Αρχική ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ Απασχόληση Κωστής Χατζηδάκης: Γύρισαν πίσω 350.000 από τις 600.000 Έλληνες που είχαν φύγει στο εξωτερικό

Κωστής Χατζηδάκης: Γύρισαν πίσω 350.000 από τις 600.000 Έλληνες που είχαν φύγει στο εξωτερικό

0

Την περίοδο 2010-2021


Στην ετήσια εκδήλωση του BrainReGain με θέμα: «Επιστροφή στις ρίζες: Προκλήσεις. Ευκαιρίες. Πρωτοβουλίες» μίλησε ο υπουργός Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών, Κωστής Χατζηδάκης κάνοντας ειδική μνεία στις πολιτικές που έχουν ήδη εφαρμοσθεί και οδήγησαν, σύμφωνα με τα στοιχεία της Eurostat, στην επιστροφή 350.000 περίπου από τους 600.000 Έλληνες, που έφυγαν στο εξωτερικό την περίοδο  2010-2021.

«Η πορεία της οικονομίας είναι η βάση της προσπάθειας για την επιστροφή της γενιάς του brain drain. Όμως για να προσελκύσουμε όσο γίνεται περισσότερους χρειάζεται μια σφαιρική και πολυεπίπεδη προσπάθεια από τη δική μας πλευρά. Πρέπει να αλλάξουμε τις συνθήκες που τους οδήγησαν να πάρουν εκείνη την απόφαση να φύγουν».

Τόνισε ωστόσο πως πρέπει να συνεχιστεί η προσπάθεια, ώστε να προσελκύσει η χώρα όσους περισσότερους γίνεται από τις 250.000 που δεν έχουν ακόμη επιστρέψει.

Τέσσερις πυλώνες στρατηγικής

Ο υπουργός σημείωσε πως «για να το πετύχουμε αυτό χρειάζεται μία ολιστική προσέγγιση του ζητήματος που περιλαμβάνει:

-Τη δημιουργία θέσεων απασχόλησης υψηλής εξειδίκευσης. Οι οποίες θα είναι αντίστοιχες με αυτές στις οποίες ήδη απασχολούνται, δεδομένου ότι το 70% διαθέτουν μεταπτυχιακό δίπλωμα, διδακτορικό, μεταδιδακτορικό. «Χειρίστηκα το ζήτημα ως Υπουργός Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων από την πλευρά της αναβάθμισης της κατάρτισης των εργαζομένων που ήδη βρίσκονται στην Ελλάδα. Ωστόσο, στην κάλυψη θέσεων υψηλής ειδίκευσης, μπορεί να συνεισφέρει και η προσέλκυση της γενιάς του brain drain», ανέφερε ο κ. Χατζηδάκης. Σε αυτό το πλαίσιο υπογράμμισε τις σημαντικές επενδύσεις που γίνονται από ελληνικές επιχειρήσεις, αλλά και την αξιοσημείωτη, η εισροή μεγάλων ξένων επενδύσεων στη χώρα από κολοσσούς όπως η Microsoft, η Google, η Cisco, η Pfizer, η JP Morgan, η Amazon. Ήδη τα πρόσφατα στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ δείχνουν ότι οι 6 στις 10 νέες θέσεις εργασίας που δημιουργήθηκαν μεταξύ του 3ου τριμήνου του 2019 και του 3ου τριμήνου του 2023 ήταν θέσεις υψηλών δεξιοτήτων!

-Τις συνθήκες που επικρατούν στο εργασιακό περιβάλλον. «Όταν ήμουν Υπουργός Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων», ανέφερε ο κ. Χατζηδάκης, «φέραμε τη μεταρρύθμιση του Νόμου για την Προστασία της Εργασίας. Και εισαγάγαμε: Την Ψηφιακή Κάρτα Εργασίας που δεν εφαρμόζεται για τα στελέχη, αλλά για να γίνεται σεβαστό το ωράριο των εργαζομένων από κάποιους κακούς εργοδότες. Τις νέες και μεγαλύτερες γονικές άδειες. Τη διευθέτηση του χρόνου εργασίας για να συμφιλιώνεται ευκολότερα η προσωπική και οικογενειακή ζωή. Το «δικαίωμα αποσύνδεσης» στην τηλεργασία για να μην έχουμε καταγγελίες για burnout! Όλα αυτά είναι μέτρα που ισχύουν στην Ελλάδα».

-Τη βελτίωση της χρηματοδότησης και του επιχειρηματικού περιβάλλοντος.

Πολλοί έχουν έξυπνες επιχειρηματικές ιδέες αλλά δεν έχουν το κεφάλαιο να τις υλοποιήσουν. «Έχουν γίνει βήματα, υπάρχουν ήδη αρκετές κυψέλες και ετοιμάζουμε έναν καινούργιο νόμο για να στηρίξουμε τις συγχωνεύσεις επιχειρήσεων και την καινοτομία με φορολογικά κίνητρα και ενισχύσεις από το ΕΣΠΑ και την Ελληνική Αναπτυξιακή Τράπεζα».

-Την αντιμετώπιση της γραφειοκρατίας, τη γενική βελτίωση του επιπέδου ζωής με παρεμβάσεις στη υγεία, την παιδεία, τη στήριξη της οικογένειας, την ασφάλεια, την κοινωνική πολιτική.

Περισσότερα Σχετικά Άρθρα
Περισσότερα άρθρα από ΕΜΠΡΟΣ
Περισσότερα άρθρα από Απασχόληση
Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει

Ηλεκτρονικά τιμολόγια: Γίνονται υποχρεωτικά για τις επιχειρήσεις

Πράσινο φως στην Ελλάδα από την Κομισιόν για τα ηλεκτρονικά τιμολόγια Το δρόμο για την υπο…