Αρχική ΚΟΙΝΩΝΙΑ «Νηστεία» και στα …σαρακοστιανά λόγω ακρίβειας

«Νηστεία» και στα …σαρακοστιανά λόγω ακρίβειας

0

Οι «τσιμπημένες» τιμές στις λαγάνες και οι …Χούθι


Πολύ πεσμένη η κίνηση στα θαλασσινά λόγω ακρίβειας, μας λένε από την ΓΟΡΓΟΝΑ και το ΑΙΓΑΙΟ


Αναγκαστική «νηστεία» και στα σαρακοστιανά για φέτος επιβάλλουν οι τιμές σε λαγάνες και θαλασσινά και γενικότερα στα είδη που μπαίνουν στο τραπέζι της Καθαράς Δευτέρας. Πιο βαθιά το χέρι στην τσέπη θα κληθούν να βάλουν οι καταναλωτές που θέλουν να τηρήσουν το έθιμο περιορίζοντας ποσότητες στα θαλασσινά κυρίως είδη που είναι σε τιμές απαγορευτικές για ένα μέσο νοικοκυριό. Με φειδώ όμως προβλέπεται και η αγορά της λαγάνας αφού η τιμή της για πολλούς λόγους έχει αυξηθεί κατ’ ελάχιστον 10% έως και 40%. Αν αναφερθούμε και στα θαλασσινά ενδεικτικά οι φρέσκιες γαρίδες θα πωλούνται κοντά στα 40 ευρώ το κιλό ενώ τα καλαμάρι θα ξεκινά από τα 25 ευρώ.

Δεν είναι άλλωστε τυχαίο πως το υπουργείο σε ένα μέτρο αντιμετώπισης της ακρίβειας έχει εμπλουτίσει το Καλάθι του Νοικοκυριού με νηστίσιμα, όπως χαλβάς, κατεψυγμένα θαλασσινά και νηστίσιμες σαλάτες.

Οι «τσιμπημένες» τιμές στις λαγάνες και οι …Χούθι

«Τσιμπημένες» φέτος οι τιμές στις λαγάνες της Καθαράς Δευτέρας. Όπως μας αναφέρει ο Βασίλης Καπαγερίδης ιδιοκτήτης του αρτοπωλείου Αρτόπολις, η αύξηση στην απλή ζυμωτή λαγάνα που βγαίνει την Καθαρά Δευτέρα θα είναι τουλάχιστον 10% πιο ακριβή από πέρσι. Ήτοι πέρσι η τιμή ήταν 2 ευρώ – 2.20 ευρώ η μία (350γραμμάρια) ενώ φέτος 2,50 – 2,80 ευρώ. Αυτή την στιγμή όμως η λαγάνα είναι 1,50 – 2 ευρώ και έτσι πολλοί καταναλωτές κάνουν έξυπνες κινήσεις. Αγοράζουν τώρα και τις βάζουν στην κατάψυξη.

Τους λόγους που αυξήθηκε η λαγάνα εξηγεί ο κ. Καπαγερίδης και είναι μάλιστα πολλοί και περίεργοι. Όπως, τι σχέση έχουν οι …Χούθι με την αύξηση στην τιμή της λαγάνας; «Κι όμως έχουν καθώς οι επιθέσεις των Χούθι στην Ερυθρά θάλασσα έχουν υποχρεώσει τις εταιρείες να αλλάξουν τα δρομολόγια των πλοίων, τα οποία είναι πλέον υποχρεωμένα να κάνουν τον διάπλου της Αφρικής, με ό,τι αυτό σημαίνει για το κόστος των μεταφορών και συνεπακόλουθα για την τιμή των προϊόντων. Τα κοντέινερ ως μέσο διακίνησης, θα πάρουν μια αυξητική τιμή, η οποία προφανώς θα καταλήξει στο προϊόν. Και το προϊόν αυτό είναι: ….το σουσάμι που μεταφέρεται μόνο από την Νιγηρία αφού στο Σουδάν γίνεται πόλεμος. Έτσι από 1,50 ευρώ πέρσι φέτος έχει τιμή στα 3 ευρώ». Να σημειώσουμε ότι το σουσάμι είναι βασικό συστατικό της λαγάνας. Επίσης άλλη αιτία είναι, όπως μας λέει ο κ. Καπαγερίδης, το ενεργειακό κόστος και το γεγονός ότι οι εργαζόμενοι στους φούρνους δουλεύουν την αργία της Καθαράς Δευτέρας. Ο κ. Καπαγερίδης ωστόσο επισημαίνει πως έχει ήδη αρχίσει η ζήτηση όχι όμως σε επίπεδα που ήταν παλαιότερα. Αυτό αφορά γενικότερα το ψωμί: «Έχει μειωθεί γενικά η ζήτηση στο ψωμί και δεν είναι μόνο η αύξηση στην τιμή αλλά η αλλαγή του τρόπου ζωής και διατροφής όπου το ψωμί έχει ενοχοποιηθεί ότι παχαίνει, ενώ δεν είναι η πραγματικότητα αυτή. Ο κόσμος τώρα τρώει περισσότερο άλλες λιπαρές τροφές. Παλαιότερα έτρωγαν πολύ ψωμί κι όμως δεν υπήρχε παχυσαρκία όπως τώρα».

Πολύ πεσμένη η κίνηση στα θαλασσινά λόγω ακρίβειας ,μας λένε από την ΓΟΡΓΟΝΑ και το ΑΙΓΑΙΟ

Αυτό μας βεβαιώνουν οι ιδιοκτήτες από δύο ιχθυοπωλεία της πόλης μας την «ΓΟΡΓΟΝΑ» και το «Αιγαίο». Ειδικότερα όπως μας λέει ο κ. Παπαδόπουλος από την ΓΟΡΓΟΝΑ: «Η κίνηση είναι πολύ πεσμένη. Ο κόσμος παραπονιέται ότι είναι ακριβά τα θαλασσινά». Στο ερώτημά μας για ποιο λόγο έχουν αυξηθεί οι τιμές και σε τι ποσοστό ο κ. Παπαδόπουλος σημειώνει: «Είναι πολλοί οι λόγοι. Καταρχάς δεν υπάρχει ποσότητα. Έχουν μειωθεί τα αλιεύματα γιατί κάποιοι με τον τρόπο που ψαρεύουν καταστρέφουν τον γόνο. Έχει επηρεάσει και η κλιματική αλλαγή. Επίσης κάποια καΐκια δεν βγαίνουν επειδή είναι ακριβό το πετρέλαιο. Έτσι φτάσαμε να έχουμε το καλαμάρι πάνω από 25 ευρώ και το χταπόδι στα 17 – 18 ευρώ. Οι σουπιές κυμαίνονται στα 10 – 12 ευρώ τώρα, αλλά αργότερα θα ανεβεί η τιμή τους. Ο κόσμος βογκάει. Το βλέπουμε καθημερινά και λέμε κάθε πέρσι και καλύτερα κάθε φέτος και χειρότερα».

Την ίδια άποψη συμμερίζεται και ο ιδιοκτήτης του «Αιγαίου»: «Χάλια. Η ντόπια νωπή γαρίδα έχει αγορά 30 ευρώ. Ο καταναλωτής θα την πάρει περίπου στα 40 ευρώ. Πόσοι μπορούν να την πάρουν και τι ποσότητα; Τα χταπόδια έχουν αγορά 11 ευρώ χωρίς ΦΠΑ. Ο καταναλωτή θα το πάρει 16 – 17 – 18 ευρώ. Είναι πολύ δύσκολα τα πράγματα γιατί έχει ακρίβεια παντού».

Περισσότερα Σχετικά Άρθρα
Περισσότερα άρθρα από Μαριάννα Ξανθοπούλου
Περισσότερα άρθρα από ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει

Άνοιξε ο δρόμος για την κατασκευή του β’ τμήματος του κάθετου άξονα

Ξεμπλόκαρε από τις αντιδικίες – Κατακυρώθηκε στην ΟΔΟΣ ΑΤΕ το τμήμα  «Δημάριο– Μελίβ…