Αρχική ΚΟΙΝΩΝΙΑ Έλλειψη πολιτικής βούλησης η αιτία καθυστέρησης της επέκτασης της Ξάνθης

Έλλειψη πολιτικής βούλησης η αιτία καθυστέρησης της επέκτασης της Ξάνθης

0

Το «Ε» συνομιλεί με τον Αργύρη Πλέσια, πρόεδρο του Συλλόγου Μελετητών Ελλάδας για τις περιοχές του Λευκού Πύργου, Πέρα Αμπελιών και Δροσερού


«Όταν οι μελέτες διαρκούν 10 με 15 χρόνια είναι λογικό οι νομοθεσίες να αλλάζουν συμπαρασύροντας τις μελέτες που έχουν γίνει», υπογραμμίζει ο ίδιος


Μεγάλες καθυστερήσεις παρατηρούνται στην ένταξη των περιοχών Λευκών Πύργων και Πέρα Αμπελιών στο σχέδιο πόλης καθώς οι ρυμοτομικές μελέτες συναντούν συνεχώς εμπόδια τα οποία αποτρέπουν την επέκταση του Δήμου Ξάνθης με σχέδιο στις παραπάνω περιοχές. Να σημειώσουμε ότι το Β1 στάδιο του Γενικού Πολεοδομικού Σχεδίου στον ευρύτερο σχεδιασμό των ορίων του δήμου Ξάνθης το 2017 δεν προέβλεπε σημαντικές τροποποιήσεις στο Σχέδιο του 2013 για τις περιοχές του Λευκού. Πύργου και Πέρα Αμπελιών.

Το «Ε» συνομιλεί με τον Αργύρη Πλέσια, πρόεδρο του Συλλόγου Μελετητών Ελλάδας με σκοπό να φωτίσει τα σκοτεινά σημεία στην συγκεκριμένη υπόθεση αλλά και να εξηγήσει για ποιο λόγο η επέκταση της πόλης της Ξάνθης, κατά πλάτος, συναντά μία τόσο μεγάλη καθυστέρηση.

Το χρονικό των πολεοδομικών μελετών για την περιοχή των Πετρελαιοαποθηκών, Πέρα Αμπελιών και Λευκού Πύργου

Σύμφωνα με τον κ. Πλέσια, το 1993 πραγματοποιήθηκε η πρώτη φάση αυτών των πολεοδομικών μελετών που αφορούσαν  την πολεοδόμηση δηλαδή μία κτηματογράφηση της υφιστάμενης περιοχής ώστε να καταστεί ένα πρώτο σχέδιο για την εφαρμογή οικοδομικών τετραγώνων. «Αυτή η διαδικασία ολοκληρώθηκε μόνο για την περιοχή των Πετρελαιοαποθηκών», υπογραμμίζει ο κ. Πλέσιας ενώ προσθέτει ότι «για τις υπόλοιπες περιοχές δεν προχώρησαν τα αρχικά σχέδια».

«Μετά τον θάνατο του Φίλιππου Αμοιρίδη, οι υπόλοιπες Δημοτικές Αρχές δεν ακολούθησαν το ίδιο ορθολογικό σκεπτικό που αφορούσε την επέκταση και την ανάπτυξη της πόλης», σημειώνει. Η επέκταση της οικιστικής λογικής, σύμφωνα με τον ίδιο, διατάρασσε το κόστος της αξίας της υφιστάμενης γης αλλά και της γης που είχε πολεοδομηθεί ήδη. «Αν βάζαμε τετραπλάσια έκταση μέσα στις μελέτες, οι τιμές των οικοπέδων μέσα στον ιστό της πόλης θα έπεφταν όπως αντίστοιχα θα έπεφταν και οι τιμές των διαμερισμάτων», τονίζει ο κ. Πλέσιας.

Η ανάπτυξη της πόλης συναντά ως εμπόδια τις επιλογές των Δημοτικών Αρχών

Ο πρόεδρος του Συλλόγου Μελετητών Ελλάδας υπογραμμίζει στο «Ε» ότι από τη στιγμή που ο δημόσιος χώρος στην αστική περιοχή είναι δεσμευμένος από ιδιώτες, η κάθε Δημοτική Αρχή οφείλει «να σπάσει αυγά» αν θέλει να κάνει το οτιδήποτε σε επίπεδο δημοσίου έργου. «Η επιλογή Δημοτικών Αρχών να μην έρθουν σε σύγκρουση με κανέναν έχει τα επίχειρά της στην ανάπτυξη, την βελτίωση της ζωής της πόλης. Κάποιοι αναγκαστικά θα δυσαρεστηθούν και θα θιγούν αν θέλουμε να δημιουργήσουμε ένα έργο για το κοινό καλό. Λογικό αν αποζημιωθούν αλλά δεν είναι λογικό για κανέναν να σταματάει την ανάπτυξη μιας ολόκληρης πόλης», αναφέρει.

«Για τον ίδιο λόγο δεν έχει γίνει ακόμη η δυτική είσοδος της Ξάνθης», λέει ο κ. Πλέσιας. Ενώ έχει γίνει μελέτη η οποία περιλαμβάνει σχεδιασμό, παράπλευρο δίκτυο και μια συγκεκριμένη οργάνωση του χώρου «δεν έχει υλοποιηθεί γιατί κάποιοι θα θιγούν».


Η επιλογή Δημοτικών Αρχών να μην έρθουν σε σύγκρουση με κανέναν έχει τα επίχειρά της στην ανάπτυξη, την βελτίωση της ζωής της πόλης
Αργύρης Πλέσιας
Πρόεδρος του Συλλόγου Μελετητών Ελλάδας

Οι αλλαγές στην νομοθεσία καθιστούν την διαδικασία της μελέτης χρονοβόρα

Σύμφωνα με τον κ. Πλέσια, όταν οι μελέτες διαρκούν 10 με 15 χρόνια είναι λογικό οι νομοθεσίες να αλλάζουν συμπαρασύροντας τις μελέτες που έχουν γίνει. «Στην περιοχή του Λευκού Πύργου ήρθε ένας νόμος που καθιστούσε υποχρεωτική την οριοθέτηση του ρέματος, κάτι το οποίο δεν προβλεπόταν στην αρχική μελέτη. Οπότε αναγκαστικά έπρεπε να πραγματοποιηθεί μία συμπληρωματική μελέτη».

«Υπάρχουν εξωγενείς παράγοντες όπως οι ενστάσεις και η αλλαγή νόμων οι οποίες σε συνδυασμό με τον ενδογενή παράγοντα της έλλειψης ουσιαστικής διάθεσης να προχωρήσουν στην πράξη οι μελέτες, οδήγησαν στο να είμαστε 30 χρόνια μετά και να μην έχει προχωρήσει σχεδόν καμία επέκταση του σχεδίου πόλης της Ξάνθης», τόνισε.

Ο οικισμός του Δροσερού

Όσον αφορά στον οικισμό του Δροσερού, ο κ. Πλέσιας έθεσε για ακόμη μία φορά το θέμα της πολιτικής βούλησης. «Είναι ένα σημαντικό πρόβλημα για το οποίο δεν υπάρχει γνώση από τη μία μεριά και θέληση από την άλλη ώστε να επιλυθεί», υπογραμμίζει.

Με δεδομένο ότι με την υφιστάμενη νομοθεσία ο οικισμός του Δροσερού δεν μπορεί να νομιμοποιηθεί διότι η έκταση στην οποία είναι χτισμένα τα σπίτια είναι δημόσια και απαγορευτικό για έκδοση οικοδομικής άδειας, ο κ. Πλέσιας προτείνει ότι «πρέπει να γίνει μία ειδική πολεοδομική μελέτη χωρίς προδιαγραφές η οποία θα περιγράψει την κατάσταση και να την νομιμοποιήσει. Η de facto πολεοδόμηση θα περάσει με έναν ειδικό κατ’ εξαίρεση τρόπο σε μία χαρτογράφηση που με την σειρά του το κράτος θα έρθει να δώσει αντίστοιχους τίτλους ιδιοκτησίας».

«Δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι αυτή η πρόταση εφαρμόστηκε στην περιοχή νοτίως του Νοσοκομείου, στους Παλιννοστούντες. Ακριβώς με την ίδια λογική πρέπει να αντιμετωπίσουμε το Δροσερό», καταλήγει ο πρόεδρος του Συλλόγου Μελετητών Ελλάδος.

  • Ήθη και Έθιμα Πρωτοχρονιάς

    Βασιλόπιτα και κάλαντα της περιοχής Η πιο χαρούμενη ημέρα του έτους είναι η Πρωτοχρονιά στ…
  • Τα κάλαντα (1938)

    Δίηγημα του Στρατή Τσίρκα Το μεγάλο το ζήτημα, καταλαβαίνεις, ήταν το ταμπούρλο. Aν είχες …
  • «Ζεστάθηκε» η αγορά τα Χριστούγεννα

    Πολλοί επισκέπτες από Αθήνα, Βουλγαρία και Τουρκία Λίγα τα ρεβεγιόν – Οι Ξανθιώτες προτιμο…
Περισσότερα Σχετικά Άρθρα
Περισσότερα άρθρα από Παύλος Μαραγκός
Περισσότερα άρθρα από ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει

Ήθη και Έθιμα Πρωτοχρονιάς

Βασιλόπιτα και κάλαντα της περιοχής Η πιο χαρούμενη ημέρα του έτους είναι η Πρωτοχρονιά στ…