Αρχική ΚΟΙΝΩΝΙΑ Επίκαιρα Γιάννης Μάγγος: «Απαιτούμε δικαίωση για τον θανάσιμο ξυλοδαρμό του γιου μας»

Γιάννης Μάγγος: «Απαιτούμε δικαίωση για τον θανάσιμο ξυλοδαρμό του γιου μας»

0

Ο πατέρας του Βασίλη Μάγγου μιλά στο «Ε» για τον χαμό του, την ατιμωρησία των υπεύθυνων και την κωλυσιεργία της ελληνικής δικαιοσύνης


«Ο ξυλοδαρμός και ο βασανισμός του μέσα στην Ασφάλεια Βόλου, πέρα από τις σωματικές βλάβες, του προκάλεσαν σοβαρά ψυχικά τραύματα», τονίζει ο κ. Μάγγος


Στις 14 Ιουνίου 2020 μία ομάδα αστυνομικών επιτέθηκε απρόκλητα στον 26χρονο Βασίλη Μάγγο κατά τη διάρκεια συγκέντρωσης αλληλεγγύης στους συλληφθέντες διαδήλωσης κατά της καύσης σκουπιδιών έξω από τα δικαστήρια στον Βόλο. Τον ξυλοκόπησαν μπροστά σε κάμερες και διαδηλωτές ενώ ο βασανισμός του συνεχίστηκε μέσα στην Αστυνομική Διεύθυνση, όπως κατήγγειλε ο ίδιος μέσα από το νοσοκομείο. Ο άγριος ξυλοδαρμός του είχε ως αποτέλεσμα επτά σπασμένα πλευρά, τραύματα στο ήπαρ και την χολή. Ένα μήνα μετά ο Βασίλης αφήνει την τελευταία του πνοή.

Ο εκπαιδευτικός και πατέρας του Βασίλη, Γιάννης Μάγγος επισκέφθηκε την Ξάνθη με αφορμή την προβολή του ντοκιμαντέρ «Αστυνομική Βία και Ψυχικό Τραύμα» της Χρύσας Λύκου κατά την οποία παρουσιάστηκε το ψυχικό τραύμα της αστυνομικής βίας μέσα από τις ιστορίες που συντάραξαν την ελληνική κοινωνία. Ο ίδιος μιλάει στο «Ε» για τον χαμό του γιου του, Βασίλη, την ατιμωρησία των υπεύθυνων αλλά και για την κωλυσιεργία της ελληνικής δικαιοσύνης η οποία έως και σήμερα προχωρά με βήματα χελώνας ως προς την απόδοση ευθυνών.

«Ο Βασίλης βασανίστηκε βάναυσα μέσα στην Ασφάλεια Βόλου»

Ο κ. Μάγγος περιγράφει το περιστατικό που συνέβη μπροστά στα δικαστήρια του Βόλου ως «τραγικό». «Οι αστυνομικοί άσκησαν ασύστολη βία που σε συνδυασμό με όσα συνέβησαν στο αστυνομικό τμήμα, τον έκαναν να αισθάνεται ότι παραβιάσθηκαν τα ανθρώπινα δικαιώματα του και υποβίβασαν την προσωπικότητά του. Η συμπεριφορά των αστυνομικών ήταν εγκληματική. Ενώ υπήρχαν κάμερες και αυτόπτες μάρτυρες, ο Βασίλης χτυπήθηκε χωρίς κανέναν λόγο. Δεν είναι δυνατόν στην σημερινή εποχή, ένας νέος άνθρωπος, και εν προκειμένω ο γιός μου να χτυπιέται κατά αυτόν τον τρόπο και μετά να βασανίζεται».

Ο κ. Μάγγος αναρωτιέται πώς είναι δυνατόν ένας άνθρωπος μέσα στο αστυνομικό τμήμα να ζητάει ιατρική βοήθεια καθώς δεν μπορούσε να αναπνεύσει και «αντ’ αυτού να τον κρατάνε δύο αστυνομικοί της ΟΠΚΕ και ένας της ασφάλειας να τον χτυπάει με γροθιές πάνω στα ήδη σπασμένα του πλευρά».

«Το παιδί μου ήταν ένα παιδί πολιτικοποιημένο και βαθιά προβληματισμένο»

Όπως περιγράφει ο κ. Μάγγος, ο Βασίλης ήταν ένα παιδί πολιτικοποιημένο και του κόστισε πάρα πολύ ότι τον χτύπησαν με αυτό τον τρόπο. «Ο Βασίλης μετά τον βασανισμό του δεν ήταν ο ίδιος. Η ψυχολογία του άλλαξε από την μία μέρα στην άλλη. Το παιδί μας διάβαινε μία πάρα πολύ καλή περίοδο, δούλευε, είχε τους φίλους του ενώ είχε σημειώσει μεγάλη πρόοδο όσον αφορά τους δικούς του “δαίμονες” (σ.σ. χρήση ουσιών). Όταν συνέβη το περιστατικό, η ψυχολογία του έφτασε στο ναδίρ. Πέρα από τις σωματικές βλάβες, του προκάλεσε σοβαρά ψυχικά τραύματα», σημείωσε.

Η επιστημονική υπεύθυνη του Orlando LGBT Έλενα-Όλγα Χρηστίδη τονίζει στο ντοκιμαντέρ «Αστυνομική βία και ψυχικό τραύμα» ότι «δουλεύοντας με άτομα που έχουν επιζήσει από βασανισμό, ένα άτομο είχε έρθει και είχε περιγράψει ακραία σωματικά βασανιστήρια, παρόλαυτα αυτό που είπε σε μένα και επέστρεφε κάθε φορά στις συνεδρίες μας, δεν ήταν τα σωματικά βασανιστήρια αλλά ήταν ένα ψυχολογικό βασανιστήριο […] Σε αυτό το σημείο να αναφέρουμε κάποιες ψυχοσυναισθηματικές προκλήσεις που αντιμετωπίζει ένας άνθρωπος μετά. Πρώτον, μπορεί να επιστρέφει πολύ συχνά στη μνήμη του και πολλές φορές με οδυνηρό τρόπο αυτό που έχει βιώσει. Δεύτερον, μπορεί να αντιμετωπίζει προβλήματα στον ύπνο, όπως επίσης να έχει έκπτωση η λειτουργικότητα του στις κοινωνικές επαφές. Τρίτον, να μοιάζει σαν να έχει αλλάξει ο χαρακτήρας του […]».


Ο Βασίλης Μάγγος

Από τον βασανισμό έως τον θάνατο του

Οι αστυνομικοί μετέφεραν τον Βασίλη στην Ασφάλεια Βόλου στις 16:10 για εξακρίβωση στοιχείων καθώς δεν είχε προκύψει κανένα άλλο επιβαρυντικό στοιχείο. Ο πατέρας του σημειώνει, «έως τις 17:00 τον βασάνιζαν και δεν του έδωσαν ούτε νερό. Στις 18:00 τον “πέταξαν” έξω από το τμήμα, αδιαφορώντας για την κατάστασή του».

Σύμφωνα με μάρτυρες, οι οποίοι τον μετέφεραν στο σπίτι του, ο Βασίλης ήταν σε άθλια κατάσταση. Ο κ. Μάγγος γυρνώντας στο σπίτι είδε τον γιο του σε πολύ άσχημη κατάσταση και γυρνώντας ο Βασίλης του είπε «να ξέρεις δεν έχυσα ούτε ένα δάκρυ μέσα στην Ασφάλεια για να μην το χαρίσω στους φασίστες βασανιστές μου».

Στις 20:48 ο Βασίλης μεταφέρθηκε με το ασθενοφόρο στο Νοσοκομείο. Οι γιατροί με το που τον βλέπουν, δίνουν εντολή για εισαγωγή καθώς είχε πολλαπλά κατάγματα έξι πλευρών, τραυματισμούς στο ήπαρ και την χολή, κάκωση ημιθωρακίου, μικρός πνευμοθώρακας, θλάσεις του πνευμονικού παρεγχύματος και εσωτερική αιμορραγία. «Σε τρεις μέρες ο Βασίλης βγήκε από το Νοσοκομείο και επέστρεψε στο σπίτι», τονίζει ο κ. Μάγγος.

Ο ίδιος υπογραμμίζει ότι «μετά το νοσοκομείο ο Βασίλης έγινε νευρικός, αποστασιοποιημένος, απομακρύνθηκε όπως επίσης διαγνώστηκε με κατάθλιψη. Πήγαμε σε ψυχίατρο στο Κέντρο Ψυχικής Υγείας Βόλου στις 8 Ιουλίου στο οποίο προσήχθη με έντονο ψυχικό άλγος και κατάθλιψη, όπως ανέφερε η γνωμάτευση».

Το βράδυ της Τρίτης, στις 14 Ιουλίου του 2020, ακριβώς ένα μήνα αφότου δέχτηκε την επίθεση της αστυνομίας, ο Βασίλης βρέθηκε νεκρός στο υπνοδωμάτιό του από τη μητέρα του. Η νεκροψία επιβεβαίωσε πως αιτία θανάτου υπήρξε η υπερβολική δόση νόμιμων και παράνομων ουσιών, όπως εξακριβώνει σχετικό ρεπορτάζ του Reporters United.

«Για εμάς, η αιτία θανάτου είναι η ψυχολογική κατάρρευσή του εξαιτίας των βασανιστηρίων που υπέστη. Ως επίσημη αιτία θανάτου αναφέρεται “πνευμονικό οίδημα από συνδυασμό οπιούχων και αντικαταθλιπτικών ουσιών”… Αντικαταθλιπτικά χάπια άρχισε να παίρνει μετά την κακοποίησή του από τους αστυνομικούς, κατόπιν συνταγογράφησής τους από τους γιατρούς του Κέντρου Ψυχικής Υγείας Βόλου. O Βασίλης αναζήτησε παρηγοριά και ανακούφιση εκεί που είχε μάθει ότι θα βρει», λέει ο κ. Μάγγος.

Η «οδύσσεια» της δικαίωσης

Ύστερα από το θάνατο του Βασίλη ξεκίνησε προκαταρκτική-διοικητική εξέταση, «πράγμα που δείχνει ότι το γεγονός υποβαθμίστηκε από την Αστυνομία» όμως τα ντοκουμέντα όπως οι φωτογραφίες, βίντεο και οι μαρτυρίες ανθρώπων που ήταν μπροστά στο περιστατικό «την ανάγκασαν να πραγματοποιήσει ΕΔΕ» όπως τονίζει ο κ. Μάγγος.

Ο ίδιος ανέφερε η ΕΔΕ αποδείχθηκε παρωδία καθώς, όπως λέει, δεν κάλεσαν αυτόπτες μάρτυρες. «Δεν μπορεί ολόκληρη ΕΛΑΣ να ξεκινά να κάνει ανακρίσεις για ένα τέτοιο περιστατικό και να μην καλεί αυτόπτες μάρτυρες. Αυτό είναι εμπαιγμός! Η ατιμωρησία οδηγεί στην ασυδοσία και πολύ φοβάμαι ότι θα έχουμε και συνέχεια» προσθέτοντας ότι «η κακοποίηση» του Βασίλη Μάγγου, «αφενός δεν αιτιολογεί το λόγο της σύλληψής του -αφού τίποτε δεν προέκυψε εις βάρος του-αφετέρου συνιστά βασανισμό, προσβολή της ανθρώπινης αξιοπρέπειας και καταπάτηση κάθε ανθρώπινου δικαιώματος. Για όλους αυτούς τους λόγους, υποβάλλαμε στις 16 Ιουνίου 2021 μήνυση κατά δύο αστυνομικών της ΟΠΚΕ ονομαστικά αλλά και κατά αγνώστων».

Στη συνέχεια, όπως μας πληροφορεί ο κ. Μάγγος, στις 24 Σεπτεμβρίου 2021 ο εισαγγελέας Βόλου ασκεί αυτεπάγγελτη ποινική δίωξη. «Ενώ η δική μας μήνυση προηγείται κατά τρεις μήνες από την αυτεπάγγελτη δίωξη που άσκησε ο εισαγγελέας, εκδικάζεται η δική του δίωξη ενώ η δική μας μήνυση μπήκε στο αρχείο και δεν έχουμε καν το δικαίωμα της παράστασης και νομικής εκπροσώπησης», δήλωσε εξοργισμένος.

«Δικάζονται μόνο για επικίνδυνη σωματική βλάβη και όχι για κακούργημα», τόνισε και συνέχισε «αυτό γίνεται στο πλαίσιο της συγκάλυψης που επιχειρήθηκε από την πρώτη στιγμή. Κάναμε ένσταση στην εισαγγελία Εφετών της Λάρισας, η οποία έγινε δεκτή και μάλιστα χαρακτηρίζει εσφαλμένη την δίωξη του εισαγγελέα του Βόλου και δέχεται ότι υπάρχει κακούργημα». είπε ο Γιάννης Μάγγος.

Ο Γιάννης Μάγγος συμπλήρωσε «σκότωσαν το παιδί μας στο ξύλο και τέσσερα χρόνια τώρα η Ελληνική Πολιτεία μας εμπαίζει. Κανένα απολύτως ενδιαφέρον δεν έδειξαν και αν δεν υπήρχαν τα βίντεο με τον ξυλοδαρμό του στη μέση του δρόμου θα είχαν θάψει τελείως την υπόθεση». «Ο Βασίλειος δεν είναι μεμονωμένο περιστατικό. Κάθε που δολοφονείται ένα παιδί λέμε “αμάν να είναι το τελευταίο” και μετά κι άλλο κι άλλο και δεν τελειώνει αυτή η τραγωδία. Και φτάσαμε και στα Τέμπη που είναι κι αυτό δολοφονία. Ζητάμε Δικαιοσύνη και για το παιδί μας και για όλα τα παιδιά», σημείωσε.

Όπως τέλος αναφέρει «η δικαίωση για μένα δεν είναι μόνο μια απόφαση από ένα δικαστήριο. Δικαίωση έχει επέλθει, με ένα τρόπο, αφού ο κόσμος κατάλαβε ότι υπάρχει προσπάθεια συγκάλυψης και με αμέριστο τρόπο δείχνει την αλληλεγγύη του ως προς την υπόθεση του Βασίλη και την οικογένειά μας. Η καταδίκη των υπεύθυνων θα είναι μια άλλη μορφή δικαίωσης για μας».

Περισσότερα Σχετικά Άρθρα
Περισσότερα άρθρα από Παύλος Μαραγκός
Περισσότερα άρθρα από Επίκαιρα
Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει

Ερευνάται η διαχείριση και οι δαπάνες της εταιρείας Ανακύκλωση Συσκευών Α.Ε.

Έρευνα αποκαλύπτει παρατυπίες και αμφισβητεί τη διαφάνεια στο πρόγραμμα «Ανακυκλώνω – Αλλά…