Αρχική ΣΧΟΛΙΑ ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑΣ Πρόσωπα & Γεγονότα, Σάββατο 23 Φεβρουαρίου 2024

Πρόσωπα & Γεγονότα, Σάββατο 23 Φεβρουαρίου 2024

0

Τι σημαίνει «Αναλαμβάνω την πολιτική ευθύνη» Ι
Είναι γνωστό πως στην Ελλάδα οι πολιτικοί δεν τιμωρούνται ποινικά. Τους προστατεύει η περίφημη ασυλία. Το πολύ πολύ η τιμωρία τους να είναι «η ανάληψη πολιτικής ευθύνης», την οποία άλλες φορές την αναλαμβάνουν οι ίδιοι και άλλες φορές τους επιβάλλεται.
Τι ακριβώς όμως σημαίνει πολιτική ευθύνη; Πότε, πώς και γιατί αναλαμβάνεται ή επιβάλλεται; Το θέμα «ποινική ευθύνη» ήρθε στην επικαιρότητα μετά το έγκλημα στα Τέμπη και η τύχη ή η ατυχία το έφερε να αφορά δύο πολιτικούς, που έχουν το ίδιο όνομα και επίθετο, αλλά έζησαν σε διαφορετικές εποχές και σίγουρα είναι διαφορετικού διαμετρήματος.
Το 1963 στη Θεσσαλονίκη διαπράχθηκε η σημαντικότερη πολιτική δολοφονία της μεταπολεμικής Ελλάδας. Ο βουλευτής της Αριστεράς Γρηγόρης Λαμπάκης δολοφονήθηκε από το παρακράτος. Η χώρα συγκλονίστηκε. Πρωθυπουργός ήταν ο Κωνσταντίνος Καραμανλής, ο οποίος συγκλονισμένος αναφώνησε «ποιος κυβερνά αυτόν τον τόπο;». Ο Κωνσταντίνος Καραμανλής τότε συγκλονίστηκε και παραιτήθηκε. Μάλιστα έφυγε και από τη χώρα και εγκαταστάθηκε στο Παρίσι.
Αυτά το 1963, 60 χρόνια μετά, πέρσι τέτοιες μέρες, το 2023 έγινε το τραγικό σιδηροδρομικό δυστύχημα στα Τέμπη με 57 νεκρούς. Η χώρα συγκλονίστηκε. Αρμόδιος υπουργός Μεταφορών ο Κώστας Αχ.Καραμανλής, ανιψιός του Κωνσταντίνου Καραμανλή. Αναλαμβάνοντας την πολιτική ευθύνη παραιτήθηκε κι αυτός. Λίγους μήνες αργότερα όμως, αποφάσισε να εκτεθεί ξανά ως υποψήφιος βουλευτής. Δυστυχώς, ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, συγκλονισμένος κι αυτός από το τραγικό συμβάν, του επέτρεψε να εκτεθεί και φευ, οι ψηφοφόροι των Σερρών τον εξέλεξαν ξανά! Δύο τραγικό γεγονότα, που ανάμεσά τους μεσολαβούν 60 ολόκληρα χρόνια…
Και προκύπτει το ερώτημα: Αλήθεια, τι σημαίνει «αναλαμβάνω την πολιτική ευθύνη;»
Γ.Δ.


Τι σημαίνει «αναλαμβάνω την πολιτική ευθύνη;»
Το 1963 ο πρωθυπουργός Καραμανλής είπε: «Έχω την ευθύνη για τη δολοφονία του Λαμπράκη, την αναλαμβάνω, παραιτούμαι με όλη την κυβέρνησή μου και αποχωρώ από την πολιτική. Επανήλθε έπειτα από 11 χρόνια (1974)…
Το 2023 ο υπουργός Καραμανλής, ανιψιός του τότε πρωθυπουργού, ανέλαβε την πολιτική ευθύνη αλλά όχι για πολύ. Μόλις για 37 ημέρες!  Μετά θεώρησε, ότι το χρέος του το έχει κάνει.
Η τραγωδία στα Τέμπη έγινε στις 28 Φεβρουαρίου και στις 6 Απριλίου ανακοινώθηκε ότι θα είναι ξανά υποψήφιος! Γιατί το έκανε; Ήταν γνωστό ότι ποινικά δεν επρόκειτο να διωχθεί. Είχε ασυλία, την οποία του διασφάλιζε η απόλυτη πλειοψηφία που διέθετε το κόμμα του στη Βουλή. Η μόνη ας πούμε «τιμωρία», θα ήταν να μείνει έξω από την πολιτική, τουλάχιστον μέχρι να διεξαχθεί η δίκη για την τραγωδία και να «απορροφηθεί» το γεγονός από την κοινή γνώμη. Όμως, ο Καραμανλής του 2023 δεν άντεχε ούτε αυτό. Προφανώς θεώρησε ότι χωρίς τη δική του παρουσία, η Βουλή δεν θα ήταν πια η ίδια. Αυτός λοιπόν, ο γόνος Καραμανλή, πήγε στην επιτροπή της Βουλής που διερευνά την υπόθεση για το έγκλημα στα Τέμπη και κράτησε την ειρωνική στάση που κράτησε και είπε τα όσα τραγικά είπε στους συγγενείς των θυμάτων…
Όλα αυτά δεν έχουν και τόση σημασία ή μάλλον δεν έχουν πια καμία σημασία. Διότι, αυτός ο πολιτικός μας έδειξε πώς την αντιλαμβάνεται την ανάληψη της πολιτικής ευθύνης. Νομίζει ότι σημαίνει «εμφανίζομαι δήθεν συγκινημένος, εκφράζω την δήθεν οδύνη μου στους συγγενείς των θυμάτων και γυρίζω σαν καλός βουλευτής πίσω στο έδρανό μου».
Υποθέτω πως αν ζούσε ο θείος Κωνσταντίνος Καραμανλής του 1963, θα του έλεγε με τον ιδιαίτερο τρόπο του: «Άκου να σου πω. Τα έκανες όπως τα έκανες. Τώρα να κάτσεις στο σπίτι σου. Δεν θα χάσει η Βενετία βελόνι, αν δεν είσαι εσύ στη Βουλή».
Η «πολιτική ευθύνη» που ανέλαβε ο Κώστας Αχ.Καραμανλής, δυστυχώς καταντάει πολιτική κοροϊδία…
Γ.Δ.


Ξαναψηφίζουν για αρχηγό!
Κι ενώ ο ΣΥΡΙΖΑ είχε μπει σε νέα φάση εσωστρέφειας εν όψει του συνεδρίου, μετά την ευθεία αμφισβήτηση του αρχηγού από την πτέρυγα των «παλαιοπροεδρικών» αυτή τη φορά, (όπως λέγονται οι πιο στενοί συνεργάτες του πρώην προέδρου Α.Τσίπρα) ήρθε η παρέμβαση του ίδιου του Τσίπρα λίγες ώρες πριν την έναρξη του συνεδρίου, να πυρπολήσει τη διαδικασία και τις δρομολογούμενες αλλαγές Κασσελάκη. Στο συνέδριο πέφτουν γάντια εκατέρωθεν, σηκώνονται, και η προσφυγή εκ νέου στις κάλπες, μετά και την παρότρυνση-πρόκληση Τσίπρα και τη θετική ανταπόκριση Κασσελάκη, θα δώσει την τελική λύση.
Έτσι, πέντε μήνες μετά την εκλογή του Κασσελάκη, με τη στήριξη της παλαιοπροεδρικής ομάδας, καλούνται και πάλι τα μέλη και οι φίλοι του ΣΥΡΙΖΑ να επιβεβαιώσουν ή να άρουν την εμπιστοσύνη τους στον Στέφανο Κασσελάκη. Ο οποίος θα έχει απέναντί του αυτή τη φορά τους ανθρώπους του πρώην προέδρου.
Δεν γνωρίζει κανείς με σιγουριά αν η έλευση Κασσελάκη και η άλωση του κόμματος ήταν σχέδιο Τσίπρα – όπως ισχυρίζονται πολλοί- αλλά (και) αυτό το σχέδιο απέτυχε, καθώς ο νέος πρόεδρος φαίνεται πως δεν είναι διατεθειμένος να περιοριστεί σε ρόλο εκκαθαριστή των ενοχλητικών αλλά προτίθεται να επανιδρύσει το κόμμα στα δικά του προσωπικά μέτρα, που δεν θα μοιάζει καθόλου με ότι ήταν έως τώρα.
Στην κάλπη θα φανεί αν μπορεί να το πετύχει αυτό. Αν η «αδιαμεσολάβητη» σχέση που ισχυρίζεται ότι έχει με τους ψηφοφόρους του κόμματος θα τον φέρουν και πάλι στην προεδρία ή αν θα ξαναψηφίσουν, σωστά αυτή τη φορά, σύμφωνα με τις νέες επιθυμίες Τσίπρα…
Κ.Λ.


Τον μέσο πολίτη κερδίστε
Στο πλαίσιο της εργασίας μου είναι η παρακολούθηση των αποφάσεων, δράσεων και ενεργειών των διαφόρων κομμάτων που βρίσκονται στη βουλή. Έτσι, η ενασχόληση αυτή μας κάνει κοινωνούς των αποφάσεων των κομμάτων, κυρίως δε των λεγόμενων μεγάλων.
Έτσι λοιπόν, δίνετε η δυνατότητα και της άσκησης κριτικής στις αποφάσεις κυρίως της κυβέρνησης η οποία αποφασίζει νομοθετώντας.
Γι’ αυτό, μετά το νόμο για το γάμο των ομοφύλων, θα έρθει προς συζήτηση το θέμα των μη κρατικών ιδιωτικών πανεπιστημίων.
Ήδη τα κόμματα έχουν εκφράσει τη θέση τους η οποία είναι αρνητική. Δικαίωμά τους.
Απλά πίστευα, αφελώς όπως αποδείχτηκε, ότι το ΠΑΣΟΚ θα ψήφιζε την μεγάλη αυτή αλλαγή, όντας ένα κόμμα που άλλαξε πολλά πράγματα στη χώρα που μέχρι τότε αποτελούσαν ταμπού.
Τότε, εκείνο το ΠΑΣΟΚ, τολμούσε. Γι’ αυτό κέρδιζε.
Σήμερα το ΠΑΣΟΚ του Ανδρουλάκη δεν τολμά γι’ αυτό και μένει στάσιμο.
Αντί να στραφεί προς το κέντρο, κινείται προς τα αριστερά εκεί όπου ήδη υπάρχουν αρκετοί μνηστήρες. Κι αν δεν κερδίσεις τους κεντρώους, από πού μπορείς να περιμένεις ψήφους; Κι αν δεν τολμάς ρήξεις με το παλιό και κατεστημένο, πώς θα θεωρηθείς προοδευτικό κόμμα;
Γ.Δ.


Ο τολμών νικά
Θα μου επιτραπεί να πω μια μικρή αρχαία ιστορία. Την έλεγαν οι πρόγονοί μας και αφορά την ευκαιρία που παρουσιάζεται στους ανθρώπους και πως κάποιοι την αρπάζουν και άλλοι, οι περισσότεροι τη βλέπουν να περνά από μπροστά τους.
Έλεγαν λοιπόν οι αρχαίοι Έλληνες ότι η ευκαιρία είναι μια γυναίκα, όμορφη, που περνά κάποια στιγμή από μπροστά σου. Ο τολμηρός λοιπόν, απλώνει το χέρι, την αρπάζει από τα μαλλιά και κερδίζει. Ο άτολμος, ο φοβισμένος, ο αναποφάσιστος βλέπει την γυναίκα και ώσπου ν’ αποφασίσει, η γυναίκα είναι λίγο μπροστά, τον προσπερνάει, απλώνει το χέρι, όμως η γυναίκα-ευκαιρία είναι από πίσω φαλακρή και δεν μπορεί να την πιάσει. Είναι πλέον αργά.
Το «ο τολμών νικά» επιβεβαιώνεται άλλη μια φορά. Αυτή την ατολμία έχει σήμερα το ΠΑΣΟΚ. Αφήνει τις ευκαιρίες να περνούν από μπροστά του. Ξεχνώντας ότι δεν θα του δοθούν αρκετές όμως…
Γ.Δ.


Μέγα θαύμα τρεις ημέρες
Και ξαφνικά μας προέκυψε ως κοινωνία ένας «παλαιοχριστιανός». Κάπου στην Κόρινθο. Ο οποίος είχε άλλες ιδέες και απόψεις για την ανατροφή και μεγάλωμα των παιδιών του. Δικαίωμά του; Όχι! Διότι η εκπαίδευση είναι υποχρεωτική για τα παιδιά γι’ αυτό υπάρχουν και τα στοιχεία.
Το θέμα σε χρόνο ντετέ, έγινε νούμερο ένα στα πρωινάδικα και στις γνωστές φυλλάδες που ασχολούνται με τέτοια και παρόμοια θέματα με σεξ, αίματα και ανθρώπινες τραγωδίες. Όχι βέβαια ότι έμεινε πίσω και η τηλεόραση, κι εδώ υπερβολές από τους γνωστούς σταθμούς.
Κι έτσι, ξαφνικά, άλλαξε η θεματολογία, οι αγρότες παραμερίστηκαν αμέσως. Η συζήτηση επικεντρώθηκε στην παράξενη οικογένεια των δημοτικών υπαλλήλων που αμείβονταν χωρίς να δουλεύουν.
Το θέμα όμως «πήγε πίσω» λόγω των εξελίξεων στον ΣΥΡΙΖΑ.
-Μέγα θαύμα, τρεις ημέρες λένε και ισχύει.
Γ.Δ.


Φτου και απ’ την αρχή το ΒΑΑ
Αλλαγές στον Σχέδιο Βιώσιμης Αστικής Ανάπτυξης προτίθεται να κάνει η νέα δημοτική αρχή. Συγκεκριμένα τα αλλάζει όλα,  δηλαδή τον χώρο παρέμβασης. Ενώ το ΒΑΑ του Μανώλη Τσέπελη είχε ως κύρια έργα την ανάπλαση της Καπναποθήκης Π, τον διώροφο βρεφονηπιακό σταθμό, την δημοτική αγορά και την πλατεία Ελευθερίας, το ΒΑΑ του Στράτου Κοντού περιλαμβάνει το άλσος Ευμοίρου, την 28ης Οκτωβρίου και την πλατεία Διοικητηρίου. Σ΄ αυτό τον χώρο θα γίνουν έργα βιώσιμης ανάπτυξης. Αυτή η αλλαγή, όπως εξήγησε ο δήμαρχος, έγινε κατόπιν παρατήρησης της Διαχειριστικής αρχής που έθεσε εν αμφιβόλω αν ένα έργο όπως η καπναποθήκη «Π» που είναι ιστορικό και άρα εμπλέκονται και άλλες υπηρεσίες θα μπορέσει να φτάσει σε ωρίμαση 60% ώστε να απορροφήσει τα χρήματα. Το ίδιο ισχύει για την δημοτική αγορά ενώ υπάρχουν διάφορα θέματα με το κριτήριο του βρεφονηπιακού. Τα μόνο έργα,  «Π» και σταθμός» απορροφούν 10 εκ. ευρώ και αν δεν μπορέσουν να ωριμάσουν στους χρόνους που απαιτεί το ΒΑΑ θα χαθούν τα χρήματα. Προκειμένου λοιπόν να μη χαθεί άλλο ένα ΒΑΑ όπως τότε με τον πρώην δήμαρχο Χαράλαμπο Δημαρχόπουλο έγινε αυτή η αλλαγή.
Το θέμα βέβαια θα ξανασυζητηθεί στο δημοτικό συμβούλιο γιατί θα πρέπει να καταργηθεί η πρώτη απόφαση.
Μ.Ξ.


Αντιπολίτευση VS αντιπολίτευση
Με νέο νόμο εισάγεται η λογοδοσία των δημοτικών αρχών κάθε δύο μήνες. Η πρώτη λογοδοσία στο δήμο Ξάνθης, έγινε την Πέμπτη και το θέμα που συζητήθηκε ήταν το Σχέδιο Βιώσιμης Αστικής Ανάπτυξης που έφερε ως ερώτημα ως προς την πορεία υλοποίησης του η αντιπολίτευση και συγκεκριμένα ο  συνδυασμός «Μπροστά» του Σάββα Μελισσόπουλου. Κατά την διάρκεια της συζήτησης πήραμε μια γεύση αντιπολίτευσης όχι όμως προς τη δημοτική αρχή αλλά μεταξύ της αντιπολίτευσης και συγκεκριμένα μεταξύ Μελισσόπουλου – Φανουράκη. Μια κόντρα που κρατά από παλιά και όπως φάνηκε θα συνεχιστεί και σ’ αυτή την θητεία. Ειδικότερα ο κ. Φανουράκης άφησε υπόνοιες ότι ο κ. Μελισσόπουλος τα έχει βρει με την νέα δημοτική αρχή  εφόσον, όπως είπε για το σχέδιο Βιώσιμης Ανάπτυξης συνεργάζεται ο δικός του σύμβουλος κ. Αμοιράς και ότι λειτούργησε σαν «λαγός» φέρνοντας αυτό το θέμα προκειμένου να δώσει «πάσα» στην δημοτική αρχή για να ενημερώσει για την αλλαγή του ΒΑΑ. Αυτό βεβαίως αντέκρουσε ο κ. Μελισσόπουλος, ενώ και ο ίδιος ο δήμαρχος παραδέχτηκε ότι ο κ. Αμοιράς επειδή έχει την εμπειρία και την τεχνογνωσία συνέβαλλε στην διαμόρφωση του Σχέδιου, κάτι βέβαια που δεν θεωρείται μεμπτό από κανένα.
Στη συνεδρίαση όμως βγήκε και μια άλλη κόντρα που ήταν σε υπολανθάνουσα κατάσταση στο προηγούμενο δημοτικό συμβούλιο. Η κόντρα Μανώλη Τσέπελη με Θωμά Ηλιάδη. Οι δυο τους είχαν κάνει ομηρικούς καβγάδες στο δημοτικό συμβούλιο με δήμαρχο τον Χαράλαμπο Δημαρχόπουλο. Αναβίωσε λοιπόν και αυτή η κόντρα…
Μ.Ξ.


 

Περισσότερα Σχετικά Άρθρα
Περισσότερα άρθρα από ΕΜΠΡΟΣ
Περισσότερα άρθρα από ΣΧΟΛΙΑ ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑΣ
Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει

Πρόσωπα & Γεγονότα, Σάββατο 21 Δεκεμβρίου 2024

Βραβεύσεις από την Πρόεδρο Σε ειδική τελετή στο Προεδρικό Μέγαρο, η Πρόεδρος της Δημοκρατί…