Αρχική ΠΟΛΙΤΙΚΗ Μητσοτάκης: Τι είπε για τις αλλαγές προσώπων στην αστυνόμευση και τον νομικό όρο «γυναικοκτονίες»

Μητσοτάκης: Τι είπε για τις αλλαγές προσώπων στην αστυνόμευση και τον νομικό όρο «γυναικοκτονίες»

0

Δραστικές αλλαγές στον τρόπο λειτουργίας της αστυνομίας προανήγγειλε ο Πρωθυπουργός


Δραστικές αλλαγές στον τρόπο λειτουργίας της αστυνομίας προανήγγειλε ο Πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης μιλώντας στην ΕΡΤ, με φόντο τις πολλαπλές αποτυχίες της ΕΛ.ΑΣ. στην πάταξη της οπαδικής βίας, αλλά και την έκρηξη της ενδοοικογενειακής βίας και βίας μεταξύ ανήλικων που παρατηρείται.

Ερωτηθείς αν οι αλλαγή του πολιτικού προϊσταμένου – τρίτη κατά σειρά – στο υπουργείο Προστασίας του Πολίτη αρκεί για να αντιμετωπιστεί το κύμα βίας που παρατηρείται, ο Κυριάκος Μητσοτάκης, υπογράμμισε πως «καμία αλλαγή προσώπου από μόνη της δεν μπορεί να λύσει ένα σύνθετο πρόβλημα. Όμως είναι δεδομένο ότι χρειαζόμαστε δραστικές αλλαγές και στον τρόπο λειτουργίας της Αστυνομίας, τις οποίες θα υλοποιήσουμε με μεγάλη ταχύτητα».

Παραδέχθηκε, ωστόσο, ότι «κάθε αλλαγή προσώπου είναι και μία έμμεση αναγνώριση ότι μπορούμε καλύτερα και δεν το έκρυψα εξάλλου ποτέ αυτό».

Παρά τις αλλαγές υποστήριξε πως «η κυβέρνηση υπηρετεί ένα συνολικό έργο στον τομέα αυτό, άλλοτε με περισσότερες, άλλοτε με λιγότερες επιτυχίες» και τόνισε ότι «πολύ σύντομα θα δείτε ουσιαστικές αλλαγές στον τρόπο λειτουργίας της Αστυνομίας, αναγνωρίζοντας όμως ταυτόχρονα ότι η Αστυνομία δεν μπορεί να λύσει όλα τα προβλήματα, κυρίως τα προβλήματα τα οποία έχουν βαθύτερες κοινωνικές αιτίες».

«Δεν μπορώ να πάρω ένα παιδί 15 χρονών να το βάλω στη φυλακή»

«Παραδείγματος χάρη, παραβατικότητα και βία των ανηλίκων. Αυτό δεν είναι ένα ζήτημα μόνο αστυνόμευσης. Δεν μπορώ να πάρω ένα παιδί 15 χρονών να το βάλω στη φυλακή. Δεν μπορεί να είναι αυτή η αντιμετώπιση, η τιμωρητική αντιμετώπιση μόνο ενός σύνθετου κοινωνικού φαινομένου. Θέματα bullying στα σχολεία, θέματα τα οποία έχουν να κάνουμε με τη βία κατά των γυναικών, εκεί έχουμε κάνει πολύ σημαντικές παρεμβάσεις», συνέχισε.

Όσον αφορά, το bullying ειδικότερα είπε «έχουμε ήδη ψηφίσει ένα νομοσχέδιο για το bullying, το οποίο εφαρμόζεται τώρα και το οποίο δίνει πολύ μεγάλη έμφαση στο να μπορούν τα παιδιά στο σχολείο να έχουν έναν δάσκαλο στον οποίο να μπορούν να πηγαίνουν να μιλήσουν. Μέσα από εκπαιδευτικά προγράμματα για τα νέα παιδιά, κυρίως τα παιδιά του Δημοτικού, για το πώς μπορούν να λύνουν τις διαφορές τους χωρίς να καταφεύγουν στη βία. Είναι ένα πολύ σύνθετο πρόβλημα, όπως σύνθετο είναι και το πρόβλημα των γυναικοκτονιών».

Γιατί η κυβέρνηση δεν προχωρά στη νομική κατοχύρωση των γυναικοκτονιών

Ερωτηθείς γιατί εφόσον επιλέγει να χρησιμοποιεί τον όρο γυναικοκτονίες  δεν προχωρά στη νομική κατοχύρωση του όρου είπε ότι από νομική άποψη δεν αλλάζει το αποτέλεσμα, καθώς παραμένει δολοφονία. «Η γυναικοκτονία είναι η αναγνώριση, η λέξη από μόνη της, είναι η αναγνώριση ενός εγκλήματος, μιας δολοφονίας, με πολύ ιδιαίτερα χαρακτηριστικά. Δεν αλλάζει όμως το αποτέλεσμα, δολοφονία είναι. Και στο κάτω-κάτω εμείς ήμασταν αυτοί που αυστηροποιήσαμε τις ποινές, ο ΣΥΡΙΖΑ μείωσε τις ποινές για τέτοιου είδους εγκλήματα. Άρα, τώρα αυτή η κριτική νομίζω ότι δεν έχει καμία απολύτως υπόσταση», ανέφερε χαρακτηριστικά.

Αναφέρθηκε, ακόμα, στις πρωτοβουλίες της κυβέρνησης για την αντιμετώπιση της βίας κατά των γυναικών, όπως το panic button και τη γραμμή 1555, ωστόσο παραδέχθηκε ότι πρέπει να γίνουν περισσότερα.

«Αρκετές εκατοντάδες γυναίκες σήμερα έχουν το panic button. Το panic button έχει ενεργοποιηθεί πολλές φορές και έχει σώσει ανθρώπινες ζωές. Αυτές είναι οι πολιτικές, μαζί με τη γραμμή υποστήριξης, το 1555, μαζί με τα κέντρα οικογενειακής βίας, τα γραφεία οικογενειακής βίας στα αστυνομικά τμήματα, μαζί με την εκπαίδευση της Αστυνομίας ότι όταν κάποια γυναίκα πηγαίνει και καταγγέλλει ένα περιστατικό πρέπει να το παίρνουν σοβαρά, δεν είναι «έλα μωρέ τι έγινε». Και έχουμε δει σημαντικές διαφορές. Αλλά πρέπει να τρέξουμε ακόμα περισσότερο», είπε χαρακτηριστικά.

Στο θέμα της οδικής ασφάλειας προανήγγειλε μεγαλύτερη παρουσία της Τροχαίας και χρήση της τεχνολόγίας. «Ζητήματα τα οποία έχουν να κάνουν με την οδική ασφάλεια, τη συμπεριφορά στους δρόμους, αυτή την απίστευτη αίσθηση ότι παίρνουμε το τιμόνι και μετατρέπουμε ειδικά τους άδειους δρόμους σε πίστα ράλι. Μεγαλύτερη παρουσία της Τροχαίας, μεγαλύτερη χρήση της τεχνολογίας, κάμερες. Η τεχνολογία μπορεί να μας λύσει πολλά τέτοια προβλήματα. Δηλαδή πια δεν μπορώ να φανταστώ ποιος μπορεί να διαφωνεί με κάμερες οι οποίες θα φωτογραφίζουν την πινακίδα και θα σου έρχεται μετά η κλήση κατευθείαν στο σπίτι και θα μπορείς και να την εισπράττεις με έναν αυτοματοποιημένο τρόπο. Θα πρέπει να σταματήσουμε πια να θρηνούμε τόσες ζωές στην άσφαλτο».

Περισσότερα Σχετικά Άρθρα
Περισσότερα άρθρα από ΕΜΠΡΟΣ
Περισσότερα άρθρα από ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει

Συνεδρίαση Δημοτικού Συμβουλίου Ξάνθης για έγκριση Προϋπολογισμού 2025

Κλήση σε ειδική συνεδρίαση για την έγκριση του προϋπολογισμού και του Ολοκληρωμένου Πλαισί…