Αρχική ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ Αφιερώματα Γ. Μαυρίδης: «Τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης υπάρχουν, γιατί υπάρχουμε εμείς μέσα σε αυτά»

Γ. Μαυρίδης: «Τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης υπάρχουν, γιατί υπάρχουμε εμείς μέσα σε αυτά»

0

Στην ροή μίας πολύ ενδιαφέρουσας συζήτησης ο συγγραφέας του βιβλίου «Οι άνθρωποι που τράβηξαν την πρίζα» τονίζει την ανάγκη να επαναπροσδιορίσουμε την παρουσία μας στον ψηφιακό κόσμο


Το βιβλίο του Γιώργου Μαυρίδη κυκλοφορεί ήδη σε όλα τα βιβλιοπωλεία από τις εκδόσεις Παπαζήση


Στο «Ε» παρουσιάζει το νέο του βιβλίο ο δημοσιογράφος Γιώργος Μαυρίδης με τίτλο « Οι άνθρωποι που τράβηξαν την πρίζα – Πώς είναι η ζωή χωρίς social media και διαδίκτυο;» από τις εκδόσεις Παπαζήση με στόχο να «αγγίξει» ένα θέμα επίκαιρο, τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης και την σχέση μας με αυτά. Μας καλεί, λοιπόν, να επαναπροσδιορίσουμε αυτή την σχέση και τελικά να «τραβήξουμε την πρίζα», αν και ο κάθε χρήστης δύναται να το κάνει  με τον δικό του ρυθμό.

Επισημαίνεται πως ως συγγραφέας συστήθηκε  με το βιβλίο «Δράχμαν, ο άνεργος σούπερ ήρωας». Με λίγα λόγια, επιχειρεί να παρουσιάσει την πραγματικότητα με μία δόση χιουμοριστικής διάθεσης, μιας και θίγει μία σειρά από κοινωνικά ζητήματα της εποχής.

Τον Γιώργο Μαυρίδη είχα την χαρά να τον γνωρίσω πριν τρία χρόνια περίπου, όταν έκανα δειλά δειλά τα πρώτα βήματά μου στον χώρο της δημοσιογραφίας. Πρόκειται για έναν άνθρωπο με χιούμορ, δυναμισμό, ο οποίος βέβαια ως δημοσιογράφος παρέχει έγκαιρη και έγκυρη ενημέρωση κι επιλέγει συνειδητά να  επιμορφώνεται διαρκώς. Επιπλέον, μελετώντας προσωπικά την συγγραφική του παραγωγή παρατηρώ πως εμβαθύνει σε ζητήματα με κοινωνικό πρόσημο σε μία προσπάθεια να αφυπνίσει τους αναγνώστες του, θέτει στο επίκεντρο το τρίπτυχο άνθρωπος-κοινωνία-επικαιρότητα και εκπέμπει μηνύματα καθολικής ισχύος.

«Ε»: Ασκείτε το επάγγελμα του δημοσιογράφου εδώ και χρόνια, πώς αποφασίσατε να στραφείτε και στον χώρο της συγγραφής;

Γ.Μ.: Η συγγραφή υπήρχε πάντα στη ζωή μου. Έγραφα σκόρπιες ιδέες ή μικρά δοκίμια. Σίγουρα η ενασχόληση με τη δημοσιογραφία δεν αφήνει πολλά περιθώρια μέσα στην ημέρα για ελεύθερο χρόνο και άλλες δημιουργικές δραστηριότητες. Ωστόσο, τα τελευταία χρόνια, και κυρίως λόγω των μεταπτυχιακών σπουδών μου, αποφάσισα να επενδύσω χρόνο και ενέργεια στη συγγραφή βιβλίων. Έτσι, ξεκίνησα να γράφω πιο σοβαρά τις ιδέες μου, και κάπου εκεί προέκυψαν τα πρώτα, πιο ολοκληρωμένα προσχέδια.

«Ε»: Συστηθήκατε στο αναγνωστικό κοινό ως συγγραφέας μέσα από το βιβλίο σας «Δράχμαν, ο άνεργος σούπερ ήρωας», μιλήστε μας για αυτό.

Γ.Μ.: Ο Δράχμαν είναι το πρώτο μου βιβλίο, υπό τη μορφή κόμικ, το οποίο πήρε σάρκα και οστά. Πρόκειται για ένα αστείο κόμικ, που διαπραγματεύεται το ζήτημα της ανεργίας η οποία κυριαρχεί στη ζωή του κεντρικού ήρωα. Ο Δράχμαν είναι ένας ήρωας του οποίου η υπερδύναμη είναι να δημιουργεί δραχμές, που ωστόσο στην εποχή μας δεν έχουν καμία αξία. Έτσι ο ίδιος, καλείται να αναζητήσει εργασία και να μπορέσει να επιβιώσει στη σύγχρονη Ελλάδα. Στα δύο τεύχη του Δράχμαν, οι αναγνώστες παρακολουθούν τις προσπάθειες του να βρει δουλειά, μέσα από αστείες περιπέτειες οι οποίες ωστόσο εκτιμώ ότι θίγουν και μια σειρά από κοινωνικά ζητήματα της εποχής.

«Ε»: Τι είναι τελικά αυτό που «κινητοποιεί» την συγγραφική σας πένα; Τι αποτελεί πηγή έμπνευσης;

Γ.Μ.: Νιώθω ότι είναι πολλά τα ερεθίσματα που αποτελούν πηγή έμπνευσης για εμένα. Είναι οι συζητήσεις με φίλους, όσα απασχολούν την χώρα στην καθημερινή ειδησεογραφία, αλλά και καταστάσεις στις οποίες μπορεί να βρεθώ σε κάποια φάση της ζωής μου.

«Ε»: «Οι άνθρωποι που τράβηξαν την πρίζα». Τι θα διαβάσει ο αναγνώστης;

Γ.Μ.: Θα διαβάσει πρωτίστως τους προβληματισμούς μου. Αυτό το βιβλίο προέκυψε κυρίως ως μια ανάγκη. Λόγω δουλειάς, η καθημερινότητά μου βομβαρδίζεται από οθόνες και περνάω αρκετή ώρα συνδεδεμένος στο διαδίκτυο και στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης. Το βιβλίο αυτό αφηγείται, λοιπόν ιστορίες ανθρώπων που τράβηξαν την πρίζα και επέλεξαν – είτε για πάντα, είτε για λίγο – να ακολουθήσουν έναν διαφορετικό δρόμο. Οι ιστορίες αυτές έρχονται για να μας προβληματίσουν, κυρίως για τη σχέση που έχουμε με την τεχνολογία. Τι κάνουμε όταν βρισκόμαστε μπροστά σε μια οθόνη και πόσο παραγωγικά αξιοποιούμε τα ψηφιακά αυτά εργαλεία που έχουμε στη διάθεσή μας; Αυτά είναι μερικά από τα ερωτήματα που θίγει το βιβλίο, το οποίο εκτιμώ ότι μπορεί να μας βοηθήσει όλους να κάνουμε το πρώτο βήμα, να επαναπροσδιορίσουμε την παρουσία μας στον ψηφιακό κόσμο και να βάλουμε το δικό μας λιθαράκι για να γίνει η ψηφιακή πραγματικότητα καλύτερη.

«Ε»: Θεωρείτε πως οι διαπροσωπικές σχέσεις περνούν κρίση λόγω της άνευ μέτρου προσήλωσης στην οθόνη;

Γ.Μ.: Ναι, σίγουρα. Νομίζω ότι η έννοια της επικοινωνίας περνάει μια μεγάλη κρίση αυτή τη στιγμή, ακριβώς λόγω της σχέσης που έχουμε αναπτύξει με την τεχνολογία. Οι ειδοποιήσεις των κινητών τηλεφώνων μας αποτελούν έναν διαρκή θόρυβο που έρχεται να αλλοιώσει τις διαπροσωπικές σχέσεις μας. Το βλέπουμε παντού γύρω μας, στην καθημερινότητά μας. Για αυτό είναι σημαντικό να αντιληφθούμε το μέγεθος του προβλήματος και να το θέσουμε στη σωστή διάστασή του. Όσο κρύβουμε το πρόβλημα κάτω από το χαλάκι, τόσο αυτό μεγαλώνει και γίνεται μια ορατή απειλή για όλους μας.

«Ε»: Τι θα συμβουλεύατε κάποιον που προτίθεται να «τραβήξει την πρίζα»;

Γ.Μ.: Να το κάνει με τον ρυθμό και τον τρόπο που θεωρεί πως ταιριάζουν στον ίδιο. Νομίζω πως δεν υπάρχει μια «συνταγή» που μπορούμε να ακολουθήσουμε όλοι και να πετύχει σε όλους στον ίδιο βαθμό. Θεωρώ πως το πιο σημαντικό είναι να αντιληφθούμε το τι κάνουμε ενδεχομένως λάθος και να βρούμε τρόπους, σταδιακά να αλλάξουμε αυτή την κατάσταση. Σίγουρα υπάρχουν συμβουλές, που αν τις ακολουθήσουμε θα κάνουμε αυτό το μικρό – αλλά σημαντικό – βήμα που χρειάζεται για να ξεκινήσουμε. Για παράδειγμα, να αφήνουμε το κινητό μας τηλέφωνο σε ένα άλλο δωμάτιο ή να το κλείνουμε για να μπορέσουμε να απολαύσουμε μια ταινία ή να διαβάσουμε ένα βιβλίο χωρίς παρεμβολές. Αντίστοιχα, να απενεργοποιήσουμε τις ειδοποιήσεις που πραγματικά δεν χρειαζόμαστε στο κινητό μας, ώστε να περιορίσουμε και τον «θόρυβο» που αυτό προκαλεί στη ζωή μας.

«Ε»: To digital detox αποτελεί προϋπόθεση για την ψυχική μας ισορροπία. Πώς το αντιλαμβάνεστε και πώς αυτό αποτυπώνεται στο βιβλίο σας;

Γ.Μ.: Το digital detox είναι πάρα πολύ σημαντικό. Σε μια εποχή σαν τη δική μας, όπου η τεχνολογία κυριαρχεί στη ζωή μας, νομίζω πως όλοι έχουμε ανάγκη να κάνουμε μια ψηφιακή αποτοξίνωση. Δεν χρειάζεται να καταφύγουμε σε ακρότητες, ούτε νομίζω πως αυτό είναι εφικτό. Μια απλή βόλτα στη φύση, η επιλογή του να διαβάσουμε ένα βιβλίο αντί να περάσουμε δύο ώρες χαζεύοντας στα social media, το να αφιερώσουμε λίγο χρόνο για να πιούμε έναν καφέ με φίλους ή συγγενείς αντί να ανταλλάσσουμε μηνύματα στα κινητά μας τηλέφωνα. Η τεχνολογία είναι ένα πολύτιμο εργαλείο που έχουμε στα χέρια μας και αυτό που αποτυπώνω και στο βιβλίο είναι πως εμείς πρέπει να έχουμε τον έλεγχο σε αυτή τη σχέση και όχι να αφήνουμε τις συσκευές να κυριαρχούν. Εκεί ακριβώς έρχεται το digital detox, το οποίο μας δίνει το πάνω χέρι και μας υπενθυμίζει πως έχουμε τη δυνατότητα να κάνουμε κάτι διαφορετικό μέσα στην καθημερινότητά μας, κάτι που θα μας γεμίσει συναισθηματικά.

«Ε»: Ξεκινώντας από την προσωπική σας περίπτωση, έχετε επιχειρήσει να μείνετε εκτός των social για κάποιο χρονικό διάστημα; Αν ναι, πώς το βιώσατε;

Γ.Μ.: Ναι, είχα διαγράψει και τα προφίλ μου στα social media ακριβώς επειδή ένιωθα πως κάτι δεν πήγαινε καλά. Αλλά αμέσως διαπίστωσα πως αυτή δεν ήταν η σωστή αντίδραση, δεν ήταν αυτό που χρειαζόμουν εκείνη την περίοδο. Με βοήθησε, ωστόσο η πράξη αυτή να πάρω μια βαθιά ανάσα και να επιστρέψω με μια εντελώς διαφορετική προσέγγιση. Τα social media για μένα είναι ψηφιακά εργαλεία, που με βοηθούν στη δουλειά μου, και τα χρησιμοποιώ για να ψυχαγωγηθώ. Προσπαθώ να τα έχω στη ζωή μου, στον βαθμό και με τον τρόπο που θεωρώ ότι δεν επηρεάζουν την ψυχική μου υγεία. Δυστυχώς, ωστόσο βλέπουμε πως η γενική εικόνα που παρουσιάζουν τα τελευταία χρόνια είναι αυτή της ηθικής παρακμής. Έχουν γίνει ένα αρκετά τοξικό περιβάλλον και έχουν χάσει σημαντικά στοιχεία που στο παρελθόν τα καθιστούσαν εξαιρετικά χρήσιμα. Αυτό είναι κάτι που πρέπει να μας απασχολήσει περισσότερο και σίγουρα το digital detox μπορεί επίσης να συμβάλλει στο να αλλάξει η εικόνα που παρουσιάζουν σήμερα τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης.

«Ε»: Στη σημερινή εποχή οι περισσότεροι νέοι είναι παθητικοί χρήστες των μέσων κοινωνικής δικτύωσης. Θεωρείτε πως διαβάζοντας το βιβλίο και δη τα βιώματα ανθρώπων θα κινητοποιηθούν εν τέλει, να το δοκιμάσουν ως μία πρόκληση;

Γ.Μ.: Το ελπίζω. Τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης υπάρχουν, γιατί υπάρχουμε εμείς μέσα σε αυτά. Δημιουργούμε την καύσιμη ύλη για να μπορούν οι τεχνολογικοί κολοσσοί που τα διαχειρίζονται να επιβιώνουν. Δεν είναι δωρεάν η χρήση των social media, αλλά πληρώνουμε με τον χρόνο μας. Αμέσως μόλις αντιληφθούμε τη δύναμη που έχουμε σαν χρήστες, τόσο στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης όσο και ευρύτερα στο διαδίκτυο, η ζυγαριά θα γύρει προς το μέρος μας. Γιατί εκτιμώ πως έχουμε περάσει από το στάδιο του παθητικού χρήστη, στο στάδιο της απάθειας. Πλέον πολλά πράγματα – αρνητικά πράγματα – δεν μας προκαλούν καμία εντύπωση ή κυρίως αντίδραση. Αυτή η βαθιά απάθεια μπορεί να σταματήσει αν δούμε το digital detox ως μια πρόκληση, αν προβληματιστούμε για το μέλλον του διαδικτύου και εάν επαναπροσδιορίσουμε τη σχέση μας με το κινητό μας τηλέφωνο και τα social media. Το βιβλίο μου αυτό ακριβώς επιχειρεί.

Περισσότερα Σχετικά Άρθρα
Περισσότερα άρθρα από Χρύσα Κιατίπη
Περισσότερα άρθρα από Αφιερώματα
Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει

Βιβλιοπρόταση του Σαββάτου: «Αίμος – Διαδρομές στα Βαλκάνια» του Θοδωρή Νικολάου

Τι είναι τα Βαλκάνια, όμως ; Φυλές, θρησκείες, εθνότητες, συνήθειες και ήθη παράγουν ένα γ…