναι το θέμα της ταινίας.

Μέσα από την έρευνα της δολοφονίας τριών Αφγανών γυναικών στον Έβρο η ταινία ερευνά επίσης την αλλαγή χρήσης της γης δηλαδή την στρατικοποίηση του χώρου, της οικονομίας και του ποταμού με αφορμή το προσφυγικό μέσα από μαρτυρίες ανθρώπων που ζουν και εργάζονται εκεί. Οι ιστορίες αυτές δένονται γύρω από την μεταμόρφωση του μεταξοσκώληκα σε πεταλούδα.

Προβολή Παρασκευή 5 Απριλίου, ώρα

Λαογραφικό και Ιστορικό Μουσείο

Κινηματογράφος και Πολιτική: Από τον αναλογικό στον ψηφιακό κόσμο

Διάρκεια 70’

Σενάριο-σκηνοθεσία: Γιώργος Κεραμιδιώτης

ΣΥΝΟΨΗ

Έχουμε αφήσει πίσω τον 20ο αιώνα, του αναλογικού και είμαστε στον 21ο του ψηφιακού. Τι άλλαξε; Πως απάντησε και απαντά ο κινηματογράφος και η τέχνη γενικότερα στην πολιτική των δύο αυτών διαφορετικών εποχών. Έχοντας στο επίκεντρο αυτά τα ερωτήματα δεν μπορούμε να μην αναφερθούμε σε δύο απουσίες του κινηματογράφου των Ζ. Λ. Γκοντάρ και Ζ. Μ. Στράουμπ. Για όλα αυτά μας μιλά ο καθηγητής του Humbold πανεπιστημίου του Βερολίνου και φιλόσοφος Joseph Vogl.

Βιογραφικό του σκηνοθέτη

Ο Γιώργος Κεραμιδιώτης γεννήθηκε στην Κατερίνη. Σπούδασε κινηματογράφο στο Πανεπιστήμιο 8 του Παρισιού με καθηγητή τον Denis Levis. Ασχολείται με τη δημιουργία ντοκιμαντέρ εδώ και 32 χρόνια.

Το 2019  τιμήθηκε μαζί με τον Κώστα Φέρρη από την Ομοσπονδία Κινηματογραφικών Λεσχών για την παιδαγωγική διάσταση του έργου του. Τα έτη 2003-2004 και 2005-2006 συμμετείχε ως διδάσκων στο Μουσείο Κινηματογράφου στα σεμινάρια με τίτλο «Κινηματογραφικά Είδη και Τρόποι Σκηνοθεσίας» και «Πρακτικές Προσεγγίσεις στον Κινηματογράφο».

Οι ταινίες του συμμετείχαν σε διάφορα φεστιβάλ ελληνικά και ξένα (Θεσσαλονίκης, Χαλκίδας, Χανίων, Tonneins France, Annaba Algeria, Rome Coliffe k.a). Δημοσιεύει άρθρα σε εφημερίδες και περιοδικά.

Επιλεκτική Εργογραφία

1.Μαθήτριες Λυκείου

2 Τέχνη και Πολιτική

3 Γη και άνθρωποι ταινία μεγάλου μήκους [μυθοπλασία]

4 Συνθέτες της Θεσσαλονίκης

5 Προμηθέας ταινία όπερα μικρού μήκους

6 Portraits των φιλοσόφων Giorgio Agamben, Alain Badiou, Zizek

7 Ναζιστικό Στρατόπεδο Παύλου Μελά

Σημείωμα

Μια ταινία, Μυθοπλασία η Ντοκιμαντέρ γίνεται για να σκεφτεί τον καιρό της, να κατανοήσει την εποχή της και να ρωτήσει τι είναι εκείνο που αλλάζει στην μετάβαση σε μια νέα εποχή στην τέχνη στην πολιτική, στην ερωτική σχέση, στην οικογένεια στην εργασία.

Περισσότερα Σχετικά Άρθρα
Περισσότερα άρθρα από ΕΜΠΡΟΣ
Περισσότερα άρθρα από Αφιερώματα
Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει

Μνημόσυνο για τους ιδρυτές και ευεργέτες του Ιδρύματος Θρακικής Τέχνης και Παράδοσης

Η τελετή μνημοσύνου θα πραγματοποιηθεί την Κυριακή, 1 Δεκεμβρίου 2024, στις 10:00, στον Ιε…