Αρχική ΚΟΙΝΩΝΙΑ Επίκαιρα Πάνω από 60.000 πουλιά καταμετρήθηκαν στο Εθνικό Πάρκο Δέλτα Έβρου

Πάνω από 60.000 πουλιά καταμετρήθηκαν στο Εθνικό Πάρκο Δέλτα Έβρου

0

Ταυτόχρονα, σε χιλιάδες υγροτόπους σε όλο τον κόσμο καταμετρούνται κάθε χρόνο τα υδρόβια, και όχι μόνο, πουλιά, το δεύτερο, κυρίως, Σαββατοκύριακο του Ιανουαρίου


Πραγματοποιήθηκαν το Σάββατο 13 Ιανουαρίου οι Μεσοχειμωνιάτικες Καταμετρήσεις Υδροβίων Πουλιών (ΜΕΚΥΠ) στο Εθνικό Πάρκο Δέλτα Έβρου.

Οι ΜΕΚΥΠ είναι το μεγαλύτερο πρόγραμμα παρακολούθησης πουλιών παγκοσμίως. Ταυτόχρονα, σε χιλιάδες υγροτόπους σε όλο τον κόσμο καταμετρούνται κάθε χρόνο τα υδρόβια, και όχι μόνο, πουλιά, το δεύτερο, κυρίως, Σαββατοκύριακο του Ιανουαρίου. Τις μετρήσεις συντονίζει η Wetlands International, ενώ στη χώρα μας τον εθνικό συντονισμό έχει αναλάβει η Ελληνική Ορνιθολογική Εταιρεία για πάνω από 200 Ελληνικούς υγροτόπους.

Στο Δέλτα Έβρου η Μονάδα Διαχείρισης Εθνικών Πάρκων Δέλτα Έβρου και Δαδιάς του ΟΦΥΠΕΚΑ πραγματοποιούν τις μετρήσεις, με τη βοήθεια εθελοντών.

Για πάνω από μία δεκαετία οι μετρήσεις γίνονται ταυτόχρονα με συνεργάτες από την Τουρκία που καλύπτουν το Τουρκικό Δέλτα, ώστε να υπάρχει μία συνολική εκτίμηση των διαχειμαζόντων πουλιών στις δύο πλευρές του υγροτόπου. Γνωρίζουμε πως μεγάλοι αριθμοί πουλιών χρησιμοποιούν τις υγροτοπικές εκτάσεις και στις δύο χώρες και ότι υπάρχουν καθημερινές μετακινήσεις κυρίως Νανόκυκνων, Φοινικόπτερων, Καστανόπαπιων και μικρών πληθυσμών παπιών.

Για το 2024 οι καταμετρήσεις πραγματοποιήθηκαν με πολύ καλές καιρικές συνθήκες από 3 υπαλλήλους της Μονάδας Διαχείρισης και μία εθελόντρια.

Καταμετρήθηκαν πάνω από 60000 πουλιά. Πολυπληθή όπως πάντα τα υδρόβια με σχεδόν 20000 Κιρκίρια, 7013 Πρασινοκέφαλες Πάπιες, 9989 Σφυριχτάρια, 2284 Βαρβάρες, 4267 Χουλιαρόπαπιες, 4571 Φαλαρίδες, 1443 Καπακλήδες. Αξιοσημίωτη η παρουσία 12 Βαλτόπαπιων.

Άλλα πουλιά που παρατηρήθηκαν είναι 1734 Φοινικόπτερα και 255 Νανόκυκνοι, οι μεγάλοι πληθυσμοί των οποίων εκτιμούμε πως ήταν στο Τουρκικό Δέλτα στο οποίο συνήθως τρέφονται. Οι Ασπρομέτωπες Χήνες έχουν μειωθεί τα τελευταία χρόνια και αυτή τη στιγμή ξεχειμωνιάζουν στο Δέλτα 500 άτομα.

Αρκετά αρπακτικά παρατηρήθηκαν επίσης, όπως 115 Καλαμόκιρκοι, 14 Γερακίνες, 13 Στικταετοί και 1 Θαλασσαετός.

Την εικόνα συμπληρώνουν αρκετά παρυδάτια, 1277 Αβοκέτες, 102 Αργυροτσικνιάδες, 60 Τουρλίδες και 2465 Λασποσκαλίδρες.

Οι αριθμοί των ειδών που καταμετρήθηκαν είναι όπως κάθε χρόνο αρκετά υψηλοί, οι πληθυσμοί όμως θα έλεγε κανείς ότι είναι χαμηλοί καθώς διανύουμε και πάλι έναν ήπιο χειμώνα. Για κάποια είδη (χήνες, κύκνοι, Καστανόπαπιες) επίσης οι μέγιστοι αριθμοί παρατηρούνται το μήνα Φεβρουάριο. Σε κάθε περίπτωση το Δέλτα Έβρου συγκαταλέγεται στους υγροτόπους της χώρας με τους μεγαλύτερους πληθυσμούς πουλιών.

Περισσότερα Σχετικά Άρθρα
Περισσότερα άρθρα από ΕΜΠΡΟΣ
Περισσότερα άρθρα από Επίκαιρα
Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει

Ανησυχητική αύξηση των κρουσμάτων ευλογιάς στη Ροδόπη

Έκκληση για απαρέγκλιτη τήρηση των μέτρων Παρά τα αυστηρά μέτρα, καταγράφεται άνοδος στις …