Οι δράσεις έλαβαν χώρα στην Γενισέα και στο Νικηφόρο Δράμας
Η Μονάδα Διαχείρισης Νέστου-Βιστoνίδας και Ροδόπης το διάστημα 11-14 Δεκεμβρίου πραγματοποίησε πληθώρα ενημερωτικών δράσεων με στόχο την ενημέρωση και ευαισθητοποίηση του κοινωνικού συνόλου για τη σημασία της διατήρησης της βιοποικιλότητας στις προστατευόμενες περιοχές του Εθνικού Πάρκου Ανατολικής Μακεδονίας-Θράκης και του Εθνικού Πάρκου Οροσειράς Ροδόπης.
Ειδικότερα:
- Τη Δευτέρα 11 Δεκεμβρίου 2023 πραγματοποιήθηκε σεμινάριο με θέμα «Βασικές πρώτες βοήθειες σε άγρια ζώα που χρήζουν περίθαλψης» στη Γενισέα Ξάνθης. Το σεμινάριο το παρακολούθησαν περισσότεροι από 50 συμμετέχοντες, οι οποίοι στο πρώτο μέρος του σεμιναρίου ενημερώθηκαν για θέματα που αφορούσαν στη σύλληψη και μεταφορά ενός άγριου ζώου που χρήζει περίθαλψης, στην εκτίμηση της κατάστασής του, καθώς και στην παροχή πρώτων βοηθειών προς αυτό, αλλά και στους κανόνες υγιεινής και βιοασφάλειας που πρέπει να τηρούνται, ενώ στο δεύτερο μέρος έγινε πρακτική επίδειξη των χειρισμών που πρέπει να ακολουθούνται.
- Την Τρίτη 12 Δεκεμβρίου 2023, στο κτίριο του Μουσείου Λαογραφικών Ενδυμασιών των Βαλκανικών Χωρών στη Γενισέα Ξάνθης, παρουσιάστηκαν τα αποτελέσματα της παρακολούθησης των μετακινήσεων ειδών ορνιθοπανίδας μέσω προγράμματος δακτυλιώσεων, τα αποτελέσματα εξειδικευμένων ερευνών, όπως η διερεύνηση των διατροφικών συνηθειών του Κεφαλουδιού (ενός σπάνιου είδους πάπιας που διαχειμάζει στη λίμνη Βιστoνίδα) και των επιπτώσεων χερσαίων θηρευτών (αρουραίοι) στις αποικίες θαλασσοπουλιών σε βραχονησίδες του Αιγαίου. Παράλληλα, οι παρευρισκόμενοι είχαν την ευκαιρία να ενημερωθούν για μια πληθώρα διαχειριστικών δράσεων που υλοποίησε η Μονάδα Διαχείρισης και αφορούσε σε πελαργούς, σε ερωδιούς και σε κιρκινέζια. Το ενδιαφέρον κέντρισε το πρόγραμμα περίθαλψης τραυματισμένων άγριων ζώων με σκοπό τη μείωση της θνησιμότητας προστατευόμενων ειδών, καθώς και η παρουσίαση του νέου δικτύου τηλεμετρικών σταθμών που επιτρέπει την παρακολούθηση των αβιοτικών παραμέτρων υδάτινων συστημάτων στο Εθνικό Πάρκο Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης, σε πραγματικό χρόνο. Τέλος, με ιδιαίτερο ενδιαφέρον οι συμμετέχοντες παρακολούθησαν την παρουσίαση για τον σχεδιασμό μελλοντικών διαχειριστικών έργων και συγκεκριμένα για το έργο που έχει γίνει ως τώρα στην αποκατάσταση παρόχθιων δασών σε άλλες προστατευόμενες περιοχές.
- Την Τετάρτη 13 Δεκεμβρίου 2023, στο Νικηφόρο Δράμας υλοποιήθηκε ενημερωτική εκδήλωση που αφορούσε στην «Άσκηση της δασικής μελισσοκομίας για τη διατήρηση της βιοποικιλότητας του Εθνικού Πάρκου Οροσειράς Ροδόπης», καθόσον ο συγκεκριμένος κλάδος προσελκύει το ενδιαφέρον μεγάλης μερίδας του πληθυσμού της ευρύτερης περιοχής του Εθνικού Πάρκου Οροσειράς Ροδόπης και στις δυο Περιφερειακές Ενότητες Ξάνθης και Δράμας.
- Την Πέμπτη 14 Δεκεμβρίου 2023, στο Νικηφόρο Δράμας έγινε παρουσίαση των διαχειριστικών δράσεων με στόχο την προστασία και την ενίσχυση των πληθυσμών ειδών πανίδας και ορνιθοπανίδας, όπως της βίδρας, μικρών θηλαστικών κοινοτικού ενδιαφέροντος και εδαφόβιων κολεόπτερων. Επίσης, έγινε αναφορά στην τοποθέτηση τεχνητών φωλιών για διάφορα είδη, αλλά και στις δράσεις που υλοποιούνται στο πλαίσιο άμβλυνσης της σύγκρουσης άγριας ζωής-ανθρώπου και της εξάλειψης της χρήσης των δηλητηριασμένων δολωμάτων (π.χ. διάθεση ηλεκτροφόρων περιφράξεων, συσκευές απώθησης ζώων μέσω φωτός και ήχου).
Οι ενημερωτικές δράσεις υλοποιήθηκαν στο πλαίσιο των ενταγμένων Πράξεων με τίτλο: «Διαχειριστικές Δράσεις Προστατευόμενων Περιοχών, Ειδών Και Τύπων Οικοτόπων στην περιοχή ευθύνης του τέως Φορέα Διαχείρισης Οροσειράς Ροδόπης» και «Διαχειριστικές Δράσεις Προστατευόμενων Περιοχών, Ειδών Και Τύπων Οικοτόπων στην περιοχή ευθύνης του τέως Φορέα Διαχείρισης Δέλτα Νέστου-Βιστωνίδας-Ισμαρίδας και Θάσου» του Επιχειρησιακού Προγράμματος «Υποδομές Μεταφορών, Περιβάλλον & Αειφόρος Ανάπτυξη».
Η πράξη χρηματοδοτείται από την Ευρωπαϊκή Ένωση (Ταμείο Συνοχής) και από εθνικούς πόρους μέσω του ΠΔΕ και του Επιχειρησιακού Προγράμματος Υποδομές Μεταφορών, Περιβάλλον και Αειφόρος Ανάπτυξη (ΕΠ-ΥΜΕΠΕΡΑΑ).