Αναλυτικά τα Πανεπιστήμια που αποφάσισαν υπέρ και κατά των διαδικτυακών εξετάσεων
Περισσότερα από 250 τμήματα τελούν υπό κατάληψη σε όλη τη χώρα αυτές τις ημέρες. Ειδικότερα, οι Σύγκλητοι των ΑΕΙ που τάσσονται υπέρ της διεξαγωγής διαδικτυακών εξετάσεων:
ΕΚΠΑ
Τη διεξαγωγή ψηφιακών εξεταστικών αποφάσισε ομόφωνα η Σύγκλητος του ΕΚΠΑ, κατόπιν εισηγητικής πρότασης του Πρύτανη Γεράσιμου Σιάσου και μετά από. συνεδρίαση σχεδόν 5 ωρών.
Πανεπιστήμιο Δυτικής Αττικής (ΠΑΔΑ)
Η Σύγκλητος του ΠΑΔΑ μετά από την πολύωρη έκτακτη συνεδρίαση που πραγματοποίησε προχθές (31/1) με θέμα την “Ολοκλήρωση του Χειμερινού Εξαμήνου του Ακαδημαϊκού Έτους 2023 – 2024” αποφάσισε ότι τα μαθήματα και οι εξετάσεις των φοιτητών θα διεξαχθούν όπου απαιτείται με διαδικτυακά μέσα (εξ αποστάσεως).
Πανεπιστήμιο και Πολυτεχνείο Κρήτης
Διαδικτυακά θα πραγματοποιηθούν οι εξετάσεις των μαθημάτων του χειμερινού εξαμήνου στο Πανεπιστήμιο Κρήτης, μετά από απόφαση της Συγκλήτου του πανεπιστημίου.
Οικονομικό Πανεπιστήμιο Αθήνας
«Οι εξετάσεις θα διενεργηθούν με εξ’ αποστάσεως μεθόδους για όσο χρόνο διαρκέσει η αδυναμία χρήσης των υποδομών του κεντρικού συγκροτήματος κτηρίων του Πανεπιστήμιο», αναφέρει η απόφαση που έλαβε ομόφωνα η Σύγκλητος του ΟΠΑ, στη σημερινή συνεδρίαση.
Πανεπιστήμιο Μακεδονίας
Η Σύγκλητος του ΠΑ.ΜΑΚ., με ομόφωνη απόφαση της αποφάσισε να διεξαχθούν οι εξετάσεις της περιόδου ηλεκτρονικά και εξ αποστάσεως.
Πανεπιστήμιο Δυτικής Αθήνας (ΠΑΔΑ)
Τη διεξαγωγή των εξετάσεων διαδικτυακά αποφάσισε η Σύγκλητος του Πανεπιστημίου Δυτικής Αττικής στη σημερινή έκτακτη συνεδρίαση. Όσον αφορά την πραγματοποίηση των μαθημάτων, προκειμένου να ολοκληρωθούν οι 13 εβδομάδες του χειμερινού εξαμήνου, αποφασίστηκε ομόφωνα να πραγματοποιηθούν διαδικτυακά.
Πανεπιστήμιο Πειραιώς
Από την Παρασκευή 2 Φεβρουαρίου έως και την Παρασκευή 9 Φεβρουαρίου θα γίνει η εξ αποστάσεως διεξαγωγή των εξετάσεων στο Πανεπιστήμιο Πειραιά, όπως αποφάσισε η Σύγκλητος του ιδρύματος.
Γεωπονικό Πανεπιστήμιο Αθηνών
Τη διεξαγωγή των εξετάσεων χειμερινού εξαμήνου των φοιτητών, των τμημάτων που τελούν υπό κατάληψη διαδικτυακά, μέχρι να καταστεί εφικτή η δια ζώσης διαδικασία, αποφάσισε η Σύγκλητος του Γεωπονικού Πανεπιστημίου Αθηνών, με πλειοψηφία 2/3 μετά από δίωρη συνεδρίαση.
Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης
Η Σύγκλητος του ΑΠΘ μετά από έκτακτη συνεδρίαση που πραγματοποίησε χθες (31/1) με θέμα την “ολοκλήρωση του χειμερινού εξαμήνου” αποφάσισε ότι οι εξετάσεις των φοιτητών θα διεξαχθούν με διαδικτυακά μέσα (εξ αποστάσεως) στα τμήματα που βρίσκονται υπό κατάληψη.
Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο
Η Σύγκλητος αποφάσισε να διενεργηθούν οι εξετάσεις του χειμερινού εξαμήνου εξ αποστάσεως σε όσες περιπτώσεις -σύμφωνα με τους διδάσκοντες- διασφαλίζεται το αδιάβλητο της διαδικασίας, ενώ σε όποια τμήματα δεν έχουν συμπληρωθεί οι απαιτούμενες 13 εβδομάδες μαθημάτων για την ολοκλήρωση του χειμερινού εξαμήνου, τα μαθήματα θα γίνουν διαδικτυακά.
«Όχι» στις διαδικτυακές εξετάσεις αποφάσισαν τέσσερις σχολές του ΕΜΠ, καθώς δεν διασφαλίζεται το αδιάβλητο της διαδικασίας. Πρόκειται για τις Σχολές:
-Σχολή Χημικών Μηχανικών
-ΣΕΜΦΕ
-Σχολή Αρχιτεκτόνων
-Σχολή Ηλεκτρολόγων
Πάντειο Πανεπιστήμιο
«Υπό τις παρούσες συνθήκες, δεν απαιτούνται έκτακτα μέτρα και οι εξετάσεις στο Πάντειο Πανεπιστήμιο θα διεξαχθούν χωρίς να επηρεαστεί η έναρξη του εαρινού εξαμήνου», αναφέρει ανακοίνωση που εξέδωσε το Πρυτανικό Συμβούλιο του Πάντειου Πανεπιστημίου.
«Σε αντίθεση με άλλα πανεπιστημιακά ιδρύματα και σχολές, που έχουν ήδη χάσει δύο έως τρεις εβδομάδες εξετάσεων λόγω κατάληψης και υπήρχε σοβαρός κίνδυνος για απώλεια της εξεταστικής, στο Πάντειο η εξεταστική περίοδος ξεκινούσε τη Δευτέρα 29/1/24. Με δεδομένο ότι υπήρχε κενή εβδομάδα ανάμεσα στο προγραμματισμένο πέρας των εξετάσεων και την έναρξη του εαρινού εξαμήνου (19-24/2/24), οι εξετάσεις της τρέχουσας εβδομάδας μεταφέρθηκαν στην κενή εβδομάδα ώστε να μην διαταραχθεί η εξεταστική διαδικασία. Οποιαδήποτε άλλη αλλαγή του ακαδημαϊκού ημερολογίου δεν ανήκει στην αρμοδιότητα των Πρυτανικών Αρχών και απαιτεί απόφαση της Συγκλήτου, η οποία και θα συνεδριάσει την επόμενη εβδομάδα, εφόσον υπάρξουν νέα δεδομένα».
Πανεπιστήμιο Πατρών
Η Σύγκλητος του πανεπιστημίου Πατρών διαφωνεί με τη διεξαγωγή εξετάσεων διαδικτυακά και θέτει ευθέως ζητήματα για το αδιάβλητο των εξετάσεων, ιδίως λόγω των δυνατοτήτων που δίνουν οι τεχνολογικές εξελίξεις.
«Η μαζική εξέταση μαθημάτων με διαδικτυακά μέσα δεν διασφαλίζει το αδιάβλητο των εξετάσεων, ιδίως λόγω των δυνατοτήτων που δίνουν οι τεχνολογικές εξελίξεις στην τεχνητή νοημοσύνη», επισημαίνει η Σύγκλητος του πανεπιστημίου Πατρών και αποφασίζει ομόφωνα ότι:
«1)Κατ’ εξαίρεση επιτρέπεται η εξέταση με διαδικτυακά μέσα των φοιτητών Erasmus, καθώς και των πτυχιακών, μεταπτυχιακών – διπλωματικών εργασιών και διδακτορικών διατριβών
2)Τα μαθήματα του χειμερινού εξαμήνου που δεν θα εξεταστούν στην παρούσα εξεταστική περίοδο, θα εξεταστούν σε διευρυμένη εξεταστική μαζί με τις εξετάσεις του εαρινού εξαμήνου.
3) Οι περιπτώσεις (1) και (2) είναι εφαρμοστέες για τα Τμήματα, τα οποία τελούν υπό κατάληψη.
4) Η περίοδος 10-18 Φεβρουαρίου 2024 μπορεί να χρησιμοποιηθεί για τη διενέργεια εξετάσεων».
Από 1η Φεβρουαρίου «τρέχουν» οι εγγραφές για τις εξετάσεις Πιστοποίησης της Ελληνομάθειας
Θα πραγματοποιηθούν τον Μάιο 2024
Από Πέμπτη 1 Φεβρουαρίου ξεκίνησαν οι εγγραφές για τις επόμενες εξετάσεις Πιστοποίησης της Ελληνομάθειας που θα διεξαχθούν τον Μάιο του 2024.
Το Κέντρο Ελληνικής Γλώσσας (ΚΕΓ) είναι ο μοναδικός φορέας του Υπουργείου Παιδείας για τη χορήγηση επίσημων τίτλων Πιστοποίησης της Ελληνομάθειας. Ακολουθώντας το Κοινό Ευρωπαϊκό Πλαίσιο Αναφοράς για τις γλώσσες, το Πιστοποιητικό Ελληνομάθειας έχει ιδιαίτερη χρηστικότητα όχι μόνο στην Ελλάδα αλλά και σε ολόκληρο τον κόσμο.
Επίπεδα | Ημερομηνίες Εξετάσεων |
Α1(για παιδιά 8-12 ετών)-στοιχειώδη γνώση | Τρίτη 14 Μαΐου 2024
(πρωί) |
Α1(για εφήβους και ενηλίκους) | Τρίτη 14 Μαΐου 2024
(πρωί) |
Α2 -βασική γνώση | Τρίτη 14 Μαΐου 2024(πρωί) |
Α2-για επαγγελματικούς σκοπούς | Τρίτη 14 Μαΐου 2024 (πρωί) |
Β1-μέτρια γνώση | Πέμπτη 16 Μαΐου 2024(πρωί) |
Β2-καλή γνώση | Τετάρτη 15 Μαΐου 2024(πρωί) |
Γ1-πολύ καλή γνώση | Τετάρτη 15 Μαΐου 2024 (πρωί) |
Γ2-άριστη γνώση | Πέμπτη 16 Μαΐου 2024(απόγευμα) |
Εγγραφές: | Από 1 Φεβρουαρίου έως 20 Μαρτίου 2024 |
Καλλιτεχνική εκπαίδευση: Προτείνεται Ομάδα Εργασίας για την διαβάθμιση των τίτλων σπουδών
Αναλυτικά το έργο της μετά από απόφαση της αρμόδιας Υφυπουργού, κ. Λυτρίβη
Με απόφαση της Υφυπουργού Παιδείας, Θρησκευμάτων και Αθλητισμού Ιωάννας Λυτρίβη πραγματοποιείται η σύσταση, συγκρότηση και ο ορισμός μελών Ομάδας εργασίας για την επεξεργασία θεμάτων που αφορούν στη διαβάθμιση των τίτλων σπουδών καλλιτεχνικής εκπαίδευσης.
«Αποφασίζουμε
Α. Συστήνουμε στο Υπουργείο Παιδείας, Θρησκευμάτων και Αθλητισμού Ομάδα Εργασίας επεξεργασίας θεμάτων που αφορούν στη διαβάθμιση των τίτλων σπουδών καλλιτεχνικής εκπαίδευσης, συγκροτούμε και ορίζουμε τα μέλη της ως εξής : 1. Γεώργιος Βούτσινος, Γενικός Γραμματέας Επαγγελματικής Εκπαίδευσης, Κατάρτισης και Δια Βίου Μάθησης του Υπουργείου Παιδείας, Θρησκευμάτων και Αθλητισμού, ως Συντονιστής,
- Ελένη Δουνδουλάκη, Γενική Γραμματέα Σύγχρονου Πολιτισμού του Υπουργείου Πολιτισμού,
- Σπυρίδων Χρυσανθόπουλος, Πρόεδρος του Εθνικού Οργανισμού Πιστοποίησης Προσόντων και Επαγγελματικού Προσανατολισμού,
- Κωνσταντίνα Πισλή, Διευθύντρια του ιδιαίτερου γραφείου του Γενικού Γραμματέα Επαγγελματικής Εκπαίδευσης, Κατάρτισης και Διά Βίου Μάθησης του Υπουργείου Παιδείας, Θρησκευμάτων και Αθλητισμού,
- Αγγελική Σγούρα, Προϊσταμένη Διεύθυνσης Καλλιτεχνικής Εκπαίδευσης του Υπουργείου Πολιτισμού,
- Μαρία Σακελλαρίδου, νομικός, μετακλητή υπάλληλος στο ιδιαίτερο γραφείο του Γενικού Γραμματέα Επαγγελματικής Εκπαίδευσης, Κατάρτισης και Δια Βίου Μάθησης, Υπουργείο Παιδείας, Θρησκευμάτων και Αθλητισμού,
- Μαρία Αναγνωστοπούλου, νομικός, μετακλητή υπάλληλος στο ιδιαίτερο γραφείο της Γενικής Γραμματέως Σύγχρονου Πολιτισμού του Υπουργείου Πολιτισμού.
- Χρέη γραμματέα εκτελεί η Χρυσάνθη Παπαδοπούλου, αποσπασμένη υπάλληλος στο ιδιαίτερο γραφείο του Γενικού Γραμματέα Επαγγελματικής Εκπαίδευσης, Κατάρτισης και Διά Βίου Μάθησης του Υπουργείου Παιδείας, Θρησκευμάτων και Αθλητισμού.
Το έργο της
Έργο της Ομάδας Εργασίας είναι η διερεύνηση και καταγραφή των δεδομένων του πεδίου της καλλιτεχνικής εκπαίδευσης και η διαμόρφωση προτάσεων για τη διαβάθμιση τίτλων σπουδών που απονέμονται από δημόσιες και ιδιωτικές σχολές καλλιτεχνικής εκπαίδευσης.
Η Ομάδα Εργασίας, στο πλαίσιο του έργου της, δύναται να συνεργάζεται με τις Υπηρεσίες του Υπουργείου Παιδείας, Θρησκευμάτων και Αθλητισμού και του Υπουργείου Πολιτισμού, τον Ε.Ο.Π.Π.Ε.Π. και με εμπειρογνώμονες και προσωπικότητες εγνωσμένου κύρους του χώρου.
Η Ομάδα Εργασίας οφείλει να έχει ολοκληρώσει το έργο της μέχρι τις 15 Μαρτίου 2024»