Αρχική ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ Αφιερώματα Βιβλιοπρόταση της Πέμπτης: «Λιποταξία» του Αμπντουλραζάκ Γκούρνα

Βιβλιοπρόταση της Πέμπτης: «Λιποταξία» του Αμπντουλραζάκ Γκούρνα

0

Ένα πρωινό του 1899, ένας Άγγλος, ο Μάρτιν Πιρς, βγαίνει τρεκλίζοντας από την έρημο σε μια παραθαλάσσια πόλη της Ανατολικής Αφρικής και καταρρέει στα πόδια του Χασανάλι, ενός ντόπιου καταστηματάρχη


Το «Ε» προτείνει το νέο βιβλίο του Αμπντουλραζάκ Γκούρνα με τίτλο «Λιποταξία» από τις εκδόσεις Ψυχογιός.

Υπάρχουν έρωτες που, ακόμα κι όταν σβήσουν, σημαδεύουν με τις επιπτώσεις τους ολόκληρες γενιές. Ιδίως όταν είναι μυστικοί, παράνομοι, καταδικασμένοι. Στο αριστουργηματικό μυθιστόρημα του νομπελίστα συγγραφέα, ένας τέτοιος έρωτας ξεκινά τις μέρες της ακμής της Βρετανικής Αυτοκρατορίας και εξακολουθεί να αντηχεί ως την επαύριο της ανεξαρτησίας της Αφρικής.

Ένα πρωινό του 1899, ένας Άγγλος, ο Μάρτιν Πιρς, βγαίνει τρεκλίζοντας από την έρημο σε μια παραθαλάσσια πόλη της Ανατολικής Αφρικής και καταρρέει στα πόδια του Χασανάλι, ενός ντόπιου καταστηματάρχη. Όταν η αδελφή του Χασανάλι, η όμορφη και απογοητευμένη Ριάνα, περιθάλπει τον Πιρς, γεννιέται ένας έρωτας με συνέπειες που θα επεκταθούν στο μέλλον όταν θα φουντώσει μια άλλη παράνομη σχέση, με εξίσου απρόβλεπτες και δραματικές επιπτώσεις. Σ’ αυτή την οδυνηρή και αριστοτεχνικά υφασμένη ιστορία, ο Αμπντουλραζάκ Γκούρνα δραματοποιεί με έξοχο τρόπο την ατομική, κοινωνική και πολιτική κληρονομιά της αποικιοκρατίας. (Από τον εκδότη).

Ο Αμπντουλραζάκ Γκούρνα (Abdulrazak Gurnah) (20 Δεκεμβρίου 1948) είναι Βρετανός συγγραφέας, γεννημένος στη Ζανζιβάρη. Μετακόμισε στο Ηνωμένο Βασίλειο ως πρόσφυγας τη δεκαετία του 1960 κατά τη διάρκεια της Ζανζιβαρινής Επανάστασης. Τα μυθιστορήματά του περιλαμβάνουν τα Παράδεισος (1994), το οποίο βρέθηκε στα υποψήφια τόσο για το Βραβείο Μπούκερ όσο και για το Βραβείο Γουίτμπρεντ, Εγκατάλειψη (2005) και Δίπλα στη Θάλασσα (2001), το οποίο ήταν υποψήφιο για το Βραβείο Μπούκερ και για το Βραβείο Βιβλίων των Los Angeles Times. Του απονεμήθηκε το Νόμπελ Λογοτεχνίας το 2021 «για την ασυμβίβαστη και συμπονετική διείσδυσή του στις επιπτώσεις της αποικιοκρατίας και τις τύχες του πρόσφυγα στο χάσμα μεταξύ πολιτισμών και ηπείρων».

Περισσότερα Σχετικά Άρθρα
Περισσότερα άρθρα από ΕΜΠΡΟΣ
Περισσότερα άρθρα από Αφιερώματα
Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει

Βιβλιοπρόταση της Παρασκευής: «Δύο κείμενα για την ιστορία της αραβο-ισραηλινής σύγκρουσης και τον αγώνα του Παλαιστινιακού λαού» του Perry Anderson

Πρόκειται για ένα σημαντικό τεκμήριο στον διάλογο για την ιστορία της ισραηλινό-παλαιστινι…