Αρχική ΚΟΙΝΩΝΙΑ Επίκαιρα Όπως παλιά…είδος πολυτελείας η σοκολάτα

Όπως παλιά…είδος πολυτελείας η σοκολάτα

0

231% αύξηση του κακάο σε ένα χρόνο – Αύξηση 80% στην σοκολάτα μετά τον Μάιο


Μιλά στο «Ε» ο υπεύθυνος παραγωγής του Ζαχαροπλαστείου «Παπαπαρασκευά»


Πικρή επίγευση αναμένεται ν’ αφήσει η σοκολάτα στους λάτρεις καταναλωτές της σε λίγο καιρό, καθώς η τιμή της πρώτης ύλης της, που είναι το κακάο, έχει εκτοξευτεί σε δυσθεώρητα ύψη. Αυτό έχει φέρει τα πάνω κάτω σ’ όλη την αλυσίδα της παραγωγής και αγοράς των πρωτογενών υλών με τελικό αποδέκτη τον καταναλωτή που αναμένεται το επόμενο διάστημα να βρεθεί αντιμέτωπος με τεράστιες αυξήσεις στην αγαπημένη…γλυκιά αμαρτία μικρών και μεγάλων, την σοκολάτα.

231% αύξηση του κακάο σε ένα χρόνο

Ενδεικτικό της κατάστασης που επικρατεί είναι ότι την περασμένη Τρίτη η τιμή του κακάο έσπασε το φράγμα των 10.000 δολαρίων ανά τόνο, υποχωρώντας τελικά μέσα στην ημέρα στις 9.622 δολάρια, από 2.500 δολάρια που ήταν πριν έναν χρόνο και 650 δολάρια που ήταν μια δεκαετία πίσω. Με την τιμή του κακάο μέσα σε ένα χρόνο να έχει αυξηθεί πάνω από 231% και 42% τον τελευταίο μήνα, ενώ η τωρινή τιμή του είναι διπλάσια από το υψηλό που είχε καταγραφεί κοντά μισό αιώνα πίσω, τον Ιούλιο του 1977, και υπερδιπλάσια από το υψηλό που είχε σημειωθεί στις αρχές της περασμένης δεκαετίας.

Αύξηση 80% στην σοκολάτα μετά τον Μάιο

Ιδιαίτερη ανησυχία επικρατεί και σ’ όσους εμπλέκονται με την επεξεργασία και την παρασκευή σοκολατοειδών προϊόντων. Όπως μας ενημερώνει ο υπεύθυνος παραγωγής Γιώργος Αρσένης  στο εργαστήριο του εμβληματικού Ζαχαροπλαστείου «Παπαπαρασκευά» η αύξηση της τιμής του κακάο έχει συμπαρασύρει σε αύξηση την κακαόμαζα και το βούτυρο κακάο που αποτελεί βασικό συστατικό της σοκολάτας. Η αύξηση όμως στον καταναλωτή θα φανεί μετά τον Μάιο γιατί τότε θα γίνουν νέες αγορές με τις αυξημένες τιμές. Ενδεικτικά μας ανέφερε: «Η μέση τιμή του βούτυρο- κακάο που είναι βασικό συστατικό της σοκολάτας ήταν 9 ευρώ το κιλό και με τις αυξήσεις μετά τον Μάιο θα φτάσει στα 24 – 27 ευρώ το κιλό. Η κακαόμαζα από 5 – 5,60 ευρώ το κιλό στα 12,40. Αναφορικά με τον χρόνο που θα δούμε αυτές τις αυξήσεις ο κ. Αρσένης πρόσθεσε: «Θεωρητικά απ’ ότι λένε οι τιμές δεν πρέπει να αλλάξουν για τους επόμενους 3 μήνες γιατί υπάρχουν αποθέματα που αγοράστηκαν με τις τιμές προ αύξησης. Εμείς θα κάνουμε νέες παραγγελίες μετά τη 1 Μαΐου. Για το Πάσχα έχουμε ήδη κάνει την προετοιμασία μας και οι τιμές δεν θα αλλάξουν».

Αυτές τις τιμές στις πρώτες ύλες η σοκολάτα θα αυξηθεί κατά 80% και από 7 – 8 ευρώ το κιλό θα φτάσει στα 12 – 13 ευρώ. Αυτό σημαίνει ότι θα αυξηθούν όλα τα γλυκά που περιέχουν σοκολάτα. Υπολογίζουμε 1,5 – 2 ευρώ αύξηση στην καριόκα και στα πούρα».

Κίνδυνος υποβάθμισης ποιότητας της σοκολάτας από χρήση απομιμήσεων πρώτων υλών

Ο κ. Αρσένης τονίζει ότι είναι αναπόφευκτο να αυξηθούν οι τιμές στα σοκολατοειδή και αν κάποιοι δεν προβούν σε αυξήσεις θα πρέπει ο καταναλωτής να είναι υποψιασμένος ότι χρησιμοποιούν απομίμηση στις πρώτες ύλες που είναι πιο φτηνές (3 – 4 ευρώ): «Η χρήση απομιμήσεων στις πρώτες ύλες όταν μάλιστα είναι κάτω του 5% που δεν είναι υποχρεωτικό να αναγράφεται στην συσκευασία, υποβαθμίζει την ποιότητα. Ο λάτρης της σοκολάτας μπορεί να το καταλάβει καθώς αφήνει μια επίγευση λαδιού.

Τεράστια μείωση παραγωγής κακάο

Καταλήγοντας ο κ. Αρσένης ανέφερε πως η αύξηση αυτή είναι αποτέλεσμα μιας σειράς παραγόντων που ξεκινούν από την τεράστια μείωση της παραγωγής κακάο στις χώρες της Δυτική Αφρικής. «Αν υπάρχει μείωση παραγωγής και στην σοδειά που είναι το Απρίλιο – Μάιο του 2025 τότε δεν θα επαρκούν οι πρώτες ύλες για την παραγωγή σοκολάτας διεθνώς και θα αντιμετωπίσουμε τεράστια προβλήματα. Θα είναι είδος πολυτέλειας η σοκολάτα, όπως ήταν παλιά».

Που οφείλεται η κρίση στο κακάο

Η τρέχουσα κρίση του κακάο έχει εξήγηση. Οφείλεται στη μείωση της συγκομιδής στις χώρες παραγωγής, δηλαδή στην Ακτή Ελεφαντοστού και στην Γκάνα, που αντιπροσωπεύουν το 60% της παγκόσμιας παραγωγής κακάο, λόγω της κλιματικής κρίσης και των έντονων βροχοπτώσεων, που προκάλεσαν ζημιές στις καλλιέργειες.

Όμως αυτή είναι η μία όψη του νομίσματος. Η γήρανση των κακαόδεντρων και η αδυναμία των χωρών παραγωγής να τα αντικαταστήσουν, δηλαδή να επενδύσουν, αποτελεί ίσως τον βασικότερο λόγο για την υποχώρηση της παραγωγής. Ήδη η Γκάνα έχει αναθεωρήσει την πρόβλεψή της για την παραγωγή κακάο σε 650.000 τόνους από 850.000 για το τρέχον έτος.

Την ίδια στιγμή, ορισμένα εργοστάσια κακάο στην Ακτή Ελεφαντοστού και την Γκάνα είτε έχουν σταματήσει είτε έχουν μειώσει τις δραστηριότητες επεξεργασίας, επειδή δεν έχουν την οικονομική δυνατότητα να αγοράσουν τον καρπό, αναφέρουν διεθνή πρακτορεία. Με τον Διεθνή Οργανισμό Κακάο (ICCO) να εκτιμά ότι η παγκόσμια παραγωγή κακάο θα μειωθεί κατά 10,9% σε 4,45 εκατομμύρια μετρικούς τόνους αυτή τη σεζόν. Η αναντιστοιχία προσφοράς-ζήτησης θα αφήσει την αγορά με έλλειμμα 374.000 τόνων αυτή τη σεζόν, από 74.000 τόνους την περασμένη σεζόν, σύμφωνα με το ICCO.

Αυτό σημαίνει στην πράξη ενδεχόμενες ανατιμήσεις όχι μόνο στη σοκολάτα αλλά και σε σειρά προϊόντων που έχουν ως βάση ή ως συστατικό τους τη σοκολάτα ή το κακάο, όπως είναι παραδείγματος χάριν το παγωτό, τα δημητριακά και τα σοκολατένια αυγά.

Σήμερα στην Ελλάδα η κατανάλωση σοκολάτας, μέσω των σούπερ μάρκετ, ξεπερνά τα 143 εκατ. ευρώ ετησίως (από 132,6 εκατ. ευρώ το 2022, 132,9 εκατ. ευρώ το 2021 και 138,9 εκατ. ευρώ το 2020) ενώ η κατανάλωση έχει μειωθεί από το 2020 κατά 7,27%. Με σημαντικό κομμάτι των πωλήσεων να πραγματοποιείται την περίοδο του Πάσχα λόγω και των πασχαλινών σοκολατένιων αυγών.

 

Περισσότερα Σχετικά Άρθρα
Περισσότερα άρθρα από Μαριάννα Ξανθοπούλου
Περισσότερα άρθρα από Επίκαιρα
Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει

Επιστροφή 1055 αρχαίων νομισμάτων στην Τουρκία

Μία συμβολική κίνηση μεταξύ Ελλάδας και Τουρκίας στο πλαίσιο της προστασίας της πολιτιστικ…