Αναβάθμιση μεν, αλλά…
Χαιρετίζω την σχετική απόφαση για την επιχορήγηση έργων κατασκευής υποσταθμών της ΔΕΔΔΗΕ σε βιομηχανικούς χώρους της περιφέρειάς μας. Μεταξύ αυτών και η Βιομηχανική Περιοχή Ξάνθης.
Το μέτρο είναι όντως θετικό όμως, μεταξύ μας τώρα, εκείνο που χρειάζονται άμεσα οι ΒΙΠΕ της ΑΜΘ, είναι να δουν να υλοποιούνται νέες επενδύσεις, να δοθεί εργασία και απασχόληση. Από αυτό πάσχουμε χρόνια τώρα στην Θράκη.
Καμία νέα βιομηχανική επένδυση δεν ήρθε και συνεχίζουν όσες κατάφεραν να ξεπεράσουν τις δυσκολίες της οικονομικής κρίσης. Κι ευτυχώς υπάρχουν κι αυτές.
Τα παλιά, όχι και πολύ παλιά, μπερεκέτια πάνε πέρασαν…
Γ.Δ.
Είναι εμφανής η διαφορά
Δια γυμνού οφθαλμού είναι πλέον ορατές οι διαφορές στην πόλη μας στο επίπεδο της καθαριότητας σήμερα από χθες.
Τα σκουπίδια των δρόμων μειώθηκαν, οι οδοκαθαριστές δουλεύουν πραγματικά και παράγουν έργο, η λούφα μάλλον μειώθηκε αρκετά. Κι αυτό, διότι πρόκειται για τους ίδιους εργαζόμενους, δεν άλλαξαν. Άλλαξε απλώς ο επικεφαλής αντιδήμαρχος.
Τέλος πάντων, δια τους δημότες σημασία έχει ότι η γάτα πιάνει ποντίκια, τώρα στην αρχή τουλάχιστον. Εάν θα συνεχιστεί το «κυνήγι» καθημερινά, αυτό, εδώ είμαστε να το παρακολουθήσουμε. Πάντως για αρχή, καλά πάνε τα πράγματα, μακάρι να συνεχίσουν ακόμη καλύτερα.
Γ.Δ.
Μια ζωή γκρινιάρηδες
Φίλος καλός κι αγαπητός που βρέθηκε στη Θεσσαλονίκη για δουλειές, επέστρεψε και μας μετέφερε ευχάριστα νέα. Νέα που έχουν να κάνουν με το μετρό της συμπρωτεύουσας.
Σας ξάφνιασαν; Γι’ αυτό μας μίλησε, επειδή το έργο καθυστέρησε ακόμα περισσότερο, για τους γνωστούς ανόητους και αστήρικτους λόγους. Γι’ αυτό και η ταλαιπωρία των Θεσσαλονικέων κυκλοφοριακά, συνεχίζεται. Διαπίστωσε δε όπως μας είπε ότι αυτοί που έκαναν τα πάντα να σταματήσει το έργο στη Βενιζέλου, σήμερα γκρινιάζουν επειδή καθυστερεί και θα παραδοθεί εντός του 2024.
Έτσι είμαστε. Γκρινιάζουμε και δήθεν μας ενδιαφέρει η ιστορία, το παρελθόν, κάνουμε προσφυγές στο Δικαστήριο, καθυστερεί το έργο να τελειώσει εξαιτίας δικών μας ενεργειών, από πάνω ζητάμε και τα ρέστα!
-Δεν έχουμε ταίρι (αυτοί είμαστε, δις).
Γ.Δ.
Τώρα για τον fly over
Θα μου επιτρέψετε να μείνω στην Θεσσαλονίκη για να καταδείξω το ποιοι είμαστε, τον ανώριμο χαρακτήρα μας, την πεποίθησή μας ότι τα γνωρίζουμε όλα εμείς γι’ αυτό και εκφέρουμε άποψη σαν επαΐοντες, τρομάρα μας.
Το σχόλιο στηρίζεται σε προσωπική αντίληψη από πρόσφατη μετάβαση στο αεροδρόμιο Θεσσαλονίκης.
Διαπίστωσα ότι φουντώνει σιγά-σιγά, ένα νέο κύμα διαμαρτυρίας, αυτή τη φορά για τον fly over, τον υπερυψωμένο περιφερειακό αυτοκινητόδρομο που έχει στόχο να ελαφρύνει την κυκλοφορία της πόλης. Αυτή τη φορά, ελλείψει ιστορίας και αρχαίων ευρημάτων, οι κινητοποιήσεις (που περιλαμβάνουν διαδηλώσεις και δικαστικές προσφυγές), γίνονται στο όνομα της οικολογίας και της κλιματικής αλλαγής!
-Σε δουλειά να βρίσκονται, να’ χουν να λένε, να διαμαρτύρονται κατά σύστημα.
Γ.Δ.
Ιδιωτικό και Δημόσιο Πανεπιστήμιο
Εν έτει 2024 στην χώρα μας συζητάμε και μάλιστα γίνονται καταλήψεις και καταστροφές σε Πανεπιστήμια αν θα πρέπει να υπάρχουν ιδιωτικά πανεπιστήμια στην χώρα! Ας μου πει κάποιος από πότε υπάρχουν ιδιωτικά δημοτικά, ιδιωτικά γυμνάσια και λύκεια; Γιατί να μην υπάρχουν και ιδιωτικά πανεπιστήμια; Ή μήπως έχει κανείς την αυταπάτη ότι η δημόσια εκπαίδευση είναι καλύτερη και είναι και δωρεάν; Ας μας απαντήσουν όλοι οι γονείς που ξεκινούν φροντιστήρια από το γυμνάσιο, πόσα πληρώνουν; Ας μας πουν πόσα ξοδεύουν όταν περάσουν τα παιδιά του σε άλλες πόλεις. Ποια δωρεάν παιδεία λοιπόν;
Έτσι και αλλιώς όποιοι είχαν λεφτά έστελναν τα παιδιά τους σε ξένα πανεπιστήμια. Ε τώρα θα μπορούν να σπουδάζουν στην χώρα μας σε παραρτήματα ξένων πανεπιστημίων .
Που είναι το μεμπτόν και γιατί τόση αντίδραση και από πανεπιστημιακούς και από φοιτητές; Οι μεν φοιτητές φοβούνται την υποβάθμιση των πτυχίων τους οι δε πανεπιστημιακοί δάσκαλοι μήπως το δημόσιο πανεπιστήμιο δεν αντέξει τον ανταγωνισμό. Ας το κάνουν λοιπόν ανταγωνιστικό με καλή διαχείριση της χρηματοδότησης που παίρνουν από τον κρατικό προϋπολογισμό αφού έχουν το αυτοδιοίκητο. Ας πάρουν προγράμματα ερευνών, ας κάνουν δράσεις που πιάνουν τόπο και συνδέονται με τις τοπικές κοινωνίες … Και οι φοιτητές ας σέβονται την δημόσια περιουσία που την πληρώνουν οι γονείς τους, ας κοιτάξουν την εξεταστική τους και ας αφήσουν τα κόμματα έξω από το πανεπιστήμιο. Είναι καιρός πια το δημόσιο πανεπιστήμιο να διαδραματίσει τον εκπαιδευτικό του ρόλο και όχι να εκπαιδεύει κομματάρχες και πολιτικούς, όπως στις προηγούμενες δεκαετίες.
Μ.Ξ.
Αναπόφευκτη κίνηση
Τον Αλέξη Μητρόπουλο προφανώς τον γνωρίζετε. Τακτικά στους τηλεοπτικούς σταθμούς παρεμβαίνει για θέματα εργατικού δικαίου, συνταξιοδοτικά και άλλα.
Προχθές λοιπόν δήλωσε με απόλυτο τρόπο ότι θα αυξηθούν τα όρια ηλικίας από 1,5 έως 5,5 χρόνια. Συγκεκριμένα η Ευρωπαϊκή Στατιστική Υπηρεσία (Eurostat) προτείνει για τους Έλληνες και τις Ελληνίδες αύξηση των ορίων ηλικίας συνταξιοδότησης για όσους εξέλθουν στη σύνταξη μετά το 2030 από 1,5 χρόνο, για όσους εξέλθουν μετά το 2050 αύξηση 3,5 χρόνια και για όσους εξέλθουν μετά το 2070 αύξηση 5,5 χρόνια, σύμφωνα με τον πρόεδρο της Ένωσης για την Υπεράσπιση της Εργασίας και του Κοινωνικού Κράτους (ΕΝΥΠΕΚΚ) εργατολόγο Αλέξη Μητρόπουλο.
«Γίνεται αντιληπτό ότι βρισκόμαστε μπροστά σε μεγάλη αύξηση των ορίων ηλικίας μετά το 2030 γι’ αυτούς που εργάζονται 20 χρόνια τουλάχιστον σήμερα αλλά και γι’ αυτούς που θα μπουν στην αγορά εργασίας τα επόμενα χρόνια» προειδοποίησε ο εργατολόγος. Έτσι, μετά την πρόσφατη έκθεση του ΟΟΣΑ για το 2023, τώρα και η Eurostat ενώνει τις δυνάμεις της με όλους τους νεοφιλελεύθερους παγκόσμιους και ευρωπαϊκούς οργανισμούς για μεγάλη αύξηση των ορίων ηλικίας ανδρών και γυναικών από το 2030 και μετά.
Γ.Δ.
Ένα μπράβο σε όλους
Δεν μπορώ να μην επαινέσω την πρωτοβουλία των μαθητών του 3ου Λυκείου της πόλης μας, και βέβαια μαζί, και τους καθηγητές τους.
Το κάνω, διότι οι νεαροί μαθητές αποφάσισαν να υιοθετήσουν το σχολείο στην περιοχή Μπουκόμπα της Τανζανίας στην Αφρική και να το βοηθήσουν με διάφορους τρόπους, όπως και τους μαθητές.
Το όμορφο της υπόθεσης; Οι μαθητές του 3ου Λυκείου είχαν τηλεφωνική επικοινωνία με τρία παιδιά του σχολείου που υιοθέτησαν.
Έγραφα χθες στη στήλη και το πιστεύω απόλυτα, πως το σπίτι, οι γονείς, ο παππούς, η γιαγιά διαμορφώνουν τον χαρακτήρα των νέων.
Θαυμάζω και συγχαίρω ως εκ τούτου όλους όσοι εμπλέκονται στην όντως μεγάλη αυτή προσπάθεια για τη στήριξη του σχολείου στη μακρινή Τανζανία.
Γ.Δ.
Ένα έθιμο
Είμαι βέβαιος ότι σε κάποια, έστω μία κοπή πίτας για τη νέα χρονιά έχετε πάει.
Σύλλογοι, Σωματεία, Οργανώσεις, Κόμματα, Ψαράδες, Κυνηγοί, Πόντιοι, Θράκες, Κρητικοί, Σαρακατσάνοι και άλλοι ων ουκ έστιν αριθμός, έκοψαν ή θα κόψουν την πρωτοχρονιάτικη πίτα τους. Για το καλό της νέας χρονιάς, για να βρεθούν τα μέλη, να τα πουν και βέβαια να δοκιμάσουν την τύχη τους στο φλουρί της πίτας.
Ίσως κάποιος ρωτήσει: Είναι κακό όλο αυτό το νταβαντούρι; Όχι βέβαια. Απεναντίας είναι ιδιαίτερα καλό, φέρνει τους ανθρώπους πιο κοντά, θυμούνται τα χωριά τους, τα νιάτα τους, ενώ κάνουν κι ένα προσκλητήριο παρόντων και κυρίως απόντων.
-Και του χρόνου με υγεία και Αγάπη.
Γ.Δ.
Σαμποτάζ
Τρομερό πράγμα το οικονομικό συμφέρον. Δεν έχει όρια, δεν σταματά όταν θίγονται τα κεκτημένα του με τίποτε. Μάλιστα μπορεί να φτάσει στα άκρα κάποιος ν’ αφαιρέσει και ζωές αρκεί να τα προστατέψει ή να τα διαιωνίσει επ’ ωφελεία του, αγνοώντας κρατικές υπηρεσίες, κόστος, ταλαιπωρία επιχειρήσεων, τίποτε.
Τα σκέφτηκα όλα αυτά με αφορμή τις δύο τελευταίες ενέργειες σαμποτάζ από άγνωστους δράστες μέχρι στιγμής.
Το πρώτο σαμποτάζ αφορούσε το ηλεκτρικό καλώδιο διασύνδεσης της Κρήτης με το δίκτυο και την κατάργηση των εκεί μονάδων παραγωγής ηλεκτρικού ρεύματος με τη χρήση πετρελαίου.
Το δεύτερο αφορά τον αγωγό μεταφοράς νερού προς την Αίγινα από την Αττική.
Η αστυνομία αλλά και τα αρμόδια υπουργεία και η περιφέρεια υποψιάζονται ως δράστες αυτούς που μεταφέρουν νερό με βυτία στα νησιά και για την Κρήτη αυτοί που δεν θέλουν να χάσουν τα κεκτημένα όταν σταματήσουν να εργάζονται οι μονάδες με πετρέλαιο.
Δηλαδή και στις δύο περιπτώσεις υπερασπίζονται το συμφέρον τους έναντι της εξέλιξης και της προόδου.
-Αυτοί είμαστε…
Γ.Δ.
Ο πρόεδρος του Επιμελητηρίου Αθηνών στην Ξάνθη
Ο πρόεδρος του Επιμελητηρίου Αθηνών Γιάννης Χατζηθεοδοσίου επισκέφτηκε χθες Παρασκευή ως καλεσμένος της ΣΕΚΕ και του διευθυντή της και πρώην υπουργού Αλέκου Κοντού. Ο κ. Χατζηθεοδοσίου επαγγελματικά ασχολείται με την ιδιωτική ασφάλιση και πριν χρόνια είχε αναλάβει να οργανώσει την Συνεταιριστική Ασφαλιστική της ΣΕΚΕ που τώρα μετονομάστηκε σε SYDEA. Με την ευκαιρία αυτή μαζί με τον Αλέξανδρο Κοντό επισκέφτηκαν και το Επιμελητήριο Ξάνθης όπου είχαν σύσκεψη με τον πρόεδρο Στέλιο Μωραΐτη. Στην συνέχεια επισκέφτηκαν και τον δήμαρχο Ξάνθης Στράτο Κοντό στο δημαρχείο. Όπως μας είπε ο κ. Μωραΐτης τον ενημέρωσε για τα προβλήματα της επιχειρηματικότητας στην Ξάνθη και πως ο ίδιος συμμερίστηκε τις δυσκολίες και τον διαβεβαίωσε ότι θα στηρίξει το Επιμελητήριο της Ξάνθης.
Μ.Ξ.