Αρχική ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ Αφιερώματα Βιβλιοπρόταση της Πέμπτης: «1942-1945: Εθνικαί Ανταρτικαί Ομάδαι στην περιοχή της Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης και ο καπετάνιος Μάρκος Γεκτίδης» του Συμεών Γεκτίδη

Βιβλιοπρόταση της Πέμπτης: «1942-1945: Εθνικαί Ανταρτικαί Ομάδαι στην περιοχή της Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης και ο καπετάνιος Μάρκος Γεκτίδης» του Συμεών Γεκτίδη

0

Στο βιβλίο ερανίζονται και παρουσιάζονται έγγραφα από τα Γενικά Αρχεία του Κράτους, κείμενα που έγραψαν ιστορικοί, τοπικοί ιστοριογράφοι, αγωνιστές-συγγραφείς βιογραφικών και αυτοβιογραφικών κειμένων και καταγράφονται προφορικές μαρτυρίες


Το «Ε» προτείνει το βιβλίου του Συμεών Γεκτίδη με τίτλο «1942-1945: Εθνικαί Ανταρτικαί Ομάδαι στην περιοχή της Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης και ο καπετάνιος Μάρκος Γεκτίδης» από τις εκδόσεις Παρατηρητής της Θράκης.

Το σύγγραμμα του Συμεών Γεκτίδη 1942-1945: Εθνικαί Ανταρτικαί Ομάδαι στην περιοχή της Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης και ο καπετάνιος Μάρκος Γεκτίδης, Μέσα από την ιστοριογραφία και τις εκθέσεις των Άγγλων αξιωματούχων Μύλλερ, Κιτ-Κατ, ΜακΕλρόι και Κάμπελ, αναφέρεται σε γεγονότα του Β΄ Παγκοσμίου Πολέμου. Ο καπετάν Μάρκος Γεκτίδης ή αλλιώς Μερκούριος Γιακτίδης, οπλαρχηγός του αρχηγείου Χαϊντούς-Ανταλόφου, συμμετείχε στις ανταρτικές ομάδες της Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης, με στόχο τον αγώνα κατά των βουλγαρικών στρατευμάτων που είχαν υπό την κατοχή τους τη συγκεκριμένη περιοχή.

Στο βιβλίο ερανίζονται και παρουσιάζονται έγγραφα από τα Γενικά Αρχεία του Κράτους, κείμενα που έγραψαν ιστορικοί, τοπικοί ιστοριογράφοι, αγωνιστές-συγγραφείς βιογραφικών και αυτοβιογραφικών κειμένων και καταγράφονται προφορικές μαρτυρίες, λογοτεχνικές και δημοσιογραφικές αναφορές, που ενημερώνουν για την ίδρυση των Εθνικών Ανταρτικών Ομάδων και τους αντάρτες του ΕΛΑΣ· τους καπετάνιους, τα λημέρια και τη δύναμη των ανταρτικών σωμάτων, την παρουσία άγγλων αξιωματούχων –εκπροσώπων του Αρχηγείου των Συμμαχικών Δυνάμεων στο Κάιρο (Special Operations Executive)– και την ενίσχυση των ανταρτών με ρίψεις πολεμικών εφοδίων και εξοπλισμού· τη σχέση των Εθνικών Ανταρτικών Ομάδων, σε μεταγενέστερη φάση, με τις «αντίπαλες» ανταρτικές ομάδες του ΕΛΑΣ, τις μάχες με τον βουλγαρικό στρατό κατοχής, τα αντίποινα των Βουλγάρων και τις σφαγές σε Λειβαδίτη και Καρυόφυτο, με εστίαση στην προσωπικότητα και τη δράση του Καπετάν Μάρκου Γεκτίδη.

Το σημαντικότερο, για πρώτη φορά παρουσιάζονται μεταφρασμένες οι Εκθέσεις των άγγλων αξιωματούχων Μύλλερ, Κιτ-Κατ, ΜακΕλρόι και Κάμπελ που έδρασαν στην περιοχή από το 1942 έως το 1944. Εν ολίγοις, ένα ιστορικό βιβλίο που φωτίζει μια εν πολλοίς άγνωστη περίοδο της ιστορίας των νεότερων χρόνων στην Ανατολική Μακεδονία και Θράκη.

Βιογραφικό Συγγραφέα

Γεννήθηκα στην Ξάνθη το 1952. Δέκα χρόνια αργότερα η οικογένειά μου εγκαταστάθηκε στον Λειβαδίτη, το χωριό των γονιών μου, που ξανακτίστηκε μετά την καταστροφή του από τους Βούλγαρους το 1944. Εκεί τελείωσα και το Δημοτικό Σχολείο. Γυμνάσιο πήγα στη Σταυρούπολη και στην Ξάνθη. Σπούδασα Χημεία στα πανεπιστήμια της Θεσσαλονίκης και της Φραγκφούρτης στη Γερμανία. Στη Φραγκφούρτη έκανα και το διδακτορικό μου στο Ινστιτούτο Οργανικής Χημείας. Εργάσθηκα ως καθηγητής στη Δευτεροβάθμια Εκπαίδευση. Ζω στην Ξάνθη και είμαι παντρεμένος με την Doris Gruissem-Gektidis, με την οποία αποκτήσαμε δύο παιδιά, την Άννα Μακρίνα και τον Φίλιππα Μάρκο.

Περισσότερα Σχετικά Άρθρα
Περισσότερα άρθρα από ΕΜΠΡΟΣ
Περισσότερα άρθρα από Αφιερώματα
Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει

Φοίβος Δεληβοριάς: Ο «Χάρτης» του ξεκινά από την Ξάνθη

Η πρεμιέρα της παράστασης για τη βόρεια Ελλάδα θα γίνει το Σάββατο, 30 Νοεμβρίου, στο Misi…