Αρχική ΠΟΛΙΤΙΚΗ Sophie in’t Veld: Τα Τέμπη δείχνουν πως η διαφθορά σκοτώνει

Sophie in’t Veld: Τα Τέμπη δείχνουν πως η διαφθορά σκοτώνει

0

Η συνέντευξη Τύπου πραγματοποιήθηκε πριν από τη συζήτηση και την ψηφοφορία την Τετάρτη επί της αξιολόγησης του Κοινοβουλίου για την έκθεση της Επιτροπής για το κράτος δικαίου του 2023


Η εισηγήτρια της Επιτροπής PEGA και ευρωβουλεύτρια του Renew Europe, Sophie in’t Veld (Σόφι ιν’τ Βελντ), προχώρησε το μεσημέρι της Τετάρτης σε ενημέρωση των δημοσιογράφων σχετικά με το σχέδιο έκθεσης που προειδοποιεί ότι οι ευρωπαϊκές αξίες διαβρώνονται. Στο επίκεντρο της έκθεσης, είναι και το Κράτος Δικαίου και στη χώρα μας.

Η συνέντευξη Τύπου πραγματοποιήθηκε πριν από τη συζήτηση και την ψηφοφορία την Τετάρτη επί της αξιολόγησης του Κοινοβουλίου για την έκθεση της Επιτροπής για το κράτος δικαίου του 2023. Το σχέδιο έκθεσης (που είχε προηγουμένως εγκριθεί από την Επιτροπή Πολιτικών Ελευθεριών) σκιαγραφεί ανησυχητική εικόνα σχετικά με τις ευρωπαϊκές αξίες. Οι ευρωβουλευτές αναμένεται να απαιτήσουν την αντιμετώπιση συστημικών ζητημάτων, που υποδηλώνουν διάβρωση των ευρωπαϊκών αξιών σε διάφορα κράτη – μέλη.

Όπως χαρακτηριστικά είπε η εισηγήτρια της PEGA, Sophie in’t Veld: «Ο κόσμος στον οποίο ζούμε σήμερα παρουσιάζει δυσκολίες σε πολλούς τομείς, εντός και εκτός ΕΕ. Τα κόμματα των άκρων συνεχώς ενισχύουν τις δυνάμεις τους και απέναντι σε αυτό χρειαζόμαστε ένα θαρραλέο Κράτος Δικαίου και προστασία των ανθρωπίνων δικαιωμάτων».

«Ανησυχούμε για την Ουγγαρία, την Ελλάδα, τη Μάλτα, την Πολωνία»

«Ο κόσμος δυστυχώς θεωρεί πως το κράτος δικαίου είναι κάτι το απόμακρο», ενώ αναφέρθηκε στο δυστύχημα στα Τέμπη, ως παράδειγμα. «Ένα χρόνο μετά τη σύγκρουση των τρένων στα Τέμπη στην Ελλάδα βλέπουμε πώς η διαφθορά μπορεί να οδηγήσει σε θανάτους. Συνήθως απλοί άνθρωποι πληρώνουν το τίμημα», είπε.

Πρόσθεσε πως η κοινοβουλευτική έρευνα «βιάστηκε να κλείσει τον φάκελο αντί να βρει την αλήθεια», υπογραμμίζοντας πως αν υπήρχε το κατάλληλο σύστημα ασφαλείας, δεν θα γινόταν το δυστύχημα. «Το γιατί δεν υπήρχε, έχει να κάνει με λόγους διαφθοράς και υπεξαίρεσης, πράγματα που ερευνούνταν πριν το δυστύχημα. Δεν υπήρχαν οι δέουσες υποδομές ασφαλείας», ανέφερε. «Η διαφθορά σκοτώνει. Είναι σημαντικό να απαιτούμε να αποδοθεί δικαιοσύνη για τα Τέμπη».

Συνεχίζοντας περί διαφθοράς, η εισηγήτρια του ΕΚ ανέφερε: “Η καταπολέμηση του κράτους διαφθοράς είναι ένα μεγάλο κομμάτι του κράτους δικαίου και αυτό εξετάζουμε στην έκθεσή μας. Ανησυχούμε για την Ουγγαρία, την Ελλάδα, τη Μάλτα, την Πολωνία όπου μπορεί να εξελέγη νέα κυβέρνηση όμως η ζημιά που έχει προηγηθεί είναι δύσκολο να διορθωθεί. Υπάρχουν κι άλλα κράτη με προβλήματα δικαιοσύνης, αστυνομικής βίας, πολυφωνίας ΜΜΕ“.

Ακόμη, στάθηκε στην ανεξαρτησία της Δικαιοσύνης, ενώ εξήρε τη σημασία της ΕΕ ως παράγοντας που μπορεί να καθορίσει τις εξελίξεις μέσα από τις δράσεις της. Όπως ανέφερε, η Ουγγαρία μετά τις πιέσεις που έχει δεχθεί, έχει αρχίσει να συμμορφώνεται με αργά βήματα. Περιέγραψε στην ουσία, «τάσεις αλλαγής».

«Οι εισαγγελείς και η ανεξαρτησία τους είναι επίσης ένα μεγάλο ζήτημα για πολλές χώρες. Ανησυχώ βαθιά για τις εξελίξεις στην ΕΕ αλλά και με ενθαρρύνει το γεγονός πως σε κάποιες χώρες έχουμε βελτίωση, όπως στην Πολωνία, τη Σλοβενία, κάποιες τάσεις αλλαγής έχουμε στην Ουγγαρία με κάποια πρώτα βήματα, αλλά τα θέματα αυτό καλό είναι να μένουν υψηλά στην ατζέντα της ΕΕ η οποία θα μπορούσε να πρωτοστατήσει στις αλλαγές και να στηρίξει περαιτέρω τις προοδευτικές δυνάμεις», τόνισε η Sophie in’t Veld.

Θυμίζουμε πως η ίδια είχε εκφράσει την έκπληξή της για την πρωτοφανή παρέμβαση του Αρείου Πάγου που σε συνεδρίασή του αποφάσισε να επιτεθεί στο Ευρωκοινοβούλιο και στους 330 ευρωβουλευτές που καταδίκασαν την ελληνική κυβέρνηση για την διάλυση του Κράτους Δικαίου.

Για το φαινόμενο SLAPP, ανέφερε ακόμη: «Οι Έλληνες δημοσιογράφοι αντιμετωπίζουν καταχρηστικές αγωγές, για την περίπτωση της Ελλάδας, της Ιταλίας και κάποιων άλλων χωρών, θα πρέπει να δούμε τι γίνεται. Αυτές οι χώρες δεν απασχολούν τόσο για το φαινόμενο SLAPP γιατί οι αρχηγοί τους δεν είναι ταραξίες όταν έρχονται στην Ευρώπη». Στάθηκε μάλιστα στο γεγονός πως κάποιοι αρχηγοί χωρών ανήκουν στην ίδια πολιτική «οικογένεια» με τις πλειοψηφούσες δυνάμεις στην ΕΕ, κάτι που τους εξασφαλίζει μια «ιδιότυπη ασυλία».

«Κεραυνοί» προς την Επιτροπή

Είπε δε πως το λογισμικό Predator αποτελεί μεγάλο πρόβλημα, χαρακτηρίζοντας «αδύναμη» την αντίδραση του Ευρωκοινοβουλίου. «Η πρόεδρος χθες δεν ήταν παρούσα στη συζήτηση, ο αρμόδιος Επίτροπος και το Συμβούλιο ήταν απόντες για τη συζήτηση για τις υποκλοπές, για ένα θέμα που είναι η μεγαλύτερη απειλή για την ανεξαρτησία του Ευρωκοινοβουλίου μαζί με το QatarGate. Ερωτώ, θα αναλάβει κάποια δράση η Επιτροπή; Έχω την αίσθηση πως η Επιτροπή δεν θέλει να αφαιρέσει αυτό το «παιχνιδάκι» από χέρια ηγετών και όλο αυτό υπονομεύει την ευρωπαϊκή Δημοκρατία».

Τόνισε δε, πως η Ουγγαρία δεν είναι πια μια δημοκρατική χώρα. «Ο Όρμπαν συμπεριφέρεται σαν μικρό παιδί. Η απάντηση της ΕΕ είναι αδύναμη έναντί του, και δεν αναφέρομαι στον ουγγρικό λαό. Η Επιτροπή απελευθέρωσε χρήματα για τον Όρμπαν γιατί υποτίθεται πως συμμορφώνεται. Ουσιαστικά εξαγοράστηκε το βέτο του Όρμπαν με κονδύλια. Με αυτή την «εξυπηρέτηση» τεκμηριώνεται η ανάγκη της πρότασης μομφής κατά του σώματος αυτών των Επιτρόπων», σημείωσε σε αυστηρό ύφος.

«Ένα μεγάλο πρόβλημα με τη Δικαιοσύνη στην Ευρώπη είναι πως η Επιτροπή αφήνει την πλήρη ευθύνη για τη συμμόρφωση στις εθνικές κυβερνήσεις κάτι που είναι λάθος. Αν οι εθνικές αρχές σιγά σιγά γίνονται όλο και πιο διεφθαρμένες και απολυταρχικές, τότε πώς μπορούμε να βασιζόμαστε σε αυτές για τη συμμόρφωσή τους ως προς το Κράτος Δικαίου;», κατέληξε η Sophie in’t Veld θέτοντας ένα εύλογο ερώτημα.

ΠΗΓΗ: Χρήστος Δεμέτης

Περισσότερα Σχετικά Άρθρα
Περισσότερα άρθρα από ΕΜΠΡΟΣ
Περισσότερα άρθρα από ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει

Πολιτική στήριξη από το ΠΑΣΟΚ στον Νικήτα Κακλαμάνη για την Προεδρία της Βουλής

«Παρών» η Νέα Αριστερά στην αυριανή ψηφοφορία Το ΠΑΣΟΚ ανακοίνωσε την απόφασή του να στηρί…