Αρχική ΠΟΛΙΤΙΚΗ Με 159 «όχι» απορρίφθηκε η πρόταση δυσπιστίας το βράδυ της Πέμπτης στη Βουλή

Με 159 «όχι» απορρίφθηκε η πρόταση δυσπιστίας το βράδυ της Πέμπτης στη Βουλή

0

Η παραίτηση Μπρατάκου-Παπασταύρου «πλήγωσαν» τη ΝΔ – Η επόμενη μέρα με φόντο τις ευρωεκλογές


Ολοκληρώθηκε χθες το βράδυ η συζήτηση στη Βουλή όσον αφορά την πρόταση δυσπιστίας που κατατέθηκε από το ΠΑΣΟΚ, τον ΣΥΡΙΖΑ, τη Νέα Αριστερά και την Πλεύση Ελευθερίας.

Όπως ήταν αναμενόμενο η πρόταση δυσπιστίας απορρίφθηκε, με δεδομένο ότι η κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας κατέχει την πλειοψηφία, αλλά μέσω της διαδικασίας η ΝΔ βγήκε «λαβωμένη». Οι κατηγορίες της αντιπολίτευσης περί μεθοδεύσεων της κυβέρνησης και προσπάθειας συγκάλυψης των συνθηκών και αιτιών του δυστυχήματος των Τεμπών και παραπλάνησης της κοινής γνώμης, βάσει και του πρόσφατου δημοσιεύματος του Βήματος της Κυριακής, έδωσαν τον τόνο της τριήμερης συζήτησης και προκάλεσαν σφοδρές συγκρούσεις μεταξύ πολιτικών αρχηγών, βουλευτών και υπουργών.

Οι ομιλίες του πρωθυπουργού όπως άλλωστε και των αρχηγών των κομμάτων της αντιπολίτευσης υπήρξαν σφοδρές, με κατηγορίες εκατέρωθεν και αντεγκλήσεις. Ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης επιτέθηκε κατά της αντιπολίτευσης και ιδίως του Νίκου Ανδρουλάκη, τον οποίο κατηγόρησε ότι γνώριζε εκ των προτέρων το δημοσίευμα του Βήματος της Κυριακής περί μονταζιέρας στην υπόθεση των Τεμπών.

«Πρόθυμος ο Ανδρουλάκης μεταλλάσσει το ΠΑΣΟΚ σε πράσινο ΣΥΡΙΖΑ και σε ουρά δημοσιευμάτων», υποστήριξε ο πρωθυπουργός και πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας.

«Το κάθε επιχειρηματικό συμφέρον μπορεί να διεκδικεί ό,τι θέλει. Ακόμα και να πέσει δημοκρατικά εκλεγμένη κυβέρνηση. Η πολιτική οφείλει να το συγκρατεί στον ρόλο του» είπε επίσης ο κ. Μητσοτάκης και δήλωσε: «Δεν θα συγκυβερνήσω με κανένα παράκεντρο. Στο τιμόνι του τόπου θα είναι αυτοί που τους ψηφίζουν οι πολλοί, και όχι οι λίγοι ισχυροί».

Απορρίφθηκε η πρόταση δυσπιστίας αλλά η διαδικασία «λάβωσε» την κυβέρνηση

Η κυβέρνηση ομολογουμένως κέρδισε την μάχη επί του πρακτέου καθώς η πρόταση δυσπιστίας απορρίφθηκε συνολικά από τους βουλευτές της αλλά η συγκεκριμένη διαδικασία «κόστισε» την παραίτηση του υπουργού Επικρατείας Σταύρου Παπασταύρου και του υφυπουργού στον Πρωθυπουργό Γιάννη Μπρατάκου. Η απομάκρυνση των Παπασταύρου και Μπρατάκου οφείλεται στο γεγονός ότι η συμμετοχή τους, σε μία κοινωνική εκδήλωση, έδωσε το λάθος μήνυμα. Σύμφωνα με πληροφορίες την Κυριακή 24 Μαρτίου ο κ. Παπασταύρου και ο κ. Μπρατάκος, πήγαν στο σπίτι του Ευάγγελου Μαρινάκη, λίγες μόλις ώρες μετά τo δημοσίευμα της εφημερίδας το ΒΗΜΑ για το δυστύχημα των Τεμπών, κάτι που οδήγησε και στην πρόταση δυσπιστίας που κατέθεσε το ΠΑΣΟΚ. Χαρακτηριστικό βέβαια υπήρξε το γεγονός ότι ο κ. Μητσοτάκης από το βήμα της Βουλής αναφέρθηκε ελάχιστα στις συγκεκριμένες απομακρύνσεις, πολλώ δεν μάλλον να δώσει εξηγήσεις.

Από την άλλη μεριά, πέρα από το ότι η κυβέρνηση δείχνει σημάδια συσπείρωσης στην Κ.Ο. της, κέρδισε και μία ψήφο αυτή του πρώην βουλευτή των Σπαρτιατών, Χαράλαμπου Κατσιβαρδά ο οποίος πρόσφατα ανεξαρτητοποιήθηκε.

Έχασε η αντιπολίτευση;

Οι κοινοβουλευτικές δυνάμεις της αξιωματικής αντιπολίτευσης, με τη σειρά τους, παρουσίασαν ενότητα καθώς τα πυρά τους συγκεντρώθηκαν στο πρόσωπο του κ. Μητσοτάκη με αιχμή του δόρατος «την προσπάθεια συγκάλυψης του εγκλήματος των Τεμπών». Η αντιπολίτευση και ειδικότερα το ΠΑΣΟΚ και ο ΣΥΡΙΖΑ, βγαίνουν από την ίδια διαδικασία με αναπτερωμένο ηθικό, καθώς σύμφωνα με τις εκτιμήσεις τους κατόρθωσαν έπειτα από ένα μακρύ χρονικό διάστημα να ασκήσουν εν πολλοίς από κοινού πίεση στην κυβέρνηση και να διαμορφώσουν μία νέα πολιτική ατμόσφαιρα. Να υπενθυμίσουμε ότι, σύμφωνα με έρευνες, μεγάλη μερίδα της κοινής γνώμης πιστεύει ότι υπάρχει πράγματι προσπάθεια συγκάλυψης για τα Τέμπη, οπότε πρέπει να υποθέσουμε ότι το γεγονός αυτό έδωσε ώθηση στην αντιπολίτευση.

Το στοίχημα των ευρωεκλογών

Ιδού η Ρόδος, ιδού και το πήδημα. Τα κέρδη και οι «χασούρες» των κομμάτων από την τριήμερη συζήτηση μένουν να φανούν το προσεχές διάστημα αφού μένουν λιγότερο από τρεις μήνες έως τις ευρωεκλογές.

Η κυβέρνηση θα προσπαθήσει να επιβεβαιώσει την παντοδυναμία της συσπειρώνοντας την εκλογική της βάση και αποφεύγοντας, όσο είναι δυνατόν, τις απώλειες.

Ο ΣΥΡΙΖΑ και το ΠΑΣΟΚ, από την πλευρά τους, θα «παλέψουν» για την δεύτερη θέση ενώ καλούνται να αποδείξουν αν έχουν κατορθώσει να διαμορφώσουν μία εκλογική δυναμική και σε ποια έκταση.

Περισσότερα Σχετικά Άρθρα
Περισσότερα άρθρα από Παύλος Μαραγκός
Περισσότερα άρθρα από ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει

Πολιτική στήριξη από το ΠΑΣΟΚ στον Νικήτα Κακλαμάνη για την Προεδρία της Βουλής

«Παρών» η Νέα Αριστερά στην αυριανή ψηφοφορία Το ΠΑΣΟΚ ανακοίνωσε την απόφασή του να στηρί…