Αρχική ΚΟΙΝΩΝΙΑ Το χέρι στην τσέπη πρέπει να βάλουν οι δήμοι για τα αδέσποτα

Το χέρι στην τσέπη πρέπει να βάλουν οι δήμοι για τα αδέσποτα

0

Θα το κάνουν; Διαδημοτική σύσκεψη στην Ξάνθη με όλους τους δημάρχους και την Ειδική Γραμματέα για τη διαχείριση των αδέσποτων του ΥΠΕΣ Μάρσα Δημοπούλου


 Αποφασίστηκε καταγραφή, σίτιση, στειρώσεις, βελτίωση των συνθηκών διαβίωσης


 Διαδημοτική σύσκεψη των δημάρχων του νομού μας παρουσία της Ειδικής Γραμματέα για τη διαχείριση των αδέσποτων του ΥΠΕΣ Μάρσα Δημοπούλου, πραγματοποιήθηκε το μεσημέρι της Παρασκευής στην αίθουσα του δημοτικού συμβουλίου Ξάνθης προκειμένου να αποφασιστεί από κοινού ο τρόπος αντιμετώπισης του «καυτού» θέματος που προέκυψε με τα εκατοντάδες αδέσποτα στον ΧΥΤΑ Ξάνθης. Στη σύσκεψη εκτός από την κα Δημοπούλου συμμετείχαν οι δήμαρχοι Ξάνθης Στράτος Κοντός, Αβδήρων Γιώργος Τσιτιρίδης, Τοπείρου Θωμάς Μίχογλου και Μύκης, Κιουρτ Αχμέτ καθώς επίσης και ο πρόεδρος της ΔΙΑΑΜΑΘ Μανώλης Τσέπελης. Στη σύσκεψη επισημάνθηκε ότι το πρόβλημα είναι συνολικό και σύνθετο και  αφορά όλους τους δήμους και ως εκ τούτου όλοι πρέπει να συμβάλλουν στην διαχείριση των αδέσποτων. Όπως ειπώθηκε ο αριθμός τους έχει εκτοξευτεί κατά την περίοδο της κρίσης όταν οι ιδιοκτήτες τους τα παρατούσαν, όπως και στην πανδημία αλλά κι από τις ανεξέλεγκτες γεννήσεις των σκυλιών στις  κτηνοτροφικές μονάδες τα κουτάβια των οποίων συνήθως καταλήγουν εκεί.

Τι πρόκειται να κάνουν με τα αδέσποτα οι δήμοι – Τι αποφασίστηκε

Έμφαση δόθηκε στην σίτιση, την παροχή ιατρικής περίθαλψης,  στη συνέχιση του προγράμματος στείρωσης των ζώων καθώς και στην βελτίωση των συνθηκών διαβίωσης μέσα από παρεμβάσεις στους χώρους όπου διαμένουν. Σ’ αυτό το πλαίσιο αποφασίστηκε, άμεσα να γίνει καταγραφή και αποτύπωση του αριθμού των αδέσποτων, η παροχή σίτισης σε καθημερινή βάση, η περίθαλψή τους. Προτάθηκε να γίνουν παρεμβάσεις στο χώρο του παλιού κυνοκομείου, να δημιουργηθούν κιόσκια για να φιλοξενηθούν εκεί κάποια αδέσποτα. Όπως ανέφερε ο κ. Τσέπελης η ΔΙΑΑΜΑΘ είχε αναλάβει τη σίτιση των αδέσποτων για πολύ καιρό και πως το θέμα αφορά όλους τους δήμους και όχι μόνο τον δήμο Ξάνθης  και θα πρέπει να συμβάλουν στην αντιμετώπιση του. Πρότεινε δε να δοθεί αρμοδιότητα στον ΣΔΑΝ Ξάνθης στον οποίο συμμετέχουν όλοι οι δήμοι να κάνει την καταγραφή και ν’ αναλάβει τη σίτιση αλλά θα πρέπει όλοι οι δήμοι να βάλουν χρήματα καθώς επίσης και το υπουργείο γιατί η σίτιση ενός έτους κοστίζει από 180.000 – 200.000 ευρώ. Ως προς αυτό δεν δόθηκε κάποια δέσμευση ωστόσο στο άμεσο διάστημα θα γνωστοποιηθούν και θα συγκεκριμενοποιηθούν οι δράσεις και ποιος θα τις αναλάβει.


Μαριάννα Ξανθοπούλου

mxanthopoulou@empros.gr

Περισσότερα Σχετικά Άρθρα
Περισσότερα άρθρα από Μαριάννα Ξανθοπούλου
Περισσότερα άρθρα από ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει

Άνοιξε ο δρόμος για την κατασκευή του β’ τμήματος του κάθετου άξονα

Ξεμπλόκαρε από τις αντιδικίες – Κατακυρώθηκε στην ΟΔΟΣ ΑΤΕ το τμήμα  «Δημάριο– Μελίβ…