0

Όλα ήσυχα, ήρεμα στη Σμίνθη
Ησυχία, ηρεμία και κανονικότητα υπήρξε στο τζαμί της Σμίνθης την Παρασκευή κατά την προσευχή.
Οι κάτοικοι πήγαν στο τζαμί, προσευχήθηκαν και την προσευχή τέλεσε ο βοηθός του αποθανόντος Ιμάμη. Μάλιστα όλα κύλησαν ήρεμα τόσο πριν όσο και μετά ενώ δεν εμφανίστηκε εκεί ο μη νόμιμος Μουφτής Τράμπα που ήταν η αιτία των γενικών αντιδράσεων των πιστών την προηγούμενη εβδομάδα.
Θυμίζω πως αυτή η άφιξη υπήρξε αφορμή και αιτία αντιδράσεων εκ μέρους των εκεί πιστών, ενώ απειλήθηκαν επεισόδια που οδήγησαν στην εκδίωξη του Τράμπα και της συνοδείας του.
Γ.Δ.


Φάνηκε η διαφορά
Με την ευκαιρία οφείλω να επισημάνω την στάση και συμπεριφορά του νόμιμου Μουφτή κ.Χεμσερή. Ο οποίος και δεν πήρε μέρος στην πρώτη Παρασκευή της εκδίωξης του Τράμπα, αλλά ούτε πήγε στο τζαμί και την περασμένη εβδομάδα.
Κράτησε απόσταση από τις εξελίξεις αυτές σεβόμενος την άποψη της συντριπτικής πλειοψηφίας των κατοίκων της Σμίνθης. Αυτό μάλιστα εκτιμήθηκε ιδιαίτερα από τους κατοίκους διότι διαπιστώθηκε στην πράξη ποιος επιθυμεί την ειρηνική συμβίωση των μουσουλμάνων στην Θράκη και ποιος χρησιμοποιεί τα τεμένη για άσκηση προσωπικής πολιτικής με ιδιοτελείς σκοπούς.
Γ.Δ.


Ακρίβεια… χωρίς τέλος
Ναι, είναι γεγονός, διαπιστωμένο απ’ όλους, άντε από τη συντριπτική πλειοψηφία των καταναλωτών. Ότι δηλαδή, η ακρίβεια είναι εδώ, ταλαιπωρεί τον καταναλωτή, του μειώνει το εισόδημα.
Μάλιστα είδη τροφίμων, φρούτα, λαχανικά, γαλακτοκομικά, δε λένε να κατέβουν. Δεν είναι μόνο που το λάδι έγινε φτερωτό είδος εκεί που έφθασε. Είναι π.χ. και το τυρί φέτα. Το οποίο από 7,5 ευρώ έφτασε τα 14 κι εκεί δε λέει να φτηνύνει, να κατέβει, σε μια αύξηση κοντά στο 100%!!
Γι’ αυτό εκφράζει τη δυσαρέσκειά του ο κόσμος για την κυβερνητική πολιτική στον τομέα αυτόν που παρά τα διάφορα «καλάθια» προτιμάει να δει τις τιμές επιτέλους να μειώνονται πραγματικά.
Πάντως στη χώρα μας, παγίως ό,τι ανεβαίνει, μένει εκεί. Για να κατέβει η τιμή, λίγο έως πολύ απίθανο. Το έχουμε ζήσει κατ’ επανάληψη. Εξάλλου το ίδιο συμβαίνει και με την βενζίνη…
Γ.Δ.


Η Ευθυμίου εν Ξάνθη
Την βλέπαμε και την ακούγαμε από την τηλεόραση της βουλής. Την κυρία Μαρία Ευθυμίου, ομότιμη καθηγήτρια Ιστορίας του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών.
Γνωστή και αγαπητή για τις γνώσεις της αλλά και τον τρόπο μετάδοσης των πτυχών της Παγκόσμιας Ιστορίας. Με μεταδοτικότητα, με απλή κατανοητή γλώσσα, με χιούμορ, με ειρωνεία, με ευφράδεια λόγου.
Αυτήν λοιπόν την κυρία Ευθυμίου θα μας δοθεί η ευκαιρία ν’ ακούσουμε στην πόλη μας την Κυριακή 28 Απριλίου στις 4 το απόγευμα στο δημοτικό αμφιθέατρο σε ένα ιστορικό θέμα ελληνικού περιεχομένου.
Το ότι το αμφιθέατρο θα είναι γεμάτο δεν το αμφισβητώ. Γι’ αυτό, θέση, εξασφαλίστε από νωρίς.
Γ.Δ.


Τους έχουν κατακλέψει…
Μάστιγα και για τους αγρότες έχουν γίνει οι δράστες που έκαναν χρυσές δουλειές κλέβοντας μετασχηματιστές του ΔΕΔΔΗΕ. Πήγαιναν να ποτίσουν τα χωράφια τους  και δεν είχαν ρεύμα. Πέρα από το ότι κινδύνευαν με ηλεκτροπληξία! Τόση ήταν η αγανάκτησή τους με την συμμορία που έπιανε δουλειά μετά τα μεσάνυχτα και δεν άφηνε μετασχηματιστή για μετασχηματιστή στον κάμπο,  που κάποιοι αγρότες έκαναν περιπολία για να προστατεύσουν την περιουσία τους  και να μην τους πάρουν τα μοτέρ τους, θέτοντας σε κίνδυνο τον εαυτό τους, γιατί όπως έδειξαν τα πράγματα ήταν και επιθετικοί στους αστυνομικούς που πήγαν να τους συλλάβουν. Τι θα γίνει μ’ αυτή την ιστορία; Δεν υπάρχει ένας αποτελεσματικός τρόπος ν’ αντιμετωπιστεί αυτή η παραβατικότητα των Ρομά; Πρέπει δηλαδή να το πάρουμε απόφαση και να είμαστε στο έλεός τους, κι αυτοί να μη δουλεύουν αλλά να  βγάζουν λεφτά από τις παρανομίες τους, βλάπτοντας άλλες κοινωνικές ομάδες; Πού είναι το κράτος δικαίου;
Μ.Ξ.


Κανένα έργο
Απόλυτη ησυχία, ηρεμία, νιρβάνα επικρατεί στα όρια του δήμου Ξάνθης.
Κανένα νέο έργο δεν υπάρχει, κι ούτε θα δούμε να εμφανίζεται σύντομα. Η νέα διοίκηση του δήμου ή δεν βρήκε έτοιμες ώριμες μελέτες, ή βρήκε αλλά δεν τις θεώρησε απαραίτητες και σωστές ή ετοιμάζει τις δικές της  οπότε ζήσε Μάη να φας…υπομονή και περίμενε.
Από την άλλη, δε μπορώ να δεχτώ πως όλες οι μελέτες της περιόδου Τσέπελη ότι ήταν άχρηστες. Το θεωρώ υπερβολικό.
Άρα οφείλω να σκεφθώ πως άλλοι λόγοι πρυτάνευσαν στο  να ακυρωθούν οι μελέτες Τσέπελη. Ξεχνούν όμως εκεί στο δήμο Ξάνθης πως οι προτάσεις Μελισσόπουλου για τον Κόσυνθο που ξαφνικά βγήκαν στην επιφάνεια, δεν μπορούν εύκολα να υλοποιηθούν και πως ο δήμος χρειάζεται άμεσα έργα ώριμα που ήδη υπάρχουν.
Γ.Δ.


Χρειάζονται έργα
Με την ευκαιρία να ξεκαθαρίσουμε κάποια πράγματα από την αρχή της θητείας Κοντού.
Οι δημότες του δήμου Ξάνθης ψήφισαν την παράταξη Κοντού για να κάνει μια σειρά από έργα που δεν έκανε η πλευρά Τσέπελη.
Απλά πράγματα. Ψήφισε την αλλαγή με την πρόθεση να δει έργα και μόνον έργα. Καθόλου δεν ενδιέφερε τους ψηφοφόρους εάν ο Κοντός θα ξεκινούσε όσα είχε έτοιμα ο Τσέπελης. Μετρούν γι’ αυτό να γίνουν και όχι ποιος τα μελέτησε και ποιος τα υλοποίησε.
Το έργο είναι έργο, η διοίκηση έχει συνέχεια κι αυτό το είδαμε την περίοδο Στυλιανίδη. Ο οποίος ως γνωστόν ολοκλήρωσε μια σειρά έργων που είχε ετοιμάσει ο Αμοιρίδης.
Αυτά τα έργα περιμένουν οι Ξανθιώτες από τον Κοντό κι όχι μηδενισμό όλων όσων μελετών υπάρχουν.
Γ.Δ.


Προς δημοτικούς άρχοντες
Και κάτι τελευταίο και δεν θα το θίξω στο μέλλον κατά τη διάρκεια της θητείας Στράτου Κοντού. Αναφέρομαι στην προσοχή που θα πρέπει να δείξουν συνεργάτες του δημάρχου και κάποιοι αντιδήμαρχοι στο θέμα της έπαρσης και της αλαζονείας.
Το ίδιο ισχύει και για κάποιους εργαζόμενους στο δήμο. Ξεχνούν πως ο καιρός έχει γυρίσματα και τότε θα ζητούν συγγνώμη και κατανόηση για την συμπεριφορά τους.
Θα πρέπει να υπάρξει η αυτογνωσία πως όλοι είναι προσωρινοί, πως ο δήμος δεν αποτελεί ιδιοκτησία κανενός και πως όλοι θα κριθούν για τη συμπεριφορά τους αλλά και για το έργο τους. Εχθροπάθεια, έπαρση, διάθεση τιμωρίας θα πρέπει να μείνουν στην άκρη. Οι νικητές πρέπει να σέβονται τους ηττημένους διότι οι πράξεις τους οι κακές και αστόχαστες μπορεί σύντομα να τους οδηγήσουν σε άσχημα μονοπάτια, την ήττα και την διαπόμπευση.
Αυτά τα ολίγα στον τέταρτο μήνα της αρχής της θητείας της νέας δημοτικής αρχής, ευχόμενος να μη χρειαστεί να επανέλθω.
Και κάτι τελευταίο: Να γνωρίζουν οι σημερινοί άρχοντες ότι η κοινή γνώμη τους παρακολουθεί.
Γ.Δ.


Άλλη σελίδα στην ΑΜΘ
Δεδομένο με αποδείξεις ότι μέχρι στιγμής η Περιφέρεια ΑΜΘ έχει αλλάξει σελίδα. Δεν το ισχυριζόμαστε εμείς μόνο. Πρόκειται για μια εικόνα κοινής αποδοχής.
Μάλιστα αυτόν τον τόνο της αλλαγής και της εμφάνισης του νέου, της νέας αντίληψης που διακατέχει την κορυφή της πυραμίδας, δηλαδή τον Χριστόδουλο Τοψίδη και που διαχέεται προς τα κάτω στα υπόλοιπα μέλη της διοίκησης όπως και τα εκλεγμένα μέλη.
Υπάρχει μια νέα αντίληψη, των γεγονότων, μια διαφορετική προσέγγιση των θεμάτων και βεβαίως του τρόπου επίλυσής τους.
Αισιόδοξα τα νέα μηνύματα που εκπέμπονται από τη νέα ηγεσία και τους συντελεστές και συνεργάτες του Χρ. Τοψίδη.
Γ.Δ.


Η Ημέρα της Γης
Η 22α Απριλίου έχει καθιερωθεί από το 2009, τα Ηνωμένα Έθνη ως «Διεθνής Ημέρα της Μητέρας Γης». Αποτελεί μια ημερομηνία κατά την οποία διοργανώνονται εκδηλώσεις σε ολόκληρο τον κόσμο με στόχο την ευαισθητοποίηση σε περιβαλλοντικά θέματα. Ιδιαίτερα στις μέρες μας που η κλιματική αλλαγή έχει κάνει θεαματικά την εμφάνισή της είναι επιτακτική ανάγκη ο καθένας από μας να ενημερωθεί και να ευαισθητοποιηθεί σχετικά με περιβαλλοντικά ζητήματα που απασχολούν τον πλανήτη μας, όπως η κλιματική αλλαγή και η υπερθέρμανση του πλανήτη. Κι αυτό που μπορούμε να κάνουμε είναι να μειώσουμε το περιβαλλοντικό μας αποτύπωμα. Αυτό φαίνεται με απλούς τρόπους. Ιδού μερικοί: Να μην χρησιμοποιούμε τόσο συχνά το αμάξι μας, γιατί λιγότερα αυτοκίνητα στο δρόμο σημαίνει λιγότερες εκπομπές άνθρακα που μολύνουν τον αέρα και συμβάλλουν στην υπερθέρμανση του πλανήτη. Να χρησιμοποιούμε επαναχρησιμοποιούμενες σακούλες και μπουκάλια νερού, να κάνουμε το σπίτι μας ενεργειακά αποδοτικό, να φυτεύουμε δέντρα και να μειώσουμε την χρήση χαρτιού. Απλά πράγματα, εναλλακτικοί τρόποι που όμως ωφελούν τον πλανήτη μας.
Μ.Ξ.


Περισσότερα Σχετικά Άρθρα
Περισσότερα άρθρα από ΕΜΠΡΟΣ
Περισσότερα άρθρα από ΣΧΟΛΙΑ ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑΣ
Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει

Πρόσωπα & Γεγονότα, Σάββατο 23 Νοεμβρίου 2024

«Τα αντιβιοτικά δεν είναι παυσίπονα» Το θέμα είναι σοβαρό διότι αποδεδειγμένα υπάρχουν πολ…