Τα μέτρα για την αντιμετώπιση της οπαδικής βίας ανακοίνωσαν ο Δημήτρης Παπαστεργίου και ο Γιάννης Βρούτσης, παρουσία και του κυβερνητικού εκπροσώπου Παύλου Μαρινάκη
Τα μέτρα για την αντιμετώπιση της οπαδικής βίας, ανακοίνωσαν σε κοινή συνέντευξη Τύπου ο Δημήτρης Παπαστεργίου και ο Γιάννης Βρούτσης, δύο μήνες μετά την απαγόρευση εισόδου των φιλάθλων στα γήπεδα.
Οι ημερομηνίες ορόσημο είναι η 7η Μαρτίου για εγκατάσταση καμερών στα γήπεδα και η 9η Απριλίου για τα ταυτοποιημένα εισιτήρια, όπως ανακοίνωσε ο αναπληρωτής υπουργός Αθλητισμού, Γιάννης Βρούτσης.
Τη διαδικασία ξεκίνησε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Παύλος Μαρινάκης, αναφέροντας πως:
“Μου ανατέθηκε η εντολή για να κάνω την πρώτη ενημέρωση πριν από 2 μήνες μετά από ένα τραγικό γεγονός. Ήταν μέτρα δυσάρεστα και δόθηκε ένα περιθώριο δύο μηνών στους υπουργούς και τις ομάδες για να προσαρμοσθούν”.
Στη συνέχεια τον λόγο πήρε ο Γιάννης Βρούτσης ανακοινώνοντας ότι “στις 13 Φεβρουαρίου ανοίγουν τα γήπεδα σε ένα νέο περιβάλλον” ενώ είπε πως θα κλείνουν αν υπάρχει οποιαδήποτε παράβαση της νέας νομοθεσίας. Στη συνέχεια επισήμανε ότι “από τις 6 Μαρτίου θα ξεκινήσει η διαδικασία και από τις 7 Μαρτίου, όποιο γήπεδο δεν έχει εγκαταστήσει κάμερες, δεν θα μπορεί να έχει οπαδούς”.
“Από εκεί και πέρα, στις 9 Απριλίου θα γίνει και η νέα μεγάλη αλλαγή που λέγεται ταυτοπροσωπία των ανθρώπων, για όσους πηγαίνουν στο γήπεδο και θα εξηγήσει τη διαδικασία ο κ. Παπαστεργίου”, είπε ο κ. Βρούτσης.
“Στο περιβάλλον αυτό“, είπε ο ίδιος, “υπάρχει μία νέα Διαρκής Επιτροπή Αντιμετώπισης Βίας, η οποία θα επιβάλει δρακόντειες κυρώσεις με κατ εξοχήν κύρωση το κλείσιμο των γηπέδων από φιλάθλους αν πέσει κροτίδα, αν πέσει πυρσός στο γήπεδο, στον αθλητικό χώρο, κάποιο επικίνδυνο αντικείμενο, χωρίς δεύτερη σκέψη κλείνει το γήπεδο από φιλάθλους την επόμενη Κυριακή, όταν παίζει εντός έδρας συγκεκριμένη ομάδα”.
Σύμφωνα με τον κ. Βρούτση, “στόχος μας είναι να μην επηρεάσουμε καθόλου το πρωτάθλημα. Και δεν το επηρεάζουμε , δεν παρεμβαίνουμε καθόλου στη βαθμολογία, ούτε στην εξέλιξη του πρωταθλήματος, σεβόμαστε το αυτοδιοίκητο της ΕΠΟ, του ποδοσφαίρου, του κάθε αθλήματος, σεβόμαστε τους κανονισμούς της ΟΥΕΦΑ και της ΦΙΦΑ. Δικαίωμα της Πολιτείας είναι όμως να προασπίζει την ασφάλεια του πολίτη που μέσα στο γήπεδο είναι η ασφάλεια του φιλάθλου“.
Πώς θα γίνει η ταυτοπροσωπία μέσω wallet
Για την ταυτοπροσωπία, ο Δημήτρης Παπαστεργίου εξήγησε όλη τη διαδικασία: “Ο έλεγχος της ταυτοπροσωπίας δεν μπορεί να γίνει με τον κλασικό τρόπο, με το να είναι η αστυνομία στις θύρες των γηπέδων κάθε Κυριακή γιατί αυτό θέλει εκατοντάδες αστυνομικούς. Δεν είναι δουλειά της αστυνομία. Η λύση έρχεται με την τεχνολογία και έχει να κάνει με το κλείδωμα του εισιτηρίου στο κινητό μας τηλέφωνο. Η διαδικασία που επιλέξαμε είναι απλή. Η αγορά των εισιτηρίων συνεχίζεται να γίνεται με τον κλασικό τρόπο. Από κει και πέρα με τον αριθμό ερχόμαστε να χρησιμοποιήσουμε το gov wallet, μια εφαρμογή η οποία έχει ήδη αγκαλιαστεί από τους Έλληνες και στην οποία θα μπορέσουμε να εισάγουμε εκεί το εισιτήριο. Απαραίτητη προϋπόθεση για να κατεβάσουμε και να χρησιμοποιήσουμε το wallet είναι να έχουμε εγγραφεί στο εθνικό μητρώο επικοινωνίας. Η διαδικασία είναι απλή και ήδη σήμερα 4 εκατ. Έλληνες έχουν εγγραφεί“.
Ο υπουργός Ψηφιακής Διακυβέρνησης ανακοίνωσε πως θα υπάρχει και black list των ανθρώπων που δεν δικαιούνται να μπουν στα γήπεδα. Όταν αυτός ο άνθρωπος πάει να εισάγει το εισιτήριο, το σύστημα θα τον πετάει έξω.
Για το τι θα γίνει με τα εισιτήρια διαρκείας, ο κ. Παπαστεργίου ανέφερε πως αυτό “είναι κάτι που συζητάμε με την Super League. Τεχνικά μπορούμε να βάλουμε τα διαρκείας και να τα μεταβιβάζουμε σε τρίτο πρόσωπο, εάν αυτό συμφωνηθεί. Είναι ένα κομμάτι που πρέπει να κλείσουμε τις μέρες αυτές“.