Αρχική ΚΟΙΝΩΝΙΑ Διευκρινίσεις από τον Διευθυντή Εργαστηρίου Ατμοσφαιρικής Ρύπανσης για την ποιότητα του αέρα στην Ξάνθη και άλλες πόλεις

Διευκρινίσεις από τον Διευθυντή Εργαστηρίου Ατμοσφαιρικής Ρύπανσης για την ποιότητα του αέρα στην Ξάνθη και άλλες πόλεις

0

Επισημαίνει ότι τα δεδομένα που πρόσφατα δημοσιεύτηκαν αφορούν την έκθεση της ελβετικής ιδιωτικής εταιρείας IQAir και εφιστά προσοχή στο ποιος και ποια στοιχεία αξιολογεί

 

Σε διευκρινίσεις σχετικά με την ατμοσφαιρική ρύπανση των πόλεων της χώρας προέβη ο Κωνσταντίνος Κουρτίδης, Καθ. Διευθυντής Εργαστηρίου Ατμοσφαιρικής Ρύπανσης από το Τμήμα Μηχανικών Περιβάλλοντος του ΔΠΘ, με αφορμή δημοσιεύματα των τελευταίων ημερών για την ποιότητα του αέρα στην Ξάνθη και διάφορες άλλες πόλεις της Ελλάδας. Όπως αναφέρει: «(τα στοιχεία πουδημοσιεύονται) στηρίζονται σε έκθεση της ελβετικής ιδιωτικής εταιρείας IQAir, η έκθεση της οποίας στηρίζεται σε μετρήσεις των αιωρούμενων σωματιδίων από αισθητήρες χαμηλού κόστους, θα θέλαμε να επισημάνουμε τα εξής:

Η IQAir πουλάει συσκευές καθαρισμού του αέρα, και οι αισθητήρες στους οποίους στηρίζει την έκθεσή της σε μεγάλο ποσοστό δεν είναι δικοί της, αλλά η IQAir αντλεί δεδομένα από αισθητήρες άλλων που είναι ελεύθερα προσβάσιμα στο διαδίκτυο, όπως αισθητήρες από την ΠΑΝελλΑδιΚή υποδομή για τη μΕλέτη της ατμοσφαιρικής σύστασης και κλΙματικής Αλλαγής (ΠΑΝΑΚΕΙΑ).

Η χρήση αισθητήρων χαμηλού κόστους για την μέτρηση της αέριας ρύπανσης δίνει τη δυνατότητα εποπτείας των περιβαλλοντικών συνθηκών σε πολύ περισσότερες περιοχές από όσες θα μπορούσαν να καλύψουν οι συμβατικοί σταθμοί μέτρησης λόγω της σχετικά χαμηλής τιμής τους.

Όμως, η χρησιμοποίηση των μετρήσεων αυτών για την εξαγωγή συμπερασμάτων σχετικά με τις συνθήκες ποιότητας αέρα χωρίς την τήρηση των απαραίτητων επιστημονικών μεθοδολογιών και την ερμηνεία των συγκεκριμένων συνθηκών που ελήφθησαν, από μη εξειδικευμένους ερευνητές, δεν μπορεί να αποτελεί αξιόπιστη πληροφόρηση. Αναφέρουμε ότι χωρίς την κατάλληλη βαθμονόμηση/διόρθωση, οι αισθητήρες για τα αιωρούμενα σωματίδια δίνουν για την Ελλάδα τιμές που είναι διπλάσιες σχετικά με τις πραγματικές και οδηγούν σε τελείως εσφαλμένα συμπεράσματα για τα επίπεδα της ρύπανσης στην Ελλάδα.

Η περαιτέρω αξιολόγηση αυτών των μετρήσεων απαιτεί εξειδικευμένες γνώσεις και εμπειρία που για την Ελλάδα διαθέτουν τα μέλη της ακαδημαϊκής και ερευνητικής κοινότητας της ΠΑΝΑΚΕΙΑ, μέλος της οποίας είναι και το Εργαστήριο Ατμοσφαιρικής Ρύπανσης του Τμήματος Μηχανικών Περιβάλλοντος του ΔΠΘ. Η βαθμονόμηση των αισθητήρων στην Ελλάδα υλοποιείται συστηματικά και ενδελεχώς από εξειδικευμένα εργαστήρια που στην Ελλάδα διαθέτει μόνο η Εθνική Ερευνητική Υποδομή ΠΑΝΑΚΕΙΑ».

 

Περισσότερα Σχετικά Άρθρα
Περισσότερα άρθρα από ΕΜΠΡΟΣ
Περισσότερα άρθρα από ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει

Επιστροφή 1055 αρχαίων νομισμάτων στην Τουρκία

Μία συμβολική κίνηση μεταξύ Ελλάδας και Τουρκίας στο πλαίσιο της προστασίας της πολιτιστικ…