Αρχική ΚΟΙΝΩΝΙΑ Επίκαιρα Παγκόσμια Ημέρα Ελληνικής Γλώσσας: Εξελίξεις και σύγχρονες τάσεις

Παγκόσμια Ημέρα Ελληνικής Γλώσσας: Εξελίξεις και σύγχρονες τάσεις

0

Η 9η Φεβρουαρίου έχει καθιερωθεί επίσης ως ημέρα μνήμης για τον εθνικό μας ποιητή Διονύσιο Σολωμό


H 9η Φεβρουαρίου, ημέρα μνήμης για τον εθνικό μας ποιητή Διονύσιο Σολωμό, έχει καθιερωθεί από το 2017 ως Παγκόσμια Ημέρα Ελληνικής Γλώσσας. Οι δράσεις και εκδηλώσεις που συνοδεύουν τον εορτασμό στοχεύουν στην ανάδειξη του πλούτου και της διαχρονικότητας της ελληνικής γλώσσας, καθώς και του θεμελιώδους ρόλου που διαδραμάτισε ανά τους αιώνες μέσω της οικουμενικής συνεισφοράς της στον ευρωπαϊκό και ευρύτερα τον παγκόσμιο πολιτισμό.

Με γνώμονα αυτές τις διαπιστώσεις, λοιπόν κρίνεται φρόνιμο να τονίσουμε την σημασία της κατάκτησης της μητρικής, αφού πρώτα ορίσουμε την ίδια την έννοια της γλώσσας.

Η γλώσσα ως μία κορυφαία διανοητική και κοινωνική λειτουργία του ανθρώπου είναι συνυφασμένη με την προαγωγή της ύπαρξής του και τη δημιουργία, την ανάπτυξη του πολιτισμού του.

Η σημασία της κατάκτησης της μητρικής

Αναντίρρητα, η μητρική γλώσσα ικανοποιεί την ανάγκη για επικοινωνία, για εξωτερίκευση σκέψεων και συναισθημάτων. Επιπροσθέτως, αποκαλύπτει την προσωπικότητα του κάθε ανθρώπου, προάγει την προσπάθεια ουσιαστικότερης κατανόησης του κόσμου. Τέλος, αποτελεί θεμέλιο του πνευματικού και του εθνικού πολιτισμού. Αντανακλά την δημιουργικότητα των αξιών, επιτρέπει να κυοφορηθούν σπουδαία έργα στο πεδίο της τέχνης, συνδέεται με την ίδια την συγκίνηση της ψυχής.

Εξελίξεις στη νεοελληνική γλώσσα με θετικό πρόσημο

Η γενίκευση και η διεύρυνση της υποχρεωτικής εκπαίδευσης αύξησε τον αριθμό των νέων ανθρώπων που διδάχτηκαν με συστηματικό τρόπο τον λεξιλογικό πλούτο, όπως επίσης και τους γραμματικούς και συντακτικούς κανόνες της γλώσσας μας. Εν συνεχεία, οι πολλαπλές οδοί πρόσβασης στη μόρφωση ευνόησαν την ανάπτυξη των γλωσσικών δεξιοτήτων του μέσου ανθρώπου. Η εδραίωση της νεοελληνικής ως επίσημης γλώσσας της εκπαίδευσης και του κράτους επέτρεψε στον νέο να μιλά και να γράφει στην μητρική του.


«Μήγαρις πώς έχω άλλο τι στο νου μου πάρεξ ελευθερία και γλώσσα;»

Δ. Σολωμός


 

Περισσότερα Σχετικά Άρθρα
Περισσότερα άρθρα από Χρύσα Κιατίπη
Περισσότερα άρθρα από Επίκαιρα
Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει

Επιστροφή 1055 αρχαίων νομισμάτων στην Τουρκία

Μία συμβολική κίνηση μεταξύ Ελλάδας και Τουρκίας στο πλαίσιο της προστασίας της πολιτιστικ…