Έλλειψη ρευστότητας, εργατικού δυναμικού και μειωμένη κατανάλωση
Πολλές επιχειρήσεις κλείνουν ή αλλάζουν χέρια, κυρίως υγειονομικού ενδιαφέροντος
Δυσμενέστερο παρουσιάζεται το οικονομικό κλίμα το δεύτερο εξάμηνο του 2023 για τις μικρές και πολύ μικρές επιχειρήσεις σύμφωνα με ευρήματα της εξαμηνιαίας έρευνας του ΙΜΕ ΓΣΕΒΕΕ. Ειδικότερα ο Δείκτης Οικονομικού Κλίματος παρουσιάζει μια σημαντική υποχώρηση το δεύτερο εξάμηνο του 2023 στις 63,9 μονάδες, μετά τη σημαντική ενίσχυση που κατέγραψε το δεύτερο εξάμηνο του 2022 (69,5 μονάδες) και την ήπια υποχώρηση το πρώτο εξάμηνο του 2023 (66,7 μονάδες).
Το στοιχείο αυτό σε συνδυασμό με τα υπόλοιπα ευρήματα της έρευνας υποδηλώνει ότι η κατάσταση των επιχειρήσεων μετά την άνοδο και σταθεροποίηση που παρουσίασε τα προηγούμενα τρία εξάμηνα τείνει προς υποχώρηση, γεγονός που επεξηγείται μάλλον λόγω των αβεβαιοτήτων που συνεχίζουν να υφίστανται και οι οποίες τροφοδοτούνται τόσο από το ρευστό οικονομικό περιβάλλον, αλλά και τον νέο τρόπο τεκμαρτής φορολόγησης των ατομικών επιχειρήσεων. Ειδικά για τον νέο τρόπο φορολόγησης των ατομικών επιχειρήσεων, είναι χαρακτηριστικό πως 6 στις 10 επιχειρήσεις θεωρούν ότι θα οδηγήσει σε νέα λουκέτα.
Έλλειψη ρευστότητας στις επιχειρήσεις
Κληθείσα να σχολιάσει την έρευνα και να αποτυπώσει το οικονομικό κλίμα στις επιχειρήσεις της Ξάνθης, η πρόεδρος της ΟΕΒΕ Ξάνθης Μαίρη Τσιακίρογλου σημείωσε: «Στην έρευνα αποτυπώνεται ότι οι μικρές επιχειρήσεις αντιμετωπίζουν πρόβλημα ρευστότητας και πρόσβασης στον τραπεζικό δανεισμό. Είναι ένα σημαντικό πρόβλημα και για τις επιχειρήσεις του νομού μας. Επίσης την τελευταία διετία έχουμε μια κατακόρυφη αύξηση του κόστους λειτουργίας. Είναι τα απόνερα της ενεργειακής κρίσης που παρά τις ενισχύσεις που δόθηκαν, τώρα φαίνεται να περνά τη φάση της αποσυμπίεσης».
Στα θετικά της έρευνας καταγράφεται η αύξηση των κερδών και η αύξηση των επενδύσεων τα αποτελέσματα χρήσης των μικρών και πολύ μικρών επιχειρήσεων για το 2023, όπου περίπου 6 στις 10 επιχειρήσεις (57,3%) δήλωσε ότι είχε κέρδη, ποσοστό αυξημένο σε σχέση με το 2022 (51%). Υψηλό είναι, επίσης, και το ποσοστό των επιχειρήσεων που πραγματοποίησε επενδύσεις το δεύτερο εξάμηνο του 2023 (37,2%).
Έλλειψη εργατικού δυναμικού στις επιχειρήσεις της Ξάνθης και μειωμένη κατανάλωση
«Σε τοπικό επίπεδο δεν έχουμε κάποιο στατιστικό δεδομένο αλλά αυτό που παρατηρούμε είναι ότι πολλές επιχειρήσεις κλείνουν ή αλλάζουν χέρια. Ιδιαίτερα οι επιχειρήσεις υγειονομικού ενδιαφέροντος ταλαιπωρούνται από έλλειψη εργατικού δυναμικού στην Ξάνθη γιατί μεγάλος αριθμός μεταναστεύουν εποχικά στο εξωτερικό ή σε τουριστικά νησιά για δουλειά. Γι’ αυτό ζητάμε μείωση των ασφαλιστικών εισφορών ώστε να ενισχυθούν οι επιχειρήσεις και να ανοίξουν θέσεις εργασίας και στο λιανικό εμπόριο. Γενικά το οικονομικό κλίμα στην Ξάνθη είναι δυσμενές. Υπάρχει μείωση της κατανάλωσης που είναι αποτέλεσμα της μείωσης της αγοραστικής δύναμης», καταλήγει η κ. Τσιακίρογλου.
Μπορείτε να διαβάσετε ολόκληρη την έρευνα εδώ