Αρχική ΚΟΙΝΩΝΙΑ Επίκαιρα Πρύτανης ΔΠΘ για μη κρατικά πανεπιστήμια: Είναι αναγκαία μεταρρύθμιση

Πρύτανης ΔΠΘ για μη κρατικά πανεπιστήμια: Είναι αναγκαία μεταρρύθμιση

1

Φώτης Μάρης: «Κάθε φοιτητής Ιατρικής στην Ελλάδα κατά την περίοδο των σπουδών του κοστίζει περίπου 150.000€. Πόσο σοφό είναι να τον στέλνουμε δωρεάν σε άλλες χώρες;»


Ενόψει των κρίσιμων αλλαγών που προωθούνται στην τριτοβάθμια εκπαίδευση, αφού αναμένεται το νομοσχέδιο που θα επιτρέπει την ίδρυση ιδιωτικών πανεπιστημίων, η κυβέρνηση προχωρά στην οικονομική ενίσχυση των δημόσιων πανεπιστημίων μέσω του Ταμείου Ανάκαμψης & Ανθεκτικότητας. Στο πλαίσιο αυτό το Δημοκρίτειο Πανεπιστήμιο Θράκης θα χρηματοδοτηθεί με το ποσό των 5 εκατομμυρίων ευρώ, ενώ την ίδια στιγμή εμφανίζει σημαντικές ελλείψεις σε διοικητικό και διδακτικό προσωπικό.

Τα κονδύλια θα δοθούν με στόχο την ενδυνάμωση της ερευνητικής και καινοτομικής δυναμικότητας τους μέσω της ενίσχυσης των ερευνητικών τους υποδομών και των δράσεων καινοτομίας. Η πρόσκληση που έχει ήδη δημοσιευτεί και αφορά όλα τα πανεπιστήμια της χώρας αναφέρει πως η ενίσχυση θα γίνει με τρόπο που να συνδέεται με την αναμενόμενη απόδοση της επένδυσης σε αποτελέσματα εφαρμοσμένης έρευνας και καινοτομίας, ιδίως αυτών των αποτελεσμάτων που μπορούν να διαχυθούν στην πραγματική οικονομία της χώρας. Για τον λόγο αυτό οι χρηματοδοτούμενες υποδομές θα πρέπει να συσχετίζονται συγκεκριμένα και αναλυτικά με την ερευνητική στρατηγική και τον σχεδιασμό και τον προγραμματισμό της έρευνας του κάθε ιδρύματος.

Τα κονδύλια που αναμένει το ΔΠΘ

Για τη θετική εξέλιξη μίλησε στο ράδιο Χρόνος 87.5fm ο πρύτανης του ΔΠΘ Φώτης Μάρης σημειώνοντας «νομίζω είμαστε σε θέση να αξιοποιήσουμε και αυτούς τους πόρους έτσι ώστε να έχουμε το μέγιστο δυνατό αποτέλεσμα και για το ελληνικό δημόσιο πανεπιστήμιο αλλά και για την περιοχή μας, εδώ στην Θράκη».

Ο ίδιος εκτίμησε πως ενόψει της ίδρυσης ιδιωτικών πανεπιστημίων στην χώρα, τα δημόσια πανεπιστήμια θα ενισχυθούν και με άλλα κονδύλια καθώς όπως είπε «οι χρηματοδοτήσεις από το Ταμείο Ανάκαμψης ξεκίνησαν και θα τρέξουν και είναι σημαντικά τα ποσά τα οποία θα επενδυθούν, ήδη οι προδημοσιεύσεις ξεκίνησαν. Υπάρχει ένα μεγάλο κομμάτι που έχει να κάνει με τις προκηρύξεις του Ελληνικού Ιδρύματος Έρευνας & Καινοτομίας και όλα τα πανεπιστήμια υποβάλλουν προτάσεις μέχρι τις 17 Ιανουαρίου, είμαστε σε οργασμό αυτή την περίοδο. Επίσης ξεκινάει το καινούριο κοινοτικό πλαίσιο στήριξης». Πάντως, τα κονδύλια δεν αρκούν καθώς όπως είπε ο πρύτανης το ΔΠΘ έχει ανάγκη από ανθρώπινο δυναμικό, μόνιμες θέσεις σε διοικητικό και διδακτικό προσωπικό.

Τα μη κρατικά πανεπιστήμια

Αναφερόμενος στην αλλαγή της νομοθεσίας που θα επιτρέψει τη λειτουργία μη κρατικών πανεπιστημίων στην Ελλάδα, εξήγησε πως η πανεπιστημιακή κοινότητα περιμένει το τελικό κείμενο για να τοποθετηθεί με υπευθυνότητα στο δημόσιο διάλογο αναγνωρίζοντας ότι εκτός από ακαδημαϊκό, είναι και ένα θέμα κοινωνικό και οικονομικό παράλληλα. Γι’ αυτόν ακριβώς τον λόγο «εμείς θα συμμετάσχουμε στον διάλογο λαμβάνοντας υπόψη και την άποψη της κοινωνίας, που από ότι δείχνει έχουν αλλάξει τα πράγματα και πολλά πράγματα είναι πλέον αποδεκτά στην ελληνική κοινωνία», σχολίασε.

Η Ελλάδα αιμοδοτεί άλλες χώρες με ανθρώπινο δυναμικό

Ο Φώτης Μάρης τόνισε πως το ελληνικό δημόσιο πανεπιστήμιο, όπως απέδειξε και στην περίοδο της οικονομικής κρίσης, είναι ανθεκτικό. «Με αυτό το χαρακτηριστικό και με την αυτοπεποίθηση η οποία μας διακρίνει απέναντι σε προβλήματα και σε μετασχηματισμούς, θα δούμε και αυτή την αναγκαία μεταρρύθμιση και πιστεύοντας ότι πραγματικά η πλευρά του υπουργείου και της κυβέρνησης θέλουν να βοηθήσουν και αυτό φαίνεται από τα προγράμματα τα οποία ενεργοποιούνται, να δημιουργήσουμε αυτόν τον συναγωνισμό τον οποίο το ελληνικό δημόσιο πανεπιστήμιο τον αντιμετωπίζει ήδη από τα ξένα πανεπιστήμια» σημείωσε.

Σύμφωνα με τον πρύτανη η τριτοβάθμια εκπαίδευση τα επόμενα χρόνια θα αποτελέσει έναν κρίσιμο παράγοντα επαναπατρισμού ανθρώπινου δυναμικού υψηλών δυνατοτήτων, καθώς όπως είπε «η Ελλάδα δεν έχει την πολυτέλεια να συνεχίσει να αιμοδοτεί τις άλλες χώρες. Κάθε φοιτητής Ιατρικής στην Ελλάδα κατά την περίοδο των σπουδών του κοστίζει περίπου 150.000 ευρώ, πόσο σοφό είναι να τον στέλνουμε δωρεάν σε άλλες χώρες;» αναρωτήθηκε.

Δράσεις του ΔΠΘ με ξένα πανεπιστήμια

Να σημειωθεί πως το Πανεπιστήμιο της Θράκης στο πλαίσιο των δράσεων εξωστρέφειας που υλοποιεί, θα συνεργαστεί με το Πανεπιστημίου της Helwan στο Κάιρο. Η συνεργασία προβλέπει τη δημιουργία προπτυχιακού προγράμματος σπουδών με στόχο την προετοιμασία καθηγητών φυσικής αγωγής που θα εργαστούν στα σχολεία το αραβικού κόσμου. Η προετοιμασία θα γίνει από το Τμήμα Επιστήμης Φυσικής Αγωγής & Αθλητισμού (ΤΕΦΑΑ).

Παράλληλα, σε εξέλιξη βρίσκονται συνεργασίες του ΔΠΘ με αμερικανικά και κινεζικά πανεπιστήμια. Λεπτομέρειες αναμένεται να ανακοινωθούν το επόμενο διάστημα.

ΠΗΓΗ: https://xronos.gr/

Περισσότερα Σχετικά Άρθρα
Περισσότερα άρθρα από ΕΜΠΡΟΣ
Περισσότερα άρθρα από Επίκαιρα
Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει

Επιστροφή 1055 αρχαίων νομισμάτων στην Τουρκία

Μία συμβολική κίνηση μεταξύ Ελλάδας και Τουρκίας στο πλαίσιο της προστασίας της πολιτιστικ…