Αρχική ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ Εκδηλώσεις Ήρθε η ώρα των εθίμων «Νταβανίσκα και Μπάμπιντεν» για τους Πύργους Δράμας

Ήρθε η ώρα των εθίμων «Νταβανίσκα και Μπάμπιντεν» για τους Πύργους Δράμας

1

Αναλυτικά το πρόγραμμα του τριημέρου


Οι κάτοικοι της Δράμας τις ημέρες των Θεοφανίων αναβιώνουν έθιμα και παραδόσεις που άφησαν ως κληρονομιά οι πρόγονοί τους.

Πρόκειται για πανάρχαια έθιμα με παγανιστικές διαστάσεις που κυρίως αναβιώνουν τις τελευταίες ημέρες του Δωδεκαημέρου και πιο συγκεκριμένα ανήμερα των Θεοφανίων και τ’  Αη-Γιαννιού και την επομένη.

Η Νταβανίσκα, είναι έθιμο που αναβιώνει μέχρι τις μέρες μας διατηρώντας έτσι αναλλοίωτες παραδόσεις αιώνων και κρατώντας ζωντανούς συμβολισμούς που σχετίζονται με την απομάκρυνση των κακών πνευμάτων, τη γονιμότητα του ανθρώπου και την ευφορία της γης.

ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΕΚΔΗΛΩΣΕΩΝ ΤΡΙΗΜΕΡΟΥ

  • Τα δρώμενα των Πύργων ξεκινούν το Σάββατο 6 Ιανουαρίου στις 19:00 με τη “Νταβανίσκα” παραδοσιακό γλέντι με ντόπια όργανα ,το γλέντι κρατάει ως αργά ώσπου στις 12 το βράδυ κάνουν την εμφάνιση τους τα κουδούνια για να σημάνουν την έναρξη του τριημέρου.

Τη μουσική και τον χορό θα συνοδεύει γευστικά το κέτερινγκ Νουσδίλης με πλούσιες γεύσεις.

  • Την επόμενη ημέρα στις 7 του μηνός τ’αη Γιάννη ξεκινάει το πρωί η γύρα του χωριού από τους κωδωνοφόρους η οποία καταλήγει στην πλατεία .

Το απόγευμα τις ίδιας μέρας στις 18:00 κάνουν την εμφάνιση τους οι αρκούδες χτυπώντας τα κουδούνια για να ξορκίσουν το κακό και έπειτα ακολουθεί χορός για όλο τον κόσμο στην πλατεία του χωριού όπου θα μπορούν να απολαύσουν δωρεάν κρασί και μακαρόνια τσομπάνσκι.

  • Στις 8 Ιανουαρίου στις 18:00 έχουμε το “Μπαμπιντεν” με την αναπαράσταση του σατυρικού γάμου. Η προετοιμασία του γάμου ξεκινάει με το ντύσιμο της νύφης και του γαμπρού και συνεχίζεται με συνοδεία της λύρας και του νταιρε για να καταλήξει στην πλατεία του χωριού όπου θα πραγματοποιηθεί το έθιμο του γάμου.Μετά το πέρας του γάμου ακολουθεί παραδοσιακό γλέντι για όλο τον κόσμο με δωρεάν κρασί και βραστή γίδα.
Περισσότερα Σχετικά Άρθρα
Περισσότερα άρθρα από ΕΜΠΡΟΣ
Περισσότερα άρθρα από Εκδηλώσεις
Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει

Φεστιβάλ Φαερόπ: 1ο Φεστιβάλ Παραγωγικής και Βιομηχανικής κληρονομιάς

Εκδηλώσεις και δράσεις από την ΠΑΣΤΑΛΙ.ΑΜΚΕ από τις 18 Οκτωβρίου έως 15 Δεκεμβρίου στο Πασ…