Το καταψήφισε η αντιπολίτευση στην Δημοτική Επιτροπή εκφράζοντας τις διαφωνίες της για την μη συμμετοχή άλλων φορέων
Αλλαγή στην μελέτη πεζογέφυρας Χρύσας – Επαναφορά στο αρχικό σημείο
Τα δύο θέματα εκτός ημερησίας διάταξης κυριάρχησαν στην συνεδρίαση της Δημοτικής Επιτροπής του Δήμου Ξάνθης που συνεδρίασε στις 10:30 την Πέμπτη 28 Μαρτίου με συνολικά 16 θέματα στην ημερήσια διάταξη σχεδόν όλα διαδικαστικού χαρακτήρα. Τα δύο θέματα εκτός ημερησίας αφορούσαν την νέα πιστοποίηση για τις παιδικές χαρές του Δήμου που λήγει τον Αύγουστο και η συμμετοχή του ως εταίρου σε ένα πρόγραμμα για την προβολή της γαστρονομίας Ελλάδας – Βουλγαρίας με χρηματοδότηση από το Interreg.
Η συνεδρίαση κύλησε σε θετικό κλίμα συνεννόησης και τα περισσότερα θέματα εγκρίθηκαν ομόφωνα πλην του θέματος που αφορούσε το πρόγραμμα γαστρονομίας το οποίο η αντιπολίτευση καταψήφισε προσάπτοντας προχειρότητα και ελλείψεις στην δομή και στην διαχείριση του προγράμματος.
Η νέα πιστοποίηση για τις παιδικές χαρές
Όπως ειπώθηκε από τον αντιδήμαρχο Τεχνικών Έργων και Υπηρεσιών Κυριάκο Παπαδόπουλο, κάθε χρόνο χορηγείται μετά από έλεγχο το ειδικό σήμα πιστοποίησης στις παιδικές χαρές και επειδή η σύμβαση με τον ανάδοχο λήγει τον Αύγουστο κρίθηκε σκόπιμο να χορηγήσει την δεύτερη πιστοποίηση μετά από σχετικό έλεγχο. Όπως διευκρίνισε ο κ. Τσέπελης, ο ανάδοχος είχε δεσμευτεί ότι θα χορηγήσει δωρεάν την 2η πιστοποίηση και ότι αυτό θα μπορούσε να το ζητήσει ο Δήμος. Ο δήμαρχος κ. Κοντός σημείωσε ανεξάρτητα από το ότι ο ανάδοχος είναι βοηθητικός καλό είναι να γίνει και νέος έλεγχος για να διαπιστωθούν τυχόν ελλείψεις. Το θέμα εγκρίθηκε ομόφωνα.
Αλλαγή στην Μελέτη πεζογέφυρας Χρύσας
Επιπροσθέτως, ομόφωνα εγκρίθηκε και η τροποποίηση της μελέτης της Πεζογέφυρας Χρύσας. Ο κ. Παπαδόπουλος παρουσίασε ως μόνη λύση την επιλογή άλλου σημείου που είχε επιλεχθεί αρχικά από την προηγουμένη δημοτική αρχή και μετά τροποποιήθηκε. Όπως ανέφερε αυτό γίνεται για να μην εμπλακεί ο δήμος σε δικαστική αντιπαράθεση με ιδιώτη και καθυστερήσει το έργο το οποίο ήδη έχει καθυστερήσει 4 χρόνια. Σ’ αυτό συμφώνησε η αντιπολίτευση.
Ασυμφωνία για παλιότερο θέμα ανάθεσης από τους παιδικούς σταθμούς του ΚΚΠΑ
Την διαφωνία του εξέφρασε για το 14ο θέμα ο Μανώλης Φανουράκης. Το θέμα αφορούσε τον ενδοδικαστικό συμβιβασμό σχετικά με την αγωγή κατά του Κέντρου Κοινωνικής Προστασίας και Αλληλεγγύης. Όπως διευκρινίστηκε η αγωγή είναι από εξωτερικό συνεργάτη (μηχανικό) στον οποίο ανατέθηκε έργο για τους παιδικούς σταθμούς από τον τότε πρόεδρος Τάσο Θεοδωρίδη επί της θητείας του δήμαρχου Χαράλαμπου Δημαρχόπουλου. Να σημειώσουμε ότι το ένταλμα δεν εγκρίθηκε από τον Επίτροπο και ο μηχανικός ζητά τα λεφτά του για το έργο που έκανε. Όπως υποστήριξε ο κ. Φανουράκης: «Δεν θεωρώ ότι πρέπει να πάμε σε συμβιβασμό. Αφορά ανάθεση της δημοτικής αρχής. Ήταν λάθος της διοίκησης και πρέπει να πάμε στα δικαστήρια και να αποδοθούν ευθύνες. Ήταν μια παράνομη πράξη. Ο μηχανικός έχει κάνει την δουλειά του και πρέπει να πληρωθεί αλλά ήταν μια λάθος απόφαση». Ο νομικός του δήμου κ. Λάμπρου παρενέβη λέγοντας ότι το ΚΚΠΑ εξουσιοδότησε τον Δήμο τον Οκτώβριο του 2023 αλλά στην συνέχεια καταργήθηκε και πως αν αποφασίσει το σώμα να μην γίνει συμβιβασμός θα εισηγηθεί μείωση του ποσού. Ο κ. Ζερενίδης διευκρίνισε πως το 2017 με Π.Δ. όλοι οι παιδικοί έπρεπε να έχουν συγκεκριμένες προδιαγραφές και για αυτό η τεχνική υπηρεσία ανέθεσε σε εξωτερικό συνεργάτης το έργο της αποτύπωσης και της καταλληλόλητας. Τελικά ο δήμαρχος συμφώνησε να ζητήσει ο δήμος αναβολή στην δικάσιμο που είναι στις 9 Απριλίου και μετά το θέμα θα συζητηθεί περαιτέρω.
Ένα πρόγραμμα γαστρονομίας με …διαφωνίες – Το καταψήφισε η αντιπολίτευση
Δίχασε την Επιτροπή η συμμετοχή του Δήμου Ξάνθης ως εταίρος σε πρόγραμμα Ελλάδας – Βουλγαρίας που έχει ως θεματικό αντικείμενο την γαστρονομική παράδοση των δύο χωρών. Όπως ανέφερε ο υπηρεσιακός παράγοντας κ. Κυριακίδης η πρόταση συντάχθηκε από ιδιώτη και η καταληκτική ημερομηνία υποβολής για έγκριση στο χρηματοδοτικό πρόγραμμα Interreg έληξε την Τετάρτη 27 Μαρτίου. Αυτό ήταν ένα σημείο που επικρίθηκε ο κ. Κυριακίδης από την αντιπολίτευση. Απαντώντας στις ερωτήσεις του κ. Φανουράκη, ο κ. Κυριακίδης υποστήριξε ότι προτάθηκε από το Περιφερειακό Κέντρο της UNESCO στην Βουλγαρία να υλοποιήσει ένα κομμάτι του προγράμματος ως εταίρος ο Δήμος Ξάνθης και η ΦΕΞ. Είπε επίσης ότι ο Δήμος χωρίς να καταβάλει ίδια συμμετοχή θα λάβει το ποσοστό των 1.900.000 ευρώ για δύο χρόνια και θα υλοποιήσει δράσεις όπως έκδοση πονήματος για την γαστρονομική παράδοση, ηλεκτρονική πλατφόρμα με συνταγές, φεστιβάλ γεύσεων και βίντεο. Ο κ. Φανουράκης εξέφρασε τις αντιρρήσεις του όχι με τον πρόγραμμα αυτό καθαυτό αλλά με τον τρόπο που το διαχειρίστηκε ο Δήμος κάνοντας λόγο για προχειρότητα.
Ένα σημείο που ανέδειξε είναι ότι θα πρέπει να μπουν ως εταίροι και άλλοι φορείς όπως το ΕΒΕ και η ΟΕΒΕ και όχι μόνο η ΦΕΞ και επίσης άφησε υπόνοιες ότι το πρόγραμμα αφορά και κτηριακά ζητήματα (ανακατασκευές κτηρίων) και όχι μόνο δράσεις. Ο κ. Κυριακίδης υποστήριξε ότι η πρόσκληση έγινε στον δήμο και ο ίδιος δεν είχε το δικαίωμα να καλέσει άλλους φορείς ενώ βεβαίωσε ότι στις επιμέρους δράσεις μπορούν να εμπλακούν και άλλοι φορείς.
«Τη ΦΕΞ τη γνωρίζουμε όλοι μας καθώς και το έργο της… τον εταίρο στη Βουλγαρία που καλείται να γίνει ο “διαφημιστής” της Ξανθιώτικης γαστρονομίας και ο διαμεσολαβητής μας ουσιαστικά σε αυτό το κομμάτι προβολής και προώθησης στη χώρα του τον γνωρίζουμε; Είναι ο κατάλληλος; Ψάξαμε για κάποιον ακόμη ίσως πιο έγκριτο και έμπειρο με δραστηριότητα σε τομείς Τουρισμού, Πολιτισμού, Ανάπτυξης και Οικονομίας; Ένα Eπιμελητήριο, έναν Δήμο … ίσως; Εμείς ψάξαμε τον εν λόγω σύλλογο της Βουλγαρίας και δεν βρήκαμε κάτι καταχωρημένο στην πλατφόρμα πέρα από κάποιες εργασίες που “ανέβηκαν” από στελέχη του ΔΠΘ και φωτογραφίες από συναντήσεις ολιγομελών ομάδων στη Βουλγαρία, μάλλον επιχειρηματιών ή εν δυνάμει, να παρακολουθούν κάποια ομιλία», ανέφερε μεταξύ άλλων ο κ. Φανουράκης αιτιολογώντας την αρνητική του ψήφο. Το θέμα εγκρίθηκε κατά πλειοψηφία.