Αρχική ΚΟΙΝΩΝΙΑ Αγροτικά Σε μόνιμη επιφυλακή η Κτηνιατρική ΑΜΘ για την πανώλη των χοίρων

Σε μόνιμη επιφυλακή η Κτηνιατρική ΑΜΘ για την πανώλη των χοίρων

0

Με την ασθένεια να είναι πλέον ενδημική στη Βουλγαρία, ο κίνδυνος να περάσει τα σύνορα είναι πάντα ορατός


Συνεχής είναι η επιφυλακή στην οποία βρίσκονται κτηνιατρικές υπηρεσίες της Περιφέρειας ΑΜΘ για την αποτροπή της μετάδοσης της αφρικανικής πανώλης των χοίρων, η οποία πλέον φαίνεται να είναι ενδημική στη γειτονική Βουλγαρία.

Πρόσφατα μάλιστα καταγράφηκαν νέες εστίες Αφρικανικής Πανώλης των Χοίρων σε αγριόχοιρους στη Βουλγαρία, με 4 δευτερογενείς εστίες Αφρικανικής Πανώλης των Χοίρων σε αγριόχοιρους στις περιοχές Smolyan (2), Kardzhali (1) και Pazardzhik (1) σε κοντινή απόσταση από τα ελληνοβουλγαρικά σύνορα.

Συνολικά στη Βουλγαρία έχουν εντοπισθεί από 1 έως τις 8 Ιανουαρίου, 29 εστίες σε αγριόχοιρους οι οποίες αφορούν σε θηρευμένους αγριόχοιρους στο πλαίσιο γενικής επιτήρησης του νοσήματος στη χώρα αυτή.

Μόνιμη η απειλή να περάσει στην Ελληνική πλευρά η πανώλη

Το ζήτημα είναι γνωστό στις υπηρεσίες, που όμως πλέον λειτουργούν μόνιμα σαν η μόλυνση να έχει περάσει από τη δική μας πλευρά, μιας και οι αγριόχοιροι δεν καταλαβαίνουν σύνορα, τόνισε ο Προϊστάμενος της Κτηνιατρικής Υπηρεσίας ΠΑΜΘ, κ. Νίκος Φωτεινιάς, που σημείωσε πως η Αφρικανική Πανώλη δεν είναι ένα νόσημα το οποίο θα το εξολοθρεύσουν όπως την ευλογιά ή τον αφθώδη.

«Από τη στιγμή που έχει μπει στο δάσος της Βουλγαρίας, δεν μπορείς να εξολοθρεύσεις όλη την πανίδα» για αυτό και αυτό και προσπαθούν να ενημερώσουν τους κτηνοτρόφους να προστατεύονται, να μάθουν οι κυνηγοί να διαχειρίζονται τον αγριόχοιρο, αλλά και το κυνηγετικό περιβάλλον, χωρίς να διασπείρουν το νόσημα.

«Είδαμε τον νεκρό αγριόχοιρο στο βουνό, θα ενημερώσουμε την κτηνιατρική υπηρεσία, θα πάρουμε δείγμα, και θα φροντίσουμε για να θαφτεί» σημείωσε, υπενθυμίζοντας πως το κράτος δίνει χρήματα για την ενημέρωση, την περισυλλογή και αν βοηθήσουν στον ενταφιασμό του ζώου στο σημείο που βρέθηκε.

Ευτυχώς μέχρι τώρα δεν είχαμε εντοπισμό κρούσματος ή ζώου για το οποίο υπήρχε υποψία ότι ήταν κρούσμα της Αφρικανικής Πανώλης, όμως οι υπηρεσίες έχουν φροντίσει να υπάρχει προετοιμασία για παν ενδεχόμενο. Έχουν ζητήσει να δημιουργηθούν συνεργεία δίωξης, και κυνηγετικές ομάδες να τους ενημερώνουν. Στέλνουν παράλληλα δείγματα κάθε Δευτέρα, ώστε να ελέγχονται και να δουν ότι δεν έχει κατέβει κάτω ο ιός, και το κυριότερο, να μην μπει στις μονάδες παραγωγής.

Συνεχείς ενημερώσεις για το θέμα

Στο πλαίσιο της ενημέρωσης του κοινού και των εμπλεκομένων, μία από τις τέσσερις ενημερωτικές ημερίδες που πραγματοποιήθηκαν την προηγούμενη χρονιά σε όλη την Περιφέρεια, αφορούσε την Αφρικανική Πανώλη των Χοίρων, με συμμετοχή ελλήνων και ξένων καθηγητών, που τους έδειξαν πώς πρέπει να δουλεύουν, και τι πρέπει να κάνουν.

«Αυτή τη στιγμή την Πανώλη την αντιμετωπίζουμε ακόμα σαν σχέδιο δράσης, δεν υπάρχει ακόμα κρούσμα στην περιοχή μας» επανέλαβε ο ίδιος διαβεβαιώνοντας πως είναι πάντα σε επιφυλακή, μιας και πλέον φαίνεται ότι έχει γίνει ενδημική στη Βουλγαρία, οπότε ο κίνδυνος της μετάδοσής της θα υπάρχει πάντα, όπως φάνηκε και από κρούσματα που είχαμε παλιότερα στην Κεντρική Μακεδονίας, σε Σέρρες και Κιλκίς.

Παράλληλα περιμένουν την προκήρυξη θέσεων συμβασιούχων κτηνιάτρων ειδικά για την προστασία από την Αφρικανική πανώλη, με δύο θέσεις να αναμένονται για τη Ροδόπη, ενώ ελπίζουν πως θα υπάρξει και ανανέωση της υπηρεσίας με μόνιμους κτηνιάτρους, με τους διορισμούς να γίνονται σταδιακά.

Απαραίτητη η άμεση ενημέρωση της κτηνιατρικής υπηρεσίας

Ο υψηλότερος κίνδυνος να μπει στην χοιροτροφία η πανώλη προέρχεται από την οικόσιτη χοιροτροφία, μιας και δεν υπάρχει η ασφάλεια και οι προδιαγραφές που πλέον έχουν οι μεγαλύτερες μονάδες.

Άλλωστε τα κρούσματα που εντοπίστηκαν σε Σέρρες και Κιλκίς ήταν σε μικρές εκτροφές, όπου διακίνησαν τα γουρούνια εν αγνοία της κτηνιατρικής υπηρεσίας, και από εκεί ξεκίνησε η διασπορά.

Αυτό που πρέπει να γίνεται είναι να ενημερώνεται η Κτηνιατρική υπηρεσία για τις μετακινήσεις, και αυτό τονίζουν και ζητούν συνεχώς από τους εμπλεκόμενους, με τον κ. Φωτιάδη να τονίζει πως σε περίπτωση κρούσματος, όταν πέσει ο πέλεκυς, θα είναι πολύ βαρύς, γιατί πρόκειται για διασπορά νοσήματος, που επηρεάζει και την τοπική οικονομία στον τομέα.

Άλλωστε σε περίπτωση που εντοπιστεί κρούσμα σε μονάδα, ανεξαρτήτως μεγέθους, όλος ο νομός μπαίνει σε καραντίνα για δύο εβδομάδες, σταματώντας τις πωλήσεις.

ΠΗΓΗ: Σωτήρης Μαρκενδούδης/Παρατηρητής της Θράκης

Περισσότερα Σχετικά Άρθρα
Περισσότερα άρθρα από ΕΜΠΡΟΣ
Περισσότερα άρθρα από Αγροτικά
Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει

Καθησυχαστικός για τον σεισμό στη Χαλκιδική ο σεισμολόγος Γεράσιμος Παπαδόπουλος: «Κατά πάσα πιθανότητα ήταν ο κύριος σεισμός»

Ο κ. Παπαδόπουλος επισήμανε ότι η περιοχή δεν διαθέτει υψηλό σεισμικό δυναμικό, ενώ τόνισε…