Αρχική ΚΟΙΝΩΝΙΑ Επίκαιρα Η Ξάνθη θυμάται τα θύματα των Τεμπών…

Η Ξάνθη θυμάται τα θύματα των Τεμπών…

0

Στις 11:00 πραγματοποιήθηκε απεργία και «ηχηρή» πορεία στο κέντρο της Ξάνθης ως φόρος τιμής στα πρόσωπα των θυμάτων και των οικογενειών τους


Αναλυτικά στο «Ε» ό,τι δήλωσαν οι εκπρόσωποι σωματείων, συλλόγων και ενώσεων


Πένθιμα χτύπησαν οι καμπάνες την Τετάρτη 28 Φεβρουαρίου 2024, αφού συμπληρώθηκε ένας ακριβώς χρόνος από το τραγικό δυστύχημα στα Τέμπη που είχε ως αποτέλεσμα να χαθούν 57 ανθρώπινες ζωές.

Την ίδια μέρα ολοκληρώθηκε και η πανελλαδική απεργία που κηρύχθηκε ως φόρος τιμής στα θύματα και τις οικογένειές τους. Η μεγάλη ανταπόκριση σωματείων, συλλόγων και απλών πολιτών απέδειξε πως αυτή η μέρα θα μείνει για πάντα χαραγμένη στην μνήμη όλων.

Αναφορικά με την Ξάνθη, στις 11:00 η κεντρική πλατεία γέμισε με κόσμο που κοινό στόχο είχαν να τιμήσουν όλοι και όλες κατά το δέον όσους χάθηκαν αδίκως. Στη συνέχεια, ακολούθησε πορεία σε κεντρικούς δρόμους της πόλης.

Δηλώσεις και τα Αιτήματα

Ο Πρόεδρος του Ν.Τ. ΑΔΕΔΥ Ξάνθης, Χαράλαμπος Ευστρατίου, τόνισε:

«Ημέρα μνήμης η σημερινή για το εγκληματικό δυστύχημα των Τεμπών που σημειώθηκε πριν έναν χρόνο. Η ΑΔΕΔΥ θέλοντας να αποτίσει φόρο τιμής στα 57 θύματα που σκοτώθηκαν στο έγκλημα των Τεμπών προκήρυξε 24ωρη απεργία. Είναι μία μέρα που κανείς δεν θέλει να θυμάται, αλλά πρέπει να την κρατήσουμε ‘’ζωντανή’’ στην μνήμη μας. Το μόνο που ζητάμε είναι δικαίωση για τους 57 ανθρώπους που χάθηκαν άδικα. Παράλληλα, η ΑΔΕΔΥ ζητάει για όλους εμάς τους εργαζόμενους, τους ανθρώπους που καθημερινά βρίσκονται στον μόχθο και στην εργασία την αύξηση μισθών προκειμένου να εξασφαλίσουμε ένα καλύτερο βιοτικό επίπεδο. Ο μοναδικός αγώνας είναι η απεργία. Μόνο έτσι μπορούμε να ‘’ταρακουνήσουμε’’ την οποιαδήποτε κυβέρνηση και να διεκδικήσουμε αυξήσεις σε μισθούς. Όλοι μαζί πρέπει να ζητάμε αξιοπρεπείς μισθούς».

Η Πρόεδρος του Σωματείου Εργαζομένων του Γενικού Νοσοκομείου Ξάνθης, Ελένη Γεωργιάδου, σημείωσε:

«Όλοι μαζί στέλνουμε ηχηρό μήνυμα για τους νεκρούς των Τεμπών. Δεν θα αφήσουμε να ‘’σβήσει’’ η μνήμη τους, θα παλέψουμε για τη δικαίωση, την απόδοση ευθυνών και την αποτροπή συγκάλυψης. Χάθηκαν νέα παιδιά στην πλειοψηφία τους, σήμερα λοιπόν η ατιμωρησία οξύνει τον πόνο των οικογενειών τους, αλλά και των επιζώντων. Το έγκλημα που διαπράχθηκε στα Τέμπη δεν θα επιτρέψουμε να μείνει ατιμώρητο. Εμείς ως υγειονομικοί παλεύουμε να κρατήσουμε υψηλό το επίπεδο παροχής υπηρεσιών υγείας με τεράστιο κόστος εδώ και χρόνια. Η τεράστια υποστελέχωση των δημοσίων δομών υγείας οδηγεί στην εξουθένωση του προσωπικού και κατά συνέπεια στην επισφαλή λειτουργία του. Η υποχρηματοδότηση οδηγεί σταδιακά στην κατάρρευση όλων των δομών υγείας. Απαιτούμε πλήρη στελέχωση και κάλυψη όλων των οργανικών κενών με μόνιμο προσωπικό, ώστε να διασφαλιστεί η αξιοπρεπής και απρόσκοπτη παροχή υπηρεσιών υγείας σε κάθε πολίτη. Η υγεία είναι το πολυτιμότερο αγαθό. Λέμε ΟΧΙ στην απαξίωση των δημοσίων δομών υγείας, να δοθούν κίνητρα, ώστε να γίνει πόλος έλξης το δημόσιο σύστημα υγείας. Λέμε ΟΧΙ στην ιδιωτικοποίηση της υγείας. Απαιτούμε δωρεάν υγεία για όλους. ΟΧΙ άλλα εγκλήματα στις ‘’πλάτες’’ του λαού για τα κέρδη των ισχυρών».

Η Πρόεδρος ΕΛΜΕ Ξάνθης, Μαρία Λουκοπούλου, συμπλήρωσε:

«Το έγκλημα στα Τέμπη δεν συνέβη από το πουθενά, απεναντίας είναι ένα έγκλημα το οποίο αποτελεί εικόνα των πολιτικών των τελευταίων χρόνων. Είναι οι ίδιες οι πολιτικές που ‘’ξηλώνουν’’ κατακτήσεις αιώνων στα εργασιακά μας δικαιώματα, πολιτικές που διαλύουν ακόμα και τη δημοκρατία με τις παρακολουθήσεις, με τους αντεργατικούς νόμους και με τον νέο Ποινικό Κώδικα. Η χώρα έχει παραδοθεί στους ιδιώτες χωρίς όρους, χωρίς όρια, χωρίς δεσμεύσεις. Η χώρα ‘’βουλιάζει’’ σε ένα ζοφερό παρόν. Εμείς δεν σιωπούμε! Εμείς έτσι τιμάμε τους νεκρούς μας, στον δρόμο! Σήμερα δεν θρηνούμε, ουρλιάζουμε απαιτώντας δικαιοσύνη και μία αξιοπρεπή ζωή».

Από την Ένωση Ιδιωτικών Υπαλλήλων και Εμποροϋπαλλήλων, ο Νάσος Παπαδόπουλος υπογράμμισε:

«Έχουμε χρέος απέναντι στους νεκρούς της τάξης μας να μην περάσει η προσπάθεια συγκάλυψης που επιχειρούν ΤΡΑΙΝΟΣΕ, ΟΣΕ, η ίδια η Ευρωπαϊκή Ένωση, η κυβέρνηση και φυσικά όλοι όσοι έχουν ευθύνη. Όλοι αυτοί θέλουν το έγκλημα να ξεχαστεί, γιατί όλοι αυτοί είναι ένοχοι. Δεν θα τους περάσει. Διατρανώνουμε πως το έγκλημα αυτό δεν θα ξεχαστεί και όλων των νεκρών θα γίνουμε η φωνή. Το κράτος αποδεικνύεται ότι είναι ικανό να προστατέψει συμφέροντα μόνο για τους λίγους .Είναι ανίκανοι να μας προστατέψουν στην ζωή μας, μέσα στους χώρους δουλειάς. Το κράτος υπερασπίζεται την κερδοφορία των λίγων και όχι την ζωή μας. Έναν χρόνο μετά το τρένο δεν έχει φτάσει ακόμη. Έναν χρόνο μετά και εκατομμύρια άνθρωποι σε όλη την Ελλάδα και χιλιάδες στην Ξάνθη βγήκαμε στους δρόμους και ζητάμε το αυτονόητο, να μην συγκαλυφθεί το έγκλημα, δικαιοσύνη για εμάς και τους νεκρούς. Η ζωή μας δεν είναι κόστος. Τα εργατικά δυστυχήματα πληθαίνουν, πάνω από 160 εργαζόμενοι δεν γύρισαν στο σπίτι τους το 2023, ενώ κάθε δύο μέρες μετράμε και ένα νεκρό εργάτη. Από εκεί που ‘’ξεπηδούν’’ οι αγώνες, δημιουργούνται νέα σωματεία, χαιρετίζουμε, λοιπόν τους νέους αυτούς ανθρώπους και ήρθαν κόντρα στην κρατική καταστολή, στην εργοδοτική βία. Πλάι μας είναι οι κινητοποιήσεις των αγροτών, των φοιτητών, ένα κύμα οργής που πρέπει να ‘’αγκαλιάσει’’ την κοινωνία ως μία βασική προϋπόθεση για την αντεπίθεση και τη διεκδίκηση. Σήμερα είναι η μέρα που ‘’συναντιέται’’ η οργή με τη μαχητική διεκδίκηση, είναι μέρα που συγκεντρωνόμαστε σε μία πανελλαδική και πανεργατική ταυτόχρονα κινητοποίηση όλοι οι κλάδοι και διεκδικούμε όλοι μαζί αυξήσεις στους μισθούς εδώ και τώρα. Φωνάζουμε ότι στο έγκλημα των Τεμπών δεν θα επιτραπεί κανένα ‘’κουκούλωμα’’, δεν θα παζαρέψουμε την ζωή μας μπροστά στα κέρδη τους. Οι καιροί μας θέλουν με το κεφάλι ψηλά. Συνεχίζουμε να κλιμακώνουμε σε νέους αγώνες μπροστά στην απεργία στις 17 Απρίλη απαιτώντας πραγματικές αυξήσεις στους μισθούς με ενσωμάτωση των τριετιών για το διάστημα 2012-2023, με συλλογικές συμβάσεις στο εμπόριο και κατοχύρωση της κυριακάτικης αργίας. Ή τα κέρδη τους ή οι ζωές μας».

Από τον Σύλλογο Υπαλλήλων Περιφερειακής Ενότητας Ξάνθης ο πρόεδρος, Δημήτρης Ε. Τσιάνης:

«Σήμερα είναι μία μέρα μνήμης για 57 αθώες ψυχές που χάθηκαν επειδή μάλλον δεν άκουσαν τους εργαζόμενους που φώναζαν για τραγικές ελλείψεις. Αυτό πρέπει να είναι το ερέθισμα για να είναι σήμερα και μία μέρα αγώνα για όλους εμάς που παλεύουμε για ένα αξιοπρεπέστερο επίπεδο ζωής, για βελτίωση όλων των υπηρεσιών μας. Εμείς ως Σύλλογος Υπαλλήλων το τελευταίο διάστημα κάνουμε πολλές κινητοποιήσεις για την υποστελέχωση που αντιμετωπίζουμε σαν υπηρεσίες, αλλά και για τους μισθούς που έχουν πέσει τραγικά. Καλή επιτυχία στον αγώνα μας και ελπίζω να είμαστε όλο και περισσότεροι σε αυτόν».

Από τον Σύλλογο Φοιτητών Ξάνθης, η πρόεδρος, Χριστίνα Γιαννακούλα

«Πέρσι τέτοια μέρα δώσαμε την υπόσχεση να γίνουμε η φωνή όλων των νεκρών, ώστε το έγκλημα στα Τέμπη να μην ξεχαστεί, να μην υπάρξει καμία συγκάλυψη. Σήμερα, έναν χρόνο μετά κρατάμε την υπόσχεσή μας και τους ξεκαθαρίζουμε πως θα κρατήσουμε την υπόσχεσή μας να υπάρξει πραγματική απόδοση ευθυνών για να μην μείνει κανένας ατιμώρητος. Το έγκλημα στα Τέμπη με τους 57 νεκρούς είναι τρανή απόδειξη ότι το κράτος δεν λογαριάζει καμία ανθρώπινη ζωή μπροστά στα κέρδη. Επιβεβαιώθηκε με τον πιο τραγικό τρόπο η εγκληματική πολιτική της απελευθέρωσης και των μεταφορών. Παλέψαμε και συνεχίζουμε να το κάνουμε, εναντιωνόμαστε στην πολιτική που για τα κέρδη των λίγων ‘’τσακίζει’’ τις ζωές μας. Μπαίνουμε μπροστά στη μάχη ενάντια στην ίδρυση ιδιωτικών πανεπιστημίων. Γνωρίζουμε πολύ καλά πως ετοιμάζονται να φέρουν την πλήρη υποτίμηση των πτυχίων μας, αφού στήνεται πλέον ένα ‘’παζάρι’’ πτυχίων πολλών ταχυτήτων, με πτυχία και απολυτήρια πολλών ταχυτήτων. Μας μιλάνε για αναβάθμιση του ΔΠΘ σε τρίτο μεγαλύτερο πανεπιστήμιο της χώρας και ταυτόχρονα προχωρούν σε συγχωνεύσεις τμημάτων. Είμαστε περήφανοι που εδώ και 1,5 μήνα έχουμε καταφέρει να χαλάσουμε τα σχέδια της κυβέρνησης μέσα από τους μαζικότατους αγώνες μας και τις συλλογικές μας διαδικασίες. Έτσι, θα συνεχίσουμε μαζί με τους εργαζόμενους, τους αγρότες και τους μαθητές ενάντια σε όλους αυτούς που θέλουν να θησαυρίζουν στις πλάτες μας. Ειδικά σήμερα γεμίζουμε με δύναμη, ενώνουμε τις φωνές μας με όλους τους εργαζόμενους, μαζί με τους γονείς μας φωνάζουμε δυνατά πως φοιτητές -εργατιά θα παλέψουμε μαζί μέχρι τέλους ενάντια στην πολιτική που τσακίζει τις ζωές μας για τα κέρδη των λίγων».

Η Πρόεδρος Συλλόγου Δικαστικών Υπαλλήλων Ξάνθης, Βούλα Μαχαιρίδου:

«Δίνουμε σήμερα το παρών για να δηλώσουμε ότι το έγκλημα αυτό δεν θα ξεχαστεί. Απεργούμε σήμερα, γιατί είμαστε ακόμη συγκλονισμένοι, ζητάμε να αποκαλυφθούν οι βαθύτερες ευθύνες, να λογοδοτήσουν και οι ηθικοί λειτουργοί της τραγωδίας αυτής. Απεργούμε σήμερα και στον χώρο της δικαιοσύνης, γιατί όποιος πληρώνει έχει άλλη μεταχείριση. Η πρόσβαση στην δικαστική προστασία γίνεται εμπόρευμα και ιδιωτικοποιείται η λειτουργία των δικαστηρίων. Απορρίπτουμε το νέο αποδεκατισμένο εθνικό σύστημα υγείας, απεργούμε και για αυτό, όπως επίσης απορρίπτουμε το ‘’νόμιμο’’ φακελάκι των απογευματινών χειρουργείων στα νοσοκομεία. Παίζουν με την υγεία των οικογενειών μας. Απεργούμε, γιατί δεν δεχόμαστε την απαξίωση του δημοτικού σχολείου, το να λειτουργεί το δημόσιο πανεπιστήμιο με ιδιωτικοοικονομικά κριτήρια, να υποβαθμίζονται οι σπουδές, τα πτυχία και τα επαγγελματικά δικαιώματα των παιδιών μας. Απεργούμε γιατί νιώθουμε απροστάτευτοι από την έλλειψη κρατικής μέριμνας έναντι των φυσικών καταστροφών, την έλλειψη μέτρων για την ασφάλεια και την υγεία στους χώρους δουλειάς. Απεργούμε σήμερα γιατί η ληστρική φορολόγηση, οι ανατιμήσεις, η ενεργειακή φτώχεια, η λεηλασία της πρώτης κατοικίας δεν είναι φυσικά φαινόμενα, είναι αποτέλεσμα κυβερνητικών αποφάσεων και πολιτικών της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Μας χρησιμοποιούν ως ‘’λίπασμα’’ για την ξέφρενη κερδοφορία πολυεθνικών. Δεν τους κάνουμε την χάρη να ξεχάσουμε το αίτημα για ανάκτηση των μισθολογικών απωλειών. Δεν ‘’κλείνουμε τα μάτια’’ στις συνθήκες εξαθλίωσης που βιώνουμε, δηλώνουμε πως δεν μας αξίζει! Απεργούμε σήμερα για να μην καταργηθεί, να μην συγχωνευθεί καμία δικαστική υπηρεσία. Δηλώνουμε ότι έχουμε δίκιο, έχουμε τη δύναμη να ανατρέψουμε τα σχέδιά τους, οι ζωές μας δεν μπαίνουν στο ζύγι, το έγκλημα αυτό δεν θα ξεχαστεί! Θα είμαστε η φωνή που θα φωνάζει για πάντα να αποδοθεί η δικαιοσύνη!»

Ο Πολύκαρπος Φωτιάδης ως Αντιπρόεδρος του Φαρμακευτικού Συλλόγου Ξάνθης:

«Συμπαραστεκόμαστε σύσσωμοι όλοι οι φαρμακοποιοί στο αίτημα να υπάρξει επιτέλους δικαιοσύνη για τους 57 νεκρούς και τις οικογένειές τους, ένα αίτημα πασιφανές που συνεχίζουν να ‘’κουκουλώνουν’’. Απαιτούμε να αποδοθούν ευθύνες και σε όλους εκείνους που ξεκίνησαν τη διάλυση του ΟΣΕ, γιατί έχουν πολλές κυβερνήσεις ευθύνες. Όσον αφορά το δεύτερο θέμα, αυτό της ακρίβειας, εμείς το βιώνουμε κάθε μέρα με τους ασθενείς πελάτες μας, μιας και οι συμμετοχές των φαρμάκων έχουν αυξηθεί σημαντικά. Μόνο η ένωση μπορεί να φέρει δύναμη και τα λόγια του Βάρναλη ηχούν επίκαιρα , αν δηλαδή ξυπνήσει ο κόσμος μονομιάς, τότε θα έρθει ανάποδα ο ντουνιάς. Όταν καταλάβουμε την δύναμή μας, θα τους τσακίσουμε».

Ο Πρόεδρος του Διδασκαλικού Συλλόγου Ξάνθης, Δημήτρης Ντούμος:

«Η θλίψη, η οργή και ο θυμός και τα αιτήματα του πλήθους των ανθρώπων που διαδήλωσαν ζητώντας διαφάνεια, δικαιοσύνη και την τιμωρία των ενόχων, παύση της πολιτικής των ιδιωτικοποιήσεων και την αναβάθμιση των δημόσιων υποδομών παραμένουν επίκαιρα στην φετινή πανεργατική απεργία της 28ης Φλεβάρη. Η κυβέρνηση απροκάλυπτα, επιτελικά και κατασταλτικά διαλύει τη δημόσια δωρεάν παιδεία, την υγεία, την λαϊκή κατοικία, την αγροτική παραγωγή, τον πολιτισμό, την αντικειμενική ενημέρωση, την ύπαρξη σωματείων.

Αγωνιζόμαστε ενάντια στην αντιεπιστημονική, αντιεκπαιδευτική αξιολόγηση, στην κατηγοριοποίηση σχολείων και μαθητών. Διεκδικούμε πλήρη δικαιώματα για τους αναπληρωτές συναδέλφους μας. Σήμερα απεργούμε και βγαίνουμε όλοι στους δρόμους, απαντάμε στις διώξεις της κυβέρνησης. Αγωνιζόμαστε για παιδεία δημόσια και δωρεάν και ζητάμε την απόσυρση του νομοσχεδίου για τα ιδιωτικά πανεπιστήμια. Η σημερινή ημέρα είναι μέρα -αγώνας. Οφείλουμε να κλιμακώσουμε τον αγώνα, ήρθε η ώρα να βάλουμε τις ζωές μας πάνω από τα κέρδη τους».


  1. Παναγιώτης Μπουρνάζης, 15 ετών
  2. Αναστασία Παπαγγελή, 19 ετών
  3. Θώμη Πλακιά, 20 ετών
  4. Χρύσα Πλακιά, 20 ετών
  5. Αναστασία Πλακιά, 20 ετών
  6. Αναστάσιος Κουτσόπουλος, 21 ετών
  7. Μαρία Θωμαή Ψαροπούλου, 21 ετών
  8. Φραντσέσκα Μπέζα, 21 ετών
  9. Γιώργος Παπάζογλου, 22 ετών
  10. Ελένη Τσίντζα, 22 ετών
  11. Ιορδάνης Αδαμάκης, 22 ετών
  12. Κλαούντια Λάτα, 22 ετών
  13. Αφροδίτη Τσιωμά, 23 ετών
  14. Αγάπη Τσακλίδου, 23 ετών
  15. Ιφιγένεια Μήτσκα, 23 ετών
  16. Άγγελος Τηλκερίδης, 23 ετών
  17. Ντένις Ρούτσι, 23 ετών
  18. Κυπριανός Παπαϊωάννου, 23 ετών
  19. Νικήτας Καραθεόδωρος, 23 ετών
  20. Αναστασία Αδαμίδου, 24 ετών
  21. Καλλιόπη Πορφυρίδου, 24 ετών
  22. Δήμητρα-Ευαγγελία Καπετάνιου, 25 ετών
  23. Ελισάβετ Χατζηβασιλείου, 26 ετών
  24. Δημήτρης Ασλανίδης, 26 ετών
  25. Νίκος Ναλμπάντης, 27 ετών
  26. Σωτήρης Καραγεωργίου, 28 ετών
  27. Ελπίδα Χούπα, 28 ετών
  28. Γιάννης Καρασάββας, 28 ετών
  29. Δημήτρης Οικού, 29 ετών
  30. Παναγιώτης Χατζηχαραλάμπους, 29 ετών
  31. Σοφία-Ελένη Ταχμαζίδου, 32 ετών
  32. Δημήτρης Μασσάλης, 32 ετών
  33. Βάιος Βλάχος, 34 ετών
  34. Αθηνά Κατσάρα 34 ετών
  35. Μοχάμεντ Εντρίς, 34 ετών
  36. Σπύρος Βούλγαρης, 35 χρονών
  37. Ιονέλ Κουλέλα, 35 ετών
  38. Λένα Δουρμίκα, 39 ετών
  39. Βάγια Μπλέκα, 42 ετών
  40. Ιωάννης Βουτσινάς, 48 ετών
  41. Ανδρέας Παυλίδης, 49 ετών
  42. Μαρία Μουρτζάκη, 51 ετών
  43. Βασίλειος-Κυριάκος Κώττας, 52 ετών
  44. Βαγγέλης Μπουρνάζης, 54 ετών
  45. Βασιλική Χλωρού, 55 ετών
  46. Μαρία Εγούτ, 55 ετών
  47. Γιάννης Τζοβάρας, 55 ετών
  48. Χρυσούλα Κουκαριώτη, 56 ετών
  49. Μαρία Μιάρη, 56 ετών
  50. Γιώργος Φωτόπουλος, 57 ετών
  51. Γιώργος Κουτσούμπας, 59 ετών
  52. Παβλίνι Μπόζο, 62 ετών
  53. Γιάννης Καριώτης, 63 ετών
  54. Γιώργος Κυριακίδης, 67 ετών
  55. Ευαγγελία Κουκαριώτη, 63 ετών
  56. Σύριος μετανάστης ο οποίος ταυτοποιήθηκε μέσω δείγματος DNA που εστάλη από τον αδελφό του από την Ολλανδία.
  57. Εριέττα 23 ετών αγνοείται.






 

Περισσότερα Σχετικά Άρθρα
Περισσότερα άρθρα από Χρύσα Κιατίπη
Περισσότερα άρθρα από Επίκαιρα
Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει

Επιστροφή 1055 αρχαίων νομισμάτων στην Τουρκία

Μία συμβολική κίνηση μεταξύ Ελλάδας και Τουρκίας στο πλαίσιο της προστασίας της πολιτιστικ…