Ο πρόεδρος του τμήματος Ελληνικής Φιλολογίας του ΔΠΘ μιλά στο «Ε» αναφορικά με το σχέδιο συγχώνευσης των τριών λειτουργούντων Τμημάτων του ΔΠΘ
«Είναι αναμφισβήτητα σχεδιασμένη κατάργηση, έχει ημερομηνία λήξεως αναφορικά με τις φιλολογικές σπουδές», τονίζει
Αναδιάρθρωση της Σχολής Κλασικών και Ανθρωπιστικών Σπουδών περιλαμβάνει το Σχέδιο του υπουργού Παιδείας, Θρησκευμάτων και Αθλητισμού, Κυριάκου Πιερρακάκη.
Αναλυτικά το ΔΠΘ προχωρά στην αναδιάρθρωση της Σχολής που λειτουργεί στην Κομοτηνή μέσω της συγχώνευσης των τριών λειτουργούντων Τμημάτων (Ιστορίας και Εθνολογίας,
Ελληνικής Φιλολογίας,Γλώσσας, Φιλολογίας και Πολιτισμού Παρευξείνιων Χωρών) σε ένα Τμήμα Ανθρωπιστικών Σπουδών.
Επίσης, η Σχολή μετονομάζεται σε Σχολή Ανθρωπιστικών Επιστημών, ενώ οι πρώτοι φοιτητές θα εισαχθούν το 2025.Παράλληλα, θα λειτουργήσει νέο Πρόγραμμα Προπτυχιακών Σπουδών «Ψηφιακές Εφαρμογές στις Τέχνες και τον Πολιτισμό (Digital Applications in Arts and Culture or Digital Humanities)».
Απεναντίας, ο Γρηγόριος Παπαγιάννης ως πρόεδρος του τμήματος Ελληνικής Φιλολογίας του ΔΠΘ αναφέρει στο «Ε»:
«Λαμβάνοντας υπόψη τη δημοσιοποίηση του σχεδίου νόμου που δόθηκε προς διαβούλευση, διαπιστώνει κανείς πως ο κ. Πιερρακάκης δεν αναφέρει κρίσιμες για εμάς λεπτομέρειες. Με λίγα λόγια μιλά απλώς για συγχώνευση των τριών τμημάτων σε ένα, για ίδρυση ενός νέου προγράμματος σπουδών μέσα σε αυτό το ένα τμήμα, χωρίς βέβαια να διευκρινίζει αν για τα τρία τμήματα θα γίνει ένα ενιαίο πρόγραμμα σπουδών ή αν θα διατηρηθεί κάποιου είδους αυτονομία, δεν σημειώνει τον αριθμό των προγραμμάτων σπουδών που θα έχει αυτό το τμήμα. Υποθέτω πως θα προβλέπει ένα ενιαίο πρόγραμμα σπουδών που μάλιστα είναι και το χειρότερο σενάριο για εμάς όσον αφορά τα υφιστάμενα τμήματα και επιπροσθέτως ένα εντελώς καινούργιο, το ψηφιακό».
Γρ. Παπαγιάννης: Ξεγραμμένες οι κλασικές σπουδές, «κατάντια» της παιδείας
«Πραγματικά θεωρώ ότι οι κλασικές σπουδές είναι ξεγραμμένες σε αυτόν τον τόπο, αλλά και παγκοσμίως υπάρχει μεγάλη απαξίωση. Μιλάμε για ‘’κατάντια’’ της παιδείας, υποβάθμιση αυτών των επιστημονικών κλάδων, όταν από τμήμα μετατρέπονται σε πρόγραμμα σπουδών ή σε τομέα. Μπορεί, λοιπόν, να το ‘’βαφτίσει’’ αναβάθμιση ή αναδιάρθρωση του Δημοκριτείου, ώστε κανείς να μην υποπτεύεται ότι από πίσω ‘’κρύβεται’’ συρρίκνωση ή υποβάθμιση, μείωση της χρηματοδότησης. Είναι αναμφισβήτητα σχεδιασμένη κατάργηση, έχει ημερομηνία λήξεως αναφορικά με τις φιλολογικές σπουδές», τονίζει συμπληρωματικά.