Αρχική ΚΟΙΝΩΝΙΑ Τη μελέτη περιβαλλοντικών επιπτώσεων για το χρυσωρυχείο στη Βουλγαρία θα ζητήσει η Περιφέρεια ΑΜΘ

Τη μελέτη περιβαλλοντικών επιπτώσεων για το χρυσωρυχείο στη Βουλγαρία θα ζητήσει η Περιφέρεια ΑΜΘ

0

Η εξόρυξη χρυσού, που προβλέπεται να γίνει στα 13 χιλιόμετρα από το Διδυμότειχο, έχει προκαλέσει αντιδράσεις σε Ελλάδα και Βουλγαρία


Θα ακολουθήσει τις επόμενες μέρες ψήφισμα κατά της επένδυσης


Τη Μελέτη Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων για την επιχειρούμενη επένδυση εξόρυξης χρυσού στη Βουλγαρία και σε απόσταση 13 χιλιομέτρων από το Διδυμότειχο θα ζητήσει η Περιφέρεια Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης από τις αρμόδιες υπηρεσίες της Βουλγαρίας, προκειμένου να τεκμηριώσει την αρνητική της άποψη και για την εν λόγω επένδυση.

Το θέμα έφερε στο Περιφερειακό Συμβούλιο ΑΜΘ η παράταξη «Ανεξάρτητη Ενωτική Πρωτοβουλία», η οποία, σε σχετική της ανακοίνωση, αναφέρεται πως «στέκεται στο πλευρό των πολιτών, τόσο στη Βουλγαρία, όσο και στην Ελλάδα, που απαιτούν να σταματήσει κάθε ενέργεια για τη λειτουργία μεγάλου χρυσωρυχείου στα ελληνοβουλγαρικά σύνορα, χωρίς την έγκριση της Ελλάδας και παρακάμπτοντας απαραίτητες διαδικασίες ελέγχου».

Σύμφωνα με τις υπάρχουσες πληροφορίες, το ορυχείο θα βρίσκεται νότια από το χωριό Ροζίνο, του Δήμου Ιβαϊλογκραντ, στη Βουλγαρία. Το σημείο βρίσκεται περίπου 13 χιλιόμετρα βόρεια από τα ελληνικά σύνορα και περίπου 20 χιλιόμετρα δυτικά από το σημείο όπου ο ποταμός Ερυθροπόταμος εισέρχεται στην Ελλάδα. Ο Ερυθροπόταμος (επίσης γνωστός ως Μπιάλα Ρέκα, Λευκός ποταμός ή Λούδα Ρέκα) θεωρείται ένας από τους αγνότερους ποταμούς της Βουλγαρίας. Καθώς διασχίζει την Ελλάδα, γίνεται η μοναδική πηγή ουσιών για το πότισμα σε μια ολόκληρη περιοχή που βρίσκεται ανατολικά και βορειοανατολικά του Διδυμοτείχου.


Σύμφωνα με τις υπάρχουσες πληροφορίες, το ορυχείο θα βρίσκεται νότια από το χωριό Ροζίνο, του Δήμου Ιβαϊλογκραντ, στη Βουλγαρία. Το σημείο βρίσκεται περίπου 13 χιλιόμετρα βόρεια από τα ελληνικά σύνορα και περίπου 20 χιλιόμετρα δυτικά από το σημείο όπου ο ποταμός Ερυθροπόταμος εισέρχεται στην Ελλάδα

Βλαβερές συνέπειες

Όπως επισημαίνεται εκτιμάται ότι θα υπάρξουν βλαβερές συνέπειες από την εξόρυξη χρυσού που περιλαμβάνουν:

  • Μόλυνση του ύδατος – πιθανή απώλεια νερού, ιδίως κατά τη διάρκεια καταστροφικών ξηρασιών, καυσώνων και πυρκαγιών.
  • Χιλιάδες στρέμματα γεωργικής παραγωγής θα επηρεαστούν άμεσα κατά το πότισμα με πιθανώς τοξικά ύδατα.
  • Ρύπανση του ύδατος – πιθανή μακροπρόθεσμη ρύπανση του Ερυθροπόταμου από τα φυσικά και ενεργοποιημένα τοξικά στοιχεία (αρσενικό, μόλυβδο, χρώμιο, κάδμιο, αντιμόνιο, υδράργυρο) καθώς και μακροχρόνια ρύπανση από χημικές ουσίες που χρησιμοποιούνται κατά τη διαδικασία φλοταρίσματος και αργότερα απορρίπτονται στην εγκατάσταση των ουρανίων και τον κρατήρα του ορυχείου.
  • Η τεχνολογία εξόρυξης θα χρησιμοποιήσει κυάνιο σε μεταγενέστερο στάδιο (σύμφωνα με τον ιστότοπο του επενδυτή).
  • Απώλεια βιοποικιλότητας
  • Όξινες βροχές ως πιθανό αποτέλεσμα της εξάτμισης των υδάτων από τα ουράνια.

Το επόμενο διάστημα ψήφισμα από το Περιφερειακό Συμβούλιο

Με σύνθημα «Όχι στην εξόρυξη χρυσού στα Ελληνοβουλγαρικά σύνορα- Η ρύπανση δεν έχει σύνορα», ανάλογα ψηφίσματα έχουν εγκρίνει τα Δημοτικά Συμβούλια σε Έβρο και Ροδόπη. Σε τοποθέτησή του κατά τη συνεδρίαση του Περιφερειακού Συμβουλίου ΑΜΘ το μέλος της Διανομαρχιακής Επιτροπής Έβρου – Ροδόπης Ανέστης Στρατιάδης σημείωσε πως υπάρχει επικοινωνία και συνεννόηση με Βούλγαρους πολίτες που αντιδρούν στην εξόρυξη. Η εταιρεία που σχεδιάζει την επένδυση κάνει λόγο για μία συγκεκριμένη περιοχή, στην οποία θα αναπτύξει την δραστηριότητά της, ωστόσο σύμφωνα με πληροφορίες υπάρχουν σχέδια για ακόμη 4 περιοχές . Η Διανομαρχιακή ζήτησε από το Περιφερειακό Συμβούλιο να ζητήσει τη μελέτη περιβαλλοντικών επιπτώσεων του έργου, ώστε με την τεχνογνωσία που υπάρχει να υπάρξει επίσημη και εμπεριστατωμένη απάντηση της ελληνικής πλευράς.
«Όπως και στη δική μας περίπτωση, η μέθοδος εξόρυξης και στη Βουλγαρία είναι η ανατίναξη, ώστε το μετάλλευμα να γίνει σκόνη και με χημική επεξεργασία να πάρουν τον χρυσό. Ο μοναδικός τρόπος, επίσημα, για να γίνει αυτό, είναι η χρήση κυανίου», σημείωσε ο κ. Στρατιάδης, κάνοντας παράλληλα αναφορά στην εκτεταμένη χρήση νερού που χρειάζεται για τη διαδικασία εξόρυξης, καθώς και για τον κίνδυνο μεγάλου ατυχήματος, όπως έγινε στη Ρουμανία το 2000.

Το Περιφερειακό Συμβούλιο συμφώνησε να ζητηθεί η μελέτη του έργου και σε επόμενη συνεδρίαση να τοποθετηθεί αρνητικά για την επένδυση μέσω ψηφίσματος.

ΠΗΓΗ: Κική Ηπειρώτου/gnomionline.gr

Περισσότερα Σχετικά Άρθρα
Περισσότερα άρθρα από ΕΜΠΡΟΣ
Περισσότερα άρθρα από ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει

Αντίθετο το ΚΚΕ στην άσκηση «ΟΛΥΜΠΙΑΚΗ ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΑ – 24»

«Η κυβέρνηση καταγγέλλεται για την εμπλοκή της Ελλάδας στους πολέμους του ΝΑΤΟ και την ενί…