Αρχική ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ ΙΣΤΟΡΙΚΑ Η Λειψανοθήκη του 1748 της Μονής Παμμεγίστων Ταξιαρχών

Η Λειψανοθήκη του 1748 της Μονής Παμμεγίστων Ταξιαρχών

0

Ένα ιδιαίτερο κειμήλιο και προσκύνημα της Ξάνθης


Στον χώρο της σημερινής Εκκλησιαστικής Σχολής και πολύ κοντά στην βυζαντινή Ακρόπολη που δεσπόζει στην κορυφή του λόφου, βρισκόταν η Μονή των Παμμεγίστων Ταξιαρχών, ίσως το παλαιότερο μοναστήρι της Ξάνθης.

Η ιστορία της Μονής, χάνεται πίσω στον χρόνο, καθώς δεν υπάρχουν αξιόπιστα και τεκμηριωμένα στοιχεία για την ακριβή χρονολόγησή της. Από οθωμανικά έγγραφα που διασώθηκαν, φαίνεται η παρουσία της Μονής στον ευρύτερο χώρο αλλά και η καλή οικονομική της κατάσταση, η οποία όμως φαίνεται να αλλάζει και να μεταβάλλεται προς το χειρότερο, τον 18ο και στις αρχές του 19ου αιώνα.

Οι αυστηρές φορολογήσεις και δεσμεύσεις της περιουσίας της Μονής, κυρίως κατά την περίοδο  του Σουλτάνου Σελίμ Β’, λόγω των συνεχών πολέμων που διεξήγαγε, δεν άφησαν πολλά περιθώρια οικονομικής επιβίωσης της Μονής, με αποτέλεσμα την σταδιακή της παρακμή και ερήμωση.

Χρονολογία ορόσημο στην ιστορία της Μονής αλλά και όλης της ευρύτερης περιοχής του Ν.Ξάνθης, αποτελεί το έτος 1829 (30 Μαρτίου,23 Απριλίου), όταν και γίνονται δυο ισχυροί διαδοχικοί σεισμοί, οι οποίοι ισοπεδώνουν κυριολεκτικά την πόλη! Φαίνεται ότι ο τότε Μητροπολίτης, Ευγένιος, ξαναχτίζει την πληγείσα Μονή, όπως και στην συνέχεια ο Ευπατρίδης Μητροπολίτης Ιωακείμ Σγουρός κατά το 1906-1907, ο οποίος ξεπερνώντας και τις αντιρρήσεις του Τούρκου Βαλή της Κομοτηνής, αναγείρει επιβλητικό τριώροφο κτίσμα, με ξενώνα, το οποίο και καταφέρνει να σκεπάσει με κεραμίδια σε μια νύχτα, πριν την άφιξη του Οθωμανού Αξιωματούχου, με την βοήθεια των Ξανθιωτών και των οικονομικά ισχυρών μελών της Ελληνορθόδοξης Κοινότητας και των Καπνεμπόρων της πόλης.

Η Μονή Ταξιαρχών μετατράπηκε σε βουλγαρικό στρατιωτικό νοσοκομείο κατά τις πρώτες Βουλγαρικές κατοχές (1912-1913-1913-1919) και σε στρατώνα, μέχρι την απελευθέρωση της πόλης από τον Ελληνικό Στρατό, στις 4 Οκτωβρίου του 1919 και την μετέπειτα χρήσης της από αυτόν. Μετά την Μικρασιατική Καταστροφή του 1922 και μέχρι το 1936,στην Μονή λειτουργούσε Ορφανοτροφείο Αρρένων για την στέγαση και περίθαλψη των ορφανών των Προσφύγων. Από το 1946 έως σήμερα, στεγάζει την Ιερατική Εκκλησιαστική Σχολή Ξάνθης.

Σε ένα τέτοιο βεβαρημένο ιστορικό πλαίσιο, η Μονή Ταξιαρχών γνώρισε την ολοκληρωτική καταστροφή της, την νύχτα της 23ης προς 24ης Φεβρουαρίου του 1974, όταν μια μεγάλη φωτιά, την κατέκαψε στο σύνολό της. Μόνο το καθολικό της Μονής διεσώθη, ο ναός των Παμμεγίστων Ταξιαρχών και οι εικόνες του. Ίσως και αυτό να είχε τον συμβολισμό του, καθώς οι Ταξιάρχες, Μιχαήλ και Γαβριήλ, υπήρξαν οι Προστάτες και Πολιούχοι της Ξάνθης, μέχρι το 1955. Έτσι, ότι με κόπο και αίμα διεσώθη από την καταστροφική επέλαση του χρόνου και την μανία των ληστρικών επιδρομών των βαρβάρων κατακτητών της πόλης μας, έγινε στάχτη εν μια νυκτί!

Στην συνέχεια, ο Μακαριστός Μητροπολίτης Ξάνθης κ Περιθεωρίου κ. Αντώνιος (Κλαουδάτος),ανοικοδόμησε τον χώρο της Μονής με σύγχρονα κτήρια, στα οποία μέχρι και σήμερα, στεγάζεται και λειτουργεί η Εκκλησιαστική Σχολή Ξάνθης.

Η Μονή της Αγ.Μεγαλομάρτυρος Ειρήνης, με τους τάφους των ιδρυτών και κτητόρων της, Μακαριστού Μητροπολίτη Αντωνίου και Πρωτοσύγκελλου Αρχιμανδρίτη Αντωνίου Δαλάτση

Από όλη αυτή την ιστορική διαδρομή της Μονής Ταξιαρχών μέσα στον χρόνο, μάρτυρας της ενθύμησής της, παραμένει το καθολικό των Παμμεγίστων Ταξιαρχών, το οποίο σύμφωνα με τον καθηγητή κ.Ν.Κ.Μουτσόπουλο, χτίστηκε με επιφυλάξεις, στα μέσα η τέλη του 9ου αιώνα και επιβίωσε των καταστρεπτικών σεισμών του 1829,και η ασημένια λειψανοθήκη του 1748,η οποία φέρει την εξής αφιερωματική επιγραφή στον κορμό της, σε λόγια μορφή:

“Το παρόν κουτί είναι του Αγήο Ταξιάρχο του Μαναστηρίου Ξάνθης.

Έγινε υς τον κερόν του Ιγούμενο Κοσμά Ιερομονάχου.1748-Μαΐου 10″.

Η ασημένια λειψανοθήκη της Μονής Ταξιαρχών,κειμήλιο του 1748

Στο εσωτερικό της η λειψανοθήκη, φέρει λείψανα των εξής Αγίων:

Ιωάννη του Χρυσόστομου, Αγ.Τρύφωνος, Αγ.Γεωργίου, Αγ.Χαραλάμπους, Αγ.Μοδέστου, Αγ.Κήρυκος κ Ιουλίττης, καθώς και Τίμιο Ξύλο!

Το ιδιαίτερο και πολύ σημαντικό αυτό κειμήλιο και προσκύνημα, κατά την περίοδο της ποιμαντορίας του Μακαριστού Μητροπολίτη Αντωνίου, βρισκόταν και φυλασσόταν στην Μονή της Παναγίας Αρχαγγελιώτισσας (1954-1994).

Στην συνέχεια, και μετά τον θάνατό του, έως και σήμερα, μεταφέρθηκε και φυλάσσεται στην Μονή της Αγίας Μεγαλομάρτυρος Ειρήνης, στην περιοχή του “Λευκού Πύργου”.

Αυτό λοιπόν το ξεχωριστό κειμήλιο της Ελληνορθόδοξης Κοινότητος Ξάνθης, με συντονισμένες και φιλότιμες ενέργειες του Εφημέριου του ναού  του Αγ.Χριστοφόρου Πετροχωρίου, Πατέρα Γεωργίου Καμπερόπουλου, με την ευλογία και άδεια του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτου Ξάνθης κ Περιθεωρίου, κ.Παντελεήμονος και την άδεια και την ευγενική παραχώρηση της Γερόντισσας Ειρήνης, Ηγουμένης της Μονής Αγ.Μεγαλομάρτυρος Ειρήνης, θα εκτίθεται επι τριήμερον, στον ναό του Αγ.Χριστοφόρου Πετροχωρίου, προς προσκύνηση και ανύψωση του θρησκευτικού φρονήματος των Πιστών.

Ακολουθεί η ανακοίνωση-Πρόσκληση.

Το καθολικό της Μονής των Παμμεγίστων Ταξιαρχών, το οποίο χρονολογείται με επιφύλαξη, στον 9ο αιώνα

Η Ιερή Λειψανοθήκη της Μονής Ταξιαρχών θα βρίσκεται στον Ναό Αγίου Χριστοφόρου Πετροχωρίου

Την Παρασκευή 16 Φεβρουαρίου ο Ιερός Ναός Αγίου Χριστοφόρου Πετροχωρίου Ξάνθης θα υποδεχθεί την Ιερή Λειψανοθήκη που φυλάσσεται στην Μονή Ταξιαρχών, όπου και θα διατεθεί για προσκύνηση το τριήμερο Παρασκευής, Σαββάτου και Κυριακής, 16,17,18 Φεβρουαρίου. Ώρες προσέλευσης των πιστών 07.00 έως 19.00.

Η Ιερά Λειψανοθήκη της Μονής Ταξιαρχών χρονολογείται από το 1748 και περιέχει Ιερά Λείψανα των Αγίων: Ιωάννη του Χρυσοστόμου, Αγ.Τρύφωνος, Αγ.Γεωργίου, Αγ.Χαραλάμπους, Αγ.Μοδέστου, Αγ.Κηρύκου και Ιουλίττης, καθώς και Τίμιο Ξύλο.

 

Με ιδιαίτερη τιμή,
Κώστας Μαυρομάτης, συλλέκτης-ερευνητής.

 ΠΗΓΕΣ:

1.”Τα μοναστήρια της Ξάνθης”, ΑΡΧΙΜΑΝΔΡΙΤΗΣ ΠΑΝΤΕΛΕΗΜΩΝ ΜΟΥΤΑΦΗΣ, Ξάνθη 2010.

2.Ι.ΜΟΝΗ ΠΑΜΜΕΓΙΣΤΩΝ ΤΑΞΙΑΡΧΩΝ Κ ΕΚΚΛΗΣΙΑΣΤΙΚΗ ΣΧΟΛΗ ΞΑΝΘΗΣ”, Πέτρος Γεωργαντζής, Ξάνθη 2016.


Γνωριμία με την Ιερά Μονή της Αγ.Μεγαλομάρτυρος Ειρήνης Ξάνθης

Άποψη της Μονής Ταξιαρχών κατά το 1917.(Μουσείο Σόφιας,Βουλγαρία).

Η Μονή βρίσκεται στην περιοχή του “Λευκού Πύργου”, πλησίον της βίλας Σιγάλα, νυν Αγκόρτζα, της βίλας Χ.Βόγια και πολύ κοντά στο 412 Στρατιωτικό Νοσοκομείο Ξάνθης.

Ιδρύθηκε το 1972 ως γυναικείο μοναστήρι από τον Μακαριστό Μητροπολίτη Ξάνθης κ Περιθεωρίου κ.Αντώνιο και τον τότε Πρωτοσύγκελλο της Μητροπόλεως, Αρχιμανδρίτη Αντώνιο Δαλάτση, οι οποίοι και είναι θαμμένοι στον προαύλιο χώρο της Μονής.

Σταδιακά, έως το έτος 1978,εγκαταστάθηκαν στην Μονή και οι πρώτες Μοναχές, ενώ νομικά, αναγνωρίστηκε με Προεδρικό Διάταγμα, στις 21 Ιουνίου του 1994.

Στον χώρο της Μονής λειτουργεί το Ιεραποστολικό Κέντρο (Εκκλησιαστικό Ορφανοτροφείο),με την επωνυμία “Αγία Ειρήνη”. Η Μονή τελεί υπο την πνευματική και κανονική εποπτεία του εκάστοτε Μητροπολίτη Ξάνθης κ Περιθεωρίου και διοικείται σήμερα από την Ηγουμένη Γερόντισσα Ειρήνη.

Το καθολικό στον προαύλιο χώρο, είναι αφιερωμένο στην μνήμη της Μεγαλομάρτυρος Αγ.Ειρήνης, χτίστηκε το 1982 και πανηγυρίζει στις 5 Μαΐου. Στην εν λόγω Μονή, λειτουργούν επίσης και άλλοι ναοί και παρεκκλήσια, όπως των Αγίων Νεκταρίου, Αντωνίου, Γρηγορίου του Θεολόγου, Ραφαήλ, Νικολάου κ Ειρήνης, Οσίου Γρηγορίου, της Γεννήσεως του Χριστού ή Αγίας Βηθλεέμ και της Αναστάσεως του Χριστού και αποτελεί σοβαρό λόγο επισκέψεως.

Επίσης στην Μονή φυλάσσονται πολλά ιερά λείψανα Αγίων και κειμήλια ,μεταξύ των οποίων, και η Ιερή Λειψανοθήκη του 1748,της Μονής Ταξιαρχών.

Περισσότερα Σχετικά Άρθρα
Περισσότερα άρθρα από ΕΜΠΡΟΣ
Περισσότερα άρθρα από ΙΣΤΟΡΙΚΑ
Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει

Φοίβος Δεληβοριάς: Ο «Χάρτης» του ξεκινά από την Ξάνθη

Η πρεμιέρα της παράστασης για τη βόρεια Ελλάδα θα γίνει το Σάββατο, 30 Νοεμβρίου, στο Misi…