Πρόεδρος Ιατρικού Συλλόγου Ξάνθης, Ι. Σπανόπουλος: «Επιβαρύνονται οι πολίτες που πληρώνουν τις εισφορές τους αντί η πολιτεία να τους εξασφαλίσει γιατρούς»
Για ατελέσφορη πρακτική κάνουν λόγο οι Ιατρικοί σύλλογοι της ΑΜΘ σε κοινή ανακοίνωσή τους
Αντίθετοι με την λειτουργία των απογευματινών χειρουργείων δηλώνουν οι πέντε ιατρικοί σύλλογοι της ΑΜΘ. Σε κοινό ανακοινωθέν τους κάνουν λόγο για «ατελέσφορη πρακτική» που δεν λύνει τα προβλήματα του ΕΣΥ και επιπλέον επιβαρύνει οικονομικά και τους πολίτες: «Η πολιτεία πρέπει να προχωρήσει άμεσα σε προκηρύξεις όλων των κενών οργανικών θέσεων ιατρικού και νοσηλευτικού προσωπικού, προϋπόθεση όμως αποτελεί η μισθολογική αναβάθμιση και η παροχή κινήτρων(ιδιαίτερα για τις άγονες ειδικότητες στα Περιφερειακά Νοσοκομεία). Θεμελιώδης υποχρέωση της πολιτείας είναι να διασφαλίσει ιατρική περίθαλψη σε όλους τους πολίτες της χώρας.
Η Υγεία είναι το ύψιστο κοινωνικό αγαθό. Η παροχή δωρεάν νοσοκομειακής περίθαλψης είναι δικαίωμα των πολιτών και εξασφαλίζεται τόσο μέσω της φορολόγησης, όσο και μέσω των εισφορών τους στον Εθνικό Φορέα Κοινωνικής Ασφάλισης(ΕΦΚΑ)», καταλήγει η ανακοίνωσή τους. Να σημειώσουμε ότι οι Ιατρικοί Σύλλογοι Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης συντάσσονται με τις αποφάσεις του Πανελλήνιου Ιατρικού Συλλόγου.
Αντίθετοι με τα απογευματινά οι ιατρεία οι ιατρικοί σύλλογοι της ΑΜΘ
Ο πρόεδρος του Ι.Σ. Ξάνθης Ιωάννης Σπανόπουλος εξέθεσε στο «Ε» την επιχειρηματολογία των ιατρικών συλλόγων τονίζοντας ότι ουσιαστικά με τα απογευματινά χειρουργεία η κυβέρνηση αποπροσανατολίζει και δεν λύνει κανένα πρόβλημα του ΕΣΥ: «Όλοι οι Ιατρικοί σύλλογοι της περιφέρειά μας έχουμε πολύ καλή συνεργασία γιατί τα προβλήματά μας είναι κοινά. Δηλώνουμε αντίθετοι με τα απογευματινά χειρουργεία γιατί ουσιαστικά γίνονται με σκοπό να λυθούν τα προβλήματα του ΕΣΥ αλλά με την επιβάρυνση του πολίτη. Δεν λύνει κανένα από τα γνωστά προβλήματα του ΕΣΥ που είναι η υποστελέχωση. Το μόνο που κάνει αυτό είναι να ενισχύει το εισόδημα των γιατρών του νοσοκομείου αλλά όχι από την πολιτεία που οφείλει να το ενισχύσει αλλά από τους ίδιους τους πολίτες που πληρώνουν έτσι κι αλλιώς την ασφάλειά του».
Πρόεδρος Ιατρικού Συλλόγου Ξάνθης, Ι. Σπανόπουλος: «Αντί να λύσουν τα δομικά προβλήματα του ΕΣΥ ρίχνουν τον προβολέα στα απογευματινά χειρουργεία»
Να σημειώσουμε ότι βασικό επιχείρημα του υπουργείου ήταν η καλύτερη εξυπηρέτηση των πολιτών, δεδομένου ότι στα περισσότερα νοσοκομεία υπάρχει μεγάλη λίστα αναμονής για χειρουργεία από 6 μήνες έως και 2 χρόνια: «Πρόκειται για ψευδεπίγραφο επιχείρημα. Αντί να κοιτάξουν να λύσουν τα δομικά προβλήματα του ΕΣΥ που είναι η υποστελέχωση εξορθολογίζοντας μισθολογικά τους γιατρούς ρίχνουν τον προβολέα στα απογευματινά ιατρεία. Εμείς θέλουμε όλη μέρα να λειτουργούν τα χειρουργικά τραπέζια αλλά για να γίνει αυτό χρειάζονται 10.000 προσλήψεις και ανάλογες αμοιβές. Έτσι δημιουργούν ασθενείς δύο ταχυτήτων. Όσοι έχουν την δυνατότητα στρέφονται στον ιδιωτικό τομέα και οι υπόλοιποι που έτσι κι αλλιώς πληρώνουν τις εισφορές τους αντί η πολιτεία να τους εξασφαλίσει γιατρούς, όπως είναι υποχρέωσή της τους βάζει και πληρώνουν στα απογευματινά χειρουργεία για τους γιατρούς που θα έπρεπε εκείνη να πληρώνει καλύτερα για να καλύπτουν τις θέσεις που προκηρύσσει και βγαίνουν άγονες».
Αυξάνεται ο ανταγωνισμός για τις ιδιωτικές κλινικές
Να σημειώσουμε ότι σε πρόσφατο ρεπορτάζ του «Ε» η Διοικήτρια του νοσοκομείου Ξάνθη Έλενα Ροφαέλα δήλωσε ότι στο νοσοκομείου βρίσκονται στη διαδικασία οργάνωσης των απογευματινών χειρουργείων, ενώ ο πρόεδρος των νοσοκομειακών γιατρών Απόστολος Κυριαλάνης είχε εκφράσει την άποψη ότι είναι ανέφικτο να εφαρμοστεί αυτό το μέτρο στην Ξάνθη γιατί δεν υπάρχουν αναισθησιολόγοι. Να σημειώσουμε ότι στις θέσεις των ιατρικών συλλόγων, μέλη των οποίων είναι ιδιώτες γιατροί δεν μπορεί να μην λαμβάνεται υπ’ όψιν ότι τα απογευματινά ιατρεία στερούν ένα κομμάτι «πελατείας» που θα στρέφονταν στις ιδιωτικές κλινικές. Και ναι μεν ο ασθενής πληρώνει το απογευματινό χειρουργείο αλλά μετά την παρέμβαση και του Ταμείου Ανάκαμψης οι τιμές είναι σαφώς μικρότερες από τον ιδιωτικό τομέα. Είναι και αυτή μία παράμετρος που πρέπει να αποτυπωθεί.