Αρχική ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ Αφιερώματα Πέντε καλά βιβλία που μόλις βγήκαν ή βγαίνουν το επόμενο διάστημα

Πέντε καλά βιβλία που μόλις βγήκαν ή βγαίνουν το επόμενο διάστημα

0

Κάποια βιβλία μόλις κυκλοφόρησαν, ενώ τα υπόλοιπα θα βρίσκονται στα βιβλιοπωλεία τις επόμενες εβδομάδες. Συγκεντρώσαμε μερικά από τα πλέον αναμενόμενα και σας τα παρουσιάζουμε


  • Το λεξικό των χαμένων λέξεων, Pip Williams

Μτφρ. Λένια Μαζαράκη

Εκδ. Κλειδάριθμος

«Το 1901 οι συντάκτες του Λεξικού της Οξφόρδης ανακαλύπτουν ότι από τα λήμματά του λείπει η λέξη «δούλα». Το Λεξικό των χαμένων λέξεων αφηγείται την ιστορία του κοριτσιού που την έκλεψε.

Η Εσμέ, ορφανή από μητέρα, περνάει τα παιδικά της χρόνια στο σκριπτόριο ενός μικρού οικήματος στην Οξφόρδη, όπου ο πατέρας της και μια ομάδα λεξικογράφων συγκεντρώνουν λέξεις για το πρώτο Αγγλικό Λεξικό της Οξφόρδης που θα κυκλοφορούσε ποτέ. Η Εσμέ κάθεται κάτω από το τραπέζι διαλογής. Μια μέρα πέφτει στο πάτωμα ένα χαρτί με τη λέξη «δούλα». Κανείς δεν το αναζητά. Η Εσμέ κρύβει το χαρτί στο μπαούλο μιας νεαρής υπηρέτριας και αρχίζει να μαζεύει κι άλλες λέξεις που οι άντρες χάνουν, απορρίπτουν ή και αγνοούν. Αυτές οι λέξεις τη βοηθούν να καταλάβει τον κόσμο.

Όσο περνούν τα χρόνια, η Εσμέ συνειδητοποιεί ότι κάποιες λέξεις θεωρούνται πιο σημαντικές από άλλες, κι ότι λέξεις και έννοιες που σχετίζονται με τα βιώματα των γυναικών συχνά δεν καταγράφονται. Έτσι αρχίζει να συγκεντρώνει λέξεις για ένα άλλο λεξικό: «Το λεξικό των χαμένων λέξεων».

Το Λεξικό των χαμένων λέξεων εκτυλίσσεται την εποχή που το κίνημα για το δικαίωμα ψήφου των γυναικών βρισκόταν στο απόγειό του, λίγα χρόνια πριν από τον A΄ Παγκόσμιο Πόλεμο. Αποκαλύπτει μια χαμένη αλήθεια, κρυμμένη ανάμεσα στις γραμμές της ιστορίας που γράφεται από τους άντρες. Ένα απολαυστικό και λυρικό εγκώμιο στις λέξεις και στη δύναμη της γλώσσας».

Αυτό είναι το πρώτο μυθιστόρημα της Πιπ Γουίλιαμς, η οποία γεννήθηκε στο Λονδίνο, μεγάλωσε στο Σίντνεϊ και σήμερα ζει στο Αντελάιντ Χιλς. Έξυπνη ιδέα, καλογραμμένη πλοκή και δυναμικές ηρωίδες, έχουν εκτοξεύσει το βιβλίο στα μπεστ σέλερ πρωτοεμφανιζόμενων. Σύντομα, εκτός από τα βιβλιοπωλεία, και στη μεγάλη οθόνη.

  • Το τραγούδι του προφήτη, Paul Lynch [Booker 2023]

Μτφρ. Άγγελος Αγγελίδης, Μαρία Αγγελίδου

Εκδ. Gutenberg

«Ένα χτύπημα στην πόρτα μια βροχερή νύχτα αλλάζει τη ζωή της Άιλις.

Δύο αξιωματικοί της νεοσύστατης μυστικής αστυνομίας αναζητούν τον άντρα της.

Ποια θα είναι η τύχη τόσο του ίδιου όσο και του πρωτότοκου γιου τους;

Η πατρίδα της, η Ιρλανδία, βρίσκεται στο έλεος μιας δικτατορικής κυβέρνησης. Η πόλη της, το Δουβλίνο, είναι το κέντρο μιας αιματηρής εμφύλιας διαμάχης, κι εκείνη πρέπει να προστατέψει τα παιδιά της και τον ηλικιωμένο πατέρα της.

Πόσο μακριά θα φτάσει για να σώσει την οικογένειά της; Και τι –ή ποιον– θα υποχρεωθεί να αφήσει πίσω;»

«Από το πρώτο χτύπημα στην πόρτα Το τραγούδι του προφήτη μάς αναγκάζει να βγούμε από τον εφησυχασμό μας», αυτά ήταν τα λόγια της προέδρου της επιτροπής του βραβείου Booker όταν ανακοίνωσε ότι ο Πολ Λιντς (γενν. Ιρλανδία, 1977) ήταν ο νικητής για το 2023.

Ένα από τα πλέον αναμενόμενα βιβλία σύντομα στα βιβλιοπωλεία, ενταγμένο στη σειρά Aldina των εκδόσεων Gutenberg.

  • Πού ζει ο λύκος;, Ρέα Γαλανάκη

Εκδ. Καστανιώτη

«Πενήντα χρόνια από την αποκατάσταση της Δημοκρατίας, επανεκδίδεται το εμβληματικό έργο της Ρέας Γαλανάκη Πού ζει ο λύκος; (α΄ έκδ. 1982), ένα βιβλίο που γράφτηκε με νωπές ακόμα τις σκληρές μνήμες της χούντας και αφιερώθηκε «Στις παρέες από το ’67 ως το ’74».

Το βιβλίο σηματοδοτεί το πέρασμα της κορυφαίας συγγραφέως από την ποίηση στην πεζογραφία.

Με ένα προσωπικό υστερόγραφο η Ρέα Γαλανάκη καταθέτει τον τρόπο που η ίδια έζησε στη δικτατορία αλλά και τις δημοσιεύσεις της σε αντιστασιακά έντυπα, ενώ παρατίθενται αποσπάσματα σημαντικών κριτικών ή δοκιμίων για το βιβλίο από το 1982 έως το 2016.

Από τους σκύλους του Αλέξη Πανσέληνου, στον λύκο της Γαλανάκη.

Κι εδώ πρώτο βιβλίο πεζογραφίας με επεξεργασμένους συμβολισμούς, την ισχυρή αφήγηση να κερδίζει σε δύναμη και την ποιητική ματιά να υποχωρεί μπροστά στις σκληρές μνήμες της δικτατορίας.

  • Το ποτάμι του χρόνου – Μια ερωτική επιστολή προς την τέχνη του κινηματογράφου, Μιχάλης Μακρόπουλος

Εκδ. ΠΕΚ

«Με άξονες το χρόνο, το πρόσωπο, την ψευδαίσθηση, τους κόσμους, τη μνήμη, το Ποτάμι του χρόνου είναι μια λογοτεχνική αφήγηση που, περνώντας από δεκάδες ταινίες, ξετυλίγει μια προσωπική σχέση αγάπης με τον κινηματογράφο, την τέχνη που περισσότερο απ’ όλες τις άλλες σημάδεψε τον 20ό αιώνα και συνυφάνθηκε μ’ αυτόν».

Γράφει ο Μιχάλης Μακρόπουλος: «Το σινεμά είναι ψέματα, το σινεμά είν’ αλήθεια. Για μιάμιση ώρα, είναι η μόνη αλήθεια. Κυλά στον δικό του χρόνο έξω από το χρόνο…

Μια ταινία είναι ένας πλήρης κόσμος. Δεν τον πιστεύουμε γιατί ’ναι αληθινός· είναι αληθινός γιατί τον πιστεύουμε. Η αλήθεια του είναι πλασμένη από φως, υποκριτική, γωνίες λήψης, κινήσεις της κάμερας».

Το βιβλίο κυκλοφόρησε μέσα στον Δεκέμβριο, και αποτελεί ένα στοχαστικό και ιδιαίτερο κείμενο του Μιχάλη Μακρόπουλου για ταινίες, αισθήσεις, κόσμους οικείους και άυλους.

Μια ερωτική επιστολή ενός πεζογράφου προς μια άλλη τέχνη, αυτή του κινηματογράφου.

  • Αιματοβαμμένο έθνος, Paul Auster

Μτφρ. Ιωάννα Ηλιάδη

Εκδ. Μεταίχμιο

«Ο Paul Auster μεγάλωσε παίζοντας με πλαστικά εξάσφαιρα παριστάνοντας τους καουμπόηδες που έβλεπε σε γουέστερν δευτέρας διαλογής. Έζησε τα τραυματικά επακόλουθα του φόνου του παππού του από τη γιαγιά του όταν ο πατέρας του ήταν παιδί και ξέρει, από πρώτο χέρι, πώς καταστρέφονται οικογένειες από μία και μόνη περίσταση ένοπλης βίας.

Σε αυτό το σύντομο και καυστικό βιβλίο, ο Όστερ ακολουθεί αιώνες ολόκληρους της κατάχρησης των όπλων στην Αμερική: από τον βίαιο εκτοπισμό του γηγενούς πληθυσμού στην καταναγκαστική σκλαβιά εκατομμυρίων ανθρώπων, από τον άσπονδο διχασμό ανάμεσα στα στρατόπεδα υπέρ και κατά της οπλοκατοχής στα μακελειά που κυριαρχούν στα δελτία ειδήσεων σήμερα.

Από το 1968, περισσότερο από ενάμισι εκατομμύριο Αμερικανοί έχουν σκοτωθεί από όπλα. Οι αριθμοί είναι τόσο μεγάλοι, τόσο ολέθριοι, που αναγκάζεται κανείς να αναρωτηθεί γιατί η Αμερική είναι η πιο βίαιη χώρα του δυτικού κόσμου;

Το κείμενο διανθίζεται με απόκοσμες, αλησμόνητες φωτογραφίες του Spencer Ostrander από τους τόπους παραπάνω από τριάντα μακελειών ανά τη χώρα.

Το Αιματοβαμμένο έθνος διατυπώνει το κεντρικό, φλέγον ερώτημα του καιρού μας: Σε τι κοινωνία θέλουμε να ζούμε;»

Με προσωπικά βιώματα που είχαν ολέθριες συνέπειες, ο Πολ Όστερ γράφει αυτό το μικρό βιβλίο, για το πολυσυζητημένο φαινόμενο της οπλοκατοχής στις Ηνωμένες Πολιτείες. Αυτοδικία, δήθεν προστασία της ατομικής περιουσίας και της ζωής, όσων κοιμούνται με μια καραμπίνα στο προσκέφαλό τους και το κακό είναι ζήτημα χρόνου να συμβεί.

Το προσεγμένο κείμενο βρίσκεται σε μια εξίσου προσεγμένη έκδοση με το ριζόχαρτο του εξωφύλλου να παραπέμπει σε χειροποίητη κατασκευή.

Πληροφορίες από το bookpress.gr και το άρθρο του Κώστα Αγοραστού

Περισσότερα Σχετικά Άρθρα
Περισσότερα άρθρα από ΕΜΠΡΟΣ
Περισσότερα άρθρα από Αφιερώματα
Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει

Αφιέρωμα στον David Lynch από το «Ε»

Η κληρονομιά του Lynch δεν αφορά μόνο την αισθητική του ή τη σκηνοθετική του ιδιοφυΐα, αλλ…