Αρχική ΚΟΙΝΩΝΙΑ Αγροτικά Τα μέτρα για τους αγρότες που ανακοίνωσε ο Κ. Μητσοτάκης

Τα μέτρα για τους αγρότες που ανακοίνωσε ο Κ. Μητσοτάκης

0

Απάντησε σε επίκαιρη ερώτηση του προέδρου της Κ.Ο. Νέας Αριστεράς, Αλέξη Χαρίτση


Επιστροφή Ειδικού Φόρου Κατανάλωσης και για το 2024 ανακοίνωσε ο πρωθυπουργός


Επίκαιρη ερώτηση στον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη κατέθεσε ο πρόεδρος της Κοινοβουλευτικής Ομάδας Νέα Αριστερά, Αλέξης Χαρίτσης.

Χθες, είχε προαναγγείλει πως “ο πρωθυπουργός θα έρθει στη Βουλή για να απαντήσει στη Νέα Αριστερά για όλα όσα δεν έγιναν με την δική του ευθύνη πριν και μετά τις πλημμύρες”.

Παράλληλα, υπενθύμισε ότι τον προηγούμενο μήνα είχε επισκεφθεί την περιοχή και συνομίλησε με τους κατοίκους της περιοχής και, όπως είπε, δεσμεύτηκε «να είναι η φωνή τους στο κοινοβούλιο».

Η ερώτηση προς τον Κυριάκο Μητσοτάκη έχει θέμα και τίτλο «Το παρόν στη Θεσσαλία απαιτεί άμεση αποκατάσταση για τους πληγέντες. Το μέλλον της Θεσσαλίας απαιτεί ολιστικό σχέδιο ανασυγκρότησης».

«Θετικό ότι έρχεστε εδώ για να απαντήσετε σε αυτή την ερώτηση. Όταν η αντιπολίτευση πιέζει και οι πολίτες κινητοποιούνται, η κυβέρνηση αναγκάζεται να εμφανιστεί», είπε αρχικά ο Αλέξης Χαρίτσης για να προσθέσει:

«Επισκεφτήκαμε τις περιοχές που επλήγησαν σφοδρά από την κακοκαιρία και στις οποίες το πολυδιαφημισμένο επιτελικό κράτος πνίγηκε στη λάσπη. Αποκαλύφθηκε η ολοκληρωτική απουσία κυβερνητικού σχεδίου για την αντιμετώπιση του φαινομένου. Τέσσερις μήνες μετά την καταστροφή διαπίστωσα ότι οι πληγές παραμένουν ανοιχτές. Άκουσα τους κατοίκους και τους αγρότες να διαμαρτύρονται απελπισμένοι και να αγωνιούν. Θεωρώ ότι ήταν το λιγότερο που μπορούσα να κάνω, να δεσμευτώ απέναντί τους ότι το θέμα θα έρθει στη Βουλή.

Όμως οι εξελίξεις μας προλαβαίνουν. Οι αγρότες είναι στα μπλόκα, διεκδικώντας πρόσθετα μέτρα. Οι αγρότες και οι κτηνοτρόφοι ειδικά της Θεσσαλίας, όμως, έχουν να αντιμετωπίσουν και άλλα προβλήματα που αφορούν την ίδια την επιβίωσή τους. Πώς έχει απαντήσει μέχρι σήμερα η κυβέρνηση σε αυτό; Με τα ΜΑΤ, με χημικά και κρότου λάμψης και με τον Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης να μιλά για κομματικά υποκινούμενες κινητοποιήσεις».

Εν συνεχεία, ο πρόεδρος της Κοινοβουλευτικής Ομάδας Νέα Αριστερά ανέφερε: «Για μία ακόμη φορά φοβάμαι ότι θα μπούμε στον δρόμο της επικοινωνιακή διαχείρισης. Ο πρώτος κύκλος αρωγής 2-4 χιλιάδες ευρώ δεν έχει δοθεί ακόμη σε δικαιούχους. Τι θα κάνετε για να προχωρήσουν πιο γρήγορα οι έλεγχοι; Λέτε στους πληγέντες, αφού αναγκάστηκαν πρώτα να βγουν στους δρόμους, ότι θα τους δώσετε χρήματα παραπάνω ως έναντι, αλλά το ποσό που δικαιούνται συνολικά δεν μπορείτε να τους το πείτε ακόμα. Πώς θα μπορέσει να δει ο αγρότης αν μπορεί να ανταπεξέλθει; Μήπως τελικά ανοίγει αυτός ο δεύτερος κύκλος για να κατευνάσετε πρόσκαιρα την οργή των αγροτών και να δείξετε γενναιοδωρία χωρίς κανένα αντίκρισμα;».

Ο κ. Χαρίτσης τόνισε ότι «χρειάστηκαν τρεις μήνες για μία ρύθμιση, το ακριβές περιεχόμενο της οποίας είχε συμφωνηθεί από τις αρχές Νοεμβρίου. Χρειάστηκε να βγουν οι αγρότες στους δρόμους για να έρθει το αυτονόητο στη Βουλή» και απευθυνόμενος στον πρωθυπουργό να πει: «Λυπάμαι αλλά όλα αυτά δεν είναι απάντηση στα προβλήματα των αγροτών».

Και τόνισε: «Αυτή τη στιγμή οι αγρότες που μας ακούν από τα μπλόκα, περιμένουν ξεκάθαρες απαντήσεις. Σας καλώ να απαντήσετε για τον ρυθμό καταβολής των αποζημιώσεων. Υπάρχουν κάτοικοι δικαιούχοι που δεν έχουν λάβει το ποσό της αρωγής».

«Έχει ολοκληρωθεί η καταβολή επιδόματος ενοικίου σε όλους τους δικαιούχους; Τι θα γίνει με αυτό; Οφείλετε να απαντήσετε και για τις άμεσες παρεμβάσεις που πρότειναν οι Ολλανδοί εμπειρογνώμονες. Δεν έχει γίνει καμία ουσιαστική παρέμβαση για την αποκατάσταση των αναχωμάτων. Τι θα γίνει σε περίπτωση νέας έντονης νεροποντής; Πώς θα προστατευτούν αυτές οι περιοχές; Χιλιάδες στρέμματα είναι ακατάλληλα για καλλιέργεια. Πού είναι το πρόγραμμα του Υπουργείου για την απομάκρυνση των φερτών υλικών; Έχει ξεκινήσει; Σε ποιο στάδιο υλοποίησης βρίσκεται; Οι αγρότες καταγγέλλουν ότι δεν έχει γίνει καμία απολύτως παρέμβαση».

Μάλιστα, ζήτησε από τον πρωθυπουργό: «Να απαντήσετε αν θα υπάρχει διευκόλυνση των πλημμυροπαθών και να απαντήσετε τι θα γίνει και με τη λειτουργία των σχολείων. Θα υπάρξει πρόνοια για τους μαθητές που προέρχονται από τις πληγείσες περιοχές;».

Πέρα από τα «άμεσα, τα επείγοντα, τα πιεστικά», ο Αλέξης Χαρίτσης ρώτησε «τι θα κάνει η Κυβέρνηση για να θωρακίσει τη Θεσσαλία; Η κακοκαιρία άλλαξε άρδην τον χάρτη μίας ολόκληρης περιοχής. Η αγωνία των κατοίκων είναι πώς και αν η περιοχή της Θεσσαλίας θα μπορέσει να ορθοποδήσει».

Στάθηκε στην «κατάσταση ανασφάλειας στην οποία ζουν οι πολίτες στη Θεσσαλία» και στην αδυναμία της κυβέρνησης να «καθησυχάσει την αγωνία τους». Ρώτησε «ποιο είναι το σχέδιο για τη Θεσσαλία;» και ξεκαθάρισε πως «περιμένουν οι ίδιοι οι κάτοικοι της Θεσσαλίας πειστικές και ολοκληρωμένες απαντήσεις».

Τα μέτρα που ανακοίνωσε ο πρωθυπουργός

Την επέκταση της επιστροφής του Ειδικού Φόρου Κατανάλωσης (ΕΦΚ) για το αγροτικό πετρέλαιο για το 2024, με κόστος 82 εκατ. ευρώ ανακοίνωσε ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης από το βήμα της Βουλής, ενώ εξήγγειλε και πρόσθετη έκπτωση 10% από τη ΔΕΗ στο αγροτικό ρεύμα.

Σύμφωνα με τον κ. Μητσοτάκη: «Δώσαμε 1,1 δισ. σε αγροτικές αποζημιώσεις και από αυτά τα μισά προέρχονται από τις εισφορές των αγροτών και το άλλο μισό από το υστέρημα των πολιτών. Έχουμε δυνατότητα να κάνουμε σοβαρή στήριξη του πρωτογενούς τομέα επειδή η οικονομία παράγει πρωτογενή πλεονάσματα».

Επίσης, τόνισε τα εξής:

  • Θα ρυθμιστούν χρέη οργανισμών εγγείων βελτιώσεων

Στην Θεσσαλία οι ΟΕΒ θα καταργηθούν και θα ενταχθούν οι σχετικές δραστηριότητες στον νέο Οργανισμό Υδάτων Θεσσαλίας με το κράτος να αναλαμβάνει το 75% του χρέους των ΟΕΒ της Θεσσαλίας (8 εκ. ευρώ).

Στην υπόλοιπη Ελλάδα τα υπόλοιπα (76 εκ.) χρέη θα ρυθμιστούν με δεκαετή εξόφληση και μηδενικό επιτόκιο το οποίο θα επιδοτηθεί από το κράτος.

  • Θέλουμε να εξασφαλίσουμε στους συνεταιρισμούς μια μεσοπρόθεσμη μείωση του ρεύματος της τάξης του 30% σε μια δεκαετία
  • Θα επιδοτήσουμε την κατασκευή φωτοβολταϊκών πάρκων
  • Θα ξεκινήσει νέο πρόγραμμα φωτοβολταϊκών στο χωράφι ύψους 30 εκ. ευρώ.

Παράλληλα, αυξάνεται άμεσα από 3MW σε 6MW ο «κλειδωμένος» ηλεκτρικό χώρος διαθέσιμος κατά προτεραιότητα στους αγρότες ανά υποσταθμό του ΔΕΔΔΗΕ (6MW Χ 225 υποσταθμοί στη χώρα = 1350MW), ενώ αυξάνεται και το επιτρεπόμενο όριο για ΦΒ των αγροτών με κατά προτεραιότητα πρόσβαση στον «κλειδωμένο» χώρο από 10kW σε 50kW.

  • μέσω του Προγράμματος Απόλλωνα και με διαγωνισμούς θα επιλεγούν ώριμα έργα ανανεώσιμων πηγών ενέργειας, που θα είναι έτοιμα εντός διετίας.

Η ενέργεια από τα έργα αυτά θα προορίζεται για να καλύψει μέρος των ενεργειακών αναγκών των ευάλωτων πολιτών, των ΟΤΑ Α΄ και Β΄ βαθμού, των ΔΕΥΑ αλλά και των Τοπικών και Γενικών Οργανισμών Εγγείων Βελτιώσεων.

«Τζάμπα χρήματα δεν πρόκειται να μοιράσουμε χωρίς δικαιολογητικά και εάν δεν είμαστε βέβαιοι πως τα χρήματα θα πάνε σε αυτούς που τα έχουν ανάγκη», τόνισε νωρίτερα.

«Την άλλη εβδομάδα ανοίγει ο δεύτερος κύκλος αρωγής που ανακοίνωσα και οι αποζημιώσεις του ΕΛΓΑ για ζωικό και φυτικό κεφάλαιο. 33.000 αγρότες και 2100 κτηνοτρόφοι έχουν εισπράξει 150 εκατ. ευρώ για τις ζημίες του 2023», σημείωσε ο πρωθυπουργός αναφορικά με την στήριξη των αγροτών.

Για την αποκατάσταση ζημιών στη Θεσσαλία

«Η αναγέννηση της Θεσσαλίας απαιτεί ρεαλισμό και σχεδιασμό, απαιτεί συντονισμό κράτους – τοπικής αυτοδιοίκησης κυρίως όμως απαιτεί πόρους, χρόνο και συνέπεια», ανέφερε ακόμη ο πρωθυπουργός.

Παράλληλα, έκανε λόγο για μια πρωτόγνωρη κατάσταση. «Ο όγκος του νερού κατατάσσεται σε μια από τις 2-3 καταγεγραμμένες στην ιστορία της Ευρώπης», σχολίασε.

«Προτεραιότητά μας να στηρίξουμε τους δοκιμαζόμενους Θεσσαλούς για να μείνουν στον τόπο τους αλλά και να ανακατασκευάσουμε τις υποδομές που κατέστρεψε η θεομηνία αυτή. Αυτή είναι μια άσκηση χρονοβόρα και κοστοβόρα. Πιστεύουμε ότι θα ξεπεράσει τα 3,3 δισ. ευρώ σε βάθος 4ετιας. Έχουν ήδη δοθεί πάνω από 1 δισ. ευρώ για δρόμους, νερό και ρεύμα», συνέχισε.

Όπως είπε ο πρωθυπουργός έχουν γίνει τα εξής βήματα για την Θεσσαλία, μετά τη θεομηνία.

  • 999 αιτήσεις επιδότησης ενοικίου και έχουν εγκριθεί οι μισές.
  • Έχει ξεκινήσει η διάθεση οικίσκων ως προσωρινά καταλύματα. Στη διάθεση των δήμων είναι ήδη 100 και αναμένονται άλλοι 700.
  • Οι ζημιές στα σχολεία θα έχουν αποκατασταθεί μέχρι την έναρξη της επόμενης σχολικής χρονιάς με δωρεά των Ελλήνων εφοπλιστών.
  • Έχουν γίνει 38.000 αυτοψίες σε κτίρια.

Ο πρωθυπουργός συνέχισε λέγοντας πως «τα έργα που κατασκευάστηκαν μετά τον Ιανό άντεξαν και καλό είναι να σταματήσουν να διακινούνται ψευδείς ιστορίες γιατί με αυτό το μοντέλο θα προχωρήσουμε σε ανάταξη της Θεσσαλίας».

Περισσότερα Σχετικά Άρθρα
Περισσότερα άρθρα από Παύλος Μαραγκός
Περισσότερα άρθρα από Αγροτικά
Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει

Επιστροφή 1055 αρχαίων νομισμάτων στην Τουρκία

Μία συμβολική κίνηση μεταξύ Ελλάδας και Τουρκίας στο πλαίσιο της προστασίας της πολιτιστικ…