Αρχική ΠΟΛΙΤΙΚΗ Ιδιωτικά Πανεπιστήμια: Εν μέσω αντιδράσεων ξεκίνησε η συζήτηση στη Βουλή

Ιδιωτικά Πανεπιστήμια: Εν μέσω αντιδράσεων ξεκίνησε η συζήτηση στη Βουλή

0

Αρχίζει η επεξεργασία του νομοσχεδίου για τα ιδιωτικά πανεπιστήμια στην Επιτροπή Μορφωτικών Υποθέσεων, έρχεται για ψήφιση την άλλη εβδομάδα


Χθες ξεκίνησε η κοινοβουλευτική διαδικασία για την ψήφιση του νομοσχεδίου για τα ιδιωτικά πανεπιστήμια. Το νομοσχέδιο του υπουργείου Παιδείας συζητείται στην Επιτροπή Μορφωτικών Υποθέσεων της Βουλής προκειμένου να έρθει την ερχόμενη εβδομάδα (7,8 Μαρτίου) στην Ολομέλεια του Κοινοβουλίου για ψήφιση.

Ο τίτλος του νομοθετήματος είναι «Ενίσχυση του Δημόσιου Πανεπιστημίου – Πλαίσιο λειτουργίας μη κερδοσκοπικών παραρτημάτων ξένων πανεπιστημίων». Έχει εγκριθεί τον Ιανουάριου από το υπουργικό Συμβούλιο και οι διατάξεις του έχουν παρουσιαστεί από τον υπουργό Παιδείας, Κυριάκο Πιερρακάκη.

Αντιδράσεις

Το νομοσχέδιο έχει εδώ και πολύ καιρό ξεσηκώσει θύελλα διαμαρτυρίας στην εκπαιδευτική κοινότητα με τους φοιτητές να πραγματοποιούν καταλήψεις και συνεχή μαζικά συλλαλητήρια στην Αθήνα και σε άλλες πόλεις. Οι αντιδράσεις αναμένεται να κορυφωθούν το επόμενο διάστημα.

Αξίζει να σημειωθεί πως εκτός από τις αντιδράσεις της πανεπιστημιακής κοινότητας το νομοθέτημα έχει προκαλέσει και τις αντιδράσεις συνταγματολόγων. Αφού έγκριτοι νομικοί έχουν εκφράσει την εκτίμηση ότι βρίσκεται σε αναντιστοιχία με το άρθρο 16 του Συντάγματος που σαφώς ορίζει ότι η τριτοβάθμια εκπαίδευση στην Ελλάδα ασκείται αποκλειστικά από δημόσιους φορείς.

Η αντιπολίτευση

Η κυβέρνηση αναμένεται να βρεθεί απέναντι από σύσσωμη την αντιπολίτευση κατά την διάρκεια της κοινοβουλευτικής διαδικασίας. Αφού το νομοσχέδιο θα καταψηφιστεί από όλα τα κόμματα έστω κι αν οι αιτίες της διαφωνίας δεν είναι ίδιες σε όλους τους αντιπολιτευτικούς σχηματισμούς.

Το ΠΑΣΟΚ αναμένεται να καταψηφίσει το νομοσχέδιο που θα φέρει η κυβέρνηση. Παρά το γεγονός ότι τάσσεται υπέρ της αναθεώρησης του άρθρου 16 και δεν έχει από θέση αρχής αντίρρηση με την λειτουργία μη κρατικών πανεπιστημίων. Όπως επισήμανε την Δευτέρα όμως ο Νίκος Ανδρουλάκης «τι κάνει σήμερα η Νέα Δημοκρατία; Ένα fund κι ένα κερδοσκοπικό πανεπιστήμιο του εξωτερικού θα συνεργαστούν, -λένε-, για να κάνουν δήθεν ένα μη κερδοσκοπικό στην Ελλάδα. Μα, ποιον κοροϊδεύουν;».

Αναφορικά με το νομοθέτημα είπε πως «γίνονται συνταγματικοί ακροβατισμοί για να γίνει διευθέτηση συμφερόντων. Συνένοχο το ΠΑΣΟΚ δεν θα είναι. Δεν περίμενα αυτήν τη ρύθμιση, που είναι εξόφθαλμα διευθέτηση συμφερόντων. Περίμενα κάτι πιο στέρεο και αντικειμενικό». Πάντως ξεκαθάρισε πως «η θέση είναι ίδια και δεν έχει αλλάξει. Συμφωνούμε να γίνουν μη κρατικά μη κερδοσκοπικά, -υπογραμμίζω μη κερδοσκοπικά-, με αναθεώρηση του άρθρου 16, όπως είναι η θέση του προγράμματός μας. Αυτό έλεγε ο Γιώργος Παπανδρέου. Αυτό λέει το πρόγραμμά μας τα τελευταία χρόνια, αυτό λέω κι εγώ».

Την αντίθεσή του στο κυβερνητικό νομοσχέδιο εξέφρασε σε συνέντευξη που παραχώρησε στην ΕΡΤ και ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ, Στέφανος Κασσελάκης. Δήλωσε πως παρότι η κυβέρνηση μιλά για μη κερδοσκοπικά πανεπιστήμια «το μη κερδοσκοπικό μπορεί να γίνει ύπουλα κερδοσκοπικό στην Ελλάδα». Ανέφερε πως δεν έχει πειστεί για το ότι τα ιδιωτικά πανεπιστήμια θα προσφέρουν κάτι που δεν προσφέρουν τα δημόσια λέγοντας προτρέποντας στο να «δημιουργήσουμε ξενόγλωσσα προγράμματα, ερευνητικά hubs». Επίσης έθεσε το ερώτημα του «γιατί να αφήνουμε την περιφέρεια να μαραζώνει αντί να εκπαιδεύσουμε τα παιδιά της Ελλάδας».

Σε πλήρη αντίθεση τόσο με το κυβερνητικό νομοσχέδιο όσο και την αναθεώρηση του άρθρου 16 και την ίδρυση μη κρατικών – ιδιωτικών πανεπιστημίων τάσσεται το ΚΚΕ. Μάλιστα, με βάση τις τοποθετήσεις των κομμάτων της αντιπολίτευσης, επισημαίνει ότι η κυβέρνηση έχει βρει συμμάχους στον πυρήνα των αντιλήψεων της.

Όπως χαρακτηριστικά σημειώνεται σε ανακοίνωσή του ΚΚΕ «είναι προφανές ότι η κυβέρνηση της ΝΔ στην προσπάθειά της να ιδρύσει ιδιωτικά πανεπιστήμια, ενάντια στη θέληση και τον μεγαλειώδη αγώνα των φοιτητών και όλης της πανεπιστημιακής κοινότητας, έχει βρει πολύτιμους συμμάχους τόσο στο ΠΑΣΟΚ, όσο και σε δυνάμεις του ΣΥΡΙΖΑ, που δεν διαφωνούν επί της ουσίας, αλλά μόνο επί της διαδικασίας της κυβερνητικής πολιτικής, ανοίγοντας ζήτημα αναθεώρησης του άρθρου 16 και σπέρνοντας αυταπάτες περί “καλής” ιδιωτικοποίησης».

Αντίθετη στο νομοσχέδιο και στην ιδιωτικοποίηση της εκπαίδευσης και η Νέα Αριστερά που εξαρχής έχει πάρει σαφή θέση. Στηρίζοντας μάλιστα και τις κινητοποιήσεις στον χώρο της παιδείας. Εκτός από τα ζητήματα ουσίας η Νέα Αριστερά θέτει και ζήτημα συνταγματικότητας του νομοθετήματος.

Το θέμα αυτό άλλωστε έθιξε ο πρόεδρος της Κ.Ο. Αλέξης Χαρίτσης στην πρόσφατη συνάντησή του με την Πρόεδρο της Δημοκρατίας, Κατερίνα Σακελλαροπούλου. Επισήμανε για το συγκεκριμένο νομοσχέδιο ότι «δεκάδες συνταγματολόγοι έχουν αποφανθεί ότι είναι αντισυνταγματικό, παραβιάζει το άρθρο 16 του Συντάγματος, και κατά τη γνώμη μας είναι και ένα νομοθέτημα το οποίο θέτει σε κίνδυνο το μέλλον της δημόσιας ανώτατης εκπαίδευσης».

Περισσότερα Σχετικά Άρθρα
Περισσότερα άρθρα από ΕΜΠΡΟΣ
Περισσότερα άρθρα από ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει

Πολιτική στήριξη από το ΠΑΣΟΚ στον Νικήτα Κακλαμάνη για την Προεδρία της Βουλής

«Παρών» η Νέα Αριστερά στην αυριανή ψηφοφορία Το ΠΑΣΟΚ ανακοίνωσε την απόφασή του να στηρί…