Αρχική ΚΟΙΝΩΝΙΑ Επίκαιρα Πόλεμος στην Ουκρανία και εκλογές: Εφιάλτες των Ευρωπαίων ηγετών και η επόμενη ημέρα

Πόλεμος στην Ουκρανία και εκλογές: Εφιάλτες των Ευρωπαίων ηγετών και η επόμενη ημέρα

0

Δημοσκόπηση του ECFR: Μόλις το 10% πιστεύει ότι το Κίεβο θα νικήσει – Οι πολιτικοί πρέπει να σκεφτούν για το είδος της ειρήνης που θα επιδιώξουν για την επόμενη μέρα


Δύο χρόνια μετά την εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία (24 Φεβρουαρίου 2022) οι Ευρωπαίοι δεν έχουν ”ηρωική διάθεση”, ούτε καν αισιοδοξία για την κατάσταση στην Ουκρανία και μόλις το 10% πιστεύει ότι το Κίεβο θα θριαμβεύσει σε αυτό τον πόλεμο, ενώ η πλειονότητα πιστεύει ότι ο πόλεμος θα καταλήξει σε κάποιου είδους συμβιβασμό σύμφωνα με δημοσκόπηση του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Εξωτερικών Σχέσεων (ECFR). Ωστόσο ακόμη και σε αυτό το πλαίσιο, η κοινή γνώμη στην ΕΕ δεν έχει διάθεση για κατευνασμό και επιμένει ότι μια ρωσική νίκη πρέπει να αποτραπεί. Το ερώτημα που τίθεται προς τους Ευρωπαίους ηγέτες και όχι μόνο, είναι το είδος της ειρήνης που θα τεθεί προς διαπραγμάτευση.

Η νέα έρευνα του ECFR με τίτλο «Πόλεμοι και εκλογές: Πώς οι Ευρωπαίοι ηγέτες μπορούν να διατηρήσουν τη δημόσια υποστήριξη για την Ουκρανία» βασίζεται σε στοιχεία των YouGov και Datapraxis από 12 κράτη μέλη της ΕΕ (Αυστρία, Γαλλία, Γερμανία, Ελλάδα, Ουγγαρία, Ιταλία, Κάτω Χώρες, Πολωνία, Πορτογαλία, Ρουμανία, Ισπανία και Σουηδία), τα οποία διεξήχθησαν τον Ιανουάριο του 2024. Σκοπός της έκθεσης είναι να κατανοήσει την τρέχουσα κατάσταση της κοινής γνώμης για την Ουκρανία και να προτείνει μια στρατηγική για το πώς οι ηγέτες της ΕΕ μπορούν να προβάλουν με τον καλύτερο δυνατό τρόπο την ευρωπαϊκή υποστήριξη προς το Κίεβο σε ένα πιο δύσκολο περιβάλλον.

Από το πεδίο της μάχης στην κάλπη

Οι συντάκτες της έκθεσης σημειώνουν ότι οι πόλεμοι διεξάγονται στο πεδίο της μάχης, αλλά συχνά καταλήγουν στην κάλπη. Από τη γαλλική εκστρατεία στην Αλγερία έως τον πόλεμο των Ηνωμένων Πολιτειών στο Βιετνάμ, ήταν η κατάρρευση της δημόσιας υποστήριξης όσο και οι στρατιωτικές αποτυχίες που ώθησαν τους συμμετέχοντες να συμβιβαστούν.

Υπενθυμίζουν δε ότι καθώς ο πόλεμος της Ρωσίας κατά της Ουκρανίας πλησιάζει στη δεύτερη επέτειό του, δύο σημαντικές εκλογικές αναμετρήσεις βρίσκονται επίσης στον ορίζοντα. Οι πρώτες εκλογές αφορούν τις Ευρωεκλογές τον Ιούνιο και οι δεύτερες είναι οι προεδρικές εκλογές στις ΗΠΑ τον Νοέμβριο. Τα αποτελέσματα και των δύο θα έχουν καθοριστικό αντίκτυπο στη γεωπολιτική της Ευρώπης. Οι προβλέψεις για το τι θα συμβεί σε αυτές τις εκλογές θα μπορούσαν να επηρεάσουν τις στρατιωτικές στρατηγικές τόσο της Μόσχας όσο και του Κιέβου. Η δυναμική στο πεδίο της μάχης θα επηρεάσει πιθανότατα τις ψηφοφορίες, δεδομένης μιας επανεκλογής του Ντόναλντ Τραμπ.

Νίκη vs Συμβιβασμού – Μιλώντας με νούμερα

Βάσει των στοιχείων της δημοσκόπησης οι Ευρωπαίοι εμφανίζονται απαισιόδοξοι για την έκβαση του πολέμου. Κατά μέσο όρο μόλις το 10% των Ευρωπαίων σε 12 χώρες πιστεύει ότι η Ουκρανία θα κερδίσει. Διπλάσιοι από αυτούς αναμένουν μια ρωσική νίκη. Μπορούμε μόνο να εικάσουμε πώς οι άνθρωποι ορίζουν τη ρωσική νίκη, σημειώνεται στην έκθεση, αλλά φαίνεται εύλογο να υποθέσουμε ότι, για πολλούς, η ιδέα μιας ρωσικής νίκης σημαίνει ότι η Ουκρανία δεν θα μπορέσει να απελευθερώσει όλα τα κατεχόμενα εδάφη της (αντίστοιχα μια ουκρανική νίκη θα το επιτύχει).

Οι Ελληνες θέλουν συμβιβασμό

Οι ερωτηθέντες σε τρεις χώρες – την Πολωνία, την Πορτογαλία και τη Σουηδία – εκφράζουν σαφή προτίμηση στην υποστήριξη της Ουκρανίας για να πάρει πίσω τα εδάφη της.

Αλλά σε πέντε άλλες χώρες – Αυστρία, Ελλάδα (59%), Ουγγαρία, Ιταλία και Ρουμανία – οι πολίτες τείνουν να θέλουν οι κυβερνήσεις τους να πιέσουν το Κίεβο να αποδεχτεί μια διευθέτηση.

Εν τω μεταξύ, στη Γαλλία, τη Γερμανία, τις Κάτω Χώρες και την Ισπανία, το κοινό είναι πιο διχασμένο σε αυτό το σημείο.

Αλλά αυτό σημαίνει επίσης ότι οι προσδοκίες και οι προτιμήσεις πολλών Ευρωπαίων σχετικά με τον πόλεμο στην Ουκρανία δεν ταυτίζονται.

Απόσπασμα άρθρου του Δημοσθένη Γκαβέα/Huffington Post

Περισσότερα Σχετικά Άρθρα
Περισσότερα άρθρα από ΕΜΠΡΟΣ
Περισσότερα άρθρα από Επίκαιρα
Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει

Συνεδρίασε η Επιτροπή Παρακολούθησης του Π.ΑΛ.Υ.Θ. για την Ενίσχυση της Αλιείας και Υδατοκαλλιέργειας

Συζητήθηκαν τα επόμενα βήματα και η αξιοποίηση του προγράμματος για τη θωράκιση της αλιευτ…